icon

Rast a váha 14 mesačného dieťaťa

aneet777
1. feb 2016

Ahojte maminky,mam otazocku-mam 14mes.dcerku s mierami 72cm/8,3kg,je to v poriadku na tento vek?lebo nepapame ziadne sladkosti,kekse,nic take,dr.nam to schvaluje,inac papa,co jej veku prinalezi,od zaciatku sme na UM,aj teraz este davam denne 500-600ml.ide mi teda len o to,ci tie miery su ok,nakolko okolie ma dojem,ze jej nedavam dostatocne jest... :( pritom papa masko,ryzu,zemiaky,cestoviny,ovocie,zeleninu,zltok,ako vravim,co v tomto veku uz moze...len uz som zufala,ake tlaky su na mna,ze ju ukracujem o cukor a ze ma malo kil....

moni244
1. feb 2016

@aneet777 tak sa nauc neriesit druhych, su sice tabulky, kolko by mlao dieta vazit a merat, ale kazde dieta je ine, kazde ma ine geny, rodicov, neda sa to takto naraz povedat. Inac moze uz aj viac veci, nielen to, co si vymenovala 😉

limetka69
1. feb 2016

Si mama a vies co je najlepsie. Nevsimaj su okolie. Mne mama tiez nedavala sladke. Naucili ma na sladke az v skolke. A tak isto to planujem urobiť aj ja. 🙂
@aneet777

zabina27
1. feb 2016

@aneet777 14-mesacna uz moze jest vsetko, primerane korenene, solene, nie mastne, proste nie tazku stravu (vyprazane, zakuskove...), ale ochutnat moze aj z takeho 😉 takze ak jej davas normalny vareny obed a ostatne chody, pestru stravu a tolko, kolko jej chuti, moze ti byt sumafuk, kto co hovori... podstatne je, co hovori pediater, ci je mala v poriadku, kazde dieta je ine. tvoja uz asi beha, cize dost toho taka raketka aj vybeha 🙂 nas mal sice v tom veku uz hadam cez 12 kg, ale zase aj o 15 cm viac, proste chlap po tatovi 😀 zalezi aj, aki ste vy rodicia, ona mozno bde stale drobnejsia po niekom, pokial je zdrava, kasli na to 😉 sladkosti jej ozaj netreba (ani na zubky), ja sice obcas uz dam, ale do roka som nedavala vobec a ani teraz malemu velmi neberu, niekedy hej, niekedy vobec... ale netreba im to, este sa toho napchaju za zivot 😀

alchemilkazltozelena
1. feb 2016

@aneet777 ukludnim ta 🙂 ste este v norme, minumum pre dievcata v tomto veku je 8 kg a 71,2 cm 🙂 takze v pohode, urcite lepsie ako by mala byt obezna, moja mala tiez vela nevazi ani nemeria 🙂

aneet777
autor
1. feb 2016

@moni244 ano viem,to som len v kratkosti zhrnula ;)

sense
1. feb 2016

ja som si zadavala miery na jednej stranke a tam mi ukazovalo graf, reci okolia ohladom vahy a vysky som na malu neriesila i ked ona bola omnoho vyssia a tazsia ako tvoja a to nejedla ziadne sladke ani cukor....pokial je zdrava, hrava, aktivna a je tak neries okolie, urcite nemusis pridavat dietatu cukor v jej veku aj keby uz mohla jest skoro vsetko...ono pozri sa aj na genetiku v rodine....

seahorse27
1. feb 2016

Tieto veci su dane aj genetikou a chorobnostou (zdrave dieta rastie nepretrzite, bez nejakých prestavok), nielen davanim/nedavanim sladkosti . Moj maly tiez neje ziadne sladkosti, ale zato porcie normálneho jedla si pyta poriadne 😀 Ked mu neprilozim, tak reve ako tur, proste chlap. Tomu zodpoveda aj vyska a vaha, v 15 mesiacoch ma 82cm a 13,5kg 😀 Btw uz jej mozes davno davat cele vajce, nielen zltok 😉

8291
1. feb 2016

Tak moja mala v 15.mesiaci 80 cm a necelých 9kg a to mame obrovske problémy s papanim od 4.mesiaca.teraz v 18mesiaci má 83cm a konečne sme prelomili 9,5kg.okolie absolútne neriešim.

perdiem
1. feb 2016

Jasné že to riešiš, si predsa mama. Aj ja som pred pár rokmi ako ty riešila váhu mojej malej, možno by si to aj našla vo fóre, a to mala v 15-tich mesiacoch váhu 7,5 kg. Držala si ju dlho, a vašu váhu sme dosiali v dvoch rokoch. Pochodili sme všetky možné vyšetrenia, a nič sa nezistilo. Teraz má 6,5 roka a váhu 16,5 kg, všetky nohavice v páse zužujem. Pokiaľ je zdravá, je jedno koľko váži. Treba sa len pozrieť na vás rodičov, akí ste boli. My sme boli obaja v detstve malí a chudí, tak nemôžem čakať, že malá bude valibuk. Nebolo ta aj u vás tak?

lorela
1. feb 2016

@aneet777 V prvom rade sa drž rád vašej pediatričky - zdá sa, že ide na to naozaj veľmi dobre, keď ti schavaľuje nedávať sladkosti 😉 a riaď sa aj naďalej vlastným zdravým rozumom.
Okolie nerieš, ty si mama, ty za svoje dieťatko zodpovedáš a chceš mu dať len to najlepšie...
No a napríklad keď bude jesť veľa cukru, v troch rokoch mať už pokazené zúbky a s boľavým kazom budete utekať na pohotovosť - ty s ňom budeš trpieť, nie okolie...

Môžeš o niečo zväčšiť porcie, ak bude malá chcieť zjesť aj o niečo viac. Pridaj ovocie, prílohy, zdravé tuky.

petrao2
1. feb 2016

Mam kamarata a oni malej tiez nedavali,sladke,slane na jej vek ju stravovali az prilis zdravo...bola sice mensia ako ine deticky ale zdrava,spokojna,stastna a velmi mudre dievcatko
Vsetko potrebne co dieta potrebuje mala a nic jej nechybalo,nema ziadne alergie,bude mat 4 roky a este nikdy nebola chora
Ja si myslim ze deti nutne nepotrebuju sladkosti a ostatne somarinky lebo to papaju ine deti,ty si mamina a vies co dieta potrebuje a urcite ju neukracujes o nic....ak bude chciet vsetko dobehne casom a mam znamu ktorej mala ma 2 roky a 9 kil takze kazde dietatko je ine 🙂
Pevne nervy a ignoruj reci inych

siska53
1. feb 2016

@aneet777 vykasli sa na to. Sladke jedla do jedalnicka 14m.nepatria. Moja na tom bola podobne,akurat ze bola dojcena a nepapala vela. Syn zas papaval dost,cize bol aj tazsi,ale tiez vyvazenu stravu,ziadne sprostosti,sladke ci slane.. V tom case som len trolilinku solila,castokrat este vobec.

Ty si matka,nesaj so do toho prilis kecat.navyse vidis,ze pedina ti to schvaluje,je to tak uplne ok.
Ked si das aj vyguglit info o strave takychto malych deti vsade najdes,ze cukor nie,idealne az po 3.roku,solenie a korenenie tiez veeeeelmi opatrne,najskor po 2.roku.

aneet777
autor
1. feb 2016

@zabina27 beha len pri nabytku a tak,ale je viac na nohach ako stvornozky ;)

aneet777
autor
1. feb 2016

@perdiem ale hej,my s muzom sme obaja krpati,ja 160 a muz 165 :D

aneet777
autor
1. feb 2016

Dakujem Vam vsetkym ;) snazim sa neriesit okolie(sak uz mam na to aj vek :D ) len proste niekedy sa to nakopi.... Ako vravite,ja som jej mama ;)

aneet777
autor
1. feb 2016

Ako poviem Vam,to je iny "hardcore", ked ludom poviete,ze dietatu nedavate sladke...reakcie typu-ochudobnujes ho,ved dieta cukor potrebuje....niekedy mam ozaj dost...

yanni
1. feb 2016

@aneet777 tak nic nevrav okoliu. To nikoho nemusi zaujimat, co dietatu davas a co nie. Drz dieta od sladkosti dalej tak dlho ako sa bude dat. Este sa ich naje, ked zacne chodit do skolky. Ja ani nasim velkym chalanom nepcham sladkosti. Ani velmi nekupujeme. Radsej upeciem nejaky kolac. Aspon viem, co v nom je. A 14mesacne dieta ma na sladkosti este vela casu.
A este k tej vyske a vahe. Akoze co to maju ludia riesit? Ti co vas oboch ako rodicov poznaju a su trosku normalni, tak asi pochopia, ze pri tak nizkych rodicoch ani z decula nebude obor. Moje nervy. A s cudzim by som sa ani nebavila. Co je koho do toho.
Nasa mala ma 6,5 mesiaca, je takmer taka dlha ako vasa a ma 6700 g. Tak si vies urcite predstavit aka to je spagetka. Co co sa idem teraz pototo. Doc je spokojny, zmensit ju nezmensim, moj muz je vysoky, a jest malej chuti, kasicku na obed zbasti len sa tak zaprasi. No ale kamoska sa musela zastariet, ze co doc povedal na tu vahu. ze jej mala v tom veku mala tiez ca. tolko isto cm ale uz 8000 g. A bola do 7 mesiacov len kojena. Nasa je aj kojena aj sa zeleniny napuka a co mam este do nej pchat? No velmi nepribera a basta. Geny nepustia. Najstarsi je tiez taky. Chudy a dlhy.

sense
1. feb 2016

@aneet777 ved ono sa k tomu sladkemu dostane ale naco uz teraz...tie reci neber ani jednym uchom dnu a druhym von...alebo im odpovedz ze cukor je aj v zelenine...ale chapem ze ta to otravuje...

a ked pises ze aj s muzom ste mali, tak by bolo trosku "divne" keby mate zrovna velke dieta, ...

moja kamaratka , obaja s muzom su nizsieho vzrastu, ich chlapec ma takmer pat rokov a vazi a meria na vysku tolko co moja este ani nie trojrocna dcera...neviem ci nie je uz aj vyssia

zitaje
1. feb 2016

@aneet777 moja velkacka mala v roku 72cm a 8,8kg - cize trocha viac, ako tvoja, ale tiez bola za drobnejsiu. Teraz ma skoro 14r, vyska 1,60, 54kg 😎
Nic sa neboj, aj keby ostala mensia, ma na to geneticke predispozicie, tak co. Nemusi mat dva metre. Ked je zdrava, neries.

zitaje
1. feb 2016

@yanni no presne, babatka si priberaju vlastnym tempom, teda v pripade, ze maju primeranu stravu.
Moja stredna prve tri mesiace priberala po 1,5kg mesacne, cisto kojena 😅 no co som s nou mala robit? Nedat, nechat plakat? Potom od 3mes do roka pribrala uz len dve kila, kedze sa zacala vela hybat.
Niektore veci neovplyvnis. A male dieta malych rodicov - vsak ake ma byt, nie? 😎

yanni
1. feb 2016

@zitaje tak tak. Najstarsi je spageta, stredny priberie aj z cistej vody a najmladsi bol stale krpaty. Teraz ho v lete trosku vytiahlo, o tri tyzdne bude mat 6 rokov. Ale stale je taky nijaky. No a copana, to je ine cislo. Prvy mesiac problemy, pribrala tristo gramov. Potom mesiac necele kilo no a doteraz ako pisem, 6,5 mesiaca a nema ani 7 kg. Ale zato rastie mesacne po tri cm. Ak to pojde takto dalej, budeme mat doma obrika. Akurat, ze spagetoveho 😀
A co sa mam teraz obesit? Tiez sa vela hybe. Samozrejme nechodi ale to dieta sa nacvici, to hroza. "Beha" uz maratony a robi pilates 😀 😀 😀 😀 😀

zuzanaete
1. feb 2016

@aneet777 Terajsia vaha zavisi aj od porodnej vahy, postupneho priberania, genetickej predispozicie ... Ak doktorka vidi, ze primerane pribera a drzi sa vo svojom percentile (hoci aj v tom najnizsom), tak by som okolie vnimala jednym uchom dnu a druhym von. Proste nie kazdy musi patrit do priemeru. A s tymi sladkostami odolavaj tlaku okolia aj nadalej. Priberanie zo sladkeho by nebolo vhodne.

andrejta
1. feb 2016

@aneet777 ser na vsetkych, ja mam taku mamu, ze chudacik, lebo mu nedam kazdy den 500 sladkosti a ani cipsy 😀

aneet777
autor
1. feb 2016

@yanni no sak toto...ked ani my 2sme neboli ako deti "vypaseni", ako moze byt ona...omg.. :D

aneet777
autor
1. feb 2016

@zuzanaete porodna vaha bola 3100/51,ale vravim,dokina nestresuje,ja tiez nie,len ked mi zacnu usi pilit....mam na male,no...

bonaqa2013
1. feb 2016

v 6 mesiacoch by malo dieťa svoju pôrodnú váhu zdvojnásobiť a v 12 mesiacoch strojnásobiť. Podľa mňa ma dosť málo, ale ak lekárka to nerieši tak potom je to asi OK. 🙂 🙂

seahorse27
1. feb 2016

@aneet777 Cukor je v pecive, ryzi, cestovinách, zemiakoch, ovoci...ked to ti tupci, co ti kazu davat 14-mesacnemu dietatu sladke nevedia, tak sa s nimi ani nebav...kto to kedy videl napchavat take male dieta rafinovanym cukrom? A este ake ine chemicke svinstva kupovane sladkosti obsahuju...ked uz tak nejaky domaci kolacik raz za cas..ale moj maly to napr. ani nechce...maximum jeho sladkosti je asi 5 keksíkov Sunarka do vyzivy za tyzden, Nestle baby dessert raz za 2 tyzdne...a este pribinak ma rad - ten papa tak 2x do tyzdna...inak fici na bielych jogurtoch s ovocim. Aj vyzivy sa snazim kupovat bez pridaneho cukru. Podla tych vasich vysok, co si pisala 160 a 165cm ani nema byt po kom vysoka...fakt kasli na ludi. Ked je mala zdrava a prospieva, tak neries.

zabina27
2. feb 2016

@aneet777 ludia su ako na nervy, ja som tiez furt pocuvala, ako mu nedoprajem, ked mu nedavam do roka sladkosti 😒 teraz na tom az tak nebazirujem, ma 20 mesiacov, nedavam sice ja nejako pravidelne, ale ked chce odo mna ochutnat, tak ho necham, ked si sam nieco najde doma, necham ho ochutnat, neiekdy zje, inokedy vypluje. rekord bol raz, ze zjedol polku tatranky 😀 ja si myslim, ze mozno preto mu to tak nechyba a nevynucuje si to, ze na to nebol od prvych prikrmov zvyknuty, ja som nesladila nic, ovocne pyre, caj, ani granko som nedavala, vyzivy kupovane len nesladene...
inak, naposledy dnes som sa dopocula, ze mu nedoprajem - stretli sme vonku maleho prababku a ona ze piskotku by som ti dala, ja vravim - nic mu netreba a ona zase, ze mu nedoprajem 😠 vravim, je 11 hodin, za chvilu bude obedovat, tak teda urcite nedoprajem, potom sa mi vykasle na obed 😀

aneet777
autor
2. feb 2016

@seahorse27 ked som jej zacala davat jogurt,samotny biely vobec nechcela,tak som jej tam pridavala ovocie,potom jej uz nechutil,jedla ho cisty,spraskala skoro 200g teglik :D teraz? ledva zje polovicu ..

siska53
2. feb 2016

@bonaqa2013 u mna sa to nepodarilo ani jednemu dietatu a to maly bol a je dobry jedlik.
V roku by mal podla tej teorie mat vyse 10kg,no mal cca 9,7kg. Ale on aj teraz dobre je a je stihly. Ma metabolizmus po dedovi.