Púšťajú vaše deti televízor? Aký máte názor?
Ahojte. Úplne neškodná otázka, nechcem tu vyvolať hádky a ani aby vy ste sa medzi sebou doťahovali ale Pozerajú vaše deti tv? Koľko majú rokov?
Môj má 2 roky a každý deň pozerá trošku, asi 40 minút za celý deň
@evivb bratranec ked mal ist do skoly tak poznal farby asi takto ... modra bola nebickova, zelena bola travickova atd. Az sa moja mama nasrdila vzala lentilky a povedala mu ze ked nepovie normalne farbu lentilku nedostane 🤣 hned vedel 😀
Neter pozerala v 2.5 roku TV Smejko a Tanculienka atd. logopeda nepotrebovala, v 3 rokoch vedela povedať R bez problemov. Anglictinu "sype" doteraz. Harryho Pottera pozera anglicky 🤣 takze nie kazde dieta potrebuje logopeda.
Dcéra nepozerá, má 16 mesiacov a telku min do 3 rokov nebude pozerať. Sú štúdie, čo to robí s detskym mozgom...veľa veľa čítame ma 16 mesiacov a slovnú zásobu lepšiu ako 3 rocne dieťa (od pediatricky na poslednej kontrole). Ale kto chce púšťať dieťaťu telku, prosím, je to na každom jednom rodičovi
40 min...Je to dlhý čas pozerania na také malé dieťa. Ak chceš, prečítaj si a vyhľadaj si názory odborníkov, pohľadaj si odbornú literatúru k téme. Väčšina odpovedí ťa tu povzbudí akurát k opaku toho, čo je podľa ich názoru pre také malé dieťa naozaj dobré pre jeho psychický vývoj. Odporúčam napr.: Slávka Kubíková: Krotitelia displejov .... Alebo ak natrafíš niekde na prednášky RNDr. Martiny Vagačovej, dozvieš sa určite viac hodnotných informácii na základe reálnych výsledkov.
Mame ju zapnutu od rana kým nejdeme spat. Deti je nepozerajú v kuse. Možno 2-3 rozprávky pozrú za celý deň. Ide to iba ako zvuk v pozadí. A keď idu pesničky tak spievajú a tancuju. Keď sa pesnička skončí pokracuju v hraní 😀😀
Nemáme telku. 5r syn si pozrie ráno tak 10-20minut stiahnutu rozprávku kým sa oblečie do škôlky. Pozeráva mimi a liza, drobci, caio, pat a mat, labkova patrola, potom take o zvieratkách bez slov... Niekedy si pozrie chvíľu aj poobede ale najneskôr do 17tej... Keď pozeraval dlhsie alebo neskôr tak mu to nerobilo dobre. 10mesacnej nepúšťam cielene, ale samozrejme uz pri 5r niečo zahliadla....
@simona20201309 ze rocne dieta pozera cely den lebo nema surodenca je ze 🤯🤯🤯
Môj má za chvíľu 4 roky,cez týždeň vôbec tv.Sme často vonku a vymyslím mu zmysluplnejšiu aktivitu,hru alebo spolu tvoríme.Cez víkend par krátkych rozprávok.Ked mal 2r tv nepozeral vôbec.
Kedze je doma aj starsi surodenec,tak sa romu neda ani uplne vyhnut... Ano,pozeravaju,nie su vadne,zaostale,narusene a ani ocinemaju zle (6 a 3r)...ja si pamatam,ako decko,ze sme sobotne doobedia sedeli s bratom a kukali,lebo toooo bolo rozpraaaavok a serialov!! 🤩 A tiez nemyslim,ze sme nejak mentalne poznačení 😄 ziaden extrem nie je dobry...sedliacky rozum a zlata stredna cesta 🙂 (+presvedcenie kazdeho rodica o tom,co chce pre svoje deti...)
Telku nikdy, niekedy príležitostne nejaké náučné video pre deti (chceli vedieť z čoho je prach…) alebo 2 po sebe (2x 7 min.) alebo keď chcem vysvetliť do školy ako sa niečo vyslovuje po francúzsky, tak im to pustím takouto formou nejakej rozprávky a pod. To bolo dnes - víkend. Počas týždňa sme nepozerali tuším ani raz. 10r. a 6.
Ako vidim, v dnešnej spoločnosti úspech
PS: na Vianoce sme pozerali Heidi celý film, nezvyk u nás 😀
Napisem svoju skusenost. Dve starsie dcery nepozerali TV skoro vobec, frcali na CD spievankove a travili sme vela casu vonku a na vyletoch. Najstarsia logopeda nepotrebovala, pamät vyborna, uci sa dobre. Druha dcera podobne, len s tym rozdielom, ze logopeda potrebovala na sykavky a r, ale to asi preto, lebo mala dlho cumel.
Tretia dcera zial vyrastla na tablete pri kazdom jedeni, lebo bola od roka strasny nejedak. Pustala som jej hlavne anglicke pesnicky pre deti. Logopeda iba na “r” ale to sa naucila po dvoch sedeniach u nej. Anglictinu sa paradne naucila z tych pesniciek a dodnes sa jej anglictina rychlo a lahko uci. Usta sa jej nezatvoria, dokonca pise vlastnu tvorbu poviedky atd. Uci sa dobre, pamät ma vybornu. Ale - vsetky moje deti od malicka citaju knihy, najprv s nami a potom same. Vela sa rozpravame.
Takze pozeranie rozpravok by som nezavrhovala, pokial ma dieta aj dost inych podnetov a pokial rodicia s nim vela komunikuju, citaju atd.
Ja puštam len jim jam, nick jr. ,sem tam Lala tv ak nemam pms 😄😄 tam chodia take jemne rozpravky,nič agresivne vraždiace ( aj keď teda baby shark je otrasna rozpravka agresivna hnusna tie zuby a chovanie .to prepinam) aj take škrečky. Malý ma 4roky. Vobec ho to nebavi pozerať ,vždy to pozre minutu a už mi lezie na kuch.linku že mi ide pomahat (zavadzat 😁) .. ale chcela som povedat,že ja som znižila v nastaveniach tv ten Jas obrazovky aj podsvietenie.mame to take stlmene žltšie. A vždy ked ideme do hotela a mame na izbe tv,tak to prestavím na min.jas 😁cize ja som na to chora uplne.ale mam aspon dobry pocit že si tak nekazi oči,ako by to pleštilo .mne samej vadia tie prepleštene Led tv
Moja ma 2 roky a pozerá tak raz za týždeň max 20 minút.
My sa snazime minimalne. 2r mal ale uraz a museli sme ho udrzat par dni v klude, kedze sa mu neviem non stop venovat a veci ako varenie atd kt robil somnou teraz robit nemohol, tak som mu pustila telku, kym som porobila co treba. Po tyzdni mame doma dieta ako vymene. Horsie zaspava, v noci sa zacal budit, je nervozny, ked sa telka vypla bol cirkus. Takze uz druhy den telku nezapiname vobec a snad sa to vrati do normalu. Toto mi iba potvrdilo to o com rozpravaju aj odbornici, ake je to zle z neurologickeho hladiska atd.
Mozete sa chlacholit ako tym krpcom pustate naucne veci, ale je to blbost a nic co by sa ich nedalo naucit inou formou. Pri malickych detoch je naozaj jedine “pozitivum”, ze tam v klude sedia a rodic ma pokoj.
Ziarenie, hlasne zvuky, rychle zmeny obrazu, mozog dietata a hlavne tak maleho je prestimulovany. Deti maju potom problem sa zahrat sami, nestacia im tie bezne veci, lebo tie im nestimuluju nervovu sustavu natolko ako telka. Pozeranie telky/tabletu este aj pri jedle, tak to je extremne smutny pohlad na take rodiny napr v restike.
Starsia 5r tiez nejako extra telku nepozera. Teraz v zime, ked je skoro tma, tak si pozrie rozpravku kazdy den, ale jar/leto ked aj po skolke sme az do vecera vonku a cez vikendy kedy mame program ako rodina, tak to minimalne alebo vobec.
Mňa skôr zaujalo ako to stíhate všetky merať tie minúty 🤷🤣
Jasné že pozerajú...syn má 18, dcéra 11 rokov a najmladšia 1 a pól roka kuká veselo s nimi..ale dlho ju to nebaví...mi skôr fičíme na hudbe a reprákoch...
@barbie2023 veď vidím koľko minút má rozprávka, keď ju púšťam.
A tiež si nemyslím,že dieťa potrebuje tv lebo nemá súrodenca.V prvom rade potrebuje aby sa mu rodič venoval a nie ho posadiť pred tv kde sa mihotaju obrázky.
Taktiež treba deťom veľa čítať knihy, rozprávať sa s nimi, vysvetlovat
Televiziu nemame, ale cez Kodi jej pustame vecer 1 cast A je to. Dcera ma 2,5r.
Ježiš baby ale veď tu nikto nepíše že dieťa presedí celý deň pred tv. Pýtam sa na občasné zhliadnutie tv. Nie že chcem mať pokoj od dieťaťa tak ho posadím pred telku. V lete ani nevieme čo je tv a v takomto počasí keď sme vnútri mi rád pomáha s domácimi prácami, čítame, kreslime, hrá sa a vozí sa na autíčku.. Normálne dieťa rozvíjame v každom smere. Niektoré komentáre sú trošku cez. Myslím že každá jedna mamka, ktorá tu napísala že deti tv pozerajú sa im aj venuje a neni to že ráno dieťa posadí pred telku a večer zoberie. Inak vôbec nieje závislý od elektroniky. Vypnem tv a ide si robiť svoje. Žiaden cirkus
zasa same dokonale mamicky 😂
Moja vnucka, doteraz vobec. dva a pol roka. Nepozerala. Max omylom, ze pridu a mame pustenu. Ale hned vypiname. Ked je u nas hrame sa
Ked je doma s maminu tak nepozeraju. Vecer a rano pri umyvani zubkov pesnicku. Teraz vecer miesto pesnicky rozpravku MAX a LIZA. Asi 5 minut
@milanemila preco smutny pohlad?
@mamkaevka1 ved toto....pustit dietatu na pol hodku rozpravku nie je nic zle. Matky su uz asi premotivovane mat vsetko dokonale......a z normalnych deti mat superdeti. Vsetkeho vela skodi. Napriklad ja som si velmi potrpela na zdravu stravu u deti....potom prisli do skolky a koni3c....
Mám 10 ročnú má dovolené max 30 minút
Ak sa bojíš aj o oči, tak ti môžem odporučiť jeden super podcast digitálni rodičia a jednu epizódu myslím č. 63, kde na tému oči a displeje diskutujú s očným doktorom v čom je princíp "škodlivosti", btw aj iné epizódy sú inšpiratívne čo sa týka technológie a deti...
Moje dieta ma tri roky a este nevie, co je to televizia. Ani sa mu ju zatial nechystam zapnut. 40 Minut sa mi pre 2-rocne zda vela…psychologovia do troch rokov neodporucaju vobec, potom tak max. 10-15
@milanemila pozeranie tabletu pri jedle je zial niekedy nevyhnutne, ked mas nejedaka. Kto nezazije, nepochopi. Nasa bola chuda ako zapalka, nizke zelezo, dokazala by nejest takmer nic. A nie, nenahradzala som jej stravu mliekom. Pri pesnickach som dokazala dostat do nej zeleninu, maso a ine, ktore by inac nezjedla. Od 4 rokov uz jedla vsetko pekne bez tabletu. Teraz ma 11 a zjedla by aj klince. Ostala bez nasledkov, uci sa na 1. Takze neposudzovat.
@simona20201309 Ahoj, tvoje príspevky ma veľmi zaujali, chcem sa opýtať, či je ok, ak dieťa 2,5r plynule rozpráva, akurát ešte, samozrejme, nevie povedať "r" a učí sa samé nemčinu. Dcéra pozerá iba jednu časť A je to, kde sa nič nerozpráva, väčšinou ná ona opisuje, čo sa tam deje, inak nepozeráva vôbec nič, ale sama si denne berie nemecký obrázkový slovník z Kúzelného čítania a opakuje slová, pozná ich už asi cez 70. Je to zlé alebo tiež by s tým mala prestať? Predsa len v nemčine sa to R nevyslovuje tak "hltavo" alebo ako to nazvať , ale zas na konci slova prechádza skôr do A.

TV v takom veku nie je zla kvôli očiam ale vyvoju mozgu.40 min pozerá moje 12r dieťa. Ale ved vychovavaj si ako chceš, keby si mala reálny záujem o bezpečnosť pozerania tv pre dieťa tak si vyhladas nejaké odborné informácie a nie nazory mamiciek.