icon

Synček má 2 roky a 8 mesiacov a nerozpráva

duta
2. jan 2013

Dobry den moj maly drobec mi vobec nerozprava... Povie mama a to je pre neho kazdy ak tak mojmu manzelovi povie kaka alebo mama mio(manzela volame mio)... Rozumie vsetkemu co sa mu povie ale z neho neviem dostat nic okrem tych jeho gangoreni ktoremu mi uz rozumieme ale ostatny nie... Skusala som uz co sa dalo kazdy vecer mu citam rozpravky aj cez den aj obrazky mu ukazujem malujeme a snazim sa z neho aspon nieco dostat no zatial bezvysledne... 😖 neviete niekto poradit???uz som uvazovala aj o navsteve logopeda len neviem chcela by som malemu dat taky volny priebeh tomu rozpravaniu...

janulla1
11. apr 2015

@abbie ahoj, pozerám,že starší príspevok,ale môžem sa opýtať na cédrový olej? natrafila som na článok,kde ho jedna mamka chválila,že ho začala davať malému a upokojil sa a rozhovoril, reč už máme celkom OK,ale syn má ADHD a je veľmi nepokojný, nič bližšie v tom článku nebolo, že aké účinky má,alebo kde by som ho vedela zohnať. ďakujem za odpoveď 🙂

franka211
27. feb 2016

ahojte, syn ma 2 roky a 5 mesiacov, zacina ma znepokojovat jeho vyvin reci...usta sa mu sice nezavru,ale nikto okrem mna mu nerozumie...niektore jednoduche slova povie cisto,napr. mama,tato, babka, jablko, papaj, buvaj, ...ale ostane komoli, napr. utekaj-ukaj, cikaj-kikaj, polievka-puka, kacicka-kanka, ryba-byba, plava-pava...proste ma zlu vyslovnost a nepouziva urcite pismenka. je to podla vas ok alebo by som mala spozorniet a riesit to s lekarkou? tvori aj jednoduche vety, sem tam aj sklonuje,ale ta vyslvovnost...

odm3
1. mar 2016

@franka211 podľa mňa je úplne v poriadku. Môj má 3 roky a 3 mesiace a tiež nemá ešte najlepšiu výslovnosť, ale mňa by ani nenapadlo sa tým trápiť - ja si to píšem, mne sa to zdá zlaté - hovorí napríklad "mejem" = smejem, "som mutný" = som smutný, "kolinajce"= kolajnice. Nestresuj - zapisuj 🙂 .

tajka1986
1. mar 2016

@franka211 moja ked bola vo veku tvojej este vedela zrozumitelne len par slov. Dp mesiaca skladala jednoduche vety. Teraz uz (o dva mesiace bude mat 3r.) rozprava ovela zlozitejjsie veticky ale stane sa jej ze zle sklonuje alebo zle vyslovi,pripadne popletie. Opravim ju,zopakuje po mne a ideme dalej. Vyvija sa mu rec kazdy den a urcite vidis pokroky. Ja niekedy len kukam co vsetko dcera porozprava a okomentuje. Najlepsie je ked som s nou v obchode a ona niekomu stoji v ceste,dotycna nemoze prejst s kosikom,mala nie ze by sa uhla nabok,ona okomentuje "teta mi zavadzia nemozem prejst" 😀 Takze neboj vsetko ma svoj cas. Moje krsnatko rozpravalo v 2rokoch uplne vsetko a cisto,my az o pol roka neskor sme zacali a zdaleka nerozprava tak pekne ako ona ked mala 2 🙂 ale nestresujem sa tym,vela sa s nim rozpravaj on sa nauci 😉

zuzuk22
1. mar 2016

Ahojte malý ma 2 roky a 2 mesiace a tez este nerozpráva . Povie akurat tak mama baba papa hakm jeeeej a inak potom blaboce uz dost lenže len mi tomu hovoríme po čínsky lebo mu nik nerozumie 😀 ale ja sa teším ze aspon nieco uz lebo ked mal dva tak to bolo len mama baba papa raz za den a to bolo vsetko . Teraz aj ked mu nic nikto nerozumie aspon uz nieje ticho . Aj kamarátka na ulici hovorila ze jej syn do 3 rokov vôbec nerozprával a ked išiel do škôlky tak do mesiaca začal úplne všetko rozpravat 🙂 mozem sa spytat u toho logopeda co ste tam chodili alebo chodíte ako to tam akože prebieha ? Dakujem

franka211
1. mar 2016

@tajka1986
@odm3 ja by som ani nestresovala,len mam taku uzasnu svokru, ktora ma vzdy vystresuje, jej recami typu a nemal by uz plynule rozpravat, a nemal by uz vediet to a to..ja si tiez myslim,ze vsetko ma cas...

clovis
17. feb 2017

Caute, dcera ma 2,5 roka a nerozprava. Potaha za ruku, alebo opakuje "ta". Uz sme boli u psychologa a samozrejme uz sa ju snazil vidiet ako autistku. Dost ma to vydesilo, to zato, ze dieta nerozprava, musi byt hned autista? Buduci tyzden ideme k logopedicke, tak uvidime. Ma zmysel riesit kolotoc vysetreni alebo nechat cas, kym sa to samo pohne?

charlie1980
17. feb 2017

@clovis Ahoj. Nie, nemusi. Aktualne riesim to iste, syn sa rozrozpraval pred 3.rokom. Tak isto som urobila kolobeh vysetreni (ORL, neuro, psycholog) Presne v 3.rokoch, Ale kedze som sa nestretla s pochopenim u detskej psychologicky, pre pokoj vsetkych som so synom isla ku klinickej psychologicke, ktora pracuje s autistickymi detmi. Vedz, Ze keby si sa rozhodla tento kolobeh absolvovat, Tak si usetri bezneho detskeho Psychologa a chod rovno za odbornikmi.
Co sa autizmu tyka....skus si ohladom toho nieco precitat, najlepsie tu na Koni. Totiz, to, Ze dieta nerozprava, neznamena autizmus. To, Ze dieta sa hadze o zem, neznamena autizmus. To, Ze dieta nekomunikuje s cudzimi ludmi, neznamena autizmus. Autizmus sa posudzuje na zaklade celkoveho vzorca spravania sa (hra, sposob komunikacie a i.). Tak isto druhov autizmu je niekolko a Pokial by sa jednalo o nejakeho vysokofunkcneho, matka si to Ani nemusi vsimnut resp.vie, Ze nieco je ine, len to nevie definovat. Ak by si chcela, mozes napisat IP a napisem ti, co sa ma pytali na 1.sedeni, kde som bola sama, celu synovu historiu do 3 rokov.
Tak isto v 2,5r je tazko urcovat diagnozu pre dieta, ktore je relativne komunikativne, moze sa zamienat s vyvinovou dysfaziou, narusenou komunikacnou schopnostou, Ale Mozno sa u vas jedna iba o oneskoreny vyvin reci a To je cele.

zuzuk22
17. feb 2017

@clovis neboj . moj mal 3 roky teraz 1
27.12. A rozpravat zacal konecne trochu az pred 3tim rokom . neriesila som ziadnych doktorov

clovis
17. feb 2017

Ok, velka vdaka za reakcie, uz som to vzala z praktickeho konca. Asi pre pokoj duse dame urobit par vysetreni, budem sa jej este viac venovat co sa tyka reci - riekanky, pesnicky, neustale rozpravanie. Okrem toho rozmyslam, ze ju dam aspon na pol dna do jasliciek, aby bola v kolektive deti, mozno ju to posunie.

charlie1980
17. feb 2017

@clovis Ja som mojho okamzite supla do sukromnych jasli, Ked sa zacala tato tema pretriasat. Ver tomu,Ze na rozviazanie jazycka ti riekanky nemusia pomoct, Ak ma problem. Niektore deti proste musia byt v kolektive, aby boli motivovane. Inak sa predpisuje nejaky sirup na rozvoj reci (teraz neviem, ci neurolog alebo logoped to moze predpisat).
Kolko toho rozumie tvoje dieta....? Ako plni tvoje pokyny...? Rozumie ti, co od nej chces, co jej hovoris....?

ludmilka2407
17. feb 2017

sesternica mala so synom rovnaký problém, ale s tým že on už bol starší a tiež strašne chcel rozprávať ale nič mu nebolo rozumieť..nakoniec našla nejakú škôlku až v Bratislave, kam s ním pravidelne chodí v nejakých intervaloch na týždeň-dva a hravou formou tam učia takéto detičky rozprávať...dosť mu to pomáha

clovis
17. feb 2017

V tom, ci rozumie, je to nejasne. Zda sa mi, ze rozumie, ale ked sa jej to hodi. Ked je zaujata nejakou hrou, kludne ma ignoruje.

charlie1980
17. feb 2017

@clovis Ale to robia vsetky deti. Dolezite je, ci ti rozumie Aspon domacu rec-pokyny a Aj ich plni-teda komunikuje. Ci donesie jednotlive hracky, ktore vymenujes- Aj ti ich poda, ci ona puta tvoju pozornost....jednoduche pokyny ako : obujeme topanocky, ideme spinkat, ideme papat, umy si ruky, casti tela napr.ukaze....? Aka je v samoobsluhe...? Ako ti oznami, Ze jej treba na WC, alebo ma Este plienky?

saraz
17. feb 2017

Moj syn bude mať o 2 tyzdne 3 roky a tiez este nerozprava ja som vraj tiez zacala az v 3 r. Vie len par zakladnych slov, ale vsetkemu rozumie, pozna farby, od 2 r. nema vobec plienky. Par clenov rodiny ma blbe poznamky, uz som ho zacala aj nutit aby sa snazil rozpravat ale bol z toho len nervozny. Tak to uz nechavam na nom a urcite to pride samo

blahowoman
17. feb 2017

Ahoj. Moja dcera ako 2r spievala,recitovala krasne L,R,sikavky...syn zacal rozpravat ako 3r. Som ja mala starosti,ze preco nerozprava,ked dcera v tom veku ano. Nic si z toho nerob,urcite sa pusti ,teraz len nasáva informacie😊

clovis
20. feb 2017

@charlie1980 ved to je to, ze rozumie, pokyny daj ruku, ideme haju, pod hami a pod, poda hracky, ked chce, ale ked chce robit nieco ine, ignoruje. je to normalne? uz ideme patrat, ci nie je autiastka. dufam, ze len prehaname. uz sme mali depku, ze mame zaostale dieta, ale otriasli sme sa a zaciname s nou velmi intenzivne pracovat. hadam to bude dobre, ale predsa, rodic je znepokojeny. starsia ako 2 rocna recitovala a spievala a ako 3 rocna kladla filozoficke otazky. viem, ze deti sa nemaju porovnavat, ale proste mladsia je vo vyvoji pomala. a, ano, este mame plienky. je to aj moja chyba, z pohodlnosti som to neriesila , ale teraz na jar sa na to vrhnem. vdaka sa reakciu. a k mate nejake napady, sem s nimi, budem rada 🙂

zuz1978
27. feb 2017

@franka211 moj ma 2 roky a 6 mesiacov a vobec nic mi nepovie, iba si svoje melie a tomu nikto nerozumie. Ak sa do troch rokov nerozhovori, planujem ho zobrat k nejakemu odbornikovi. Tuto diskusiu som teraz zacala citat od zaciatku, ale nevidim zmysel toho,aby som brala maleho k logopedovi. Neviem si predstavit, co by tak s nim vedel robit, ved aj ja ked mu nieco poviem velakrat to ignoruje, pocuje iba to, co chce. Mimochodom sme dvojjazycny. Ale v nasej rodine aj jednojazycny chlapci zacinali rozpravat skor okolo troch rokov, tak snad ten moj nezacne v 6tich 🙂

klara333
27. feb 2017

My sme v tom veku zacali chodit k logopedicke. Niekto vravel, ze je to skoro, a teda zbytocne. Ale nam pomohla. Teraz maju deti skoro tri a pol roka, stale to s tou recou nie je idealne, ale aspon robia pokroky.

franka211
27. feb 2017

@zuz1978 ahoj...mame 3 a pol roka a rozbehol sa v rozpravani...vyslovnost je sice horsia ale hlavne ze rozprava..takze logopeda budem riesit az po 4.roku..skor je to zbytocne...kamoska ma syna...tiez su dvojjazycny...ma 2 a 8 mesiacov...a rozprava mozno 3 slova...

zuz1978
27. feb 2017

@klara333 ale mozno by uz v tomto veku robili pokroky aj bez nej 🙂

klara333
27. feb 2017

@zuz1978 zacali robit pokroky hned po prvom sedeni, ked nam povedala, co robime my rodicia nespravne a co treba zmenit. kazdym dalsim sedenim nas usmerni. moze to byt nahoda, ale neverim na taketo nahody.

clovis
27. feb 2017

Ja som tiez objadnala termin u logopedicky, dufam, ze nas aspon usmerni a skontroluje to svalstvo pod jazykom, ci tam nie je nejaka fyziolog. pricina . Tiez sa mi zda dobry Istitut rozvoja dets. reci v Ba, tak idem skusit aj to.

evita168
Autor odpoveď zmazal
marca12
10. mar 2019

@mima4 aka si len premudrela pokial ide o cudzie dieta. Co ju sudis? Co ty vies ako by si sa ty zachovala?

tatushkabb
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
18. máj 2020

@duta ahoj, prosim ta ako to nakoniec dopadlo so synom? kedy zacal rozpravat? a co vam pomohlo? prip. vzisla z toho aj nejaka diagnoza? dakujem za odpoved (nas ma 2r a 5m a tiez nicmoc)

majuska4401
1. feb 2022

@saraz ahoj prosím ta ako to dopadlo vtedy? rozrozpraval sa sám malý?

majuska4401
1. feb 2022

@clovis ahoj chcem sa opýtať ako to teda s vami dopadlo?

majuska4401
1. feb 2022

@zuz1978 ahoj aj teba sa chcem opýtať ako to s vami dopadlo? rozprozpraval sa sám?