icon

Problémy s dcérou a narušená komunikačná schopnosť

karolinkasky
28. sep 2024

Ahoj, prosím o radu, hlavne mamičky s náročnými deťmi, pripadne s NKS deťmi. Mám dcérku, onedlho bude mať 4r, má ľahšiu formu narušenej komunikačnej schopnosti ale vie rozprávať aj rozumie viac menej všetko. Problém je povaha, to dieťa je proste nedobré, neposlucha, za všetko reve, keď robí zle ešte sa vie škerit do tváre a pokračovať. Nepomáha dohovaranie, zvýšený hlas, krik, vysvetľovanie ani tresty. Absolútne strašná je v kolektíve, vtedy je to na slučku, opakuje po deťoch, samozrejme iba zlé veci, nerešpektuje zákazy, robí si čo chce. Keď jej proste fyzicky zabranim v tom aby niečo robila okamžite začne vrieskat, že ona už bude dobrá a ze sa nemám hnevať apod a o 5min znova to isté. Je odmalička dráma Queen uvrieskaná, precitlivená. Keď sme doma okrem toho ze je precitlivená tak je väčšinou zlatá, dá sa ukorigovat aj keď ideme niekam na prechádzku či na nákup je poslušná. Keď je však v kolektíve viac ako 2 deti tak sa mení na nepoznanie. Ja sama som pedagogička, pracujem dokonca v ŠMŠ a ani tie deti čo mám v triede napriek diagnózam sa takto strašne nespravaju. Vie mi niekto poradiť? Mam pocit, že som u nej totálne zlyhala.

Strana
z2
karolinkasky
autor
28. sep 2024

@30katrusa40 nemôžem jej dat karnozin lebo sa z nej zbláznime🤣

30katrusa40
28. sep 2024

@karolinkasky to som si myslela aj ja. Ale napodiv je to ok. Ale má upravenú aj stravu. Dávame pozor na farbivá ktoré zhoršujú Adhd. Syn má celkovo 4 diagnózy. DA ADHD poruchu reči a uzkostnu poruchu. Má režim bez poobedneho spánku. Spávať chodi 20:30 a vstáva 6:00 sám sa tak zobudí je ako hodinky.

30katrusa40
28. sep 2024

@karolinkasky niekedy treba detox na začiatku nám veľmi pomohlo toto
https://www.advancedhealth.sk/advanced-health-h...

tetapetra
28. sep 2024

@karolinkasky každé dieťa je iné aj s nks. Mám 12r s NKS a vôbec nebol a ani nie ako tvoja dcéra. Je totiž úplný opak tvojej dcéry.

basska_b
28. sep 2024

@karolinkasky Ja som teda len taky laik/praktik, ale vnimam, ze mozno aj tym, ze sama si pedagog v MŠ, ťa trapi, ked dcerka tvoje kolegyne nepocuvne na prvykrat (chcela som aj trosku vyskumat, koho ze to nepocuva). Naozaj neviem zhodnotit, nakolko toto suvisi s NKS a nakolko je to povaha/intelekt, ale chcela som ta len povzbudit, ze moja 6.5rocna dcera z toho postupne vyrastla a v predskolskom roku sme nemali nejaky vyraznejsi problem. Koncom toho predskolskeho roka tam bol problem s pani nemcinarkou z kruzku, ktora sa mi na nu stazovala, tak mi to bolo cele velmi trapne a vnimala som aj u dcery akusi stratu dovery a respektu voci ne, hoci predtym ju mala radaj, napr. na nu nepekne reagovala, ked chcela dom vyfarbit inou farbou ako bol pokyn pre vsetky deti... takze musi si dcerka s kolegynami naviazat vztah a moja kamoska ucitelka na SPMNDaG vravi, ze cez vztah prichadza aj respekt.

Mna inak ako malu vyhodili na jar z predskolskej doobednej komunitnej cirkevnej skolky, lebo som nechcela kreslit Moje prve ciary, ale som si pod lavicou citala casopis. Postupne v sebe odkryvam davno pochovanu a zakorenenu nechut k skolkam, ktora sa premieta do neochoty zverit moje deti do tejto institucie. V 1. triede ma pani ucitelka chvalila, aj ma to viac bavilo po intelektualnej stranke a moja dcerka je podobne na tom v tychto dnoch.

karolinkasky
autor
29. sep 2024

@30katrusa40 dcérka stale ma obedny spánok lebo v škôlke musia ale nie vždy tam zaspí a ked nespí tak občas vyrušuje

karolinkasky
autor
29. sep 2024

@30katrusa40 bojím sa veľmi niečo jej dávať, dosť berie teraz na imunitu, ešte aj rybí olej sa bojím dávať bo je po ňom tiež naspidovana

karolinkasky
autor
29. sep 2024

@tetapetra poznám kopu nks detí aj autistickych detí a každé jedno je iné

karolinkasky
autor
29. sep 2024

@basska_b ja to cítim rovnako, nemám chuť ju dávať do ms, chodím po ňu so stiahnutým žalúdkom co zase bude, na druhej strane ona tam chodí rada aj mi povie ze nepocuvala ale keď sa pýtam kto počúva a kto nie tak vymenuje pol triedy. Tiež sa zamýšľam ci je to dg.ci povaha. Chápem ze nepočúvne na 1.krat lebo zrejme nedávala pozor, niečo robila a nebola sústredená, viem ze úplne všetko nerozumie hlavne keď to niekto nepovie úplne správne, keď deti napr nevedia dobre rozprávať tak im nie vždy rozumie. To porozumenie je tak na 90% rovnako aj reč je síce dobrá a čistá ale komunikácia je ťažšia keď ma opísať deň, pocity atď

basska_b
29. sep 2024

@karolinkasky Naozaj to bude vekom lepsie, to som si absolutne ista... aj ta pozornost atd... a taky 6+ skolak uz ozaj robi veci aj pre pochvalu a uznanie a spokojnoat druheho. Deti do 5 rokov su taki dost egoisti, vyskocilo na mna take video s touto tezou 😃 a zatial z mojho pozorovania mozem suhlasit

margarety
8. okt 2024

Ahoj, dnes som akurat citala dobry clanok o tom, ze niektore deti mozu mat autisticke crty, ale nemaju autizmus ako taky. Ak vies ang, pripajam link. Ja ta inak velmi dobre chapem, kebyze sa mi nenarodi druhe kludnucke poslusnucke dieta, tak si myslim, ze som asi ako matka (a tiez pedagogicka) zlyhala😀 Proste deti su rozne a vyzaduju si kazde iny pristup. Isto vies, ze tvoje dieta nie je zle❤️
https://mosaicofminds.medium.com/five-ways-some...
Tiez si myslim, ze casom to bude s tvojou dcerou lepsie, ako jej bude dozrievat nervova sustava a nauci sa iste svoje deficity vdaka vysokemu IQ kompenzovat. Vydrz, bude lepsie💓

karolinkasky
autor
11. okt 2024

@margarety ďakujem, neviem aká auti črta ešte ostala dcérke, keď mala cca 2r tak sem tam uložila veci do radu a ignorovala cudzích dospelých ale ako začala viac rozprávať tak už nemá žiadnu typicky auti črtu, ešte aj tie hracky keď zoradi tak povie ze sedia a pozerajú rozprávku v škôlke alebo spinkaju atď. A keďže s autistami pracujem tak vidím ten obrovský rozdiel medzi nimi a dcérkou. Ale dačo som si postudovala, dačo prečítala a pozrela a už sa mi to nezdá také zlé 😆

Strana
z2