Škôlkar odmieta obedný spánok - ako to riešiť?
Prosim poradte. Maly mi uz od cca 2,5r nespava cez den. Mozem sa snazit kolko chcem proste nezaspi. Noc prespi celu. Potiahne 10_12h. Nastupil do skolky, chodil len na doobebie.... Skusila som dat na cely den ale nespi tam, len lezi..... Ale je mu dlho..... Mam len jeho. Mate niekto dieta kt nespi? Ako to riesite? Davate ci nie? Ci naozaj vsetky deti spia?
@alexandra909 pisala si, ze prosis o radu, preto som sa ti snazila poradit. Kedze ziadnu radu nechces, tak v pohode. Vravis, ze maly nevyrusuje, len lezi, tak nechapem, co ucitelky v tomto pripade riesia.
@erienka ano prosim ale matku ktora to chape a vie o com hovorim. Ty nepripustis ze take dieta je. Vid ako sudis aj tu kamosku svoju. Mala upravit nocny rezim...... Hovoris ako keby tie deti mali casovac s posunutym startom ako pracka....
Ja zas chápem aj tie učiteľky. Keby povolia jednému, pýta sa aj druhý. Takto musia ležať všetci a hotovo. Syn v škôlke nespí, len leží. Nikdy sa nesťažoval. Dcéra sem tam zaspí, inak tiež len leží. Ani jeden nevyrusuje.
@alexandra909 a aku radu teda ocakavas? Dieta ti spi od 18tej do 6tej, vyspi sa teda dost a je jasne, ze cez den nebude chciet spat. Asi sa budes musiet porozpravat s riaditelkou, lebo ak ti syn len lezi a nevyrusuje, nerozumiem, preco to ucitelkam vadi.
@markaterka ale kdw ja posem ze vyrusuje alebo pyta nejake povolwnie????? Vadi to ze lezi a nespi.
@alexandra909 ahoj, ani moja nespi od dvoch rokov poobede! Proste to nepotrebuje, až na výnimky, keď je chorá alebo tak! Do školky ju dávam tiež na pol dna, keďže som doma!
U nás tiež musia deti spat, alebo len ležať aby nerusili, čo je pri mojej malej nepredstaviteľné!!
A veľa kamosiek ma tiež problém, keďže deti nespavali už cez obed, v škôlke museli a doma potom do polnoci vystrajali! Sú deti co spia cez obed a večer v pohode o 20 zalahnu a sú deti, čo ten poobedny spánok nepotrebujú a keď musia, tak na úkor toho nočného! Moja keby spala poobede, tak za prvé ani nezaspí a keby aj, tak ide spať po polnoci! Je to na tebe! Dokonca jedna si musela chlapca bravat na obed domov, lebo ostatných vyrušoval, nechcel ležať, keďže bola doma, tak jej povedali, že nech si ho berie na obed domov, lebo ostatných ruší! Keby to tu fungovalo tak, že keď dieťa chce spať nech spi a keď nechce nech si kreslí alebo co, no u nás proste musia a hotovo
@lenka2710 presne ako u nas. Dakujem velmi ze v tom niesom sama 🙂
Ahoj, ani moj nespi od cca 2 rokov, do 2,5 roka som sa snazila naozaj vyskusat vselico aby spinkal, potom som to vzdala, nemalo to vyznam, akurat sme boli v strese obaja, ze niesme podla tabuliek a iny spinkaju, vstava o 7:00 , spinkat chodi spolu s bracekom 10mes. o 19:00, do 10-15 minut spia obaja, do skolky chodi len na 4 hodiny, aby tam nemusel spat alebo teda lezat.
Za mna uprimne poviem, je to super, ze uz nespi, nemusim riesit dva spankove rezimy dvoch deti, za druhe vecer o pol8 mam klud. A cez den by som si neoddychla ani keby spal, lebo zas by bol mladsi hore. Tolko u nas 😉
@erienka vsak ja ani necakam Ze bude spat cez den. Niektore deti spia 8 hodin v noci a 2 hodiny cez den, niektore 10 h denne. Oboje je ok. Moja dcera chce spat Len v noci. Ked jej to tak vyhovuje he to v poriadku. Kebyze ma skolka nuti to zmenit, neviem co by som robila lebo Ked sa stane Ze spi v noci menej je velmi podrazdena. Do spanku a jedenia sa neda nutit, Len ponuknut.
@dankabetka presne tak 🙂
@alexandra909 určite niesi v tom sama 😂 ak si doma a neplánujes ísť do práce, ja by som ju dala na pol dna! Mne to veľmi vyhovuje, pretože doobeda si porobím, povybavujem co treba a poobede sme spolu 😉 aj tak ten učebný proces prebieha väčšinou doobeda v škôlkach a poobede spinkaju, jedia a ti co su dlhšie, dorabaju co napríklad nestihli doobeda alebo si kreslia, takže tak
@lenka2710 ano zvazujem ze necham 🙂 dakujeeem
@alexandra909 ja som jakziv v skolke nespala a tu som.. nech sa nudi, nevadi...oddychuje..
@alexandra909
mas dve moznosti:
nechat ho v statnej skolke a tam bud bude lezat ticho alebo ho budes brat na obed domov
alebo ho das do sukromnej a tam spat nemusi
@alexandra909 ja nehovorím, že tvoje dieťa to robí. Ja som napísala, že moji sú v škôlke v pohode. Čo si taká útočná?
Moja starsia nespava asi od 2 rokov cez obed. Ked bola v jasliach, nespala ani tam, lezala. Potom si ju zobrala k sebe ucitelka a nieco jej pomahala-ukladat farbicky, rovnat papiere a take. Teraz v skolke niekedy spi, niekedy nie. Ale nemaju problem ked nezaspi, ma lezat a nevyrusovat. A akoze teraz mas mat dieta doma lebo nespi cez obed? Ja viem ze aj ucitelky si potrebuju daco pripravit a tak, ale co teraz.
A nemyslim si ze keby si upravila rezim, tak to bude fungovat. Dcera aj keby isla o 22.00 spat( co sa uz velakrat stalo, ze nevedela zaspat) tak vstame o 7.00 a cez obed spat jednoducho nepojde. Ja tiez neviem spat cez den, ani po 24hodinach v sluzbe som nevedela spat, normalne som fungovala cely den a isla spat ako inokedy. Kazdy je ini, to co plati na jedneho nemusi na druheho
@alexandra909 i nas v PN s tym tiez nemali problem...ked ostatni zaspali, mohli sa ist potichu hrat alebo kreslit....
@martinuska presne o tomto hovorim. Skusala som xkrat. Vstaval tak ci tak o tej 6 akoby mal budik nastaveny a nespal cez den aj tak. Akyrat bol nervny a mrzuty. Dakujem velmi
Ahoj, moj syn nebol nikdy velky spac a cez den zaspal po roku naozaj vynimocne (s tym, ze teda ani v noci moc nenaspal).
Bala som sa co bude v skolke, tiez chodil najprv aj kvoli tomu len na pol dna. Od noveho roka som ho vsak musela dat na cely den a zvladol to super. Asi tyzden mu trvalo, kym pochopil, ze si ma lahnut a nerusit ostatne deti. Nastastie, ucitelky z toho nerobili ziadnu tragediu a ak nechcel lezat, tak sa s nim jedna z nich sla hrat do vedlajsej miestnosti. A asi po dalsom tyzdni zacal spavat normalne s detmi. A veru, neviem akym zazrakom, ale spia im v skolke vraj vsetky deti bez problemov.
Mavame casto zo skolky stretnutia rodicov s ucitelkami a asi polovica rodicov vravela, ze dieta im doma nespavalo, ale v skolke zacalo. Takze neviem, my mame asi zazracne ucitelky, ktore maji na deti dobry vplyv, co sa tyka spanku 🙂
@alexandra909 moja nespí od 1 roka, prvý rok v škôlke ju brávam po obede, ale sama sa pýta, že chce oddychovať s deťmi, tak keď bude konečne zdravá, nechám ju tam. Mne to, že nespí vyhovuje, čo si budeme klamať, vstávame okolo 6, spať ide o 19 a spí celú noc, ja si môžem vyložiť nohy a mám pokoj. Naťahovať sa s dieťaťom do polnoci kvôli spánku, tak to si skutočne neviem predstaviť a dúfam, že sa toho ani nedožijem. Snažila som sa tiež meniť režim, “nasilu” uspávať a bolo to zbytočné, iba nervy som mala z toho. Tak ak môžeš, dieťa si ber po obede domov.
@malasandrika presne tak plne suhlasim.
Moja ma rok a pol a tiez casto nespi cez den..aj svokra s ama pytala ze co bude rpbit v skolke no tak co bude lezat 🤷♀️ tiez sa mozem rozkrajat a spat nepojde
@alexandra909 ja som bola szco, takze ano popoludni som uz s dcerami bola doma....myslim, ze im to aj prospelo, boli aj v skolke s detmi, aj sme sa doma dost hrali, ucili (primerane ich veku 😉), robili v zahradke, ked mali okolo 5 rokov, zacali chodit aj na rozne kruzky...proste boli happy aj bez toho popoludneho spanku 😉
@alexandra909 dcéra chodí na celý deň. Raz spí, raz nie. Keď nezaspí, musí ležať, vadí jej to ale nejak vydrží. Ked konečne zaspí (niekedy jej to dlhšie trvá) potom ju zas zobudia. Inak škôlku zbožňuje, toto je jediná nevýhoda, museli sme sa nad to povzniesť, čo už...
@diewcatqoo podľa mňa tam sa viac unavia ako doma, tak zaspia.
@alexandra909 a kde je problém? Vyrušuje v tej škôlke? Robí zle?
Ak len leží je všetko úplne ok.
@alexandra909 moja starsia bola taka, nespala cca od 1,5 roka. v skolke hroza, lebo ju nutili spat. Ak zaspala, v noci potom byvala hore aj do 1... nakoniec som od lekarky vypytala papier, ze kvoli refluxu nesmie byt po jedle 1,5 hodiny vo vodorovnej polohe a bol (ciastocne) klud. Jedna ucitelka ju totiz po 1,5 hodine vzdy poslala na poslednych 20minut do postele 😂
@alexandra909 moje v skolkarskom veku nespali. Toto by už mali v tých škôlkach konečne zrušiť. Alebo zdobrovolnit - oddeliť spiace deti od nespiacich.

@mogaa u mojich deti to takto nefungovalo, lebo oni mali cele roky zabehnuty denny rezim vstat rano o siestej a zaspat vecer pred siedmou, zmenilo sa to az teraz behom posledneho roka - pospia rano do siedmej a zaspavaju vecer po osmej (starsi syn az o pol deviatej). A vydrzia behat po vonku niekolko hodin denne, unaveni su vsetci ostatni, len oni idu ako motorove mysi.