icon

Rešpektujúca výchova a obdobie vzdoru

zuzipuk
9. feb 2022

Vraj treba komunikovať. Ok. A keď sa s tým dieťaťom rozprávať nedá lebo si ide aj tak svoje? Motivácia nepomáha, už ani nekričím (ok, stane sa, ale už sa ovládam dosť) a snažím sa dohovárať. Potom prejdeme na "tak nebude toto, nebudeš mať hento..." Ale toto je furt dookola každý deň, každý deň má niečo zatrhnuté, lebo protestuje kvôli niečomu. Pointa, matky, AKO riešiť konflikty s dieťaťom v období vzdoru? Čo vám reálne pomáhalo? Ako funguje tá rešpektujúca výchova, lebo u nás mám pocit, že si kvôli tomu ako jej kopec veci rešpektujem, ešte viac vyskakuje...tri roky to má a ja mám pocit, že som už teraz zlyhala s výchovou...

domak2
11. feb 2022

Podľa mňa je fajn naučiť dieťa aby rešpektovalo, že ja som mama a co poviem platí, aj keď niekedy sa môžme dohodnúť. U nás fungovalo rátať do 3 a potom jednoduchý trest, vždy keď som povedala tak som splnila, stačilo par krát našťastie.
Dnes som bola svedkom ako mama prosila svojho cca 7-8 ročného syna, aby jej vrátil mobil, ktorý jej vytrhol z ruky 😮 stihla pritom skusit vydieranie (ze mu teda nekúpi to co mu po skole sľúbila), prosenie pekne a potom ešte rátala. On medzitým do toho mobilu cumel a ignoroval ju, až keď doratala tak počkal ešte sekundu a potom jej ho s prevratenymi očami dal. Ja som inak veľký odporca davania po zadku, ale ruka ma svrbela aj za ňu 😅

makova333
11. feb 2022

@andreatytler pri histaminovej nemozes nieze navarit na dva dni, ty ani nemozes ohriat vecer, co si rano navarila.

andreatytler
11. feb 2022

@makova333 Wow... to mas potom stastie ze ta varenie bavi.

makova333
12. feb 2022

@andreatytler ale ja nikde nepisem, ze ma varenie bavi, nikdy ma nebavilo, ale nijako speci ma to nezatazuje. Je to rutina ako umyt si zuby, odlicit sa, nalicit sa... 😉

pipistrel13
17. feb 2022

@zuzipuk respektujuca vychova neznamena,ze sa dietata,ktore ma 3roky budem pytat na vsetky oblasti ako by ich chcelo,co si zela a pod...je akurat z toho zmatene.
napr.spanok - ideme spat a je jedno ci to to dieta chce alebo nechce,proste to vzhladom k veku potrebuje a bude spat,ak vzdoruje tak nech ale na posteli,po par dnoch pochopi,ze spat sa v tomro case chodi a bude to bez problemov,treba vydrzat
co sa tyka napr.jedla,mozem dat na vyber chces jogurt alebo banan,ale nic tretie nie je...
nerozumiem ako moze dieta prist do stadia,ze sa mi denne trieska jeduje kazdu chvilu a ja sa mu doprosujem,viete ake je vtedy stratene?
a to nevravim,ze ho mame otlkat a vyblakovat po nom,jednoducho len mat hranicu a trvat na nej bez ohladu na scenu,a niekedy aj tu scenu treba utlmit,jednoducho dost a bodka
a dieta velmi rychlo vyciti,ci je dost naozaj dost aleno je autorita rodica len naoko...a stale nevravim o biti a kricani...aj ked sa mi to z casu na cas stalo,vychovna na zadok (rupli mi nervy,a nie som toho zastancom,ale ak sa to stane raz za rok,je to skor na prospech ako na skodu)

pipistrel13
17. feb 2022

@lucilaines ten priklad s bundou je najhorsia vychovna metoda aku som pocula..ako mozete ziadat od maleho dietata taku zodpovednost,ze vonku je zima,ak nechce,vezmeme ju so sebou?
ved toto nie je normalne...
dieta nedokaze pochopit nasledky svojich rozhodnuti a prave na to sme my rodicia,presne toto su veci,v ktorych sa dieta nema co rozhodovat,je jednoducha zima,tak si oblecies bu ndu a bodka...riskujete jeho ochorenie a ocakavate,ze samo pochopi,co urobilo,ale hlboko sa mylite,neviete nic o vyvinovej psychologii a schopnosti maleho dietata pochopit nasledok
to dieta sa viete ako citi?
dosiahlo co chcelo,nema bundu,ale nechape dovod,vlastne ste ho potrestali tym,ze je mu zima,ma akurat zmatok z toho,ze preco ta matka,o ktoru by si malo opriet a doverovat jej,je ta,co mu sposobuje pocit zimy - je to zjednodusene napisane,ale to dieta vnima stratu dovery,ze o nho nie je dostatocne postarane...to sposobuje tato zvratena respektujuca vychova,obaze toto nie je o respekte...

pipistrel13
17. feb 2022

@pipistrel13 a pocit straty dovery vyvolava u dietata dalsi hnev a frustraciu,tak nadalej skusa,kolko este moze

lucilaines
17. feb 2022

@pipistrel13 to je tvoj nazor, ja s nim nesuhlasim. Naopak, podla mna najlepsia vychovna metoda ktora funguje mne je znasanie priamych nasledkov. Nechces si dat bundu, upozornujem ta, ze ti bude zima. Aj tak nechces ok pod sam von a uvidis. Ja tu bundu vezmema ked vyjdeme von a predsa len sam zisti ze mu ta zima je a vypyta si ju alebi mu ju ponuknem a uz suhlasi, bez toho aby som sa vysmievala alebo nadavala, jednoducho mu ju podam. Samozrejme hi nenecham behat hodinu po vonku v tielku v snehu. Touto vychovou som ja dosiahla to, ze trojrocnemu mozem absolutne doverovat, ze ked mu je zima, proste pride a vypyta si dalsiu vrstvu. Ked mu nie je, dokaze to samostatne posudit ze ju nepotrebuje a nebojuje so mnou len preto ze som povedala. Toto obdobie trvalo chvilu a teraz fungujeme uplne bez problemov s tym, ze ja nemusim dieta nahanat nech sa oblecie alebo vyzlecie ako som casto videla este aj u ovela starsich deti, lebo to uplne automaticky reguluje sam. Nemame problem s ciapkou, pancuchami, rukavicami, nicim. Ked neviem ako je vonku, poviem mu dopredu, tu v ruksaku mas bundu ak tu bude zima tak povedz. A on proste povie. Nehovorim, ze to je univerzalna vychova, s ktorou sa sototzni kazdy. Nam to ale vyhovuje a ja zase nesuhlasim s vychovou “oblecies si nasilu bundu lebo je zima a povedala som” a dieta vyvleciem nasilu von narvane do bundy a vlastne ani nerozumie preco, pretoze okrem argumentu “lebo som povedala” nema moznost pochopit, ake su dosledky jeho rozhodnutia.

andreatytler
17. feb 2022

@pipistrel13 Nesuhlasim s tvojim nazorom.
Ak by si skusila dietatu doverovat, bola by si prekvapena ake mudre su a kolko toho vedia. Velmi dieta podcenujes, ked si myslis ze nedokaze pochopit tak jednoduchu pricinu a dosledok ako je: "Nechcel som si dat bundu, tak mi je teraz zima."
Ked na neho nasilu narves bundu, to len ty vnimas tak ze bolo o neho postarane. V jeho ociach to znamena ze si nerespektovala jeho nazor a donutila si ho silou urobit to co nechcel. Ked na neho nasilu narves bundu, dieta v tom momente nechape ze sa o neho staras a ze to je pre jeho dobro. Dieta preto nemoze stratit doveru v to ze je o neho postarane, lebo z jeho pohladu ty nic take nerobis. Ty ho iba nutis urobit nieco co nechce a len preto ze si vacsia a silnejsia.
Ak ho necham ist von bez bundy a ono mi povie po par minutach ze mu je zima a ze chce bundu, tak mu ju bez slova obleciem. Zaroven mu vyvetlim, ze som mu ju chcela obliect uz pred odchodom, lebo som vedela ze je vonku zima a ze ju bude potrebovat. Ze som sa pozrela na teplomer a podla toho som vedela odhadnut ci tu bundu potrebuje alebo nie a mozem ho naucit aby sa pozrel v buducnosti na ten teplomer aj on.

pipistrel13
17. feb 2022

@andreatytler ja zase nesuhlasim s vami a bohuzial moja prax (odborna) s tinegermi mi potvrdzuje nedobrost tejto vychovy
ale kazdy nech robi ako chce

pipistrel13
17. feb 2022

@andreatytler nechce sa mi to rozpisovat,ono nejde o bundu a o to,ze si ju v konecnom dosledku oblecie,ide o hranicu,o nieco o co sa dieta moze opriet a nemusi preberat zodpovednost vo veku,ked nie je toho schopne,ze to pochopi je jedna vec,ale ze to oslabuje jeho osobnost,zase druha...jednoducho dieta z hladiska vyvinu nie je schopne zniest a rozumiet zodpovednosti,ktora je na nho takymto sposobom prenasana...
ale ak verite ze je to spravne,ja vam to nechcem vyhovarat ani vas presviedcat

elviku11
18. feb 2022

@andreatytler
@lucilaines
Naozaj si myslite, ze je stale najlepsie nechat znasat priame nasledky? Ved vam raz bez primeraneho oblecenia vonku ochorie a potom co? Matka znasa nasledky tym, ze si musi vziat z prace volno a byt doma, dieta nakazi surodencov, lieky a vitaminy su drahe, plus oslabena imunita po chorobe...
Poviem iny priklad. Moja najstarsia ked bola mala, mala take obdobie, ze chcela vbehnut do krizovatky. Nepomahalo, ze sme si vysvetlili svetla na semafore a vsetky pravidla, proste tam velmi chcela vbehnut a samozrejme som ju musela drzat, aj ked kricala a kopala a vziat ju odtial prec. Vy by ste nechali dieta ist medzi auta, ze - vyskusaj si to, ako to boli ked ta zrazi auto a uvidis, ze nabuduce tam uz nepojdes. Vazne??????
Moja mladsia napriklad raz na navsteve nasla u dedka krabicku s takymi malymi klincami. A kedze jej isli zuby a do ust strkala vsetko, chcela jest aj toto. Dovolili by ste tiez znasat priame nasledky? Ze ochutnaj moja, potom uvidis a uz viackrat to neurobis? Nie, nenechali, lebo by tie klince mohli dietatu prepichnut zopar dolezitych organov. Klince som jej vzala, pomojkala, utesila ked plakala a potom ked bola kludna som jej strucne vysvetlila preco jej ich nemozem nechat.

Samozrejme, ze dieta treba pocuvat, jeho dovody, vcitit sa do jeho koze, dat mu na vyber, ked sa to da, vysvetlit veku primerane atd. Ale su situacie, ktore musi rozhodnut rodic, a to kvoli zdraviu alebo bezpecnosti dietata. A potom o tom mozme diskutovat donekonecna s dietatom ked sa ukludni

(neviem ci sledujete Nevychovu, ale aj ona tvrdi, ze v niektorych situaciach treba povedat pevne a laskave NIE a dieta odviest z tej situacie prec. Vsimajte si tie koncepty cele, nielen tie casti co sa vam pacia)

lucilaines
18. feb 2022

@elviku11 samozrejme, ze nie preboha, toto si vobec nepochopila. Kazda vychova aj ta moja ma pevne hranice, cez ktore nejde vlak. A mam ich vela. Nebehanie na cestu je jednou z nich napriklad. Tam je jednoducho nie jasne nie, toto ti nemozem dovolit, mohol by si si velmi ublizit, schmatnem za ruku a mozes sa aj hodit o zem. Takisto behanie po vonku bez bundy, ako som tu pisala, samozrejme, ze nenecham dieta behat po vonku hodinu v tricku. Keby mi povedal, ze chce ist von v zime v plavkach, tak poviem proste nie, pretoze na to je velmi zima a mohol by si ochoriet a nic som mnou nepohne. Ale ak mi povie obleceny v svetri, ze nechce bundu, tak poviem ok pod a vyskusaj, ze to bude v bunde lepsie. Po case sa spytam. Ak by sme vysli von a je naozaj zima a on stale tu bundu nechce (co sa nikdy nestalo) , tak by som proste po 15 minutach povedala, ze uz sme vonku dlho na to ze nema bundu a je zima, takze bud sa obleccie a mozme zostat alebo ideme domov. Aj moj syn pocuje nie, akurat, ze nie tak casto a teda ked uz naozaj poviem nie bez diskusie, vie velmi dobre, ze to proste plati a bude platit. Samozrejme nie som padnuta na hlavu, aby som ho nechala vbehnut pod auto alebo jest klince 🙄

zuzanockamt
18. feb 2022

@pipistrel13 perfektne napísané 👍

makova333
18. feb 2022

@lucilaines za 15 minut moze tak prechladnut, ze nasledne nakazi celu rodinu soplami a kaslom. A tuto zodpovednost hodis na dieta? Uff. V zdravotnych a bezpecnostnych veciach male dieta nemoze dostat na vyber, lebo nevie vyhodnotit situaciu do dosledkov. Nevie, ze ked je mi teraz zima, o tri dni mozem mat sopel, kasel, teplotu a o dalsie dva dni nakazim otca, ktory ma odovzdat dolezity projekt, mamu, ktoru nema kto zastupit v praci (lekarku, sestricku, ucitelku....), sestru, ktora ma polrocnu pisomku atd.

lucilaines
18. feb 2022

@makova333 za 15 minut obleceny v svetri bez kabata ked nie je vonku zrovna -20 a hybe sa naozaj neprechladne. Alebo teda aspon moje dieta nikdy neprechladlo ani len trocha. Od toho som tam ja, aby som vedela vyhodnotit, kolko je este ok a co uz nie.

lucilaines
18. feb 2022

@makova333 a prave naopak, moj syn ma tri a pol roka a dosledky dokaze posudit naozaj dobre. Vie, ze ked ochorie, nemoze ist do skolky alebo vlastne nikam. Sam mipovie, ze cez vikend mame ist na chatu, velmi sa tesim, dam si radsej aj rukavice, aby som neochorel a mohli sme ist. Minuly tyzden chcel velmi ist do detskehi kutika sa hrat. Povedala som mu, ze je teraz vela chorych ludi, bojim sa ze by tam ochorel a jeho maly brat mal mat ockovanie a mohol by ho nakazit. Ze pojdeme ked bude situacia lepsia. Jeho odpoved bola proste dobre, pojdeme inokedy. A viem, ze par dni po bratovom ockovani pride za mnou sa opytat, ci by sa uz nedalo. A ak poviem, ze stale nie, lebo stale je vela ludi chorych, opat povie ze dobre. A ked sa ho napriklad babka opyta, ci sme sa boli hrat v detskom kutiku, odpovie jej celou vetou, ze sme neboli, pretoze je ten virus, je vela chorych ludi a tak teraz radsej nechodime. Velmi dobre chape pricinu a nasledok a potom nema problem to respektovat.

elviku11
18. feb 2022

@lucilaines A ked je taky rozumny a chapajuci, tak chape, ze aj v skolke mozu byt chori ludia, ktori ho mozu nakazit? Aj v obchode kam chodite? Aj na navsteve? (aj ked o tom ti ludia este nevedia, ze su chori?)
Lebo ja tuto logiku paranoje nechapem. Tu mozu byt chori a tu nie, tu mozes chodit a tu nie - z toho dovodu nakazy je to predsa uplne jedno

lucilaines
18. feb 2022

@elviku11 tak to uz je na tebe, ze to nechapes, staci ze to chapem ja a viem si vyhodnotit, ze ked mam par dni ored ockovanim babatka, tak proste nepojdem v case korony s dietatom velkej detskej areny plnej deti bez rusok. Moj syn to chape a dokonca ked mu to vysvetlim dokaze pochopit aj to, ze to riziko je predsa len vacsie akopri nakupe v tescu. Samozrejme ty s tym suhlasit nemusis.

zuzanockamt
18. feb 2022

@lucilaines a v MŠ mu učiteľky tolerujú, keď ide vyzlečený von a ostatné deti začnú po ňom opakovať?

lucilaines
18. feb 2022

@zuzanockamt nie v MS nema absolutne ziadny problem. Toto obdobie vzdoru trvalo cca od 2 do 3 rokov, teraz ci uz v skolke alebo doma nic take nerobi a necha si normalne vysvetlit. V skolke ma minule dokonca upratovacka zastavila, aby mi povedala aky je zlaty a pekne sa sprava. Vobec nechapem tieto ironicke utoky tu ako by som nechala dieta behat po ceste, privodila mu minimalne zapal pluc a v skolke je z neho maly rozmaznany fracek, pretoze dokola opakujem, ze to tak vobec nie je a ocividne nemate podchytene co a ako naozaj ma vyzerat ta “respektujuca vychova”. Aj ked s tymto nazvom sa uplne nesosotznujem, ale budis. Je uplne ok, ze s tym nie ste poniektore stotoznene a idete svojou cestou vychovy, mne to je uprimne jedno a drzim palce vsetkym mamam. Moje prispevky boli smerovane pre baby, ktore s tym stotoznene su a zaujimali ich skusenosti inych. Rada vysvetlim nase skusenosti aj tym, ktore tomu uplne nedoveruju aj si rada vypocujem pripadnu kritiku ci negativne skusenosti, ale o ironicke poznamky a zaparanie nemam zaujem.

zuzanockamt
18. feb 2022

@lucilaines Ani v tom období vzdoru to v MŠ nerobil? Iba tebe doma?

makova333
18. feb 2022

@lucilaines aha, cize nebolo to "respektujucou vychovou", ale len obdobim vzdoru.

lucilaines
18. feb 2022

@zuzanockamt vtom obdobi nechodil do MS

@makova333 tema sa vyslovene vola “respektujuca vychova v obdobi vzdoru” takze som sem napisala nase skusenosti s respektujucou vychovou v obdobi vzdoru a ako sme to riesili my. Neviem co je na tom divne, pretoze 99% deti ma obdobie vzdoru a lazdy rodic ho riesi inak. Ja som napisala ako sme to riesili my a ze sami to osvedcilo, kedze opakujem, taky je nazov temy a otazka autorky. Tieto vase ironicke utoky vobec nechapem preco ich mate zapotrebi, ale znova, ak vas to nejakym sposobom pohorsuje, uraza alebo neviem, kludne sa nevyjadrujte.

makova333
18. feb 2022

@lucilaines vobec to nebolo myslene ironociky. Len konstatovanie. Neuraza ma to, ani tema ani ty, a vyjadrovat sa budem ked o uznam za vhodne. Viem, ze mam aj moznost "kludne sa nevyjadrovat", ďakujem za pripomenutie. Ja som to mala pri oboch detoch v tomto obdobi tak, ze nieco som povolila bez diskusie "ano, ok mozes", nieco sme debatovali a dostali na vyber z dvoch moznosti (pr.ruzovy alebo biely sveter, ziadny alebo modry vo vybere nebol) a vo veciach bezpecnosti, zdravia a vhodnosti oblecenia (nie, na svadbu si nedas gumaky a saty s dierkami zdedene po troch sesterniciach, lebo sa to na takuto prilezitost nehodi alebo nie bez bundy von nejdeme lebo je zima a mozes prechladnut- nie ani na 15 minut atd.). Nenazvala by som to respektujucou vychovou z pohladu toho co som v tejto teme citala, ale respektovali sme sa navzajom. Vela sme sa rozpravali, ale NIE bolo NIE (samozrejme s kratkym vysvetlenim preco). Deti sa mi nikdy nehadzali o zem a ani v dospelosti a puberte nebadam na nich ziadne psychicke traumy z tejto vychovy.

andreatytler
18. feb 2022

@makova333
@elviku11
@zuzanockamt
@pipistrel13
Zeny, preco mate potrebu spochybnovat a kritizovat vychovu niekoho ineho?

@lucilaines vas nenuti vychovavat vase deti podla nej. Tak by vam to mohlo byt uplne jedno ako si ona vychovava svoje deti. Preco je pre vas dolezite jej dokazat ze jej vychova je zla, alebo nespravna, alebo nevhodna? Ona sa ani v jednom z prispevkov nesnazi dokazat ze vasa vychova je nespravna. Ona respektuje vasu vychovu. Preco vy nerespektujete jej vychovu?
V tomto ja vidim rozdiel medzi respektujucou vychovou a tou klasickou. Niekto kto vychovava s respektom, ukazuje ten respekt voci celemu okoliu.

makova333
18. feb 2022

@andreatytler ak je ona o svojej vychove presvedcena, tak nas iny nazor (nie, nie je to kritizovanie jej vychovy, ale iny pohlad na vec vo vseobecnosti) ju naozaj nemoze spochybnit.

lucilaines
18. feb 2022

@makova333 super, tesim sa s tebou, ze ste nasli aj spolu s detmi styl vychovy, ktory vam vsetkym vyhovuje. Tak to ma byt.

@andreatytler Dakujem.

Oni je to presne o tom. Nie znamena nie, opacny alebo iny nazor je uplne v poriadku, ale pri tej respektujucej vychove sa kladie doraz na to ako to nie poviem a ako ten opacny nazor vyjadrim. Ci kludne a s respektom voci druhemu alebo sa tu budem akoze posmesne pytat, ci mam nechat dieta jest spendliky.

andreatytler
18. feb 2022

@makova333 Dobre mozeme to volat ze ty len davas iny pohlad na vec. Ale stale si nepovedala preco je pre teba dolezite davat svoj pohlad na to ako ina mama vychovava svoje vlastne dieta?
Ja nehovorim o tom ci ju mozete, alebo nemozete spochybnit. Naco o tom rozpravas ty?

zuzanockamt
18. feb 2022

@andreatytler Ja rešpektujem jej prístup, nemám klasickú výchovu, mám doma niečo medzi. Osvedčilo sa mi to, keďže už mám doma aj puberťáka, tak viem posúdiť aj po dlhšom čase, čo funguje. A všetko závisí od dieťaťa. Ja mám chalanov, temperamentných, puberta je od malička urečnená, tvrdohlavá, so svojím názorom. Mladší vyzerá byť ešte temperamentnejší.