icon

Púšťajú vaše deti televízor? Aký máte názor?

23. jan 2025

Ahojte. Úplne neškodná otázka, nechcem tu vyvolať hádky a ani aby vy ste sa medzi sebou doťahovali ale Pozerajú vaše deti tv? Koľko majú rokov?
Môj má 2 roky a každý deň pozerá trošku, asi 40 minút za celý deň

alan1234
23. jan 2025

nie nemme tv. starsim detom 10 a 8 pustam vecer 15 min. 4a2 rocni nepozeraju vobec.

simona20201309
23. jan 2025

@snowflakenel naozaj úspech 🫣
Nebola by som hrdá na to, že moje dieťa vie skôr po anglicky z telky ako rodnú reč od matky
Logopéda si radšej rezervuj už teraz
Garantujem ti že budete potrebovat

lalala94
23. jan 2025

Prvá dcéra telku u nás nemala do jej 16tich mesiacov. Potom sa nám narodila druhá dcéra a manžel tej staršej začal púšťať ráno slovenské pesničky (Spievankovo a Smejko a tanculienka), kým sme sa nejako dali dokopy. Priemerne asi 20-30 minút denne. Ak vstanem skôr ja, telku nezapínam. Ja som proti displejom v takom rannom veku. Mať iba jedno dieťa, televíziu vidí maximálne u starých rodičov, keď je zapnutá. Je ale dosť veľký problém poriešiť tieto veci, keď má človek dve maličké deti s malým veľkovým rozdielom. Práve min. mesiac sa tej druhej dcére, ktorá má už rok zhoršilo zaspávanie a či som chcela alebo nie, musela som tej staršej zapnúť telku (Duck TV), aby som mohla pokojne uspať tú druhú, ale vždy sa to snažím minimalizovať.

terezkaarthuramax
24. jan 2025

Moj synovec ako dvojrocny tv pozeral

terezkaarthuramax
24. jan 2025

Inak ja som ako dieťa vela pozerala a teraz ako dospelá radsej tvorim.. pozeram len inkognito a eurovoziu v siedmom nebi pecie cele slovensko a cs talent.. . Talent a v siedmom nebi pozeram aj vnimam. Pri ostatnych si popritom robím svoje veci

jesenzima
24. jan 2025

Áno,pozerajú normálne telku ..

oceanahory
24. jan 2025

@simona20201309 A ja gratulujem tebe, ze tvoje dieta bude mat zjavne nulovu toleranciu voci nazorom, ci rozhodnutiam inym, kedze podla tvojho spravania bude aj vychovavane v tomto duchu. 🥴
Ak by kazde dieta, ktore pozera telku potrebovalo logopeda, tak by toho logopeda potrebovalo kazde druhe dieta napr. aj vratane mna, kto presedel polku zivota ako dieta pred TV a ano aj jazyky som sa naucila takto. Netvrdim, ze to bolo uplne spravne a tiez sa nestotoznujem s tym, ze ma dieta travit vela casu pred TV, ale respektujem rozhodnutia inych rodicov.
Ty sa mozes akurat tak potlapkat po pleci, ale v mojich ociach nie si o nic lepsia, ako mamicky, ktore to TV svojim malym detom pustaju, aspon si stoja za svojim nazorom a rozhodnutim bez toho, ze by sa museli povysovat nad inymi 🙄.

yosi
24. jan 2025

Ja svojim púšťam plyn

terezkaarthuramax
24. jan 2025

@yosi nechapem

zuzinabila
24. jan 2025

Ocna lekarka by bola prisnejsia pri posudzovani😀ale ano,nase deti pozerali,problemy s ocami nemaju ani v dospelosti.ja som telku nepozeravala dobrych 25 rokov,seriozne,len stiahnute filmy. Ale teraz si rada sadnem,zapnem dokument,fajn relax🙂ak to teda myslis tak ci to nie je zabijanie casu🙂vsetky extremy skodia,tak sa vyber zlatou strednou cestou

snowflakenel
24. jan 2025

@simona20201309 preco? Ved zas to neprehanam. Starsia sa tiez tak pomaly ucila a ziaden problem. Myslim, ze ak sa cudzia rec nejak moc nepreferuje pred materinskym jazykom je to uplne v poriadku.
Poznam deti, ktore od 2 rokov ficia s rodicmi na AJ, napr. Ze sa doma.s nimi snazia.komunikovat v cudzom jazyku, pricom nie su dvojjazycna rodina...to merobim. Tiez,som zastancom toho, ze dieta,ma.vediet materinsky jazyk pred cudzim, no,na tom,,ze ovlada vyznam niektorych slov, nevidim nic zle 🙂

snowflakenel
24. jan 2025

@simona20201309 nevoem,,preco by sme.mali koli tomu mat.garantovaneho logopeda. Inak, segra je logopedicka. A problem v tom nevidi......

snowflakenel
24. jan 2025

@oceanahory presne tak. Nevidim nic zle na tom, ak dieta vie ukazat.na predmet, ked ho vyslovim po anglicky. ( zas to neprehanam ) . A sestra je logopedicka, cize toho garantovaneho logopeda mam poruke. 🙂

simona20201309
24. jan 2025

@snowflakenel nevidí problém v tom ze pozerá rozprávky v AJ a poriadne rozprávať nevie ale anglické slová opakuje?
Tak nech vráti diplom...
Ale naše školstvo je všeobecne na biednej úrovni takže ani sa nečudujem ze v tomto ,,logipedicka" nevidí problem

simona20201309
24. jan 2025

@oceanahory asi neuveríš, ale áno, takmer každé dieťa v dnešnej dobe potrebujú logopeda, predstav si. Logopedicky nestíhajú, čakacie doby sú aj pol roka v niektorých mestách. Absolútne tu nejde o môj názor a absolútne to nemá nič spoločné s mojou toleranciou. Tu ide o názory psychológov a logopedov aký negatívny vplyv má napríklad televízia v pozadí (poruchy pozornosti, agresivita,...)
A napísať ze deti tv potrebujú.... toto nemá nič so mnou a s mojim názorom.
Skus si niekde niečo o tom prečítať. A ak nájdeš článok kde sa píše o pozit8vnom vplyve tv na dieťa, keď sa píše ze je to vlastne potrebné a dôležité tak mi ho prosím posli.
Aj ja pustím rozprávku, ale nikdy nie ako podmaz, nikdy nie viac ako 20min, a nikdy nie preto, aby som sa dieťaťa zbavila, a mala kľud. Moja tolerancia je v poriadku, mňa len mrzí koľko rodičov si takto nevedome kazí svoje deti.

oceanahory
24. jan 2025

@simona20201309 No neuverim! Tvrdit, ze takmer kazde dieta potrebuje v dnesnej dobe logopeda je blbost a pravdepodobne to vies aj ty alebo zijeme v inom svete. Tiez budem vdacna za nejaky odborny clanok o tom, ako takmer KAZDE dieta potrebuje logopeda...🤦
Ja nikde netvrdim, ze pre zivot dietata je TV prinosom, velmi dobre poznam vyjadrenia odbornikov. Samozrejme je to vec, ktoru dieta v podstate ani nepotrebuje, ba ani dospely clovek, ale pri dnesnom kvante studii uz priam ani mozne nie je vsetko detom zakazovat. To by sme ich potom mali drzat v nejakom skleniku...
Predpokladam, ze v tomto pripade napr. nedavas (resp. podla veku nebudes davat) nikdy svojim detom ani spracovane maso, ci tavene syry, ktore su podla nariadeni WHO pre deti extremne skodlive. 🤷 Tiez nemaju ziaden prinos pre zdravie, predsa ho konzumuje velka vacsina deti...dokonca ich veselo ponukaju v skolke.
Nase deti zial kazi mnoho veci, to ze pre teba je TV presne ta vec, ktoru si si z tych vsetkych studii tak velmi vzala k srdcu je jedna vec, ale pohrdat rodicmi, ktori sa z akehokolvek dovodu rozhodli svojmu dietatu pustat TV castejsie, ba dokonca im to ide aj ako nejaky podmaz, je za mna iba pokritectvo.
Moje dieta viac ako 2 roky TV ani nevidelo, aktualne ma 2,5 roka a TV si pozrie uz castejsie...u nas nehrozi nic take, ze by isla TV ako podmaz, nam to s manzelom vadi, TV pozerame minimalne, preferujeme hudbu. Napriek tomu sa necitim byt o nic lepsia, ako matky, ktore sa z akehokolvek dovodu rozhodli inak a pokial dieta cielene necumi cele dni do TV, tak si nemyslim ani to, ze ich nejako extremne kazia.

simona20201309
24. jan 2025

@oceanahory pohrdam??? Akože kde? 🙄
Nie, nikdy som nekúpila tavený syr ani spracované mäso, pochopiteľne že nedám vedome svojmu dieťaťu niečo o com je verejne známe že je to svinstvo preboha....
https://zdravie.pluska.sk/rodina-a-tehotenstvo/...
https://mytopolcany.sme.sk/c/23282745/nie-knihy...

https://mamaaja.sk/clanky/babatko/televizia-ma-...
https://zastolom.sk/problemy-s-pozornostou-a-te...

simona20201309
24. jan 2025
oceanahory
24. jan 2025

@simona20201309 Vyborne, tak v tom pripade ste ukazkova rodina, ktora sa vyhyba vsetkym skazam "dnesneho" sveta! 👍
Nuz nic, ja idem akurat robit chlebicky, tak si na nich vsetcia pochutname 🤗! Pekny zvysok dna.

simona20201309
24. jan 2025

@oceanahory dobru chuť

sense
24. jan 2025

V Tom veku nie a neskôr aj tak pri Tom nevydržala...
Ale aj na pozeráme telku minimálne , nejde áno ako zvuková kulisa ...a napr mne vadí keď je človek na návšteve a beží telka, ktorú treba ešte aj prekrikovat

snowflakenel
Autor odpoveď zmazal
snowflakenel
24. jan 2025

Ale ja nemozem, ze sa Ti moja,odpoved nepaci.. A pokial to clovek neprehana,,tak je to myslim si v poriadku.
A nerozprava preto, pretoze sa este len uci aj materinsky jazyk. Nemozem chciet od dietata, ktore ma rok aj 5 mesiacov,,aby suvisle rozpravala.... A to, ze pozna vyznam zopar slov v AJ , nie je nic zle. ( ...ukaze,,nezopakuje...)
Co,je na tom nepochopitelne.....
@simona20201309

snowflakenel
24. jan 2025

@simona20201309 to s tymi poruchami,pozornosti suhlasim. Mozog dietata je citlivy.aj na prilis rychle.striedanie obrazov.a zvukov,,svetelne efekty. . Jednoducho nestiha. V praci to denne riesime.

simona20201309
24. jan 2025

@snowflakenel vieš, ak je rodina bilingválna, tak je to úplne iné a prirodzene ak sa dieta učí cudzí jazyk tak, že s ním rozpráva jeden rodič iným jazykom. Ale ak sa také malé dieťa (vo vašom prípade 1,5r) naučí pár slov v AJ, naozaj to je skôr na škodu. Anglický jazyk je jednoduchší na výslovnosť. Preto sa dieťa skôr naučí poved blú ako modrá. Dieťa si osvojuhe nesprávnu výslovnosti, keďže aj R sa v aj vyslovuje úplne inak. Dieťa by sa malo najprv naučiť rozprávať materinskym jazykom až potom začať s cudzím.
Argumenty že čím skôr tým lepšie je nezmysel. To čo pochytaju deti z tv sú tak jednoduche slová a frázy ktoré sa naučí aj v 6r za pár dní. Naši susedia chodili s deťmi na AJ od bábätka. Samozrejme, obaja majú dyslalie, a ich úroveň AJ je úplne rovnaká ako tých deti, ktoré sa začali učiť AJ až v ZS.
A nie sú jediný prípad. Su jazykovedne ustavy ktoré na túto tému robia výskumy, myslím ze už je niekde publikované aj presne o tejto teme kde pisu o tom ako pozeranie tv v cudzom jazyku výrazne negatívne ovplyvňuje vývoj reči.
Je neskutočne veľa deti ktoré nevedia pekne rozprávať, majú oneskorený vývin reči, rôzne NKS, . . . Ale naozaj takmer každé to dieťa,,VIE" PO ANGLICKY.
Ak dieta nerozpráva v2r, ak má problém, vždy sa opýtam ci pozerajú rozprávky v AJ, samozrejme ze ano, dokonca tiež vedia už pár slov.
Poznáš v okolí niekoho kto sa naučil plynule po anglicky tým, že od roka pozeral anglické rozprávky? Nie. Naozaj to nemá zmysel.
Odporúčam ti púšťať výlučne výlučne SJ a predídete problémom.

zelenebonpari
24. jan 2025

uz ano, lebo pri vypnutom volako nevydrzia, nebavi ich vtip haha aby si sa aj zasmiala 😊

janikm
25. jan 2025

Ano pustala a pustam, a vôbec nemam vycitky😀. Okolo roka zacali po troske, pustala som anglicke pesnicky a rozpravky na YT, doteraz inak ako po anglicky ani nechcu, dcera v skole vdaka tomu nema problem s anglictinou a slovickami...
Samozrejme nevisia na telke cely den, v lete vacsinou len po veceri, starsia dcera cez obed ked mladsia spi tak si tiez oddychne pri rozpravke. V zime je toho casu viac prirodzene🙂

evivb
25. jan 2025

Najrozumnejsie je si to odsledovat, ci sa mu zmeni spravanie. U nas do 2,5 r nepozeral. Potom ale zacal. Niekedy hodinu, niekedy 2. Teraz bude mat 4r, tak niekedy boli aj 3 hodiny, ALE (!!!!) ked som mj pustala kazdy den, zacal byt placlivy, hystercivy, nechcel sa hrat sam, nechcel, aby sme citali rozpravku.... Proste, ine dieta.
Momentalne mu pustam iba cez vikend a to na 1,5 h max. Inak sa mjsi hrat sam, s nami, atd. Je teraz takto pokojny plny fantazie. 🙏

evivb
25. jan 2025

@simona20201309 uplne s tym suhlasim. Kamoskin syncek bude mat 4 roky a nevie materinsky jazyk. Od babatka mu pustaju anglicke rozpravky. Mozno max 2 slovne vety po sk, ale aj to malo. Pouziva na vsetko skoro anglicke slova a presne, nikdy este nepovedal modra... Cervena.. Iba blue.. Red.. Yellow... Atd.

monush19
25. jan 2025

Môj má 2,5r a pozerá TV ale ráno cca 20min, na RIK čo chodia detské programy Flopy, Pingu a drobčekovia. Cez deň veľmi málo, aj tak u toho nevydrží. A teda najradšej má Šlágr (ráno hrajú dychovky) tak aj on chce hrať na trubku a tancuje u toho🤪😅