icon

Synček má 2 roky a 8 mesiacov a nerozpráva

duta
2. jan 2013

Dobry den moj maly drobec mi vobec nerozprava... Povie mama a to je pre neho kazdy ak tak mojmu manzelovi povie kaka alebo mama mio(manzela volame mio)... Rozumie vsetkemu co sa mu povie ale z neho neviem dostat nic okrem tych jeho gangoreni ktoremu mi uz rozumieme ale ostatny nie... Skusala som uz co sa dalo kazdy vecer mu citam rozpravky aj cez den aj obrazky mu ukazujem malujeme a snazim sa z neho aspon nieco dostat no zatial bezvysledne... 😖 neviete niekto poradit???uz som uvazovala aj o navsteve logopeda len neviem chcela by som malemu dat taky volny priebeh tomu rozpravaniu...

mycats
1. mar 2013

@dobi382 k logopedovi mozete ist podla vlastneho vyberu. mna tiez nikto nikam neposlal 🙂 rozhodla som sa sama, pretoze som videla, ze maly hovori viac menej len v style, ktoremu rozumiem len ja a su to len jednoslovne vety.
mne nasa detska lekarka stale dookola opakovala, ze ked rozumie, tak zacne rozpravat.
ale poznam par deti, ktore mali problem potom ten sklz v slovnej zasobe a rozpravani oproti inym detom dobehnut.
to dieta nezacne hovorit zo dna na den, moze to trvat aj 3-4 mesiace kym sa ukazu prve vysledky.
ja by som urcite zavolala, objednala sa. na tom prvom vysetreni logoped len zisti aky je problem a ci je vobec potrebne navstevovat ho 😉
3r. dieta by uz malo zvladat aj cele jednoduche vety, pripadne mat aspon primeranu slovnu zasobu.

mycats
4. mar 2013

Nepoznate niekto nahodou tuto logopedicku?? Mgr. Mária Emanuelová, vraj je vinikajuca 🙂 a posobi aj v BA a aj tu v NR

mycats
4. mar 2013

paci sa mi to moje vynikajuca 😉

sasajanaj
9. mar 2013

@kacenka277 ahoj tak to ste na tom oveľa lepšie ako my. Máme za pár dní tiež 2r a 1m. S manželom sme rátali, že vie 12 slov. A tými slovami myslím: hav hav, mom, bzzzz, daddy (sme bilingválni), car, krá, ne, tam, come, daj, trochu skomolené mjauu, ba. Takže asi takto. Inak sú to len zvuky. Písala som trom logopedičkam. Zatiaľ mi odpísala len jedna, a odporúča nám diagnostiku. Vraj aj napriek tomu, že sme bilingválny je to slabá slovná zásoba. Aktívne používa len daj, ne a ba. Ostatné len na otázku ako robí...? alebo čo je to? Nás ako rodičov neoslovuje vôbec aj keď to vie povedať. Ja pre pokoj v duši určite zájdem na diagnostiku.

danabanana
20. apr 2013

@zuzana76 Nestresuj,mne povedala doktorka že v tomto veku okolo 2,5 -3 roky je normálne že hlavne chlapci používajú zopár slov.Dôležité je že rozumie.Veľa maminiek si prečíta kraviny na nete a hneď jej dieťa zaostáva a podobne.Nie každé dieťa rovnaké.Skôr je ...WC a nosí plienku....

zuzana76
21. apr 2013

@danabanana ano, ale mnoho dr. nerozpravanie neriesi prilis dlho, a moze sa jednat aj o nejaky problem, u nas nastastie nebol, syncek ma 2r. a 9 m. a rozprava uz primerane k veku, ale pred rokom nam dost vela veci nerozumel, myslim,ze matka vyciti, ak nieco nie je v poriadku a je fajn, ze mzoe vyhladat odbornikov aj sama. Syncek uz ani v nicom nezaostava a dokonca za tych 9 mesiacov dobehol tak,ze uz je v niecom aj popredu, uci sa uz pismenka abecedy a cisla, zaujima sa o to sam, neucime ho to nasilu.

@mycats poznam, je to nasa suseda, ale odbornost posudit neviem, nebola som u nej

kacena4
21. apr 2013

@zuzana76 pekne si to napisala, ze matka vyciti ked nieco nie je v poriadku. ja s dcerkou tiez chodim na logopediu, teda chodili sme vyse 1/2 roka, teraz sme skoncili. vynikajuca logopedicka. dopracovali sme sa k tomu, ze dcerka zacala pouzivat slova, postupne ich spaja, hoci tiez nehovori napr. pridavne mena, predlozky, spojky ale aspon podstatne meno + sloveso + podstatne meno povie "ja von ne" a zacala nas oslovovat co je super a kedze sa rozbieha rec hoci nezrozumitelna tak povedala logopedicka ze dalej ju mame riesit ked bude mat 4-5 skor netreba, ale kedze ma aj ine priznaky odporucila nam navstevu ineho lekara 😝 ale to zatial neriesim nech sa vam dari v rozpravani

alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
haslerka27
21. apr 2013

@alenkaorava ahoj,moja dcera ma 2r a 4 mesiace necele.vie povedat mama -mamina, tata,moje,manzelove meno,daj,toto,ako,preco,baba,dedo,meno mojej sestry,ano,nie,napodobni par zvierat a auto.rozumie vsetkemu,po motorickej stranke je velmi sikovna,chodila ako 9 mesacna.mne sa zda ze malo rozprava.nezlozi vety,ani dve slova.28.maja ideme na logopediu,lekarka ju len pozrie,vraj do 3 rokov je to ok a zlepsi sa to.

mycats
21. apr 2013

@zuzana76 Dakujem za info. Nakoniec som sa rozhodla, ze nebudem nic menit a zostavam pri overenej 😀

kacena4
21. apr 2013

@haslerka27 ak mala nema "ine" priznaky len nerozprava je to ok, dobehne to neboj chce to len cas logopedicka jej pomoze hlavne teba ako jej rozvyjat rec ale urcite vy viete viac slov ako nasa v tomto veku takze super

zuzana76
22. apr 2013

@kacena4 a kolko ma dcerka rokov? u nas bol problem v tom,ze ja mam starsieho syna, ktory je velmi sikovny a s mensim sme sa rozpravali stylom ako so starsim synom, teda neprisposobili sme sa jeho veku a tempu, a tak sa nemal coho chytit a vznikalo neporozumenie, kedze nerozumel, tak mal aj ine prejavy ako nervozita, jacanie, buchanie si hlavicky atd... bol velmi zivy. Logopedicka nam vysvetlila ako na neho, ako sa s nim rozpravat, ako sa znizit na jeho uroven a tak budovat jeho slovnu zasobu a fakt slova potom pribudali uz same od seba a zaroven vymizli prejavy ako buchanie hlavicky, kricanie atd.... pretoze sa uz vedel dorozumiet aj slovami. Teraz je velmi sikovny , krasne sa sam zahra, jeho hra sa tiez posunula dopredu. Aj vam vela stastia a nech sa vam dari .

kacena4
22. apr 2013

no u nas ten problem nebol my sme mali doma babatka o rok mensie od nej takze sa rozpravalo "detskou" recou, ona praveze vobec nekomunikovala len gesta ale vdaka logopedicke sa pomali rozbiehame. snad to bude len ta rec a nic horsie 😒 s hrou to je celkom fajn hoci je strasne samotarska sama sa vie uzasne krasne zahrat a proste je uplne ina ako ostatne nase deti kludnucka proste ukazkove dieta len jej rozumieme len my doma 😀 😀 dnes na ulici sa nam tiez obcas niekto zasmial ako sme medzi sebou komunikovali ale hlavna vec ze sa dohovorime nie???!!!/ 😵 😵

mycats
25. apr 2013

Baby, hladala som dnes nejake logopedicke centrum v NR alebo nejake rodinne, kde by sa touto problematikou zaoberali a kam by som s malym mohla chodit dva krat do tyzdna. neviete niekto o niecom takom?
nam by to velmi pomohlo 🙂
nasla som par, ale vsetko bolo v BA, ci uz skolka alebo centrum 😖
pripadne nepoznate niekto nejaku super stranku, kde by boli videa s touto problematikou. na youtube som nasla, ale v anglictine. nieco podobne by som prijala v slovencine.

abbie
25. apr 2013

no ja iba kusok dalej poznam http://centrumreci.sk/

xxx123
29. apr 2013

@abbie ahoj a kolko ma tvoj maly presne rokov? A kolko toho povie? Nevies mi poradit, ci take jednoduche slova sa povazuju za slova? Ako napr. Pupa ako kupat atd...? A ci sa napr.slovo kaka povazuje za jedno slovo i ked ma viac vyznamov ako napr.kacka,kakao,kakat je kaka u mojho maleho. Vies mi poradit? Pytam sa preto lebo som citala ze chodis na logop.s malym.

petamaj
29. apr 2013

Určite sa obrat na Centrum specialnopedagogickeho poradenstva a prevencie. Môže ísť o viacej vecí-od straty sluchu,prípadne poruchu učenia,nejaký telesný alebo logopedicky problém. Návštevu by som realizovala čo najskôr.

lucka1912
29. apr 2013

Ahoj....
ja si myslim, moj nazor, ze to netreba riesit, mam tri deti kazde je ine...samozrejme kazdy doktor ti povie, ze jasne, treba to riesit, ale to su peniaze pre nich...mala som kolegynu, rodili sme s rozdielom cca 4 mesiace, ja teda skor, a jej mala, ako 19 mesacna este nechodila...moj behal, a ako pisem behal, od 11 mesiacov...a dnes je to zlata mila kocka, len zacala neskor chodit.....a co???aspon si jej mama trosku oddychla viac....a s rozpravanim....smejem sa dodnes, ked mi moja mama vravi, ako moj brat, ktory je zhodou okolnosti uznavanym chirurgom na jednej zahranicnej klinike v 3 rokoch nevedel povedat nic....,ale tak to len mi to nedalo...deti su skvele..a su ine ako sme my...jednoducho ked nerozprava..asi nema o com ako vravela moja starka...a to bez srandy....pokial je inak v pohode, nie je dovod sa trapit....

xxx123
29. apr 2013

@petamajahoj, tvoj prispevok patril mne?

lucka1912
29. apr 2013

@xxx123 ahoj prepac, neviem, preco mi to odislo k tebe, jasne ze nie....len som reagovala na temu.....prepac....pekny den...

xxx123
29. apr 2013

@lucka1912 ahoj, na teba som nereagovala ale na prispevok od petamaj. Aj tebe zelam pekny den.

lucka1912
29. apr 2013

@xxx123 jejda, tak som uplne mimo tu...neva...maj sa..

abbie
29. apr 2013

@lucka1912 toto ma jeden hacik nie kazdy dopadne ako tvoj brat, dieta, ktore v 3 r. nepovie nic treba jednoznacne vysetrit a nedala by som ruku do ohna, keby sa z 3r. vykluli nakoniec 2 ...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
casdante
29. apr 2013

@sasajanaj Ahoj , uz ti odpovedali aj ine logopedicky? Moj syn ma podobnu slovnu zasobu ako tvoja dcera, ale ja som si myslela , ze pri dvojjazycnych detoch je to uplne normalne. Ci nie ?

abbie
29. apr 2013

@xxx123 maly ma 2r. a 3 mes., slovna zasoba 40 slov, do toho sa rataju aj zvuky zvierat ... za slovo sa povazuje vsetko, co dieta cielene povie a nemusi to byt cisto ... my mame garaz-uaua, chrumka- kuka atd. ak ta vasa kaka znamena viac slov, tak sa to rata za vsetky tie oznacenia ...

xxx123
29. apr 2013

@abbie aha, tak diky to si ma potesila, ja zvuky, citoslovcia a zaciatoc.dvojpismenka slov alebo v strede slov neratam a ani take ako napr.u nas je auto - bva.a pod. Takze sme hadam este dobre na tom.

abbie
29. apr 2013

@xxx123 a kolko ma rokov a aku slovnu zasobu si naratala?

lucka1912
30. apr 2013

@abbie ahoj, prepac, nepochopila som, ma tri ma dva.mojho brata som spomenula ciste ako priklad..vobec nie vzorovy..ale tak to je...ono je to asi aj o poznani..mam druheho syna, ma 5 rokov, cita, pise, nasobilku do sto, bez problemov...a v skolke ma spoluziakov, kamaratov, ktorym sa neda rozumiet, tak zle rozpravaju....a co.?sa to naucia...a este mam aj tretieho syna..tak by som ti vedela pisat....takze..netreba stresovat s lekarmi...bavit sa s detmi..KOMUNIKOVAT....a vysvetlovat denne 25 hodin......

abbie
30. apr 2013

@lucka1912 este raz opakujem, nie vsetky deti skoncia bez problemov, 3 rocne dieta, ktore nerozprava treba dat vysetrit u klinickeho logopeda ... niektore matky si ani nevsimnu, ze ich dieta nezdiela pozornost, nema dobru neverbalnu komunikaciu, myslia si, ze to tak ma byt atd.