icon

Režim jedla a spánku

anglicanka1981
7. aug 2014

Chcem sa spytat, ci maju vase deti rezim a odkedy.
Moj syn ma 7 mesiacov a chodieva spavat pravidelne medzi 20-21, denne spanky ma nepravidelne.
Kedze v noci velmi zle spava, docitala som sa, ze rezim by mohol teoreticky pomoct. Tak som uvazovala ako zladit jedlo a spanok a nijak mi to nevychadza.
Ako to mate, ak mate?
Ak by mal napriklad spavat 20:30 - 7:30 a cez den 2krat 10:30-12:00 a potom 15:00-16:00 (to mam z tejto knizky strana 14: http://www.gleissnerova.cz/o_spanku.pdf ) , tak nech ratam ako ratam, vzdy mu to koliduje s jedlom.
Jedava po cca 3 hodinach (okolo 7:30-8:00, 11-12, 15-16, 18-19, 20:30), ma momentalne 3 prikrmy denne a kojim ho vacsinou doobeda a vecer, medzi 11 a 20:30 vacsinou maximalne raz.
Tak radte a podelte sa s vasimi pribehmi 🙂 Dakujem 😎

Strana
z2
asocial
25. aug 2014

@anglicanka1981 moj nazor je, ze kojene sedemmesacne dieta nemam mat aky rezim...
je to strasne male dieta...

nase dieta bude mat v oktobri 2 roky...
zaspi napr. vacsinou okolo 11.00 - niekedy spi do 1, niekedy aj do pol tretej (este nikdy neprespal celu noc, v poslednej dobe kazdu noc je cca 1,5 hodiny hore, potom este zaspi), takze to znamena, ze obed ma bud o 1 alebo o 15.00 individualne..
kvoli tomu, aby mal rezim ako z mudrych knih, to nemam za potreby...rovnako - ked spi do cca 13. - 14.30, ide pravidelne spat okolo 20.00, su vsak velmi vynimocne dni, ked z nejakeho dovodu ide inak spat, lebo sa inak rano zobudi, a spi trebars do 16 30 ako minule, nema zmysel ho davat o 20 00 spat, lebo to su nervy aj pre mna aj prenho

celkovo, myslim si, ze takemu malemu dietatu sa treba prisposobit (teraz nehovorim o hadzani sa o zem atd.), pretoze to dietatu neprospieva...mozno to prospeje rodicom, dietatu vsak nie

anglicanka1981
autor
25. aug 2014

@siska53 wau, mas moj obdiv, takto poctivo pisat a dlhodobo. Ja vzdy vydrzim len par dni.
@veriiii podla mna je hriech budit dieta, nikdy by osm to neurobila 😀
@nevesta12 nemame sa kam presunut. Ale on sa budi rovnako pred polnocou, kym je v spalni sam ako po polnoci, ked tam sme s nim.

anglicanka1981
autor
25. aug 2014

@asocial no ja som mala rovnaky nazor, nechavala som vsetko nanho. Lenze to budenie neznamena len ,ze som ja rozbita, ale aj on. Kolkokrat vidim ,ze sa prehadzuje a nemoze spat. Alebo po horsej noci je aj cez den unaveny, nesvoj. Ked sa dobre vyspinka, je vyrehotany, vysmiaty.

janinka84
25. aug 2014

@anglicanka1981 Moja dcerka ked mala 7-8 mesiacov, tak presla na 2 spanky (predtym boli3). Stanovila som jej pomerne pevny rezim a veeelmi to pomohlo, coskoro mi prespala celu noc. Vstavala okolo 7 rano, potom spanok o 10 a o 14. Vecer sa ukladame 19,30. Vzdy pred spanim papka alebo si vypije mliecko, mam skusenost, ze so spokojnym bruskom spinka dlhsie 🙂 Ale nikdy som nebudila, nech si oddychne, ked to potrebuje. ja som jednoznacne za rezim, my ho mame asi od 6. tyzdna (najprv tak zlahka) a fungujeme krasne.

veriiii
25. aug 2014

@anglicanka1981 ano,ale zozaciatku mi tak vyslovene kazali-lebo nepriberala na porodnu vahu..ak nepomoze pohlatkanie po licku,bradicke, proste vyzliect do plienky,cize skin to skin,ale aj mne bolo zima...ale mne sa to zdalo krute, predsa v zime nie je az tak teplo, mali sme sice v dome 24 C ,ale aj tak, novorodenca vyzliekat☹ to som nepraktizovala.. a k tomu rezimu-zacali sme ked sme zacali s prikrmami,aj denny aj spankovy rezim,a neviem si vynachvalit-mala ma svoju istotu, ritual aspon v par veciach,vie kde su hranice, v zivote som ju nenahanala do postele , po byte s jedlom, je proste nastavena tak, je spokojna, samozrejme ,ze to nemoze byt nasilny proces, proste skusit zacat robit iste ukony vzdy v rovnaku dobu a co na to babo,ako bude reagovat..ak nevyhovuje, nevadi..osobne si myslim,ze rezim nie je zla vec..v skolke, skole sa bude tiez musiet prispobit nejakemun frezimu..

veriiii
25. aug 2014

@anglicanka1981 a k tomu budeniu, to len pocas prveho mesiaca,ked bola spava, tak ked sa ti dieta nebudi kazde 2-3 hodiny na kojenie, a nepribera porodnu vahu, bohuzila,musis, lebo sprvu v spanku necicala, potiahla sa spala, az neskor sa naucia aj spiaca sat.a to myslim cez den... hoci po mesiaci sa uz nastastie budievala na krmenie cez den..a cez noc,a samozrejme, ked chcela prespat aj celu noc uz ako par mesacna, tak sa mi to zdalo skoro zeby nepila celu noc.. takze som sa ja musela budit a jej davat...ine je ked ta dieta zobudi placom,ze chce papat,ona sa v noci nebudila....

siska53
25. aug 2014

@veriiii moja sa vobec nezobudila,ked som ju prebalovala..fakt som ju nakoniec spiacu dojcila..ono je niekedy lepsie nechat to na dieta. Prosto bola z tych stihlejsich babatiek. Ani teraz nie je nejaka moc silna,macca 86cm a 12 kil. Az po 22.m.sa rozpapala viac.

A hoci sme na zaciatku nikdy nemali rezim,resp.podla nichvsetko bolo,s prikrmami sa nastolil a plati zatial stale.
Viac-menej v rovnakych casoch papaju a ukladame ich spat. Napr.medzi 12:15-12:45 papaju obed. 10-11:30 desiata. Olovrant 16:15-17. Vecera okolo19:00. V tych rozpatiach dostavaju papat. Akurat ranajky su rozne,dakedy uz o 7(maly),mala skor o 7:45-8:15,ta zvykne dlhsie spat,ale ked maly vstqne tiez az po 7:30,tak tiez papa az cca o 8.. A kedysi mali aj pred spinkanim ako uspavadlo vzdy mliecko.

anglicanka1981
autor
25. aug 2014

@janinka84 ten druhy spanok dokedy spi? Lebo mne po tej pol hodinke by nevydrzal az do pol 8.
@veriiii s jedlom nemame problem, papa velmi rad 🙂 Len problem je ten ,ze on ked sa zobudi, je hladny a ked sa zobudi skor, je hladny skor, tak mi nevydrzi na dalsie jedlo napr do 11tej, ked je uz o 7. Ked je o 8, zas donho nedostanem nic o 10tej, lebo este nie je hladny. To iste so spankom, ked nechce spat, mozem uspavat aj 2 hodiny a nic.
A na zaciatku ja som aj tak nebudila na jedlo, niekedy nejedol aj 6 hodin, ale priberal pomalsie, ale priberal. Tak tie vzacne chvile, ked spal som nerusila. Ako novorodenec spaval lepsie ako teraz.

vinuslava
25. aug 2014

@anglicanka1981 Ahoj. My máme režim zavedený od malička, a to u obidvoch. Spočiatku nám trvalo veľmi dlho, kým sme si to zosuladili, lebo dcerka do roka spala 2krát a syn spal len raz (je starsi od dcery o rok a pol). Bez problemov pospia celu noc, rano su hore uz pred siestou, vypiju mlieko, o hodinku si daju ranajky, desiatu vacsinou odbavime vacsinou vonku (ak sme zdravi) nejakým ovocím, pred pol dvanastou zjedia polievku a spia cca do 14:00 - 15:00 (ako kedy). Potom si daju druhu cast obeda, idu vonku, olovrant maju zas nejake ovocie, alebo susienky, jogurt, cokolvek, co si vezmeme so sebou vonku a okolo 6 vecer mlieko a spat chodia tak okolo 19:00 - 19:30, zvacsa uz o 19:30 su v postielkach a my s manzelom mame klud a cas jeden na druheho. Ak sa stane, ze napr. poobede nechcu spat, aj tak ich necham v postielkach, aby si oddychli, aby nebehali a zvycajne zaspia do pol hodiny. Mame tu vyhodu, ze su nauceni zaspavat sami, takze im len dame pusu na dobru noc a zavrieme dvere.

siska53
25. aug 2014

@asocial suhlasim,ze 7m. dieta je este male na nejaky pevny rezim zvlast,ked je dojcene.
Ale neviem si predstavit nemat rezim pri 2r.dietati..uz len kvoli tomu,ze ked mal maly 2r.,narodila sa mu sestricka a fungovat pri dvoch bezrezimovych detoch,asi by som si to hodila. Ziaden rezim som nerobila nasilu,postupne som ich ho naucila najskor s jedlom.(ale dojcit sa pomedzi to mohli kolko chceli). Ale prikrmy,prve jedla dostavali v urcitych rozpatiach.
Kedze mala bola mala,bola som rada,ze synstor rezim uz ma.
Spanok si urcili sami,ale smerovala som.ich k popoludnajsiemu spanku az po napapani sa. Aj nam sa stavalo a pri dcerke este obcas stava,ze zaspinkali pred 12,tak obedovali az po zobudeni. Ale to su vynimky,ktorych nie je vela.
A to,ze sa v noci budili minimalne,resp.vobec,bolo ich rozhodnutie,ked naozaj plakali,tak som.ich ibhospodarila,ked len mrnkali,nechala som to tak,lebo to netrvalo nikdy dlho a zaspali sme vsetci. Aj teraz sa preberiem na ich mrnkanie,ale cakam. Dnes sa mala rozplakala,tak som ju len preniesla k sebe..idu jej 4tuby naraz,tak mava nepokojnejsie noci,mrnka viac,ale teraz vyslovene plakala,pomohlo jej,ked ma citila.

janinka84
26. aug 2014

@anglicanka1981 Ona spala tak 1,5 hodiny (aj doobeda, aj poobede). Obcas, ked napr. doobeda spala dlhsie, dala som ju poobede o nieco neskor (nech je hore cca 3 hodiny a potom spinkat. Alebo ked bola vecer moc unavena, tak sa mi stalo, ze som ju ulozila dokonca pred 19 a spala pekne. ono dolezite je vypozorovat, po akom case priblizne dietatko zacne byt unavene a tak mu nastavit rezim. Mozno by este vedel spat aj 3 krat, ked spi kratke intervaly... ale pred vecernym spankom aby bol aspon 3 hodky hore, inak nebude dost unaveny. Snas som trosicku pomohla 🙂 ja som sa teme spanok dost venovala a mnohym to pomohlo. Ale holt, kazdy sme iny, aj dospelaci nespavaju rovnako 🙂

anglicanka1981
autor
26. aug 2014

@janinka84 no napr dnes spal 3 krat. Rano cca hodinku. Potom okolo pol 3 15 minut a potom okolo 5 15-20 minut. Od tej pol 3 som ho prakticky do tej 5tej uspavala. Teraz ho uspavam na noc. Vcerajsiu noc mi do 2 spal pekne a potom prakticky vobec ☹ Ani cez den to nedospal, tak neviem, co ma dnes caka.

janinka84
31. aug 2014

Ja som si moju malu zabku nastastie odmalinka naucila spavat v postielke. Pomojkame sa do sytosi, dam ju do spacieho vacika, zatiahnem zavesy. dam ju do postielky, vypusinkujem a odchadzam. ked ma ziada naspat, pridem, pohladkam, ale zasa idem prec. a ked to nezabera, tak som pri nej, kym nezaspi, ale nie na rukach. skoro vzdy pekne sama zaspi. Ale ona je dost kludne babo, svoje spravi aj temperament. Skus vydrzat aspon tyzden s rezimom, ukladaj v priblizne rovnake casy, nevadi ak moc nepospi, on si postupne zvykne. A este, velmi super su ritualy, podla toho malinky bude vediet, ze je cast ist do postielky.

anglicanka1981
autor
1. sep 2014

@janinka84 no mne takto nejak zaspi vecer. A vecer ide do postielky vacsinou o pol 9. Akurat ked nie sme doma, nie, ale aj tak zaspava o takej nejakej dobe.
Len o pol hodiny je hore a potom znova a znova a znova. Dnes od 3 uz bol hore hadam kazdych 10 minut ☹

siska53
1. sep 2014

@anglicanka1981 a hore znamena,ze zacnz plakat,ale naozaj,ze plakat a neutisi sa ani po niekolkych minutach?

anglicanka1981
autor
1. sep 2014

@siska53 zacne mrncat, ak si ho nevsimam, ide do placu, ak ho necham plakat (idem napr na WC), tak sa preberie celkom a uspavam potom dlho. Ak zasiahnem hned, je to otazka par sekund obvykle (v 90%).

pipinka4
1. sep 2014

@anglicanka1981 my mame rezim.od narodenia a neni nic lepsie.ma 14 mesiacov je hrozne ziva tak som aj rada ze ide o pol siedmej spat. A spi az do rana do pol osmej. A od stvrteho mesiaca mi prespi celu noc.A ten.kto tvrdi ze kojene dieta nemoze mat rezim.tvrdi bludy lebo sa mu do toho nechce.naucit sa da vsetko!!! Len treba byt vytrvali.vsetci v okolo mi zavidia lebo im krpci chodia spat aj o 23 a to len preto lebo nemaju rezim.A aj papame pravidelne kazde 3 hodinky.

anglicanka1981
autor
1. sep 2014

@pipinka4 waau, ze 13 hodin. Nas ide spat vacsinou o pol 9, ked obcas zaspal uz o 7, tak o pol 8 vyspaty a diskoteka do polnoci. Ja si neviem predstavit mat presny rezim aj kvoli sebe, to je hrozne obmedzujuce. Mozno by to fungovalo, keby som bola proste len doma cele dni. Ako to robis, ked chces niekam ist?
Co sa tyka kojenia, to uz nejak neriesim, kedze ho pocas dna nekojim, ale ked bol maly ,tak ked chcel mlieko, chcel ho HNED. Mam kamosku, co ma nazor ako ty a pytala som sa jej, ako to riesi, ked chce maly jest skor ako je cas. A ona, ze ho zabavi 😀 Toho mojho sa nedalo, reval akoby mu slo o zivot, totalna panika. A naopak, ked neni hladny, prso vypluje a nebavi sa so mnou.
Co sa spanku tyka, je pekne mat v tabulke napisane, ze ma spat 11:30 - 13:30 a potom 15:30 - 16:30 , ale ked sa proste zobudi o 12tej, nevydrzi potom do pol 4 alebo naopak, ked ho uspavam od 11 vyse hodiny, nema vyznam ho tyrat uspavanim dalej.
Tak porad, ako dosiahnut rezim a fungovat s nim?

pipinka4
1. sep 2014

@anglicanka1981 je to obmedzie ale s tym som.pocitala ked sme chceli mat malu.my sme sa s manzelom o malu snazili vyse roka.ale treba si vybrat bud vydrzat nejaky ten rok alebo sa trapit s tym.ze babo nechce spat.my aj ked niekam.chceme.ist zavolam mojej mamine a ta ju s radostou postrazi aj da spinkat.ale my moc nechodime po veceroch von .nas to moc nebavi aj ked sme mladi s muzom.ja mam 24 a on 28. Sme si uzili ked sme spolu chodili co je 8 rokov :D a teraz setrime na vacsi byt cize tam mame dalsi ciel ;) . A ked chodime chodime cez den a aj s malou a vecer ked zaspi o siedmej sa venujeme jeden druhemu 🙂 ale za dva roky uz bude vacsia a bide chodit aj cez vikendy na prazdniny k babkam a potom.mozme chodit kam len chceme 🙂

pipinka4
1. sep 2014

@anglicanka1981 a rezim? No ja presne opakovala to iste v kazdu rovnaku hodinu.ci kupanie ci jedenie ci spanok.a ona si to uz len upravila podla seba.ona je zivel uz mi cez den spava len raz a to len doobeda.jednoducho musis byt silna v tomto a co to vydrzat aj s uspavanim.a presne ako ta tvoja kamoska hovorila ked este neni cas jedenia musis ho zaujat dacim.inym.musis byt neoblomna.ja som to u malej budovala od narodenia samozrejme vtedy jedla kazde dve hodinky ale v noci max 2 krat a postupne som jej dala len raz a potom uz vobec.ono je to tazsie ked uz je dieta vacsie a je na nieco zvyknute.

siska53
1. sep 2014

@anglicanka1981 tak to mas blbe,lebo moji,pokial len mrnkali,tak to pri tom aj ostalo.cize sa utisili sami. Jedine obcas nie a to sa uz rozplakali,to som im bola napomocna. Oni to tak mali od narodenia..pre mna bolo dolezite,ze v noci spali,resp.sa budili len raz,hocibmala do toho 3,5m.bola kolikova a teda sme mali nocnu diskoteku hodinu az dve,ale to zas nie kazdu noc..
Fakt neviem,co b u vas zabralo,mozno fakt je uz cas na rezim,aspon teda postupne,ako sme aj my uz zavadzali tym,ze uz mate aj dake prikrmy.

Ak si k nemu od narodenia neskala pri kazdom mrnknuti,ze by si na to zvykol,tak uz je asi z tych babatiek,ktore su jednoducho narocne..syn nebol a nie je nejaky velky spachtos,vez den maval xasto len 20minutovky,ale zas v noci spal ukazkovo.
Hadam to u vas coskoro prejde.

anglicanka1981
autor
1. sep 2014

@siska53 mne pomerne pekne spal do cca 4teho mesiaca, potom sa to zhorsilo. Neskakala som k nemu, vzdy som vyckala, ci sa rozplace alebo nie. Teraz mozno niekedy v noci riesim pri prvom zamrncani, ale urcite nie, kym ja nespim.

janinka84
4. sep 2014

@pipinka4 pipinka, v noci nebolo treba kojit uz od 4 mesiacov? lebo aj mne spala dlho, ale som mala potom hrozny pretlak mliecka v prsiach, a potom sa stracalo, ked v noci necuckala. Ako si to riesila?

pipinka4
4. sep 2014

@janinka84 odsavnim aom to riesila.mala mi pekne prospievala az moc xi xi. Takze netrebalo ani budit na kojenie.

Strana
z2