icon

Problémy s učením. Nesústredené dieťa

manamani1
20. sep 2011

Mávate nervy pri učení s Vašim dieťaťom? Zvykne Vaše dieťa plakať, nedávať pozor? Sme len prváci, a dnes to bolo hrozné. Hocičo som povedala, za všetko sme plakali 😖

anjelicek26
20. sep 2011

@simi251 - to prvy raz, ked mali v skole burger mi hovorila, ze mali barger - ja som nechapala, ze co mysli, ona ked sla do skoly nevedela ani slovo anglicky - no hutala som riadne, kym som prisla, ze by TOTO mal byt obed. Mi to ucitelka vysvetlovala - hlavne, ze nieco jedie tepleho, je jedno, ze co 🙄

simi251
20. sep 2011

@manamani1 Dufam ze sa zakladatelka temy na nas nehneva, ze sme jej ju trosku pozmenili. Vsak pokeciame o kadecom, co sa tyka skoly, nie? aspon budu aj slovenske mamicky moct porovnat ze nie vsetko slovenske je zle s porovnanim zo sveta, ze? Povymiename skusenosti?

lenka3007
20. sep 2011

@manamani1 mne zatial nic nepovedali, ze som mu to gumovala, oni dostali hned ceruzky a gumy v prvy den... My mame problem s tym, ze je lavak a sem tam mi zacne pisat z prava do lava (ako arab), esteze tu nepisu perami...

manamani1
autor
20. sep 2011

@simi251 jasne ze mi to nevadi, aj ked sa od temy pekne odbocilo🙂))...ved hlavná je výmena skusenosti,o tom to je...

anjelicek26
20. sep 2011

@simi251 - alebo si zalozime temicku - skolaci- zaciatocnici - vsade v zahranici 🙂

manamani1
autor
20. sep 2011

@lenka3007 aj my sme ľavaci, a Rebeka ma problem s tym ze naklana pismena,ciarky opacne,nie do lava,ale do prava.aj vy?

lenka3007
20. sep 2011

@manamani1 no tu sa ciarky nerobia, takze to neviem, tu hned zacali pisat, ale ucia sa len tlacenym. my mame problem, ze na zaciatku riadku ma pismenko, ktore ma pisat, lenze si ho rukou zakryje a potom nevie co pise...

maricenka1
20. sep 2011

Dievcenka ako Vas tak citam tak som rada ze som tu na Slovensku. Mam tretiaka a prvacku. Mam dost ked sa obaja ucia anglinu 😝 .Zaciatky v skole s terajsim tretiakom boli hrozne. Musel sa najprv vyplakat a potom uz bolo dobre . Trvalo to tak do novebra a potom uz pohoda. S drerou(prvacka) niesu zatial v skole problemi uz ma 6 jednotiek ale mozem povedat ze dost podchytila ked som sa ucievala so synom. Mam brata v Anglicku a tiez ich deti museli posielat potvrdenie z angli. skoly ze tam chodia a to mai 14 a 16 rokov, inac by ich tu nahanala socialka a neviem este kto 😀

anjelicek26
20. sep 2011

@lenka3007 - ja Saske pisem na iny papier, co ma napisat a tak to odpisuje, inak si to zakryva. Sama od seba vie mozno 20 slov napisat, inak robi chyby 🙄

lenka3007
20. sep 2011

@anjelicek26 vidis, to ma nenapadlo, to skusim zajtra... 😉

irriss
20. sep 2011

@lenka3007 @anjelicek26 @simi251

Vzpomnela jsem si jeste na unor letosniho roku, kdy si jedno z dvojcat zlomilo loket...roztristena zlomenina, sadra na mesic....
Musela jsem podepisovat ve skole "revers", v pripade jakehokoliv urazu ci padu, si beru na sebe veskerou zodpovednost...
Je tu zakaz chozeni do skoly se sadrou, at uz je sadra kdekoliv....musi se vyplnit plna zodpovednost rodicu a zbaveni se povinnosti od naroku na skole v pripade cehokoliv v obdobi se sadrou...

sis12
20. sep 2011

@simi251 simi, a nemozete mu dat rok odklad? ze by bol na slovensku prvak, az ked bude vo FRA druhak? mal by to potom mozno jednoduchsie. inak tiez to uz riesim, budem velmi dufat, ze na skolsku dochadzku sa vratime na SVK, ale ak nahodou nie, tak je tu ceska skola, kde sa da vybrat dokonca uz aj SJ namiesto cestiny, tak by som dala chalanov asi tam, neviem si predstavit ich ucit, hoci som ucitelka 😀

irriss
20. sep 2011

@sis12
Zadost o odklad podat lze..ale me reditel skoly rovnou rekl, ze je to zbytecne (hnat se do psych.poradny kvuli povoleni...), protoze zkouska muze probehnout max. za 2 skolni roky...cili v praxi to vypada takto:
kdyz ukonci 2.tridu v cizine, muze slozit zkousku za 1.tridu v rodnem kraji....
Proste se bud spoji 2 roky a udela se zkouska najednou a nebo se zustane 1rok "pozadu"....

sis12
20. sep 2011

@irriss no tak som to myslela, ze zostane rok pozadu 🙂 pre ulahcenie situacie...a mozno neskor spoji zase 2 roky dokopy, aby dobehol 🙂
a to treba mat potvrdenie z psychologickej poradne? ja som myslela, ze to je na rozhodnuti rodica, ci da odklad...ale mozno zalezi na datume narodenia, ja mam letne deti, snad to nebude problem... 🙂

irriss
20. sep 2011

@sis12
Zalezi na rediteli a situaci...Pokud mas odklad ze zakona, - datum narozeni, tak je to na rodici...ale u nas to byla "prosba" z duvodu bilingvalnosti a ze zdrav.duvodu dvojcat....a tam se uz musi pristupovat "pomoci" psychologa...musi se udelat testy, pohovory a nejaky ten patek to vyzaduje...a kdo vetsinou jezdi "na otacku", tak by to ani nestihal...
Kazdopadne ja "rada" spojuju a odpojuju 2 roky...zalezi i na ucivu..nektere rocniky jsou si natolik ucivem blizke, ze je skoda deti nervovat 2x TEMER kvuli tomu samemu... 😉
Jinak v Italii zalezi na "rajonu"..ale vetsinou se odklady nedavaji, jen v pripade, ze bys vyplnila dotaznik o neschopnosti a invalidite..jenze to zas nevis, co takovy papir udela s ditetem za par let...aby ho vubec pustili ke zkouskam ridicaku

irriss
20. sep 2011

@sis12
Kazdopadne jen tise zavidim...v cizine a moznost studovat na rodne skole....to je docela vyhra.... 😉 🙂

simi251
20. sep 2011

@sis12 Ahoj. Tak sme sa nasli aj v tejto teme? 😀 Nechcela by som velmi odklad, lebo on je januarovy, uz teraz je skoro najstarsi v triede a este k tomu on je po ockovi vysoky, vyzera na 8 rokovv. A po druhe neviem ako je to v praxi s tym odkladom, lebo tusim aj zakon hovori o tom, ze ked je dieta sposobile skolskej dochadzky, nastupi do skoly v roku, v ktorom nadobudlo vek 6 rokov pred zaciatkom skolskeho roku. Takze teoreticky aj tvoje letne deticky. Takze je mozne to co pise irriss ze treba papier od psychologa? Neviem. To len tak uvazujem. A tazko by som niekoho na SK presviedcala ze nie je sposobily ked v inom state normalne nastupil. A je otazne ci by to pomohlo. Myslim, ze s tymi rozdielmi vo francuzstine a slovencine by mal problemy rovnako, len o rok neskor. 😀 Ja vobec neviem, co by bolo lepsie. v podstate sa fakt bojim len toho citania, aby necital slovensky text po francuzsky; Inak on hovori cisto po slovensky. Len ked mi bude OU citat ako U alebo AI ako E. Tak ma porazi.

sis12
20. sep 2011

@irriss no teraz sa musim smiat, lebo ked sme sem prisli a ja som videla ten antifriendly postoj rakusanov voci malym detom a potom nase prve zazitky zo skolky a so susedmi atd... tak som si hovorila, ze skoda, ze nie sme radsej v taliansku, tam deti miluju a ze by nam tam bolo lepsie...no a ako ta tak citam, tak si hovorim, ze dikybohu za vieden 😀
ja planujem odklad len pre starsieho, zatial, pretoze muz ma zmluvu na 2r do decembra 2012 a nechcem, aby chodil pol roka tu a potom musel mozno menit skolu...

irriss
20. sep 2011

@sis12
takze mas vyreseno a jasno...to bud rada...

Ja jsem si o talianech take myslela neco jineho...je pravda, ze rodiny drzi pri sobe, deti se miluji, ...ale je to dost povrchni "laska"...nemluvim o rodicich, ale o organizaci, co se tyce deti...neni tu nic, co by nasvedcovalo tomu, ze by si myslel Stat, ze "dite je budoucnost"...
6-9 mesicu materska...
zadna druzina...
krouzky jen v podobe sportu a na vlastni pest rodicu...

ale zase i v tomto je pohled na vec v jinych "rajonech" ...napr. oblast Reggio Emilia"..ta se ma..dokonce rodice mohou sledovat sve deti ve skolce, jeslich, ci ve skole pres sve vlastni PC....existuji satny, teple jidlo a jidelna...vylety....krouzky...i prestavky...
....

sis12
20. sep 2011

@simi251 mne sa mari, ze u tych letnych je to na rozhodnuti rodica, ale mozno sa mylim. myslela som to tak, ze by mozno bolo jednoduchsie neucit sa 2 sposoby citania sucasne, aby ho to neplietlo, najskor nech sa ten fra a potom po nasom...a to ze je vysoky je jedno, ved vo FRA by chodil do spravneho rocnika a na svk len na preskusanie, tam je jedno, ako je vysoky, nie? moj je inak tiez najvyssi medzi rovesnikmi 😉
@irriss no ja som najskor nechapala, naco ceska skola, ze kto by tam uz daval deti, ze ved ked zije v rakusku, tak nech sa ucia nemecky s rakuskymi detmi, ale uz chapem a budem tam tlacit aj mojich 😀

irriss
20. sep 2011

@sis12
....tady ten "pratelsky" postoj vuci nam "z vychodu" take neni nijak zavidenihodny....Porad nas strkaji do Ruska, Rumunska, Albanie....a kdyz jim to chces vysvetlit, tak Ti odpovi, ze je to stejne to same...ze pry "EXRUSKO"

simi251
20. sep 2011

@sis12 Tu vo FR su uz teraz popredu aj s citanim aj s matikou. Tak uvidime. Vlastne sa nebude ucit naraz to iste v 2 jazykoch. To co sa na SK ucia prvacikovia teraz podla toho co tu pisu ine mamicky, tak oni sa ucili uz minuly rok v skolke. No ved uvidime, ak by bolo velmi zle, urobim to podobne ako lenka z Norska. Nechame ho prepadnut a bude to ako keby nastupil o rok neskor.

Nechcem aby velmi vycnieval spomedzi deti ani velkostou. A kedze neviem kedy sa vratime na SK, tak musim rozmyslat tak ,,dvojmo,, aj po francuzsky aj po slovensky. To bolo na margo toho, co si mi napisala, ze na SK bude chodit len na preskusanie. Co ak sa rozhodneme tam ostat uz o rok? My to mame zatial take nerozhodne. 😀

simi251
20. sep 2011

@irriss V minulosti to aj tu vo FR bolo podobne s tym exruskom. Tiez si mysleli ze SK nie je ani v Europe a ze hovorime rusky. Ale nastastie sa to tu uz zlepsuje. Uz vedia aspon ze sme boli Ceskoslovensko a ze uz sme v Unii. Na tuto temu mam tiez kopec zazitkov. 😀 😀 😀

irriss
20. sep 2011

@simi251
Budu rada, kdyz ji nekdy roztocime...(myslim tu temu o Exrusku) 🙂 ...dneska se loucim...jedne z dcerek neni dobre, z kasle az skoro zvraci..tak delame mlicko s medem...(zatim)
Dobrou

simi251
20. sep 2011

@sis12 Neviem ako je to s letnymi detmi, ale ked sme boli mali, tak len septebrove a oktobrove deti si mohli vyberat. Mam kamosku co je odo mna o 3 tyzdne len starsia ale chodila o rocnik vyssie lebo ona je narodena 24.9. a ja 13.10. A to som uz vtedy vedela citat ale mama ma nechcela davat rok popredu. Vtedy to ale neskumali psychologovia. jednoducho mamina povedala ze az o rok a bolo.

simi251
20. sep 2011

@irriss Tak dobru noc a nech vas choroby obchadzaju. 😀

digysa
20. sep 2011

@anjelicek26 Ucit sa pisane pismo nie je HOVADINA... Prepac, ze ta citujem....ale dovolim si ta opravit...

...vlastne chcem len ostatnym mamickam povedat, ze pisanie pismo nesluzi iba na PISANIE...
Je to cvicenie si jemnej motoriky, ktora je pre deti velmi dolezita a tiez to ma vela spolocne s pozornostu, trpezlivostou a kladne to posobi na rozvoj mozgu...

Myslim, ze toto je jedna z pozitivnych veci, ktore si na slovenskych skolach ozaj vazim. Dufam, ze sa to nezmeni a bude sa stale ucit pisane pismo. 🙂

simi251
20. sep 2011

@sis12 Este ti musim napisat ze v tomto uzasnom FR je este aj toto naopak. Tu ta hranica nie je september ale koniec roka. Takze dieta ide do skoly, ak dovrsi v kalendarnom roku 6 rokov. Takze bezne tu idu do skoly deti ktore este nemaju 6 rokov. Tym padom je nas Andrej uplne najstarsi v triede aj tu. Jeho spoluziak a naj kamos je o 9 mesiacov mladsi a o hlavu mensi.

anjelicek26
20. sep 2011

@digysa - neviem, na co sa maju ucit vec, co realne nevyuziju. Pisane pismo? Nepoznam cloveka, co by ho pouzival, aj v praci vsetci pisali poznamky pisanym, zapisky k zaznamom a podobne, aby to aj kazdy dalsi vedel citat.

Dieta sa tym padom uci dve abecedy - tlacene a pisane pismo (a to velke a male pismena) - teda sa uci dvojnasobok toho, co je na citanie nutne. Nikde v knihach "pisanym" pismom nikto nepise, ani na internete, ani nikde proste ho neuvidi, len u seba v zosite. Tolko k vyuzitelnosti v dnesnej dobe. Vravim - v anglicku sa uz vobec neuci, ako je to v nemecku - po pravde - neviem, este sme sa tym nezaoberali.

Jemna motorika sa cvici na milion sposobov a nie je to len pisanie pisaneho pisma. Ako keby si pri uceni sa tlaceneho pisma motoriku nerozvijali. Len pismenka nespajaju. Dcerka teraz na testovani v 5.rokoch bola co sa tyka jemnej motoriky na urovni 7-8 rocnych deti. Jediny rozdiel medzi nou a inymi 5 rocnymi nemeckymi detmi bol, ze ona uz pozna pisane pismo a aj ho vyuziva. Takze asi to tak na skodu nebolo.

sis12
20. sep 2011

@simi251 tak to hej, to uz chapem 🙂
u nas je to viacero faktorov za odklad, takze ak to bude co len trosku mozne, budem bojovat o ten odklad, radsej nech je v triede najstarsi, ako by mal byt najmladsi 🙂
@irriss no tuna sme ostblock a hotovo, ale ten postoj voci detom plati vseobecne, aj pre rakuske deti, napr. kazda restauracia a kaviaren tu na okoli ma pri vchode misku pre psa, ale detsky kutik alebo aspon knizku, ci farbicky, som nikde nevidela 😠
@digysa suhlasim s tym pismom 🙂

dobru noc 🙂