Synček má 2 roky a 8 mesiacov a nerozpráva
Dobry den moj maly drobec mi vobec nerozprava... Povie mama a to je pre neho kazdy ak tak mojmu manzelovi povie kaka alebo mama mio(manzela volame mio)... Rozumie vsetkemu co sa mu povie ale z neho neviem dostat nic okrem tych jeho gangoreni ktoremu mi uz rozumieme ale ostatny nie... Skusala som uz co sa dalo kazdy vecer mu citam rozpravky aj cez den aj obrazky mu ukazujem malujeme a snazim sa z neho aspon nieco dostat no zatial bezvysledne... 😖 neviete niekto poradit???uz som uvazovala aj o navsteve logopeda len neviem chcela by som malemu dat taky volny priebeh tomu rozpravaniu...
@zuzana76 Ahoj, mame za sebou prvu navstevu, ale doporucene rady maly odmieta. Nemali ste podobny problem?? Dala nam znakovat a opakovat dve slova, ale maly sice znakuje ale na opakovanie slova sa jeduje, hadze veci, pripadne si zakryje usi. Mam jej zavolat?? Uz v ambulancii takto reagoval 😝
@abbie ona nam nekazala nutit opakovat, len proste pocas hry ja opakujem dane slovo pri danej prilezitosti.
uz som s nou volala a nechavame to teda tak.
zostavame pri klasickom rozpravani, len si musim davat pozor a zdrobneniny a nazyvat jednu vec jednym vyrazom, ako napr. havo ma byt vzdy havo, nie pes, psik, kuto a tak 🙂
na deti skor zabera to, ze povies dane slovo 2-3x, ale musis ho donutit, aby ti pozeral na usta a potom ukaz na maleho prstom a povedz "teraz ty" 😉
@abbie tak sme len na zaciatku, zatial jej podla mna ide o to, aby sa mu to dane slovo dostalo do usi a spojil si znak s danym slovom. myslim, ze sa mu to casom zautomatizuje. maly znakuje rychlo, staci ukazat 1-2 krat a uz ukazuje. ale slovo povedat, tak to uz nie 🙂 iba tie svoje co pouziva 😉
nemozeme chciet zazrak po 3 dnoch
@abbie 😀 😀 tak logoped dava hlavne rady ako rozpravat, ako spravne vyslovovat a ako sa hrat za ucelom opakovania slov 😀
maly isto nezacne rozpravat do 2tyz. ale ked sa mu bude venovat takto casto + maminka, tak podla mna by do roka mohol dohonit rovesnikov, ktory rozpravaju uz bez problemov 😉
nam hned povedala, ze nech necakame zazrak do rana 😉 ze zaciatok je pomaly a potom sa to bude postupne rozbiehat 😀
@duta ahoj, my sme bolo 23tieho u logopedky..moj ma 2,5 a povie mama, baba, hav, hop, tututata a inak rozprava svojou klingongstinou:o))).tomu nerozumie nik:o)))..robila mu testiky, take zabavne..hodinku sme tam boli a vydrzal perfektne..na konci ho pochvalila a povedala, ze niektore tie testy nespravy ani predskolak..ze je velmi sikovny, aj chce komunikovat, len asi nechce tak ale ako on chce..mame sa s nim vela rozpravat a aby nam visel na usta..sranda je, ze sa s nim tak rozpravam od malicka, citame lepime, kazdu cinnost komentujeme..no on nechce..povedala, ze je zdravy, tak uz neriesim ani vseobecna neriesi...necham mu cas..a dam ho do skolky aspon na par hodin do tyzdna..s detickami to bude ine..bude nuteny skusat povedat, aby mu rozumeli:o)
urcite ho do rozpravania netreba nijako tlacit.. kamaratkin syn nepovedal ani pol slova do 3 rokov a potom, jedneho dna proste zacal a odvtedy sa nezastavil :D teraz je druhak a je najlepsi v triede.. 🙂 co viem, tak chlapci su lenivejsi a ked nepotrebuje rozpravat, tak proste nebude ani keby ho certi hnali 😀
Tak zienky dakujem za vsetky vase rady... Isli sme k logo. a 18.2. ideme opat... Doma sa hrame aby sme ho viedli k rozpravaniu ide to zlozitejsie... Ale vidim na nom ze sa snazi a chce 😅 ... Do nicoho ho nenutim samozrejme.... 🙂
@mycats ako znakujete? velmi ma to zaujima, mame asi rovnako staru dcerku a tiez chodime na logopediu ale zatial len rozpravame a rozpravame a ona odpoveda "ano" to je asi vacsina jej odpovedi 😀 😀 😀 ze pochopila som ale ja vam poviem len to co chcem ja, takze dzavoce svojou recou, za 2-3 mesiace co tam chodime takmer zdvojnasobila slovnik (predtym tusim do 10-15 slov) teraz uz povie aj 2-3 slova spolu ako vetu (ja vov ne - ja nechcem ist von) a mame vela rozrpavat s nou a hlavne skladat dvojzlozkove puzzle - na jednom obrazku napr. kefka na druhom pasta, stôl - stolicka.... a ucit ju aj slovesa, pridavne mena, predlozky.... nie len podstatne mena aby sa jej rozvijala rec aj po tejto stranke. ona zatial pouziva len podstatne mena 😝 ale snad sa z toho casom dostaneme
drzim palceky
@kacena4 u nas logopedicka zistila,ze problem je, ze malemu hovorim vsetko v zdrobneninach, ako mrkvicka, kravicka, hlavicka a tak 🙂 to sme vyradili.
no a dala nam naucit znakovu rec, konkretne dve slova daj a este
ja vyuzivam znaky, ktore nam ona ukaze + tieto z babysign:
http://www.babysigns.sk./ - mam doma ten startovaci set a podla neho 🙂
to aj nas zacal viac hovorit a spaja dve slova, co doteraz nerobil 🙂
my mame skor bojovu ulohu spravne vyslovovat slova a jednu vec musim pomenovat len jednym slovom, takze pes je vzdy havo a zajac vzdy zajo 🙂
ahojte, môj syn má 2 roky a 4 mesiace, vie povedať asi možno 20 slov ale väčšinou len tak po svojom, ja mu všetko rozumiem čo chce povedať, ale ostatní skoro vôbec. Rozprávame sa s ním každý den tak dospelácky, nie detsky, čítam mu knižky, ak si nechá, kedže stále chce on čítať 😅 ... ked aj povie nejaké slovo tak to povie raz, a potom dlho dlho nič...snažíme sa ho motivovať, pýtať sa ho čo vidí, ale niekedy je uplne mimo, jeho prílišná aktívnosť (nepoviem hyperaktivita lebo niektorí si myslia že je to len výmysel rodičov) mu nedovolí si na chvílku sadnúť a trošku sa učiť nové slovíčka alebo si čítať, ja mu viem prečítať tak tri-štyri veršíky a už je preč, porozprávať sa, niečo sa ho spýtam, no niekedy ani nestihen dopovedať a je fuč.
@rosannar ako som uz hore pisala 2zlozkove puzzle su uzasne zaujmes ho posedi pri spajani a ty mozes komunikovat s nim ked zlozi a povie 2-3 je to uspech 😉 casom sa to zlepsi. my sme teraz zohnali "abeceda" "matematika" su to uzasne kartickove pomocky pre rozvoj reci, je tam pexeso a tiez karticky ako klasicke karty kde je pismneho velke male + zviera a niektore pismena aj 2,3x takze si vybera tie co pozna a hovori na zemi gulas z toho, ale chyta sa uz rozpravat a opakovat aj to co nevie povedat proste snazi sa. skus nieco take ak mas tlaciaren doma vyrob si to sama jednoduche. my sme zacali s kreslenymi obrazkami na tvrdy vykres
http://www.akela.sk/product_info.php?cPath=152&...
drzim palceky a nam velmi pomohla logopedicka, proste vliala do nas nadej ze sa oplati bojovat a ako spravne komunikovat aby rozpravala. u nas sa tiez rozprava len normalne nie "detsky" ale vidis, proste su deti, ktorym to trosku dlho trva kym sa rozrospravaju
🙂 🙂 🙂 mamičky nezúfajte ked vaše dieťa nerozpráva tak ako by malo skús te ho dať do kolektívu do škôlky stále mu hovorte čítajte to neznamená, že ked nerozpráva nevie o čom hovoríte a čo od neho chcete chce to len čas ked bude v kolektíve bude sa viac snažiť a výsledok sa dostaví a nakoniec bude nať takú vyprávačku, že budete radi ked bude spať aby bol ticho 🙂
@rosannar ahoj-tak to ako keby si pisala o mojom synovi-ma o 2 mesiace menej ako tvoj, ale tiez je taky "akcny"- neposedi-takze citam mu knihy nehrozi, tiez povie nejake slovo a potom dlho dlho ho nepouzije. Mam ale skusenost so starsou dcerou-ta zacala rozpravat az ked mala skoro 2 roky a 8 mesiacov. ale potom sa to uz vazne sypalo-tak verim, ze ani syn nakoniec nebude mat problem. Mne inak viaceri radili(aj logopedicka), ze sa mam robit , ze mu nerozumiem, co chce-ale nejak to nefunguje.
babeny ja mam problem malí ma 27 mesiacov a povie iba,mama,tata,dede,bubo,taj,cuat,umbim ta a to vsetko opakuje chodime k neurologicke lebo neskoro zacal stvornozkovat ale v aprili nas chce vypisat a ukoncit to.Mam sa jej spítat ci by ma ona neposlala k logopedovi lebo det.lekarka by ma poslala k jednemu do skalice a tam nechcem ist mam snim zlu skusenost
@mycats ahoj, este stale ma maly ten problem u logopedicky? ako sa vam dari? nas samko sa da zaujat, ked mu ona vselico ukazuje, proste vie ho vtiahnut do hry, ale nevydrzi aktivny uplne celu hodinu, asi 45 minut a pred koncom sa uz chysta na odchod, vstava zo stolicky atd... dolezite je striedat aktivity, najlepsie poradi logopedicka a ked je zavaznejsi problem tak, psycholog, ja fakt neviem, ja nie som v tomto odbornik.
@zuzana76 ahoj, uz sme to zvladli a nasadili sme pomensie tempo a prijal to 🙂
chodime kazde dva tyzdne, maly uz krasne znakuje, ma aj dve nove slova.
takze pomalicky kracame vpred 🙂
maly tam chodi velmi rad 🙂 tento mesiac nastupuje do skolky, tak snad pomoze vplyv "ukecanych" deticiek.
@velvet26 prepac ze som sa neozvala, boli sme v nemocnici, urcite ich maju vo vacsich tescach, pred par dnami som ich tam videla volaju sa active..... neviem ako presne nieco podobne http://www.alza.sk/vesela-zviratka-3-v-1-d37197... alebo http://www.alza.sk/puzzle-oblec-zajice-d371958.htm
toto tiez http://www.kids-world.sk/index.php?page=categor... skus hladat aj pod "puzzle duo", alebo pre najmensich (+ 2 roky) https://www.google.sk/search?q=puzzle+duo&hl=sk... 😀 😀
@mycats my sme neboli asi 2 mesiace, lebo sme boli chori a potom boli aj vianoce, teraz sme boli po 2 mesiacoch a logo nas pochvalila, takze sa tesim, urcite sa aj vy pohnete, nam sa rec rozbehla vo vetach asi v priebehu 2 mesiacov. Ako stale si myslim,ze je co zlepsovat, nehovori napr predlozky a ma tiez obmedzene pridavne mena atd... ale uz je to celkom k jeho veku, ma 2,5 roka.
@zuzana76 no tak to moj bude mat coskoro 3 roky a hovori velmi minimalne, vacsinou jednoslovne.
aj ked teda znaky nam velmi pomahaju, kedze neviem povedat, tak aspon ukaze 😉
dve slova alebo cela veta by uz boli zazrak.
preto asi aj chodime tak casto, kedze sme neskoro zacali. mame co robit podla mna 🙂

Baby a co hovorite na hovoriace hracky, ano ci nie?? Alebo ake hracky su vhodne pre tieto deticky??
@abbie
@lutsine