Rozvoj reči dvojročného dieťaťa
Ahojte ako rozpravaju vase 2 rocne dieti? Moj mi rozumie skoro vsetko napr. Podaj mi flasu alebo poloz na stol, vyhod do kosa. Rozumie co od neho chcem. Akurat ze rozprava schomoleniny dost casto hadame ze co nam povedal. Vie niekolko zvieratiek napodobnit aj povedat a ukazat na obrazku. Samozrejme nechcem aby 2 rocny rozpraval plynule ale moj muz mi dal chrobaka do hlavy lebo stretol na ihrisku tak isto stareho chlapca a spajal uz slova. Viem ze kazde dieta je ine ale troska ma to mrzi ze este tak pekne nerozprava. Nechce ani povedat svoje meno a obcas povie muzovi mama a mne tata.
Moj tak isto… v skolke sa rozbehne urcite
A iné dvojročné nepovie ani to, daj mu čas.
Aj ja mam 2rocneho a teda ze by som nejako riesila ze este nerozprava….do 3 rokov sa rozbehne. Su deti a deti. Moj 3 rocny sa rozrozpraval tesne pred 3 narodeninami, jeho rovnako stary kamos vykecaval od 2 rokov. Podla mna je dolezite, ze ti rozumie a snazi sa rozpravat.
Presne moja malá. Rozumie všetko. Dokonca pozná farby, ale ani za svet nepovie nič. Má presne 2 roky. Komunikuje štýlom, že krúti hlavou áno a nie, občas, keď sa akoby pozabudne tak povie niečo (napríklad minule svokre že Ahoj). Neriešim. Jeden synovec začal keď mal 2 roky a 8 mesiacov, a to chodil aj do jaslí od pol roka, druhý začal, keď mal cez 3 roky v škôlke. Každé dieťa je iné.
mam dvojrocnu, rozumie vsetko, rozprava ako dospelak. Uz jej nabehuje aj R.
Pozna cisla do 10, abecedu, farby. Asi 20pesniciek vie zaspievat, knihy 2 precitat naspamat 😆 Tym sa nechvalim ale zacala velmi skoro rozpravat a dost mi aj odvrava 🤦♀️😀
Áno, každé dieťa je iné.
Nech ta to nemrzi.
Mam 4 deti a kazde si islo svoje.
Prvy rozpraval hatlaniny minimalne 3 roky. Ako 4-rovny isiel do skolky a ako sa uz dalo. Zas zacal rozpravat neskor ale ozaj cisto.
Dcera nemala 2 roky a rozpravala. Necisto ale rozumeli sme jej. Vedela basnicky. Proste vo velkom kecala.
Dalsi syn uz ani neviem. Ale ma 4,5 roka a rozprava krásne.
Najmensia ma 1r5m a zacina. Ma ale svoje tempo. Len pred mesicom zacala chodit. Ono nieco ak ide popredu. Nieco ide pozadu.
Nemozeme chciet vsetko naraz. A urcite nie porovnavat.
Sama to vidim na svojich. Rovnake aj geny. Aj vychova a predsa kazdy mal svoje tempo. Svoje prednosti aj to co ich brzdilo.
Mám 2 deti. Prvá začala hovorít viac po 2.narodeninach. Druha bude mať 2 roky 8.8. Rozpráva asi ako opisuješ ty. Rozumie všetko. Ja rozumiem všetko jej aj v tej hatlanine. Neriešim
Tak každé dieťa je iné. Toto co opisujes robilo moje dieťa v roku. V dvoch rokoch rozpráva normálne vety, aj z piatich/šiestich slov, nepočítam to. Sú deti a deti. My sme minule na ihrisku stretli dievčatko ktoré ma rok a pol a vie čítať pismena prosím pekne 😁 ale neporovnavam ju so synom, že on je starší a ešte to nevie...
Ak by mi dieťa nerozprávalo v 2,5r, asi by som sa na to opýtala doktorky a riešila logopedicku formou hry. Kamoška chodí s malým k logopedicke ale on rozprával len hlasky, mama, tata to vôbec. A extremny pokrok urobil, za mesiac sa mu tak rozšírila slovná zásoba..
@lucia13022023 aha mne kamoska hovorila ze logoped ani nevysetruje dieta do 3 rokov
A iné dvojročné nepovie ani to, daj mu čas.
@januska12323 praveze ja som sa zatial stretla iba s takymi detmi co pekne rozpravaju v 2 rokoch mozno preto mi pride ze moj rozprava menej
Aj ja mam 2rocneho a teda ze by som nejako riesila ze este nerozprava….do 3 rokov sa rozbehne. Su deti a deti. Moj 3 rocny sa rozrozpraval tesne pred 3 narodeninami, jeho rovnako stary kamos vykecaval od 2 rokov. Podla mna je dolezite, ze ti rozumie a snazi sa rozpravat.
@hederamonstera ano on rozumie vsetko co mu poviem ale rozprava zatial takou svojou hatlaninou to mu usta idu jedna radost. On aj po mne zopakuje obcas, niektore slova vie pekne povedat ale niekedy zasa slovo schomoli.
Tak potom neviem z coho mas strach
a preco to porovnavas - velka chyba.
Zober si napr. ja mam tri deti...moj starsi syn v dvoch rokoch recitoval - bola som s kamoskou na zapise jej trojrocneho do skolky a ta pani ucitelka sa vyjadrila ze mojho kludne zoberu...bol take akcne usmievave sikovne dieta, vedel vsetko - no maly genius ti poviem a to ho nechvalim (siel do skolky az ako trojrocny potom ale fakt skvele zapadol, milacik skupiny)...dcera naproti tomu v dvoch rokoch vobec nerozpravala, skutocne minimum, ziadne spajanie viet, nieto este recitacie 🙂...teraz maju 15 a 17r. Ten maly genius je genius stale, ale len odvrkne, jeho spolocenskost klesla na nutne minimum - musim ho tlacit do vsetkeho, najlepsie doma zavretety a programuje si. Dcera naproti tomu, to neduzive decko je stale v kolektive, robi vsetky aktivity co ta len napadnu, stretnutia mladeze...takze vsetko sa to meni, vyvija.
to je riadna hlúposť, že logopéd nevyšetruje do 3 rokov. My s našou dcérou sme začali chodiť, keď mala 2 roky a 3 mesiace. A chodíme doteraz. Lebo treba.
No tak kamoška ma zle info. Ved uvidíš, neporovnavaj, daj mu cas, ak sa ti niečo nezdá porad sa z dr
Moj syn ked este nemal ani 2 roky, nerozpraval skoro nic, len par slov. Ja som to spomenula logopedicke (tam som chodila so starsim) a ze nech pridem. Chodila som tam s nim hadam pol roka kazdy mesiac, ale nespolupracoval vobec. On nic neopakoval, nic..... potom som sa na to vykaslala, lebo som tam chodila ako na klavir a nic z toho. A ked nastupil do skolky, odvtedy sa mu huba nezavrela. 😀 hned vedel aj R povedat. Proste prislo to samo. Skus na logopediu, nic za to nedas, ale... musis s nim poctivo trenovat aj doma..
NEPOROVNAVAT rec deti do 4 rokov. Kde jedno dieta ide uz pomaly do vysvetlenia kvantovej fyziky, druhe akurat mnauka robi brrrrm, brrrrm. Kazdy ma inu anatomiu hlasiviek, inu mozgovu kapacitu, iny vyvoj, inu podporu, ine moznosti. Moje najmladsie dieta ma 2 a tiez jej jazykovy prejav je asi taky ako u tvojho syna. Porovnanim svojich deti- najstarsie mi v tomto veku krasne rozpravalo, mladsie dieta sa priucilo este spanielsky a islo dvojjazycne a tretie neotvorilo poriadne usta do skolky. Ale na druhej strane toto stvrte vie ine veci, ktore ine deti v jej veku nevedia...Cize, len dalej podporujte syna v rozpravani, ukazovani, opakovani, jemu sa ten jazyk rozuzli. A ked nie, stale je moznost v 4 rokoch nabehnut k logopedovi....
Sme dvojjazyční, staršia do 2r len dvojslabičné slová 3-slabičné nebolo rozumieť, keď som išla do pôrodnice mala 2r a 1m ...bola dlhšie s mojimi rodičmi a potom pekne dávala také slová ako čerešňa, mikrovlnka, chladnička ... teraz v 3r začala chodiť do škôlky, tam hovoria po nemecky, jej slová voči mne sú momentálne len áno, nie, dobre, nedobre, dobré ,nedobré
Len technická otázka- ak máte pocit, že silou mocou chce niečo povedať a nedá sa mu to vysloviť, uzdičku mu niekto pozeral?
Nas prvorodeny nwpovedal v 2 rokoch ani to, co Vas. Zacal v 2,5 roku. Ked siel do 1.triedy, mal 6,5 roka a ucitelka mi povedala, ze ona ma pocit, ze sa rozprava s 15 rocnym, ze ho mame urcite dat vysetrit, ze ma urcite vysoke IQ. Ze taky sposob vyjadrovania prvaci nemaju, odborne vyrazy a tak. Zlozite suvetia. My sa smejeme s muzom, ze bude pravnik 🙃. Ma 11,5 roka, ide na 8 rocne gymnazium.
Dcerka zacala rozpravat uz v roku.
Druhy syn okolo 2 rokov asi tak ako Vas, zopar slovicok a porom rozbeh.
Stvrte dieta je druha dcera a ta zacala tiez v 2 rokoch, teraz ma 2,5 a uz vie aj odvravat, pesnicky, basnicky si pospevuje. Ale napriklad ma plienky a cucia z prsnika 🙃😆.
a preco to porovnavas - velka chyba.
Zober si napr. ja mam tri deti...moj starsi syn v dvoch rokoch recitoval - bola som s kamoskou na zapise jej trojrocneho do skolky a ta pani ucitelka sa vyjadrila ze mojho kludne zoberu...bol take akcne usmievave sikovne dieta, vedel vsetko - no maly genius ti poviem a to ho nechvalim (siel do skolky az ako trojrocny potom ale fakt skvele zapadol, milacik skupiny)...dcera naproti tomu v dvoch rokoch vobec nerozpravala, skutocne minimum, ziadne spajanie viet, nieto este recitacie 🙂...teraz maju 15 a 17r. Ten maly genius je genius stale, ale len odvrkne, jeho spolocenskost klesla na nutne minimum - musim ho tlacit do vsetkeho, najlepsie doma zavretety a programuje si. Dcera naproti tomu, to neduzive decko je stale v kolektive, robi vsetky aktivity co ta len napadnu, stretnutia mladeze...takze vsetko sa to meni, vyvija.
@stvura no toto aj u nas asi takto dopadne 🤭😅
Moj 2r daval v v den svojich narodenin ako tak 3-slovne vety. Ked bolo treba 4 slova, jedno vypustil 😀
Ale predtym mal presne tuto svoju rec, ktorej sme nerozumeli, ziadne mama ci tata si nepamatam uprimne, a rozumel takto pokynom. Ale myslela som si, ze ani do Vianoc nebude rozpravat (to uz zvladal tie 4-slovne vety) 😀
Takze tvoj za chvilu prepne na slova, ktorym porozumiete. Ťzatial ma svoju rec, ktorej rozumie
Moje dieta bolo take, splietalo totalne hatlaniny nic normalne, bola som v stave “vlastna mater nerozumie ani slovo”, v 2,5 roku som si to nasmerovala k logopedicke, za posledne 3-4mesiace neeeeewskutocny posun, nelutujem navstevy
Pediater ma odbil, ze netreba ale vymenny listok mi dal a som zato rada, uz si clovek aj pokeca s dietatom
Môj ma 3,5 a stále nevie rozprávať až na nejaké základy
Moje dieta bolo take, splietalo totalne hatlaniny nic normalne, bola som v stave “vlastna mater nerozumie ani slovo”, v 2,5 roku som si to nasmerovala k logopedicke, za posledne 3-4mesiace neeeeewskutocny posun, nelutujem navstevy
Pediater ma odbil, ze netreba ale vymenny listok mi dal a som zato rada, uz si clovek aj pokeca s dietatom
@taktotedanie môžem poprosiť o info do správy? Písala som, ďakujem.. ❤️❤️❤️

Tak každé dieťa je iné. Toto co opisujes robilo moje dieťa v roku. V dvoch rokoch rozpráva normálne vety, aj z piatich/šiestich slov, nepočítam to. Sú deti a deti. My sme minule na ihrisku stretli dievčatko ktoré ma rok a pol a vie čítať pismena prosím pekne 😁 ale neporovnavam ju so synom, že on je starší a ešte to nevie...
Ak by mi dieťa nerozprávalo v 2,5r, asi by som sa na to opýtala doktorky a riešila logopedicku formou hry. Kamoška chodí s malým k logopedicke ale on rozprával len hlasky, mama, tata to vôbec. A extremny pokrok urobil, za mesiac sa mu tak rozšírila slovná zásoba..