Som zúfalá z 14 mesačnej dcéry
nechcem vyzerat mamicky ako psycho matka, ale obcas uz naozaj nevladzem. mam 14 mesacnu dceru, kojila som do 10 mesiacov, takze som caste nocne budenie pripisovala tomu. Potom jej rychlo vybehli zuby a zacala strasne hryzt uz ani necucala len ma hned uhryzla. Takze som ju odstavila, nijaky problem s tym nemala. Ale aj nadalej sa budi tak 7 krat 8 krat za noc. Vypije aj tri flase mlieka mimo toho co vypila pred spanim. Cez den mi nechce jest, maximalne desat lyzic a dost viac do nej nedostanem a to skusam kadeco co by jej mohlo chutit. a tak je to s ranajkami obedom aj vecerou.Nahradi si to samozrejme tym mliekom v noci. Mimo toho vrieska ked jej vypadne cumel alebo len tak ma zavrete oci a vrieska. Neprehanam. Uz sa ma na to pytali aj susedia a to byvame v rodinnom dome. Manzela som odstahovala do obyvacky aby sa aspon on trochu vyspal a ja meliem z posledného. Cez den spi maximalne dvakrát po 30 minut . Aj ja s niecim na chvilku pobavi ale vacsinou len zhadzuje veci alebo nici bratovi hracky a v kuse chce byt nacapena na mne...Skusala som uz homeopatika, cajiky na upokojenie, spanie vonku v kociku, babyplavanie aby minula energiu, aj vyrevat som ju nechala, ale ona by pokojne zjapala aj 4 hodiny. Tvar ani slzicka, len zjape...Velmi ma mrzi ze na syna mam aj vdaka tomu len malicko casu a energie, on bol velmi dobre dieta a ja som sa uz niekolkokrat pristihla pri tom, ze som si pomylslela, ze som mala ostat pri jedinacikovi. Viem, je to strasne takto uvazovat....Chcela som sa aspon ciastocne zapojit do pracovného procesu, dalo by sa mi aj z domu ale je to pri nej bez sance, to je v poriadku, len keby som videla aspon nejake zlepsenie...Jasne ze mame aj pekne chvilky, ked sme von a je zlata a sa smeje ale potom to zas pride... a ja mam pocit ze je zo mna stara strhana vystresovana zenska ....
@ajana1 Tak prepac, ale viem ake mam deti. Nie som s oboma doma, som len s dcerkou, starsi syn chodi do skolky. Syn ma proste tazsiu povahu, nie je prisposobivy, je hlucny, zivy, vsade je ho plno. Dcerka je proste ina uz od porodnice. Je to na dlhsiu debatu, tazko sa to zhrnie v jednej vete, ale kazde dieta je proste ine. Mat ich naopak, tak som asi tiez na seba brutalne hrda, ako to materstvo brutalne dobre zvladam a co tie ostatne matky neschopacky riesia.... Zase naopak. Syn bol taky samostatnejsi vo fungovani bezomna. Bolo mu jedno, kto ho nosi, kto sa s nim hra, iba potreboval stale spolocnost a zabavu. Dcerka je na mne nalepena aj aj napriek tomu, ze sa zahra sama a spi takmer celu noc, neexistuje, aby zostala chvilku s babkou, tetou alebo proste s kymkolvek inym ako so mnou alebo manzelom.
@lemurko pozri nedovolim si ani po 3 detoch tvrdit, ze som expert...ale mam nevlastne, biologicke a adpotovane... Nie som si ista, ze existuje iny sposob ako mat 3 odlisne deti 😀 😀 😀 ...ale urcite pravidla platia na vsetky...
Samozrejme na kazdy temperament a osobnost treba ist inac, ale nemozes dietatu ustupovat popr.zavadzat veci, kt.nie su spravne... napr.extremne krmenie 3x za noc a pod. To s temperamentom a osobnostou dieta nema nic spolocne, to je zly navyk.... 😒 Treba patrat po pricine...
@vladulienka1982 joj to akoby som o nasej malej citala ☹ ako cez kopir... Neutichajuci plac, caste budenie v noci... Ani si nevies predstavit ako ta chapem...
Nie si nijaka psycho matka a nic na tom co prezivas alebo citis nie je nenormalne... Je to len unava...
No a pokial ide o nocne jedenie, takto sa budil sestrin maly... Tiez cez den nejedaval a v noci bol schopny vypit aj liter mlieka postupne... Trvalo to dovtedy , kym mu oblubene kakao nedala miesto do flase, do poharika... Odvtedy ma pokoj... Neviem ci ti mala uz pije z hrnceka ale mozno by stalo za pokus 🙂 ak nie tak urcite to nocne pitie postupne odstranit...
Pokial ide o ten plac, teraz som si uvedomila ze ani neviem ako to u nasej dcery preslo... Ale tiez nejak vo veku tvojej dcerky... Takisto som ju odstavila v 14-tich mesiacoch - ja som mala velku vyhodu, ze mi nikdy nechcela pit z flase a cumel tiez odmietala od narodenia...mesiac na to som sa zamestnala... Postupne sa to zacalo nejak samo zlepsovat... Dnes ma mala 2,5 roka a ja si to s nou konecne uzivam...
Asi to ozaj musi odzniet samo... Zrejme som ta nepotesila, ale neboj, urcite bude lepsie 😉
@lenka_21 nenecha sa zlomit.... radsej zlomi dieta. Vsak ono je predsa slabsie a nema sa ako branit. Super rada. Mat doma zlomene a rezignovane dieta je naozaj vyhra.
@lenka_21 a ako by si tuto situaciu co popisala @vladulienka1982 konkretne riesila?
@lenka_21 Asi sme sa nepochopili,ja rady neberiem urazlivo,len som nechcela, aby sa zakladatelka trapila takymi nazormi, ze je to jej vina. Aj jej mala mozno ma nejaky problem.U nas obvodna napr. reflux neriesila,ale mame znamu detsku doktorku a ta nas na to upozornila a tak sme aspon vedeli preco tak place. A mala prave kvoli tomu musela papat strasne casto.Len som chcela zakladatelku povzbudit.Ja viem,ze so vsetkymi detmi su starosti.Mozno uz tiez reagujem prudsie,ale co som sa napocuvala od znamych aj cudzich,ze mala place lebo je hladna,pocikana,pokakana,unavena,smadna,rozmaznana...dokonca sa ma raz suseda opytala,ci ju tyrame,ze tak place.To sa ma opytala zena,ktora nevedela,ze ja mam to dieta na rukach nonstop,ze neviem varit,ani sa najest,ze aj na wc chodim s nou ze nemam hlas,lebo ked kolisanie nezabera,tak aj pol dna spievam,ze placem s nou ked ju boli papanie a pisti,ze pocitam hodiny kym muz pride z prace...Ja len,ze ludia vedia byt kruti a aj tak sme pre vacsinu ludi zli rodicia,co si dieta rozmaznali.Len som chcela zakladatelku povzbudit a ziadne mamicky neurazit. Ved kazda si zazije svoje a aj ked je to obcas tazke, je to krasne 🙂
ahoj vladulienka, je mi ľúto, že to máš také ťažké, viem si to predstaviť ..., sama mám 3 deti., no mala som veľké šťastie, že už pri prvom som vedela, čo mám robiť, v takejto situácii .. myslím tým, to nočné papanie a zobúdzanie. Už v pôrodnici som spoznala jednu kamošku a ona mi poslala na mail knihu, ktorá sa volá Každé dieťa sa vie naučiť spať. Myslela som si, že ju nikdy nebudem čítať 🙂))))) Ale bola som naivná 🙂 Nejdem tu rozoberať môj príbeh, ale mne tá kniha pomohla. Ak by si chcela, pošlem ti ju na mail. Tam presne píšu, prečo sa deti budia a čo majú robiť rodičia, alebo ako ich odnaučiť papať cez noc. Môj syn bol veľký jedák a tak v 6 mesiacoch som už bola vyčerpaná a rozhodla som sa, že ho postupne cez noc odstavím. Píšu totiž, že od 6 mesiacov vie dieťa spať už bez prestávky celú noc. A mne sa to podarilo ... Bolo to síce ťažké ale o týždeň som už mala pokoj. Ako som si len pospala 🙂 Všetci sme boli spokojnejší, tak ak chceš, pošli email adr.
@alexmianina o nicom takom som nepisala...o akom zlomeni pises??? Ako by si teda @vladulienka1982 problem riesila - daj nejaku radu a potom mozeme diskutovat...
Dat 14 mesacnemu dietatu mlieko 3x za noc, len aby neplakalo nie je riesenie... Telo ma v noci oddychovat a nie sa zatazovat. Keby to bolo aspon materske tak to je ine, lebo je to lahka strava, ale UM urcite nie.... Ked sa dietatko sprava ako opisuje @vladulienka1982 tak ma urcite nejaky problem ...a je na nej, aby zistila aky.... To je podla mna zakladna uloha rodica... 🙂
@vladulienka1982 s jedenim som pri malom nemala nikdy problem ani so spanim cez den aj ked do cca 1,5 roka spal cez den dlhsie iba ked som spala s nim - to spal aj 3 hodky inak to co pises max 30 minut a rev - ak sa ti da skus si lahnut cez den s nou, ci to nepomoze. U mojho syna platilo cim lepsie spal cez den tym "lepsia" bola noc, ale nechap tym to, ze v noci spal. Nespaval od narodenia, riesila som to aj s mudr, lebo ako 2 tyzdnovy spal v priemere 14 hodin za 24 hodin co je malinko. Do 4 mesiacov spal cez den len v koci potom max 30 minut na rukach a to bol nasilu uspavany kazde 2 hodky inak sa prepinal do stavu chronickej unavy, po 6 mesiacoch spal aj mimo ruk max 30 minut, potom ked sa raz zobudil z revom a ja som nevladala uz na nohach stat, lebo noci boli este horsie som si ho zobrala na ruky a zvalila sa s nim do postele a on zavrel oci a spal 3 hodiny - to bol zazrak a tak som spavala cez den s nim ked sa dalo. Noci boli cista psychiatria bud bol hore kazdych 30 minut, alebo zaspal napr. o 23:00 na dlhsie o 2 sa zobudil a do 5 sme sa hrali v obyvacke ak sme nevyliezli z postele reval ako tur. V 9 mesiacoch skoncil u nas v posteli a to sa mu z 30 minutove spanky predlzili na 1,5hodinove co som bola prestastna. Nocne hranie ostalo stale to prestalo nieco po roku. Kojeny bol 2 roky potom sa sam odstavil a noc prespal ked mal 2,5 teraz ma skoro 4 a stale sa v noci budi, ale tych prespatych noci je coraz viac. Do roka som spanok nenormalne riesila potom som to vzdala. Skusala hoci co homeopatika, spalnu sme prestavali, precitala knizku ako naucit dieta spat jedine co som neurobila nenechala som ho vyplakat to som nedokazala. Kamaratka ma podobne na tom tiez prveho syna. Ja som kvoli tomu dlho odmietala druhe dieta. S detmi mi nema kto pomoct, cize pri rpvom som bola vdaka spanku ako vypluty rezanec. Uplne ta chapem ako sa citis a co prezivas. Moj nazor je vska taky, ze s tym neurobis nic len musi z toho vyrast.
@csabinka pochopili sme sa, neboj... Len som chcela upozornit, treba navzajom respektovat aj ine nazory a myslim si, ze kazda mamicka (aj ta co ma idealne dieta i ked aj to je otazne co to je 😀 bola raz unavena, nevyspata...a pod. Je na zakladatelke temy, aby sa rozhodla nieco z toho co jej tu poradili a uvidi co zaberie... akurat si treba len pripominat, ze kazda zmena potrebuje urcity cas a treba to vydrzat...
Mam 2 male deti skoro v rovnakom veku a ked to chcem zvladnut tak musim setrit sily a dobre uvazovat co urobim...lebo to co popisujes ty by si pri dvoch detoch v rovnakom veku nezvladla... A ano normalne bezne sa dialo, ze som jedno zavrela do izby, aby som ho nepocula plakat a dokazala sa sustredit na dojcenie toho druheho a potom opacne. Casto musim vyberat a rozmyslat, kt.je vo vacsej 'nudzi' a riesit jeho problem... Vela z veci co sa tu popisuje aj keby som chcela praktizovat jednoducho nemozem, ale vzdy sme si poradili a aj ked je kazde dietatko ktore mam ine, urcite pravidla platili a platia na vsetky rovnako... Samozrejme bavime sa o dietatku, kt.nema zdravotny handikep...
@vladulienka1982 nebudem sa tu vyjadrovat k nicomu,ale napisem,co by som asi s tym jedenim urobila ja=skus jej cez den davat mlieko,ked s inym spekuluje a v noci vodu,nezasiti sa,iba napije,cez den bude hladna a skus cez to mlieko cez den zvratit aspon jedenie=nejedenie=u mna to platilo,sice po chvily,ale platilo a s tym placom=tak to uz musis vypozorovat ty,ale nemozes sa znicit,nech manzel zoberie par dni volna a je v noci pri malej on,ty spi.
po case vela veci u deti prejde same=skoro zo dna na den,ale musis byt ty ok,kludna,pokojna,mas este aj druhe dieta
neboj,bude to ok
Ahojte baby..no,so zakladatelkou to mame podobne..od narodenia nieco..koliky,potom nocne dojcenie..odstavil sa sam v cca 10.mesiaci..potom prisli zuby..asi este aj stale prichadzaju,bo ja uz fakt neviem..v noci spi s nami..zaspi v postielke,ked ideme s manzelom spat,niekedy sa zobudi hned,niekedy to zvaladne do 3hod..preleze k nam,cucne vodicku a spi..okolo 4-5 je uz ale neoblomny a mliecko uz dostane..a spime do cca 7..v poslednej dobe..ja neviem,ci ma nejake vyvojove obdobie este k tym zubom..rev..co rev..to je jakot,jak keby ho z koze drali,bubienok mi praskne raz..ci cez den,ked nie je po jeho..ale hlavne v noci..z nicoho nic sa zobudi a jaci..okna musim pozatvarat,co sa hambim..ze na mna socialku niekto posle..neviem,co s tym mame robit..uz som z neho unavena..teraz este tie horka do toho..slak ma ide trafit..ale je pravda,ze my nemame problem s dennym papanim,pojeme,co nezje nas..spat chodi okolo 12,pospi cca 2hodky..a vecer ide spat medzi 8-pol9..ale zaspavanie je poslednych par dni katastrofa..aj polhodinu ho uspavam..a on ma furt robotu..nie som zastanca toho,nechat dieta same v postielke,nech place,sak zaspi..polozim ho,vypije mliecko,hladkam ho po hlavke a cco do 15min spi..len v poslednej dobe je tp horsie..a hlavne to jacanie a jedovanie..ako tak pozeram,tak pisem jak dilino..ale proste asi to zo seba potrebujem dostat🙂 jako,nemam vyslovene zle dieta..len niekedy by som prijala,aby chvilu sedel🙂 a toto obdobie dufam coskoro prejde,bo ma slak trafi a socialku na mna niekto posle..keby ste vedeli,preco to robi,alebo co s tym robit..sem s radami..
@natalushka na to hladkanie by som ho neucila, skor skus ho dat do postielky a chodit za nim kazdych 5 min, prihovorit sa, kratko ho ukludnit a odist...mozes potom ten interval predlzit na 10 min...
Najdi hracku co ma rad a dava mu pocit istoty, ja nechavam pootvorene dvere a detom svieti svetlo s obyvky... Deti spavaju vo svojej izbe, ale s postielok vidia na nas...no byvame v dome a tak sa to da...
V tychto teplach by som mu vodu urcite dala, ale ked sa ukludni pocasie tak by som to vynechala...
To jedovanie je normalny prejav...idete do obdobia vzdoru...mozno to bude take ako opisujes, ale moze byt aj horsie... Co povedia ini neriesim, mne sa bezne hadzali deti o zem v obchode...ked zacal jeden, druhy pokracoval 😀 😀 😀 Raz mi jedna pani povedala, ze chcela by mat moju trpezlivost 😉
@vladulienka1982
Aj ja mam revucha. Mam dceru (4 roky) a syna (17 mesiacov). Od cca jedneho roka je to revuch. Sice ho dojcim, ale je to komplet revuch. Poobede vstane, samozrejme, ze vzdy s katastrofalnou naladou a reve. Ideme pre dceru do skolky a vtedy je usmiaty, spokojny. Ak nejdeme, tak je to revanie.
Jedenie je relativne ok u nas, ale ten rev je na nervy. Do toho roka sa dalo odhadnut, teraz absolutne netusim co mu kedy prefrkne cez nos a co ho vytoci. Ked je vytoceny, plesne sa na zem a otrieska si hlavu. Utesovanie nepomaha, len ho dostanem este do vacsej vyvrtky. Vacsinou ho zaujme po case nieco ine. Dojcenie v tomto stave nepomaha (je dojceny). 😠
Ked sme vonku, je celkom v pohode. Doma a hlavne so mnou je to na palicu obcas. Ked je obcas vylucne s muzom, tak mi referuje, ze aky medicek cukricek to bol.
Na druhej strane je velmi mily a pritulny, dokaze ma velmi nezne hladkat a davat mi pusinky pri zaspavani.
Od septembra zacinam robit na pol uvazku. 🙂 Mozno ked si budeme "vzacnejsi", tak sa nas vztah s tym malym revuchom vylepsi.
@lenka_21 to s tymi 5minutami sme skusali..niekolkokrat..dopadlo to akurat zachripnutym dietatom,vzlikal este pol noci a uspavanie trvalo asi 2hodiny..takze tych 15minut s vypitim mliecka a pomojkanim je oproti tomu nic..to len teraz posledny tyzden ma take stavy..myslim,ze ide horny zub..k tomu to teplo..neviem,uvidime,ci vyleze zub,zlepsi sa pocasie,ci to prejde..napr.dnes uz sa len zobudil o cca 3preliezol k nam,ani nepil..a o pol5 uz hulakal na mlieko..takze vypil a spali sme do pol8..tak mozno to bolo len par zlych dni..neviem..je to hotova veda toto s tymi deckami..🙂 obdobie vzdoru?prosim neeee..ja uz chcem dobre,hodne,kludne,spolocenske dieta..dockam sa niekedy???? 🙂
@natalushka no je to dieta, takze si asi dokazes odpovedat aj sama 😀 😀 😀 Samozrejme pri akejkolvek chorobe idu pravidla bokom..len netreba zabudnut a odhadnut kedy uz choroba skoncila 😉 😀
My sme pri tom nocnom oducani od mliecka mali rev 2 tyzdne noci par hodin..zapla som si film a chodila kazdych 5 min a spala potom cez den 😅 Prv sme to dali pri prvom a par mesiacov pri druhom... No oplatilo sa...ako som vsak pisala, my fungujeme inac, lebo mam 2 deti v rovnakom veku a sily treba rozlozit... Akurat aj psycholog nas upozornoval, ze na zmenu potrebuju deti vzdy viac casu, takze ak chces nieco zaviest musis byt pripravena, ze to bude dlhsie trvat...priemer aspon 2 tyzdne a na to musis mat vydrz, vela rodicov to po 2 dnoch vzda... 😉
@lenka_21 No a chvalabohu, ze to vela rodicov po dvoch dnoch vzda. Ved su to deti preboha a nie nemecky ovciak na cvicaku...
@lenka_21 ja mam tri male deti po sebe a funguje to u nas aj bez despotickych rodicov.
@lenka_21 a nie ze na zmenu potrebuju deti par tyzdnov, ale na REZIGNACIU. gratulujem, mas doma rezignovane dieta, ktore si nechala PAR MESIACOV V NOCI PLAKAT. myslim, ze tomu psychosovi si mala zajst na pokec kvoli sebe.
@lenka_21 uz som sa nechcela zapojit, ale este teda jeden moj nazor. Ze neviem preco treba nasilu nechat dieta plakat dva tyzdne, alebo teda aj dlhsie. Ved ked place tak dlho, tak asi naznacuje, ze proste na to pripravene nie je. Naopak su deti, ktore proste s tym nemaju problem a naozaj placu tak, ze skusaju. Moja dcerka mladsia je taka, ze pomrncala, poskusala natahovat rucicky, ale stacila pusa, znova polozit a po troch razoch si bud vzala hracku a nou sa umojkala, alebo sa rovno otocila a zaspala. A ano aj ona mava dni, ked nechce ist este spat a vymysla v tej postielke a aj si poreve. Ale nie od vycerpania a od frustracie potom proste zalahne a zaspi. Kdezto syn proste toho nebol schopny. Budil sa pokazde ako sa mu menili spankove rytmy, nevedel zaspat bez pomoci, bez dudlania, hojdania. Proste k tomu potreboval vyrast, dozriet. Nie vsetky deti, ktore su schopne v noci prespat a aj zaspat same, alebo proste v postielke to treba ucit, a ked to proste babo (lebo 14 mesacne este babo je) nezvlada, tak ho este viac zneistim tym, ze ho necham revat cele noci? A kde je teda ta hranica, ze pokial je to uz prilis?
Nepoznam dieta, ktore proste z toho nevyrastlo, ako dozrieval mozog, dieta rastlo, vedela sa pohybovat, minut energiu, vyjadrit pocity aj inak, tak sa proste z tych deti stali uplne normalne osobnosti. Proste to chce cas. Su to deti a kazde je proste ine.
@lemurko ja to beriem ze je to o povahe dietata a niektore si dozaduju viac pozornosti. Lenze absolutne kazde dieta potrebuje rezim a vo vela pripadoch ich deti nemaju. Spravnym rezimom sa daju aj tie "najhorsie" deti napravit. Vacsinou sa len totizto boja pretoze nevedia co maju ocakavat.
@alexmianina prepac ale ako vies ako sa jej deti citia? Ver tomu ze su urcite spokojenjsie ked maju spokojnu maminu. a hlavne je rozdiel nechat revat miminko a nechat plakat batola. A tiez nevravela o mesiacoch ale par dnoch. My sme si tym presli tiez a po 3 dnoch bol koniec. Su to len zle navyky a cim skor dieta naucia tym lepsie a rychlejsie pre vsetkych.
@ajana1 sama pise: ...par mesiacov pri druhom...
Ako sa asi citi dieta, ktore v noci place a mama pozera v druhej izbe film? Asi je v pohode, citi istotu, nema strach, nema stres, ma mamicku ktora promptne reaguje na jeho potreby..... no sveta zit.
@lemurko ved v podstate tu o tom cely cas melem. Nech nahradia mlieko vodou pripadne riedia aby sa dieta nezasytilo pocas noci a raz dva dieta pochopi ze nema vyznam sa zobudzat pre vodu. Lenze na to chce tiez energiu a vydrzat pretoze dieta bude protestovat. Inak zakladatelka temy vobec nedala zakladne informacie ako o kolkej jej dieta chodi spat co je tiez dost dolezite. Napriklad nas maly (17 mesiacov) ak nie je do 7 v postely tak potom vymysla aj viac ako hodinu. Niekedy naozaj staci posunut cas vecierky o par minut dopredu a vela sa tym napravi. Hlavne kazda zmena chce cas a energiu a bohuzial bez slz to nejde a to nie som zastanca vyrevania sa.
@alexmianina to bolo po par mesiacoch. Pani ma zrejme dvojicky a preto si to rozdelila ze naucila najskor jedno dieta a potom druhe. Treba aj poriadne citat a nielen sa samonasierat.

@csabinka ja zas nerozumiem tomu, preco sa tu niektore mamicky hned urazaju ked im niekto napise, ze to chce viac rodicovskych skusenosti... Ved sem prisla po radu a odporucanie, ze treba byt viac rodicom nie je z mojho pohladu nic urazlive...zauzival sa volnejsi sposob vychovy, ale v tom treba najst rozumny kompromis. Vela krat vidim, rodicia (a hlavne matky) radi zamienaju dieta so svojim partnerom... Potom su rozne problemy a situacia sa nezvlada...
Porovnavas neporovnatelne, lebo tvoje dieta malo zdravotny problem. V kazdom pripade doporucujem @vladulienka1982, aby stav konzultovala s pediatrom, to mala spravit ako prve... A na druhej strane neviem preco mamicky si myslia, ze tie druhe maju bezproblemove deti...ved kazde dietatku raz idu zuby, v noci nespi, je chore, place...s tym sa stretne kazdy ...akurat kazdy zvlada tu situaciu inac. A niekedy je dobre ked sa na tvoj problem niekto zvonka a poradi ti...aj ja som mala rozne scesne napady, nastastie mam mamu a svokru, kt.mi vzdy dali iny nazor a pohlad na vec a velakrat sa ani nemylili....
PS. A pochybujem, ze tu sa najdu mamicky, kt.nechaju dieta dieta vyrevat...akurat ked dieta place kazdy vnima minutu detskeho placu inac 😀 Preto som radsej vzdy pozrela na hodiny, aby som sa ustila, ze place naozaj len 5 min, lebo uz pri 30 sekundach sa mi zdalo, ze je viac ako hodinu 😅