icon

Seboroická dermatitída u kojenca. Ako to riešite?

cezarka7
29. sep 2010

Ahojte, mate niekto skusenosti so seboroickou dermatitídou a liecbou? Mesacny syn ma na tvaricke cervene chrastickove loziska so supinkami koze. Zajtra ideme ku koznej a pediatricka mi povedala, ze pravdepodobne nam daju hormonalnu mast co mu 100% nedam...
Ak to maju Vase babatka ako to riesite? dik moc 😉

carrie4
27. jan 2013

@erinka123 fuuuu tak to neviem s tymi pluzgierikmi. My máme po tele skôr take ohraničené suché miesta, na hrudi, na rucicke a na oboch nozickach. Mali sme aj v niektorých zahyboch, ale to teraz zmizlo. Najhoršie je, že tak rychlo ako to zmizne, tak sa to aj objaví. Každé ráno sa bojím, ked vstaneme, so strachom ho kontrolujem, či sa to nezapaluje alebo nehorsi, už som z toho na nervy.
MM papal do 2 mesiaca, potom do 4 mes. uz som len odsavala + nutilon, ale stale mal riedku stolicu, tak sme skúsili nutrilon ha, lebo muž je astmatik, ale žiadna zmena.
@daduska8111 ja som malého skoro 3 týždne nekupala, lebo bol chorý. Teraz som ho obden, ale normálne sa aj bojím, ked sa všade píše, že by sa mali čo najmenej a najlepšie len rychlo. A on tak zbožňuje vodu ☹

luciakad
Autor odpoveď zmazal
carrie4
29. jan 2013

@luciakad ti verím, nás maminy to bolí za nich. Stale si tak vravím, keby som mohla nech to mám radšej ja a nie on. Telicko by sma mali na pár suchých miest relativne pod kontrolou (zatiaľ...), ale licka sa nám od včera zas začali zapalovat, takže nejaké 3-4 dni bol pokoj. Kožná nám zajra pošle nový recept, nová hneda vodička a nejaká pasta... viem, že kopa deticiek jmá vážnejšie choroby, ale strašne má to ubíja. Zase je nepokojný , placlivy a skrabe sa. Neviem sa na nič sústrediť, stale ho sledujem. Najhoršia je tá neistota, že kedy to skončí a či vôbec.... zajtra sa to zhorší alebo zlepší.... och joj

luciakad
30. jan 2013

@carrie4 no ved toto ze nikdy nevieme co nas caka na druhy den. riskovi sa to na hlave teraz pekne olupuje a stale ma ciapku aby si to nemohol skrabat, a v plienkovej oblasti mu to nemokva som mu tam davala Flavin to mi predpisali este v nemocnicni. aj u vas je to tak ze v lete to je lepsie?

carrie4
30. jan 2013

@luciakad malý sa narodil min. rok v auguste, a suché líčka mal do mesiaca. Takže teraz nás čaká prvé leto, tak uvidíme, ja pevne verím, že to bude dobré

carrie4
30. jan 2013

@luciakad a kolko vám obyčajne vydrží tento stav? taký ten pod kontrolou, je to vždy iné?

luciakad
30. jan 2013

@carrie4 niekedy mesiac a niekedy 2 tyzdne. my stym uz bojujeme 1.5 roka. malemu sa to objavilo okolo 6 mesiacov a dneska ma presne 2 roky. v lete to ma v pohode akoze vidno tie supinky ze ma ale nemokva mu to vobec ani nezvykne top by zapalene. 30,1,2012 bol v nemocnici 2 tyzdne vtedy mu to pekne zmizlo a mesiac nato to mal zase .potom v lete celkom pohoda raz mu mokvalo v plienkovej oblasti aj to vtedy ked sa mocil v bazeniku🙂 uz potom som ho nedavala a bolo to v pohode.v septembri sa to zacalo zhorsovat a v oktobri sme uz boli zase v nemocnici. on ma na celkom brusku take male cervene bodky tzv. petechie , v hlave a v oboci a v usku ma seboreicku dermatitidu, ale ked sme boli v nemocnici tak jedna kozna tvrdila ze to je seborea a kozny tvrdil ze to bude psoriaza . a teraz ma este aj ragady pri konecniku,

carrie4
30. jan 2013

@luciakad ono asi u tak malého dietatka je to velmi ťažko určiť čo je to presne za ochorenie, asi sa to do istého veku stále vyvíja. a tie ragady sa mu z čoho urobili? to je typické pre nejakú z tých kožných pliag? akoby toho už nebolo dosť! som velmi zvedavá ako pochodíte na tej imunologii. my máme vo vláskoch biele šupinky a trošku ešte žlté, ale tou masťou s kys. mliečnou sa to celkom lieči. aj my sme to mali na obočí, spánkoch, ale to dosť rýchlo prešlo, to som ani nevedela, čo to má... a ked ste boli v nemocnici čím ho liečili? my sme zatial u druhej kožnej, ale zase je to staršia teta, tak som z toho zmätená. Chápem, že za celú prax to už isto hovorila milionkrát, ale mne sa zdá, že ani jedna nám nepodala vyčerpávajúce info... stále tápeme...

luciakad
Autor odpoveď zmazal
carrie4
31. jan 2013

@luciakad o seberoickej všade píšu, že nemá súvis s alergiou. už to máte asi trošku odsledované, že kedy sa to zhoršuje. asi tým počasím, a čím ešte myslíš? nevšimla si si nejaký súvis s jedlom alebo niečim vonkajším? doma ste nikto nič podobné nemali? môj muž je astmatik. je to na nervy, že sa to nevie dostať pod stálu kontrolu, ale aspoň, že v tej nemocnici vedia pomôcť, aj keď za takú cenu. Ja sa z toho stále neviem spamätať, ako je tá koža citlivý orgán a hneď sa na nej všetko prejaví. U dcérky sme nemali ani najmenší problém (musím si poklopať nech to tak ostane), dokonca ked bola bábo ani len ritku nemala ani raz červenú, nič... No teda si váš drobček toho vytrpel, a tá koža stále s ničim bojuje a bojuje... a podporu imunity sa nič nemôže dávať? či to sa sama tvorí? najhoršie, že aj ked sa to zvonka vylieči, tá príčina stále pretrváva a môže sa zas prejaviť. joj len keby sa vedelo z čoho to je... a ked si písala, že sa mu to začalo prejavovať v 6 mes, a dovtedy to vôbec nemal?

luciakad
Autor odpoveď zmazal
luciakad
Autor odpoveď zmazal
carrie4
31. jan 2013

@luciakad si predstav, tak u vás teda je dosť velký predpoklad na takúto chorobu. no ved ked má môj mm astmu (ale naštastie už ju ani nelieči, len občas, zmenili sme prostredie) tiež bola velká šanca na získanie takejto pliagy. inak to som tiež čítala, že častejšie to mávajú chlapci a tučnučký... malý sa narodil 3kilový, ale veľmi rýchlo priberal, prosto stále hladoško. ale on velmi rýchlo nielen priberá, ale aj rastie do dlžky ( mm je vysoký, aj dcérka v 2,5 r mala 100cm), teraz sa zas natiahol, tak tie faldíky sa rozkladajú, a je aj velmi aktívny. teraz ešte papáme mlieko 1, ale zajtra chcem zbehnut za dr. pre odporučenie na gastro ale aj, že je stále hladný, po 2 hodinách pýta jesť, teraz sme začali príkrmy (dnes 7. deň) a zje všetko čo mu navarím, asi musím väčšie porcie robiť... ach ale ako teraz pozerám na tie červené líčka ☹ je mi do plaču

luciakad
Autor odpoveď zmazal
carrie4
31. jan 2013

@luciakad teraz ked sa to zapálilo, dostali sme dalšiu masť (rivanolovú) a hnedú vodičku, dnes ju mm donesie z lekárne tak uvidíme... zatial som mu dávala tiež zarábanú ichtamolovú masť. inak na telíčko striedam ráno masť z kys. mliečnej a večer túto ichtamolovú a celkom to zatial zaberá. až na tú tváričku, tam sa mi zdá, že už 2x mu to pokazila tá masť z kys. mliečnej... malý ide spať po 19h a v noci papá raz medzi 3-4 hodkou a potom vstáva tak medzi 6-7h... pre mňa taký nezvyk, lebo dcérka by bola prespala celú noc od narodenia, ale kedže bola predčasniatko, tak som ju budila do asi 3 mes. v noci na papanie(inak tiež papala nutrilon ešte doteraz, vždy ráno a pred spaním, ale sme vyskúšali plnotučné a v pohode)... odvtedy prespí celú noc... ale alexko je hladoš

luciakad
Autor odpoveď zmazal
carrie4
31. jan 2013

@luciakad aj naši bundášikovia už spia 🙂 , tú salycilovú masť nám predpísala ešte tá prvá dr., ale to vôbec nezabralo, dokonca by sa mi bolo zdalo, že toho bolo oveľa viac vo vláskoch a také hutnejšie... teraz som sa bola na ňho juknúť, a samozrejme dudel mimo, rukavičky v puse a všetok krém na rukavičkách 😖 .... my sme mali od biodermy atoderm PO Zinc, ale aj tak sa to zapálilo...

luciakad
1. feb 2013

@carrie4 ta nic ine nam neostava len skusat a skusat nove a nove kremy. ja som mu zvykla dat ciapku na noc aby sa tak velmi neskrabal.

carrie4
19. feb 2013

@luciakad ahojky ako bačujete? my sme dostali zas novú zarobenú masť na telíčko acidum lacticum a na tváričku imazol krém... posledné 3-4 dni to má aj celkom pekné... po skoro dvoch mesiacoch... uvidíme dokedy. Máme za sebou návštevu gastra... hodnoty v krvy na alergie zvýšené do nebies, tak nám na gastre vzali krv ešte na tú bielkovinu kravského mlieka, podla dr. tam bude pes zakonaný... ale výsledky, že o mesiac ☹

luciakad
20. feb 2013

@carrie4 ahojky. my sme tiez boli na alergo testy aj 2 krat ale dopadli dobre. akurat vcera nas posielala pediatricka ze mame ist na kozne llebo sa to zhorsuje, tak som volala koznej aby som sa zbytocne netrepala do KE, a ona povedala ze cely tento tyzden neordinuje ze v pondelok mam zavolat ze ci bude ordinovat na tyzden. ta parada. Risko ma nejaku virozu, kasle , sopli horucka tak asi preto sa mu to zhorsilo. aj tu stolicu stale zadrziava, uz sme vyskusali vsetko mozne, duphalac bere pravidelne, aj cipky mame, aj rektalne rurky. stravu ma upravenu a stale place ked zatlaci a potom to zadrziava. nam este pediatricka povedala ze ked budeme mat vysledky v z KE, taak nas posle este na geneticke vysetrenie
stale len vysledky cakame , ale urychlit sa to neda

carrie4
20. feb 2013

@luciakad dnes som bola u kožnej a tá, že aj napriek vysokým hodnotám krvy to nemusí byť z mlieka... že to môže byť prosto len detský ekzém, no uvidíme... došla som za ňou, že aké pekné má líčka (aj ked sa včera zhoršili večer a aj ráno ich mal dosť začervenané), ale predsa len nejaké zlepšenie tam je, tak ona to brala, že stále je to velmi zlé ☹ . takže zas zmena mastičky ☹ . čítam, že kožný dr. trápia deti aj 2 týždne jednou masťou, že za tú dobu zaberie... a tá naša by mi aj každý deň predpisovala novú ... no neviem čo je dobré ... ale naozaj posledné dni to mal velmi pekné, ale od včera večera a aj dnes, zase nič moc ☹ . začalo sa to zlepšovať po zavedení príkrmov, tak rozmýšlam, že či to nie je tým, že mlieka pije menej, predsa len stravy má teraz viac... a vela spapá... koľko km máš ku kožnej? a ako často tam chodíte?

luciakad
Autor odpoveď zmazal
luciakad
Autor odpoveď zmazal
carrie4
25. feb 2013

@luciakad to je najhoršie, ked si už ani dr. nevie rady ☹ ... ja zas mám pocit, že tá moja kožná len skúša, skúša až jedného pekného dňa (ked z toho vyrastie ako pevne dúfam) mu to prejde a ona bude mať krásny pocit, že konečna našla tu správnu masť. božínku KE také veliké mesto a neni tam nejakého fakt dobrého odborníka, čo by to už rozlúskol, lebo také behanie hore dole, skúšanie... nech sa už nájde príčina. my máme posledné 3 dni na líčkach zlepšenie, dokonca dnes vypadali ako spred 2 mesiacmi. ale ti poviem, že sa neviem z toho ani tešiť, lebo ten pocit, že už večer sa mu to zapáli ma ubíja ... velmi by som si priala, aby to tak ostalo a aby sa to aj tvojmu Riškovi uzdravilo. velké nádeje vkladám do jari... a ešte ma napadlo, ked sa to aj Riškovi polepší na jar, to ho dávaš priamo na slniečko alebo ani nie... a čo more? alebo kupele? neskúšali ste? ja sa bojím s takým malým k moru, kvôli horúčavám a tak... ale celkom sa mi pozdáva Podhájska, naša zubárka mi ju doporučila, že sa pri takýchto chorobách moru nevyrovná

carrie4
25. feb 2013

@luciakad zle som to napísala, myslela som, že podhájska je lepšie ako more 🙂

luciakad
Autor odpoveď zmazal
carrie4
25. feb 2013

@luciakad my sme sa tak tešili na kupanie pre detičky, lebo on sa tak rád máchra, kope nožičkami ako o život... nie ako dcérka, tá v jeho veku mala z kupania hysáky...ale teraz také kupanie nepripadá do úvahy ☹ . skúsime tu podhájsku len to musím ešte preverit, lebo vraj je tam velmi horúca voda či tam môže ist. a aj malá by sa vyjašila ... inak ten náš Alexko je tiež taký bielunký, aj vlásky biele, takže priame slnko asi ťažko... nám o tom mori hovorila hned tá prvá kožná, ale to neni ani cesta ani pobyt pre také malé baby. s tou škôlkou ved má ešte čas... kedy má presne 3 roky? musíme veriť, že už má posilnenejšiu imunitu a že to na jar vymizne alebo aspon čiastočne.

luciakad
Autor odpoveď zmazal
luciakad
Autor odpoveď zmazal
carrie4
28. feb 2013

@luciakad ludia vedia byť velmi krutí, nevedia čo je vo veci a hned robia závery. ani len netušia čo sa za tým skrýva. nielen, že malinký má trápenie ale ešte to takto zhoršujú aj rodičom. asi sa len treba obrniť pancierom a snažiť sa nepripúštat si také komentáre, aj ked to je asi nemožné, ved ide o naše detičky. aspoň, že máte kam chodiť a pohrá sa tam s deťmi. predsa len detičky v jeho veku už potrebujú kolektív. nech sú rodičia akíkolvek, aspon že deti ešte v tomto veku tomu nechápu, nerobia detom zle. vidím to na dcérke, ked mal malý s líčkami velmi zle, tak len stále ukazovala, že má bobo... žiadne, že fuj, to je škaredé a pod., prosto len je chorý a basta. my sme stále v hlbokom kočíku, takže pohľady zatial moc neriešim, ale už čoskoro asi budem, zase sa nám to zapaluje ☹ , takže sme vydržali asi 4 dni ☹