Problémy s rozprávaním u 3-ročného dieťaťa: Riešenia a rady
Moje dieta malo nedavno 3 roky, a napriek velkej snahe stale rozprava 1 slovne. Aj to stale casto tak, ze ked nieco chce hovori - toto, toto a ukazuje na nejake miesto prstom a ja hadam. Vie povedat uz aj 3 slabicne slova, ale len tie ktore sme milion krat vytlieskali. 2 slabicne slova skoro vsetky povie, aj vetu zopakuje. Ja uz 3 roky vediem monolog, uz to nezvladam. Logopedka pomaha, bez jej rad, by ani tie slova nevravel syncek. Proste nasa komunikacia je denno denne, napr. co je toto. Syncek povie opica. Spytam sa co robi, odpovie papa. Spytam sa
Nie každý je proste taký typ, že sa mu chce sekať vety ako zo Shakespeara. Sú aj také typy ľudí, čo zasadne šetria slovami - aj dospeli 😄
Ak ti to pomôže, deti, ktoré bez prestávky rozprávajú, to je trochu na slučku 🤪
Zaujalo ma ze pises, ze on velmi chce rozpravat ale nejde mu to. Ze povie slova a ty im nerozumies, ziadas ho to zopakovata a ked stale nerozumies, tak uz nezopakuje a asi ho to frustruje a demotivuje.
Ale potom pises, ze keby si sa nepytala tak by cely den nic nepovedal. Je to preto ze nema zaujem komunikovat, alebo preto ze je frustrovany a boji sa hocorit, lebo sa boji ze mu zase nebudes rozumiet? Odhadujem ze to druhe. To musi byt pre dieta hrozne. Dobre robis ze to riesis. Urcite to nenechaj tak a nedavaj mu cas, lebo on sam uz potebuje viac ako len cakat.
Neskusali ste nejaku neverbalnu komunikaciu? Obrazky, gesta, znakovu rec? Ak to spolu skombinujete podla mna sa bude vediet ovela lepsie vyjadrit ako len "toto" a ukazat. Ja by som sa skor zamerala na to aby bol schopny komunikovat. Je jedno ako. Kludne aj tou znakovou recou, len nech to vie a neodrazda ho to.
Neviem ci trenujete aj ine slova, ale opica, alebo co je opica mi nepridu ako prave najvhodnejsie prve temy. Mojho syna by to urcite nebavilo lebo nevie co je opica. Skor by som ho ucila nieco co sa ho bytostne dotyka ako naprilad: smadny, hladny, topanka, hojdacka, oci, usta, utekat, podaj, horuce.
Ako ste na tom s jemnou motorikou? Nam radili ze rozvoj ruk je uzko spaty s rozvojom reci a ked zlepsite motoriku ruk, zlepsi sa aj motorika ust.
@andreatytler To bol len priklad s tou opicou. Aby som ukazala ako jednoslovne vravi. Slov vie povedat velmi vela. Ale ked ma povedat vetu nejde mu to. Alebo ked chce sam nieco povedat od seba nevie sa vyjadrit. Uplne na nom vidno, ze rozmysla ako mi to chce povedat. Z tych slov co si napisala vie povedat vsetky. Ale opakujem my mame problem tvorit vety. Ale aj slovesa vie. Spytam sa ho co robis, a ked bezi napr. povie Ja behaM ( aj sklonovat sa snazi). Alebo cim ideme na vylet? Odpovie- autoM. Zdoraznuje sklonovane, lebo sa mu to posledne pismeno tazsie vyslovuje. Ale vety netvori 😪
@andreatytler Jemnu motoriku pravidelne rozvijame, velmi rad sa hra take aktivityna rozvoj motoriky.
Mne syn do 3 rokov nechcel rozprávať. To bolo len mama a rar slov aj to takých, čo si o vymyslel a používal a časom som vedela, čo tým myslí. Rozumel všetko.... Až keď išiel v troch rokoch do škôlky, zrazu sa stal zázrak a začal sa od seba rozprávať. A všetko pekne čisto. Ani logopédia sme už nepotrebovali. A potom už asi 5 ročný poznal všetky písmenká abecedy, vedel narastať do 100, poznal všetky značky aút... Neskutočne šikovné skladal puzzle... Keď si na to spätne spomeniem, tak to bolo na neuverenie... A už dávno maturoval, bude mať 24 rokov a je to šikovný a milý mladý muž. Podľa mňa mu pomoa škôlka., kolektiv. Lebo tam mu nerozumeli tak ako ja a bol nútený konečne komunikovať.
Je zvlastne ako vela zien hned reaguje sposobom aka si premotivovana,sibnuta, a neviem aka. Pritom len pises ze proste si frustrovana a smutna ze sa snazis ale nevidis velky pokrok.Mam pocit ze vacsinou takto reaguju zeny ktore absolutne netusia o com clovek točí, ktorych deti rozpravali hneď a vlasne ani nemali moznost sa zamysliet nad tym ake to asi je pre inych rodicov co sa s tymto dlhodobo - roky trapia. Vidis to presne aj u mna ked sa postazujem na nejake veci a ludia to hned odbiju ze to nic nie je… Taka typicka veta je ze: bud rada ze nerozprava este ti to bude liezt na nervy alebo bud rada ze este nechodi,este sa za nim nabehas😖 to vobec nepomaha cloveku ktory v tej chvili by dal vsetko za to aby uz dieta rozpravalo/chodilo. Ja ta absolutne chapem, tiez zavidim kamoskam extrovertnych deti velmi vela veci, ale uz som s tym viac v mieri. Tebe chcem len dodat nadej ze ono to vsetko nakoniec bude mat dobry koniec,syn potrebuje este par mesiacov ale kedze sklonuje a hovori mnozstvo slov je to otazka casu - nie je neverbalny a pride to len bohuzial si musis na to viac pockat, ale prist to pride. Mne inak pomahalo pisat si milniky, potom ked sa mi zdalo ze nenapreduje a precitala som si to uvedomila som si ze to tak nie je.
@amelia89 Dakujem krasne za povzbudenie.
Daj mu cas. O rok na tento problem budes pravdepodobne len spominat. A ten kolektiv extremne pomaha vo vyvoji reci. Vidim to v rodine na detoch aj na svojom. Tiez ide mat 3 tento mesiac. Nerozprava este pekne ale ma obrovsku snahu plus je dvojjazycny a vidim zlepsenia kazdy tyzden. U ineho nevidis zlepsenia ako je mesiac dlhy a zrazu jedneho dna bum! Zacne rovno debatit jak babka na trhu. Asi by som menej tlacila na pilu a proste nechala ho sameho nech sa nakopne.
Aj nas syn velmi chcel rozpravat a neslo mu to. Chudak sa mi uprene pozeral na usta a na ociach mu bolo vidiet ako to chce vyslovit, ale nemal odvahu.
Vsetko sa zmenilo ked sme mali sedenie s logopedkou. Problem bol v tom ze ja som robila par chyb a ked som ich odstranila, rozospraval sa.
Najvacsia chyba bola ze som neprisposobila svou rec jeho reci. Rozpravala som na neho normalnou rychlostou v celych vetach a on sa snazil robit to iste ale nemal sancu. Vsetko krasne rozumel (jeho pasivna rec bola na urovni 3 rocneho) a tak som myslela ze je v poriadku ked na neho tak rozpravam. Ale jeho aktivna rec bola na urovni 10 mesacneho. Tak som ja musela svoju rec prisposovit na jeho uroven a namiesto: "Chces sa napit trochu vody?" som povedala: "Voda?" A toto uz dokazal zopakovat.
Ked zvladol jedno slovo, zacali zme nabalovat na uz zname slova. Poznal "utekat" a tak sme pridali "rychlo" a tak vo vsetkom. Urcity cas som aj ja rozpravala len v 2 slovnych vetach.
Moja druha velka chyba bolo ze som mu nedala dost casu na to aby tie slova zformuloval. Ked nic neodpovedal na moju otazku do 5 sekund tak som odpovedala za neho a islo sa dalej. Na zaciatku som musela cakat aj dobrych 20 sekund.
Skús mu tie otázky inak formulovať. Pokladáš mu otázky, na ktoré aj dospelý človek odpovie jednoslovne. Kľudne aj spájaj, napríklad : čo papa opica a akej je to farby ? Dáš mu podnet aby ti kvázi odpovedal na dve otázky.
Dobrý deň,
som študentkou 2. ročníka logopédie a potrebovala by som 2 ochotné mamičky, ktoré majú detičky vo veku 8-16 mesiacov a 17-30 mesiacov. Ide o vyplnenie dotazníkov TEKOS - Test komunikačného správania. Budem rada za každú reakciu, veľmi mi to pomôže🙂
@laurah hlásim sa

Možno aj proste povaha?