icon

Škôlkar odmieta obedný spánok - ako to riešiť?

alexandra909
6. mar 2020

Prosim poradte. Maly mi uz od cca 2,5r nespava cez den. Mozem sa snazit kolko chcem proste nezaspi. Noc prespi celu. Potiahne 10_12h. Nastupil do skolky, chodil len na doobebie.... Skusila som dat na cely den ale nespi tam, len lezi..... Ale je mu dlho..... Mam len jeho. Mate niekto dieta kt nespi? Ako to riesite? Davate ci nie? Ci naozaj vsetky deti spia?

Strana
z3
jaroe
Autor odpoveď zmazal
carodejkadorot
6. mar 2020

moja mladšia dcérka od 1 roka poobede nespava a celkovo je spánok pre ňu mrhanie času 😃 od minulého týždňa už ostáva v škôlke - súkromnej aj poobede a tu tiež trvajú na tom, aby spala, nemôže ostať hore s predškolakmi ( 3 roky bude mať až v júni ), samozrejme že nespí, takže musí aspoň oddychovať a tíško ležať, sama nechápem ako to dáva, ale funguje to, takže sme všetci spokojní, neviem však povedať, ako by reagovali, keby vyrušovala

kittykat22
6. mar 2020

@alexandra909 ahoj, ja som nejaky cas viedla skolku a mam kamaratky ucitelky, a mozem ti potvrdit ze su deti ktore nespia. Spanok v skolke je celkovo problem. Pre urcite deti ktore spat potrebuju je to vyhoda. Ale valna vacsina z nich spat od 4r nepotrebuje. Tieto deti bud zaspia, alebo su hodinu hore a cakaju kedy budu moct opustit postel. Problem je, ze potom buntosia doma. Kamaratky su na nervy, pretoze deti im zaspavaju o deviatej, pol desiatej - pretoze su vyspate zo skolky. Rano sa mi samozrejme nechce vstavat. Ak mas dieta, ktore nespi, tak mas moznost bud sukromnej skolky kde je rozdeleny kolektiv na spiace a nespiace deti. Alebo mozno v statnej skolke najdes ustretove vedenie, ktore necha tvoje dieta hore.

kittykat22
6. mar 2020

My sme vzdy syna brali po obede, pretoze nepotreboval spat. Mali sme nastastie moznost, tak sme ho vzali skor. Ale ako jeden z mala deti mal rezim, ze o 7 zaspaval, a o 7 vstava dodnes bez budika. On nespal od 2.5 roka. Nepotreboval to.

erienka
7. mar 2020

@jaroe ved nech nezasahuje. Ale zakladatelka temy sa pýta, co ma robit, keď jej syn nechce v skolke spat. V noci spi 12 hodín, tak co jej ma clovek poradit, preboha?? Navariť mu makoveho vývaru na obed?? Tak bud nech mu upraví rezim alebo si ho berie na obed domov. Ci co by si poradila ty?

erienka
Autor odpoveď zmazal
uglybetty1234
7. mar 2020

@erienka môj syn zaspáva večer o osmej, zobudi sa o siestej a poobede spi vzdy

erienka
7. mar 2020

@uglybetty1234 teraz neviem, co si mi tym chcela povedat 🙂
Spi 10 hodin, 2 hodiny spi v skolke. Moje dcery cca podobne.
Zakladatelkin syn spi 12 hodin v noci. Viac spat uz z biologickeho hladiska asi nebude mozne 🙂

erienka
7. mar 2020

@kittykat22 teraz opat riskujem nakladacku, ale co je take zle na tom, ak ide skolkar spat o deviatej vecer? 🙂

ibrunova
7. mar 2020

@alexandra909 a ty nechodíš do práce?

kittykat22
7. mar 2020

@erienka je to problem, ked rano nemozu vstat. Druha vec je, ze casto dieta nie je jedinacik v obrovskom byte a neposlednom rade, ked si pracujuca matka, tak chces aj nejaky cas pre seba, a nie do 22.ej lietat okolo dietata, ktore by inak spalo. Ja som to videla v okoli. Moje dieta o 7 spalo - jedine (jedine chodilo domov po obede), a ja som si robila potrebne veci doma a do prace, a kamaratky pretoze ich dieta spalo, tak lietali do 10.ej. Potom unavene riesili domacnost pomaly do polnoci 😕 Ich zivot bol vdaka tomu velmi narocny. Len malo deti je takych ze sa zahraju same, su ticho, nebehaju a nejdu rozbit domacnost. Ze je to problem spania cez obed bolo vidiet cez vikend, ked deti nespali a unavene zaspavali okolo 7 vecer. Cez den boli deti uplne v pohode, nepotrebovali spat - mali 4+.

kulumulu123
7. mar 2020

@erienka ale osobne si aj ja myslim ze neruseny nocny spanok je pre kazdeho nielen dieta hodnotnejsi ako do polnoci dbiet potom 5-6h spat a na obed od unavy padat na hubu.... Ale ved nech si kazdy urobi podla svojho....

erienka
7. mar 2020

@kulumulu123 Kde presne hovorím o tom, ze bdiet do polnoci a potom spat 5-6 hodin? Poprosim presne uviesť, na ktorej strane som to pisala

erienka
7. mar 2020

@kittykat22 tomu rozumiem. Ide mi o to, ze v mnohych pripadoch deti nechcu v skolke spat, pretoze spia 10-12 hodin doma a kedze nase skolky su take ake su, niektore frustrovane ucitelky si potom tu nervozitu vyvrsuju na detoch, ktore cez obed nechcu spat a mozno aj vyrusuju. Moja kamaratka bola presne ten pripad, musela dat kvoli tomu dceru do sukromnej skolky.
Ja som potrebovala, aby dcera cez obed v skolke spala. Chodila spavat o osmej a vstavala o siedmej. Ucitelka sa vsak stazovala, ze nespi a vyrusuje ostatnych. Bala som sa, aby nezacala byt kvoli tomu na moju dceru zla a preto som pristupila k opatreniam - vecer isla spat o deviatej, rano som ju zobudila o 6.30. Problem bol hned vyrieseny.
Moj muz bol vtedy rok a pol na tyzdnovkach, tiez by som bola uvitala, keby si mozem o osmej oddychnut. Ale dcera a to, aby jej bolo v skolke dobre, mi bola prednejsia. Je naozaj to, ze som jej upravila rezim, take strasne? A hrali sme sa do deviatej v detskej izbe potichu, nelieta po byte a nerusi susedov, na toto som aj ja citliva.

alexandra909
autor
7. mar 2020

@erienka ty si hlavne este raz precitaj co sa pytam. S porozumenim.

erienka
7. mar 2020

@alexandra909 tak teda co sa pýtaš? Viaceré sme to tu nepochopili. Dieta ti ukážkovo spi, v skolke leží a nevyrušuje. Tak mi prosím, nechapavej, povedz, čo sa pýtaš a aky mas problem?

marca12
7. mar 2020

@alexandra909 viem si predstavit. Ano nase ucitelky s tym maju obrovsky problem. Starsi uz zvyknu vyrusovat. Ale malicky oddychuju. Casom si zvykne a obcas mozno aj zadrieme. Daj tomu cas

marca12
7. mar 2020

@jaroe nie je to chory zvyk. Praveze je to dobre,len netreba sudit deti,ktorym spanok nechyba a nepotrebuju si cez obed oddychnut. A hlavne odsudzovat rodicov. Poznam decka surodencov,kedy starsi od 2 rokov nespaval a mladsi este aj v 6 rokoch si rad cez obed pospi bez reptania.

erienka
7. mar 2020

@alexandra909 vies co, nechajme toto dotahovanie tak. Chcela som ti pomoct. Nevravim, ze organizovanie spankoveho rezimu dietata je najprijemnejsIa cinnost na svete, ale pokial ho chces nechavat v skolke na obed a zatial si probit svoje veci a oddychnut, preco sa neposnazit pre to nieco urobit? Skusit spolu s muzom nejakeho maleho zabavit, citat si s nim, hrat sa, cokolvek. A postupne mu tak po pol hodinke posuvat dobu vecierky, az napokon bude chodit spavat o tej osmej az pol deviatej. Skratit ten nocny spanok na 9,5 hodiny. Myslim, ze potom bude v skolke odfukovat a ty budes mat cas pre seba. Lucim sa tu v dobrom a uz si dalej nemusime pisat 🙂

Strana
z3