icon

Skoro 8 mesačné dieťatko sa nepohne v chodítku

saska2208
21. mar 2013

ahoj mamicky mam takmer 8 mesacnu dcerku. teraz sme jej kupili choditko ale ona vnom nespravi ani cm. ani dozadu ani dopredu. mam jej nechat cas alebo ju tam nedavat? sama sa este neposadi ale ked ju posadim tak uz sedi bez opory. zacala sa uz plazit. no stvornozkovat asi nebude, lebo na kolienka sa vobec nestavia. chcem sa aj spytta ako si sadne z plazebia? pretaca sa zatial len z chrbatika na brusko, z bruska na chrbatik sa este nevie, nemala by to uz vediet? dakujem za vas odpovede.

Strana
z2
luka03
27. mar 2013

@saska2208 urcite ju nedavaj do choditka a spolu s nim zahod aj vsetky mudre knizky a tabulky. Tsetko je ok, ziadny strach, nechaj to na nu 😉

elzu
27. mar 2013

@saska2208 Ahoj 🙂 jako pediatr, ale především jako matka, jsem za zcela přirozený psychomotorický vývoj dítěte-páteř je držena systémem svalů, které se postupně zapojují, a tím páteř nejen podporují, ale i zakřivují-první krční zakřivení vzniká při zvedání hlavičky, tzv.pasení koníčků, další bederní zakřivení vzniká při samostatném posazování.
Obě dvě fáze mají svůj čas, a každé dítě si na to troufne v jinou dobu podle toho, jak zpevněné má zádové svalstvo. Pokud se snažíme tyto fáze urychlit-tím, že budeme dítě posazovat sami, tím, že dřív, než má zpevněné svalstvo, začneme páteř zatěžovat stojem, pak je velká pravděpodobnost, že se to v pozdějším věku odrazí na držení těla a vadách postavení páteře, protože se dítě odmalička naučí fixovat páteř jinými svaly, než by mělo.
Názory, že my jsme vyrostli v chodítku, nejsou na místě-protože každá druhá dospělá žena si dnes stěžuje na bolest páteře-krku, beder-a dopuje se kvůli tomu analgetiky, hodně z nás trpí na výhřezy plotének...samozřejmě, že je to i výsledek životního stylu-sezení u počítačů, málo pohybu, nadváha-ale ZÁKLAD, na kterém stavíme-je naše dětství. A co zasejeme v dětství, to v dospělosti sklidíme.
Jiná kapitola jsou děti, které motoricky zaostávají a pak musí podstupovat různá rehabilitační cvičení-např.Vojtovu metodu. To ale není urychlování, jen snaha nastolit přirozený pohybový vývoj právě posilováním svalů, které jsou pro daný pohyb nezbytné.

Moje dcera byla taky dost lenivé miminko, dávala si se vším načas, a dodnes je méně obratná, než ostatní děti, co pozoruju, je to taková moje nešika, ale to je její nátura-dává si na sebe ve všem větší pozor. Ale zato začala brzo mluvit ve větách a pamatuje si básničky o několika slokách 🙂 dost chválení 🙂 každé dítě je prostě své, něco mu jde a něco ne, však uvidíš, že vše krásně dožene a v mnohém bude zase předčí tvá očekávání 🙂
Opatrujte se!

hajajanka
27. mar 2013

@saska2208 Preco chces od nej nieco, co este nedokaze? Naco sa ponahlas? Ked bude dostatocne silna, tak sa postavi na nozky sama bez pomoci takychto nezmyslov. Ma len 8 mesiacov, tak od nej nechci viac, ako je vhodne!

157misicka
27. mar 2013

och a preco ju davas do choditka, vsak ako pises ani nesedi co od nej chces? kazde dieta je ine, nechaj nech sa vyvija svojim vlastnym tempom, moj syn vsetko robil v predstihu oproti knizkam..tak teraz co, som ho mala nutit aby spomalil? 😠 ach hlavne nestresuj, ak tvoj pediater nevidi ziadny problem vo vyvine tak sa obavas zvytocne, daj tomu cas

lauricka
27. mar 2013

@saska2208 cele zle zle zle! Take babatko nechaj tak a to choditko odnes na smetisko. Ono sa ma plazit, samo skusat dat na kolienka, stvornozkovat, vacsinou z toho stvornozkovania zacne sama sadat (dovtedy sa nema posadzat). Naucit sa postavit pri niecom a zasa si sadnut, chodit popri niecom. Toto vsetko bude robit sama a svojim tempom. Vzdy, ked pri danom pohybe dostatocne zosilneju jej svaliky a telicko, pojde na dalsi, ked bude pripravena. Dieta v tomto veku zacina stvornozkovat a sadat si. Fama, ze v pol roku dieta sedi, je velky blud. Najvacsiu sluzbu jej urobis, ked jej das dostatok priestoru na volny pohyb a nebudes jej to kazit choditkom. V choditku inak naslapuje, ma inde tazisko, zatazuje nespravne partie tela. Navyse, neuci sa to, co by mala, lebo je v choditku, kde moze robit akurat tak prd, len vysiet a metat nozickami. A v osmich mesiacoch, ze tam nechodi, tak to fakt nie je divne, skor normalne. Ani si ju tam radsej nechcem predstavovat. Info mas vsade viac nez dost, pozri si trebars toto http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejs...
Vies, chapem, ze sa Ti odpovede nepacia. Ale holt, je to pravda. A ak sem niekto da otazku, ide s kozou na trh. Bud rada, ak sa na to pozries z druhej strany, svojej dcere urobis velmi dobru sluzbu. A v buducnosti nebudes musiet riesit jej problemy sposobene zlym vyvojom, choditkom a podobne.

vierka0
27. mar 2013

absolutny suhlas s predchadzajucim prispevkom, take dieta sa mat umozneny pohyb na brusku, nechavaj ju tak co najviac, je super ze sa plazi, stvornozkovat dieta zacina prave z plazenia..ako chces aby sa stavala na kolienka, ked ju nenechavas na brusku ale radsej ju das do choditka ? daj dietatu priestor, ono sa vsetko nauci samo, naucila sa plazit, teraz zacne stvornozkovat (ak ju teda nebudes davat do stoja), sama si sadne, nauci sa postavit popri nabytku, prve krociky bokom okolo nabytku a casom samostatna chodza, toto je normalny a prirodzeny vyvoj a nie strkanie dietata do choditka a podobne

katka1981
27. mar 2013

@saska2208, raz som dala dcerku do choditka, lebo sme boli u babky a velmi chceli, ze nech ju tam dam, ze nech nie som taka, ze nech to skusi, vobec sa v nom ani nepohla. Choditko nebolo nase. Nikdy sme choditko nemali, ani by som nikdy nekupovala, chodit zacala, ked bola na to pripravena. Tvoja dcerka nan nie je zrela a ked si precitas, ze choditko nie je ani zdrave, tak ju tam ani radsej nedavaj. Ako si prisla nato, ze stvornozkovat nezacne? Ved ma este dost casu, aby zacala. Moja zacala stvornozkovat asi ako 10 mesacna a dlho stvornozkovala, je to dolezite pre jej vyvin. Mozno bude skor chodit ako stvornozkovat, dieta nie je tabulka. Ma svoj vlastny vyvin a my ho musime respektovat a prisposobit sa mu.

lusinda1989
27. mar 2013

@saska2208 mojej kamosky mala je narodena o den neskor ako nasa a ta sa pokial viem ani neotaca sama takze naozaj jej daj cas ona na to pride sama... A kedze ste o mesiac skor tak korigovany vek mate 7mesiacov takze podla mna je to v poriadku... My choditko nemame lebo by na nom nemala kde chodit mame koberce inak by som ju tam uz dala... Nechaj malinku tak a uzivaj si ze na nu nemusis stale striehnut ako ja na tu moju ani na wc nemozem pomaly ist lebo robi zlobu...

sybo5
28. mar 2013

súhlasím so všetkým, čo tu bolo popísané...bábo treba nechať ležkať, nech sa samé gúľa, pasie koníky. Daj mu na zem hračky, nech si dočahuje.
A pre taký tvoj duševný pokoj, že v ôsmych mesiacoch sa ti nestavia na nožičky.......Tak moja malá začala štvornožkovať keď mala 11 mes, dovtedy sa stále len gúlala, teraz už má rok, a zatial sa "stavia" na kolienka. Treba im nechať čas, nič nesiliť.

aadulik2110
28. mar 2013

@saska2208 ahoj, no môj malý patrí medzi tie "lenivšie" detičky 🙂 pretočiť sa z chrbátika na bruško bolo vzorové, ale to ostatné už "podľa tabuliek" nie je. Z bruška sa mi začal pretáčať okolo 7 mesiaca.... usedel bez opory tiež od 7 mesiaca (to ho svokra naučila) ale sám sa neposadil ani za svet.... sadol si pred týždňom.... čiže keď mal 9 mesiacov a 3 týždne, ani neštvornožkoval - len sa gúľaľ alebo sa vrtel ako ručičky na hodinkách (ale dostal sa kam chcel), rovnako ako si začal sadať, tak začal aj štvornožkovať a v tých istých dňoch sa začal aj sám stavať - ešte to nemá prepracované, ale snaha je

terezka1947
28. mar 2013

@saska2208 moj chlapcek sa iba plazil a plazil a ja som sa stale trapila,preco a co mam robit a ked mal 14mesiacov,postavil sa k postielke,mesiac chodil chytajuc sa vsetkeho dookola a o necely mesiac sa sam pustil...odvtedy sa od unavy za nim plazim ja 😀

sybo5
29. mar 2013

@saska2208 ešte jeden príspevok .................. my sme tiež dostávali v pôrodnici také dve múdre knižky......ako prvorodička, som to samozrejme všetko čítala, hlavne psychomotorický vývoj a furt porovnávala s tým moju malú. Najlepšie na tom bolo, že ani v tých knižkách sa na tom nezhodli, v jednej písali tak, v druhej inak. Som bola aj aj z toho dosť nešťastná, že malá je asi nejak vývinovo spomalená. Ale potom mi to vysvetlila jedna pediatrička, tak som prestala takého bludy čítať a furt malú s niečím a s niekým porovnávať. Ja som sa skludnila, malú som si prestala hystricky sledovať.
Ty to urob tiež. Teš sa z každého, aj malého úspechu. Hlavne, že je zdravá.

syrik
29. mar 2013

Naprosto súhlasím...Mojej dcére tiež všetko trvalo dlhšie...v 8 mesiacoch nás poslali na Vojtovku, lebo sa sama neposadí, neplazí, neštvornožkuje...našťastioe neurológ mal rozum a povedal, že každé dieťa má svoje tempo a netreba ho škatuľkovať do tabuliek...moja sa začala dvíhať na 4. keď mala 8 mesiacov, v 9 a pol mesiaci začala štvornožkovať, a až teraz v 11 mesiacoch sa posadila z popzície na štyroch a začala sa dvíhať na nožičky...
Som absolútne proti chodítku, čo som si tiež vypočula....v 4 mesiacoch očakávali, že bude sedieť, v 6 a pol mesiaci sa riešilo chodítko, napriek tomu, že nám to aj neurológ zakázal...kázal mi ju nechať na zemi, obklopiť hračkami a ona sa sama pustí...a aj tak bolo...a tiež som si vypočula, keď som sa snažila poslúchnuť jeho rady, že sa jej nevenujem, že preto je pozadu...
Vyhoď chodítko...je to tá najväčšia blbosť, aká existuje...tam nemá šancu sa ani naučiť chodiť...ja mám teraz s krížami tiež problémy, ale ani by ma nenapadlo, dať ju tam...neviem, prečo si niektorí myslia, že keď do roka nebude chodiť, tak nie je v poriadku...kašli na múdre reči okolia, riaď sa svojím, materinským inštinktom...a neboj sa...dobehne všetko...niekde som čítala, že je jedno, kedy ktoré dieťa čo začne robiť, približne v 2 rokoch sú všetky deti na rovnakej úrovni....asi je to pravda 🙂 Držte sa

alexia4
13. apr 2013

Náš drobec, teraz bude končiť 9. mesiac sa začal plaziť, keď mal 5 a pol mesiaca. O cca 2 mesiace sa začal pomaly dávať na štyri, v takejto polohe sa hojdával asi do toho 8 mesiaca a až potom sa vedel na štyroch aj pohnúť. Aj sedieť sám bez opory sa začal dávať až vtedy, keď vedel štvornožkovať. On to mal ale trošku pomýlené, lebo v postieľke sa mi napr. prvýkrát postavil, keď ešte ani neštvornožkoval. A do toho chodúľa by som ho tiež osobne nedávala, kým nevie sám pekne sedieť.

dvebabulky
13. apr 2013

kazde dieta ma svoj cas, netreba sa vobec stresovat a silit. suhlasim s ostatnymi mamickami, do choditka by som babo nedavala, zbytocna zataz na chrbticu, a popravde neviem na co choditka su dobre, ved deti na vsetko pridu same a podla svojho tempa. maminka neries a uzivaj si to plazenie, lebo ked zacnete chodit, tak sa nezastavis :D a aspon mas dlhsie babatko/batola; chodiace dieta je uz vyssi level 🙂

domin85
13. apr 2013

http://najmama.aktuality.sk/clanok/225510/nenic...
Decka zacnu prirodzene chodit az okolo roku (jasne, niektore aj v 9mes, niektore zas neskor) ale ked mala este ani nesedi a ty ju davas do choditka, preskakujes jej vyvojove stadia, blbnes organizmus a nakoniec moze mat vyvojovy problem...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
aadulik2110
16. apr 2013

@saska2208 ahoj 🙂 nechaj to na malú - ona bude vedieť kedy si sadnúť a štvornožkovať 🙂 môj malý patril medzi tých lenivejších, ale týždeň pred 10 mesiacom sa mladý pán sám posadil. A na ďalší deň mi prichystal ďalšie prekvapenie - z ničoho nič sa dal na štyri a o deň neskôr aj začal štvornožkovať.... takže nikam ju netlač, nech sa hrá a ono to všetko príde v ten správny čas. Máme susedu a jej malá v 7 mesiacoch chodila.... všetci z toho happy... aká je šikovná a pod. sedieť začala až v 11 mesiacoch a štvornožkovať až v roku. Myslíš, že chodila samá od seba.... ťažko a verím tomu, že toto malé dievčatko bude mať v budúcnosti veľké problémy...

sekina
16. apr 2013

...nedávaj do chodítka, mali by to zakázať,aby to nelakalo ľudí kupovať, naša dokina nám vravela, že boli prípady, keď deti ostali aj ochrnuté "vďaka"chodítku...vyčkaj, všetko príde a dieťa má čas aj do 18 mes. kým začne chodiť, takto jej iba škodíííš...

papierovazita
21. sep 2013

Choditko urcite nie, je to nezmysel. Tu mas opisany psychomotoricky vyvoj http://www.ukulele.sk/clanky/psychomotoricky-vyvoj ale niekedy sa taketo "mudre" texty odlisuju s realitou 🙂

phillippa
21. sep 2013

podla mna by si mala odlozit choditko do neznama a nechat dietatko same nech napreduje postupne. Moj maly sa posadil 1x ako 10 mesacny, v 11 mesiacoch zacal stvornozkovat a v 15m zacal sam chodit proste sa postavil a isiel. Nikdy som ho neposadzovala, ziadne tahanie za ruky a chodenie ci choditka. Je uplne fyziologicke ked dieta zacne chodit do 18m zivota. Ale tiez si pamatam dieta mojej sesterky, maly je rovanko stary ako moj, v 7 m ked dosli k nam uz chodil vo velkom za ruky, sedel ( pozor sam sa posadit nedokazal a taktiez nevedel ked bol na brusku dvihat hlavku ci sa otocit) v sportaku ho vozili kde sedel 2 hodky vpohode a ked ho postavili stal. Teraz behaju po ortopedii lebo maly vykrivuje nohy a tym padom namaha chrbticu a hrozi skolioza jak remen. Cisto nestastni su z toho. Maleho je mi velmi luto lebo doplatil na hlupost rodicov. skoda ze im ta radost z toho ze ich maly chodil skor ako moj nevydrzala dlhsie. tolko moj nazor na temu choditko.

abbie
21. sep 2013

zas niekto nuti dieta robit to, na co nie je zrele ... horzne nieco

kalifa28
21. sep 2013

OMG!!!!! dievča zlaté, to myslíš vážne teraz v 21. storočí zmýšlat jak 100 rokov pred opicami ??? radšej si si za tých 40 eur mohla kupit nové čižmy 🙂

kristinaanna
21. sep 2013

ja by som ešte chcela, že ak je malá narodená o mesiac skôr, treba počítať o mesiac menej ako má, či že vo vývoji by ti mala by len ako skoro 7 mesačná 🙂 , a tabuľky a články sú len orientačné 😉
@saska2208

csina
21. sep 2013

@saska2208 už ti to tu dievčatá povypisovali odzadu dopredu a späť... ale ja by som ti rada len príklad.. moja dnes 11 r dcéra bola moje prvé dieťatko a tak sa chtiac nechtiac stala terčom rôznych pokusov, čo všetko sa s dieťatkom dá robiť... a nie vždy to bolo správne a najmä...nebolo to pre ňu vôbec prirodzené.
lenže ja, prvomamička, som sa stále nechala poučovať...pretože každá tetka pletka mala na moje dieťa nejaký trik, čo kedy ako.... a tak 4mes podložená vankúšmi sedela skrčená, ja v strehu, ak by sa náhodou skotúľala na stranu, aby sa nepoudierala.. ako 7 mesačná dostala chodúl a pravda je, že lietala v ňom po dome ako vietor, avšak nie bez následkov!! až keď ma poslednýkrát nahovorili na pokus, že dieťatko v jej veku už musí dostať mesiačik jabĺčka do ruky, aby sa naučilo...... podotýkam, malá ani jedného zuba... a odžužlila si kus, ktorým sa mi pred očami takmer zadusila, povedala som si dosť !!! a odvtedy nepočúvam nikoho a nič ma nemôže presvedčiť, že materský inštinkt niečo môže prevýšiť.... ale aj tak bolo neskoro... dcérka síce začala pomerne skoro chodiť, ale bola zvyknutá na oporu, nemala vyvinuté ešte správne svaly, nevedela riadne udržať rovnováhu a tak mala kopec malých, či väčších nehôd... stále som bola v strehu, pretože už bola naučená na vertikálnu polohu a v inej sa necítila dobre.... výsledok... od malinka skolióza, asimetria pliec a ploché nohy...možno to ani nie je všetko a čas ukáže.... ☹
pri druhej dcérke som bola oveľa opatrnejšia a najmä otrlejšia voči podobným múdrostiam... ale teraz pri synčekovi už si vedome dávam záležať na tom, aby som podporovala len jeho prirodzený vývin a nič umelo netlačila napred... a naozaj začínam žať ovocie, pretože už sa pomaly začína dávať na 4 a kúsok preplazí, sám ! sa posadí a sám si reguluje polohy v akých chce byť... snažím sa mu len vytvárať bezpečné podmienky a nijako extra nezasahujem... držím ti palce, isto nájdeš aj ty v sebe správne inštinkty... 🙂 😉

zigzag
21. sep 2013

hehe, ze prve dietatko je pokusne... to som nevedela :D ja som na mojom nic neskusala, my sme choditko dostali a malemu sa velmi pacilo, ina pohlad na svet, jasne ze som ho v nom nenechala pol dna, ale max 10 min, ked odrastol z choditka, tak mal asi 9 mesicov, :D tak sa iba plazil ako had po zemi, nestvornozkal vobec, rovno zacal chodit popri nabytku, stene a potom ked mal 13 mesicov a 3 dni zacal uplne sam bez pomoci ci opory 🙂

Strana
z2