Rozdielny názor na výchovu dieťaťa

31. mar 2023

Zaujímaju ma vaše skúsenosti ako skĺbiť alebo dohodnúť sa s manželom aby sme mali približne rovnaký meter na výchovu dieťaťa?Od narodenia máme úplne rozdielne názory.Maly bude mať pomaly 4 roky.Manzel mu všetko dovolí,žiadne hranice unho nemá čo môže a čo nie.Plus robí mu odmalička vo všetkom animátora.Niekedy je to ťažké s malým lebo očakáva aj odo mňa to isté čo mu robí manžel.Ja mu dávam voľnosť,učím ho aby sa zahral aj sám,aby po sebe upratal atď.Ked sme sami doma tak je dobré,keď je aj manžel doma tak stále má pripomienky že čo sa nehrám s malým prečo ho nechám samého v izbe že si môže ublížiť.Minule naša 7r neter robila kotrmelce na posteli,spadla a rozbila si pery.Odvtedy manžel ešte viac prízvukuje že treba si dávať pozor nonstop na dieťa a nenechávať ho samé bez dozoru.Ked ideme von stále mi hovorí dobre obliekaj malého,ja s ním nebudem doma keď bude chorý.A takéto reči.Hovorim manželovi že nemusí to preháňať,no nepočúva má.Ako mu vysvetliť že treba dať dieťaťu aj voľnosť?

thereisabear
31. mar 2023

A kto u vás upratuje, varí a pod.? Veď to sa ani fyzicky nedá byť vkuse pri dieťati. Bol s ním už dlhšie sám?

simona20201309
31. mar 2023

Neviem. Ja by som sa asi s tvojim manželom zhodla. Ty si s malým doma? Alebo chodí do MS a so synom ste 50/50?
Ako zas dovolí mu všetko- tak toto nie. Trochu som to prehliadla. Čo všetko? Skus nejakú konkrétnu situáciu?

autor
31. mar 2023

@thereisabear Upratujem varím a pod ja,preto ja nie som s malým nonstop keďže treba aj iné veci porobiť.Ja ho nechávam aj samého v izbe aby sa hral.No dlho nevydrží.Manzel bol s ním sám tak dve tri hodiny viac nedáva.
@simona20201309 Chodí do škôlky,ja aj manžel do roboty.Ja pracujem v tom čase keď je malý v škôlke,tým pádom ja som s ním doma potom väčšinu času.Manzel robí celé dni.Co mu dovolí no proste všetko,príklad nechce jesť obed ale dovolí mu sladkosti.Chce pozerať telku mobil dovolí mu to.Uplne opak,čo ja nedovolím on dovolí.

haley7897
31. mar 2023

Hmmm, moja mladšia ma 4 +par mesiacov a samu bez dozoru ju zatiaľ nenechavam. Bud je so sestrou príp niekym iným v izbe (na poschodí) alebo ma prechodnu izbu-herňu dole na prízemí ktorá je otvorená a vidím do nej z kuchyne, pracovne aj obývačky. Takže v tomto smere ho chápem. Na teplom, počasiu primeranom oblečení tiež nevidím nič zlé, otázka je len ako to podáva. Lebo ak by mi niekto chodil za zadkom a pripomienkoval co sama viem, tak by sa to nestretlo s pozitívnou reakciou....
Ostáva vám zrejme si sadnúť a vydiskutovat si vzájomne pravidlá a očakávania 🤷🏽‍♀️

mamamasama
31. mar 2023

Zajtra je sobota. Je muz v praci? Ak nie, tak sa rano oblec a vypadni. Na stole nechaj listok s dennymi ulohami. Oprat, navarit, upratat, robit animatora, nepustat malemu telku, venovat sa a ist aj na prechadzku. Ze prides vecer a zhodnotite sposob vychovy.

haley7897
31. mar 2023

@mamamasama nah, jeden takýto deň to nespraví. Aj tak urobí po svojom a na konci dňa sa bude tváriť akoby vynašiel oheň a od toho momentu bude pravidelne počúvať ako to nič nieje, ved aj on s nim strávil deň a pohoda... Neodporúčam...

danica2711
31. mar 2023

nenechať dieťa ani chvíľku samé je podľa mňa choré. Ak je v izbe, kde si nem§že vážne ublížiť (bežné pády po zakpnutií o hračku a pod. nepočítam, tie patria k životu), čo sa mu až také môže stať? To keď je s ním muž sám a treba mu čurať, berie ho so sebou aj na záchod, aby len preboha nebol sám? Dieťa sa potrebuje hrať aj samé, vymýšľať si samé hry, aké chce, rozvíjať si fantáziu a tvorivosť, nielen kopírovať to, čo vymyslí otec. Tým samozrejme nechcem povedať, že sa s deťmi netreba hrať, to ani zďaleka, ale musi mať aj priestor na samostatnosť pri hre

mikadooo
31. mar 2023

Pozri poradňu psychologičky. V podstate to máte nastavené dobre. Dieťa potrebuje dvoch rôznych rodičov. Problém je, že manžel sa snaží preonačiť teba. Otázne je, či nerobíš to isté aj ty jemu. Počkaj pohľadám tú tému. Pre mňa to bolo celkom zaujímavé čítanie, práve preto, lebo som automaticky predpokladala, že rodičia sa musia na výchove zhodnúť aby bolo dobre 🙂.

mikadooo
31. mar 2023

Prečítaj si toto. Je to tam v podstate naopak - žena vraj "rozmaznáva" a muž je prísny. Čiže v skratke, treba si spolu sadnút a nájsť nejakú zlatú strednú cestu... https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/vztahov...

autor
31. mar 2023

@mamamasama Zajtra mám na pláne veľké upratovanie,manžel bude sa hrať s malým v rámci možností lebo on mi chce aj pomáhať.
@haley7897 My máme dom iba prízemie.Nema kde si čo ublížiť.
@danica2711 Na záchod ide to ozaj len chvíľka čo si odbehne.No príklad nič iné nerobí stále je pri malom a hovorí mu toto nerob hento nerob dávaj pozor a pod.
@mikadooo Ďakujem prečítam si

luccija
31. mar 2023

Ty si tu už písala však?viac x tu písala žena ktorej muž je až chorobné závislý na synovi všetko mu dovoli, veľmi sa o neho boji.
Na tomto sa budete vždy hádať ty máš iný prístup a vždy to bude kameň sváru.Ved nech si malý vezme hračky do obývačky, keď varíš či potrebuješ ho mať pod dohľadom.Ale vždy je lepšie nechať dieťa aj chvíľu same sa hrať, bližšia mi je tvoja výchova.Pri jedinacikovi tiež mám jedno🙂sa všetko príliš rieši.Ak by ste mali dve nebol by muž taký upaty.Musi pochopiť, že ste 2 a nezhodnete sa vo všetkom.ale to, že nemá hranice od muža, keď nezje dostane sladkosť sa mu môže škaredo vypomstiť.Bude starší a bude to využivat..dať hranice neznamená, že dieťa nemá rád, ale sú veci o ktorých sa nediskutuje.Samozrejme pozor na bezpečnosť treba dať aj tie hračky veď aj v škôlke si upratujú sami

luccija
31. mar 2023

Tak muž je asi uzkostlivejsi, ale niekedy to je na škodu.Potom dieťa nič nevie bez rodiča, keď mu stále stojí za chrbtom a vo všetkom ho usmerňuje čo môže, čo nie

basulaak
31. mar 2023

Najdi si definiciu vyrazu helicopter parent. To je tvoj manzel.. Moj syn ide mat o mesiac 2 roky a bezne ho neham hrat sa v izbe ked som vo vedlajsej a pocuvam ho, sem tam kuknem. Dokonca aj na zahrade si sam beha a vidim nanho z dialky z kuchyne. Bezne. Neviem si predstavit sediet pri raz tak starom dietati a sledovat kazdy jeho pohyb, ved to uz je velke, samostatne. A neter si bude pamatat co sa jej stalo a da si pozor, to iste moj syn si 2x rozbil pery isla krv. Nuz, uz vie, deti sa padmi ucia padat. Nehavaj mu casto maleho a ty chod het.
Tu mas k tej helikoptere clanok, ukaz mu ho 😀 https://www.rodinka.sk/vychovavame/vychovavame-...

julish
31. mar 2023

Manžela pošli k detskej psychologické na prednášku. Alebo nás kurz montessori. Pravdu máš ty. Moj dvojročnú chce byt niekedy sám uz

miadi
31. mar 2023

Ved nechaj muza nech robi velke upratovanie aj s malym sam doma. Vies ako dovod preco sa nieco “ neda “ sa ti lahko najde. 😉ci ty len chces pocut ze ty mas pravdu a on mà problem. Skusit to riesit uz je moc? A Jasne jeden den nestaci Mala by si to robit castejsie.

autor
31. mar 2023

@miadi Manzel nebude upratovať,on sa od malého nepohne a keď je s ním nič insie nerobí.Len dáva naňho pozor

januska12323
31. mar 2023

Takto z neho výchová akurát tak neschopného človeka. Vždy sa bude pýtať či je hento dobre, či môže toto, či mu je zima...

zorkahorka
31. mar 2023

Piclo by ma z tvojho muza. Poznam takuto helikopterovu mamu - cely den sa toci okolo deti a nic ine poriadne nestiha. Teda... prichodom druheho dietata sa to zlepsilo.
Nevar, neupratuj, vypadni z domu a povedz muzovi, nech sa o to postara on. Sa rychlo zbada!
Inak, pocitaj s tym, ze tvoj syn bude bojazlivy a nesamostatny.
Ale ako to odnaucit muza? Nevuem. To je v nom. Mozno pri dvoch detoch by trochu polavil

nevenka
31. mar 2023

A on nechape, ze niekto Vam musi upratat aj navarit? Ked Ty mas v kuse sediet pri synovi, tak sa to ostatne spravi same? To je naozaj takto inteligencne poddimenzovany?
Ved prave v tom je pointa, nechat ho sameho s dietatom a ocakavat po navrate, ze bude aj upratane, navarene a vsetko, co bezne robis Ty. Ci aj Ty nechapes?
Co by robil, keby mal deti 4, ako my? Asi by sa mu kolieska pretocili v hlave uz uplne 😅

autor
31. mar 2023

@zorkahorka Že je bojazlivy to vidím aj teraz.Nad všetkým rozmýšľa keď má ísť niečo robiť.Inac je šikovný,v škôlke ho chvália.Vie pekné všetko sám robiť je samostatný.Ziadny problém s ním není,akurát to že moc sa nezahrá s deťmi,on je taký samotár.

zorkahorka
31. mar 2023

@autorka chodi aj sam po schodoch, nebojí sa byt niekde sam, ist niekde sam, nabrat si vodu do pohara, ist sa vycikat?

evica17
31. mar 2023

Mne sa veľmi páčila knižka deti potrebujú hranice a tam bolo pekné písané že deti potrebujú zažiť niektoré veci,získať vlastnú skúsenosť že tak pochopia že aha preto to to je,preto musím toto tak robiť. A nie len rodiča počúvať a aby ho rodič stále strážil. Nechápem to,by som sa unudila krby mám to robiť ako tvoj muž, že furt sedím pri deťoch a to mám deti dve s malým vekovým odstupom. Doma sa im aj venujem,ale aj im dávam voľnosť nech si robia v izbe alebo inde čo ich zaujme a viem že si neublížia keďže všetko mame tak aby s ani vážne nestalo. Deti potrebujú skúmať, a aj sa nudiť aby vymysleli vlastnú hru,však v bude prichádzajú najlepšie nápady.

evica17
31. mar 2023

Choďte s mužom k psychologické,nech vidí aj názor iného na výchovu a nech na sebe pracuje. Okbat sa môže o syna ale nech ho nech a dôveruje mu trochu.

autor
31. mar 2023

@zorkahorka Po schodoch ma vždy drží za ruku,nabrať vodu a vycikať sa chodí sám.Byt niekde sám no podľa toho kde,v našom dome sám na chvíľu nebojí sa príklad pokiaľ vyhodim von smeti.Ale ísť sám na ihrisko to nepôjde,to musím s ním.Ked ideme niekde von na prechádzku,cez cestu alebo zo škôlky pekné sa ma drží celú dobu za ruku.Co vidím ostatné deti behajú vselikade.On má drží je opatrný

kristinapetronela
31. mar 2023

Tak samého úplne niekde v izbe na poschodí by som ani ja nenechala dieťa dlhšiu dobu ... Ale zas netreba to preháňať

mamamasama
31. mar 2023

@haley7897 no s mojim to urobilo divy, aj ked priznavam, ze bol s malym 2 dni. A nestihol ani polovicu z toho zoznamu, co mal.

andreatytler
1. apr 2023

Ja muzovi poviem ked sa mi nepaci co robi a poviem mu aby s tym prestal.
Tu sladkost mu da aj ked ty zakazes? Ten mobil dovoli, aj ked ty povies nie? Ak ano, tak by som tu sladkost/mobil zobrala a s muzom hodila osamote velmi razny rozhovor o tom ze nechcem aby menil moje rozhodnutia.
Tie komentare o teplom obliekani su tolerovatelne.
Ale tie o tom ako ti prikazuje aby si dieta nenechala bez dozoru, su blbosti. Jemu sa to hovori, ked nic ine nerobi. Preco si ho uz davo nepostavila pred spinavu a nenavarenu domacnost a neodisla prec?
Najhorsie je ze z dietata vychovava uzkostliveho cloveka, ktory si nebude verit. hlavne tie neustale reci Nerobto, prestan, daj si pozor. Trvala by som na tom ze s tym musi prestat.
Inac aj dieta ktore beha hore dole na prechadzke, je normalne a zdrave. Nemusia sa drzat mami za ruku.

autor
1. apr 2023

@andreatytler Áno čo ja zakážem manžel mu dovolí.

andreatytler
1. apr 2023

Ja by som mu ten mobil zobrala a ak by mu ho dal zase spat, tak zase zobrala so slovami, ze ak mu ho zase da vyhodim mobil von oknom. Nehandrkovala by som sa pred dietatom, ale potom v sukromi, by som si o tom s muzov velmi vazne pohovorila. Neexistuje aby podkopaval tvoju autoritu tym ze meni tvoje rozhodnutia. Nech si on vychovava ako chce a nech mu vsetko dovoli. Ale nech nemeni tvoju vychovu.
Moj muz neznasa synov plac a tak vzdy ked syn robil zle, tak mu pohrozil ze mu hracku zoberie ak ju este raz hodi o zem, ale nikdy tu hrozbu nesplnil, lebo nechcel pocut syna plakat. A syn ho zacal mat na haku. Vedel ze otec tie hrozby nikdy nesplni. Iba dava jednu hrozbu za druhou.

autor
1. apr 2023

@andreatytler Môj manžel tiež neznáša plač aj preto mu všetko dovolí.Pri mne malý plače za barsco,keď mu nechcem dať sladkost,keď nechcem mu kúpiť niečo v obchode atď.