icon

Rešpektujúca výchova a obdobie vzdoru

zuzipuk
9. feb 2022

Vraj treba komunikovať. Ok. A keď sa s tým dieťaťom rozprávať nedá lebo si ide aj tak svoje? Motivácia nepomáha, už ani nekričím (ok, stane sa, ale už sa ovládam dosť) a snažím sa dohovárať. Potom prejdeme na "tak nebude toto, nebudeš mať hento..." Ale toto je furt dookola každý deň, každý deň má niečo zatrhnuté, lebo protestuje kvôli niečomu. Pointa, matky, AKO riešiť konflikty s dieťaťom v období vzdoru? Čo vám reálne pomáhalo? Ako funguje tá rešpektujúca výchova, lebo u nás mám pocit, že si kvôli tomu ako jej kopec veci rešpektujem, ešte viac vyskakuje...tri roky to má a ja mám pocit, že som už teraz zlyhala s výchovou...

Strana
z5
pipistrel13
18. feb 2022

@andreatytler toto je dnes take typicke,ze ak clovek vyslovi svoj nazor v akejkolvek teme a nie je spolocensky hodiaci sa,obvinia ho z nutenia
ja som nikoho nenutila,vyslovila som nazor,ze tento sposob vychovy je podla mna nespravny a pre to ma pani podla mna problemy so vzdorom a odporom dietata,ale nikomu som neprikazovala menit ho
to len vy ste tak chceli pochopit moj nesuhlas s touto vychovou
mimochodom aj ja praktizujem respektujucu vychovu,nie vsak prenasajucu zodpovednost za nasledky😊

makova333
18. feb 2022

@andreatytler "Ale stale si nepovedala preco je pre teba dolezite davat svoj pohlad na to ako ina mama vychovava svoje vlastne dieta?" ad1 preto, ze je to verejna diskusia ad2 preto, ze aj ja som dala moj vychovny postup ad3 preto, ze sa mi nepaci, ze sa tu "respektujuca vychova" prezentuje ako jedina mozna cesta. Ak to nerobis, tak jednas s dietatom direktivne. Ale to vobec nie je pravda, vychova ma milion odtienov a co plati na jedno dieta, neplati na druhe. Jednemu staci vysvetlit, inemu nazorne ukazat "na vlastnej kozi" a na tretie nezabera proste nic. A mozes sa aj rozkrajat. Moj brat bol dieta, ktore keby mu tu bundu nikto nedal, tak by behal bez nej. Ak by mu ju niekto chcel obliect, lebo mama uzna, ze fakt je zima, tak jej proste zdrhne (bol velmi obratne dieta, utekal z postielky a dve hodiny ho hladali po dome a on z toho mal strasnu srandu a cusal v skrini). Ako 4 rocny utiekol na trojkolke na opacny koniec mesta lebo mal chut na zmrzlinu, tak zobral peniaze a isiel. Bol to moment, ale kym prehladali dom a okolie, mlady uz bol za horami za dolami. A neplatilo na neho nic, ani hrozby, ani prosby, ani dohovaranie, vysvetlovanie...

andreatytler
18. feb 2022

@makova333
ad3 preto, ze sa mi nepaci, ze sa tu "respektujuca vychova" prezentuje ako jedina mozna cesta. - ukaz mi jeden prispevok v ktorom toto @lucilaines urobila.

andreatytler
18. feb 2022

@pipistrel13 No vidis a tvoju vychovnu metodu nikto nenazval zvratenou. Tak preco je pre teba dolezite to povedat o vychove niekoho ineho?

makova333
18. feb 2022

@andreatytler a kde pisem, ze to povedala ona?

andreatytler
18. feb 2022

@makova333 Pytala som sa ze preco je pre teba dolezite vyslovit nazor na vychovu ktoru robi @lucilaines. Tvoja odpoved bola ze sa ti nepaci ze sa "respektujuca vychova" prezentuje ako jedina mozna cesta.
Ak si teda nehovorila vo svojej odpovedi o @lucilaines. Stale si mi neodpovedala na otazku.

makova333
18. feb 2022

@andreatytler tak este raz: Tvoja otazka: "Ale stale si nepovedala preco je pre teba dolezite davat svoj pohlad na to ako ina mama vychovava svoje vlastne dieta?" (nie nepytala si sa na konkretnu mamicku v tejto otazke). Moja odpoveď: "preto, ze sa mi nepaci, ze sa tu "respektujuca vychova" prezentuje ako jedina mozna cesta." Tu - znamena vseobecne tu na Koniku. Uz sa rozumieme? A myslim, ze som ti zodpovedala tvoje otazky dostatocne. Viac sa k tebe vyjadrovat nebudem.

pipistrel13
18. feb 2022

@andreatytler ale ved ja sa neurazim ked to tak niekto nazve v tom je medzi nami rozdiel
matky pretlacajuce nove liberalne metody sa chytaju vsetkeho a utocia okamzite alebo obvinuju tych druhych ako ich kritizuju a nerespektuju
ved mne je uplne jedno co si kto mysli o mojej vychove (a celom mojom zivote) ak som ja s tym stotoznena
ale ak si pytam nazor,mala by som ocokavat aj ten opacny
a zvratena podla mna je,za tym si stojim ako som uz spominala,mam s tym aj skusenosti,ale kludne aj tie mozete povazovat za nedostacujuce
a slovicko zvratena je skor v zmysle prevratena,ako aj mnohe hodnoty a nou suvisiace
ale to predsa neznamena,ze ju mate menit😉 ktoze som ja,cudzia zena na fore,aby som mala takuto moc a nedajboze na tom este ak trvala😊

Strana
z5