icon

Trojročné dieťa rozpráva len svojou hatlaninkou

majulienk
16. jan 2014

Ahojte maminky, poradte mi prosim, lebo som zufala a nestastna. Moj maly syncek bude mat 2.2 tri rocky a stale pouziva svoju hatlaninku, ktora sa takmer vobec nepodoba na original slova (napr. Auto je jagy, cigy je zlta...). Vobec ma neoslovuje mama ☹ ale ked sa ho spytate kto som, tak pekne povie mama. Vie naozaj len mozno 3 normalne slova. Ked som sa nato pytala skor pediatricky, hovorila mi aby som to neriesila, ze on sa rozrozprava. Vlastne vsetci ma tym utesovali. Boloto naozaj tazke sledovat ako ostatne, ovela mladsie deticky v nasom okoli sa pekne rozrozpravali a nas nic 🤐 S detickami co vedia rozpravat sa stretavame ako sa len da (aj ked od septembra pomenej, lebo uz vsetci nastupili do skolky a uz sa to nestiha tak ako ked boli cely den doma). Moj muz pracuje z domu, takze maly stale pocuje okolo seba rozhovor. S malym si kreslime, spievame, tancujeme...ale on vsetko komentuje stale svojim slovnickom. Knizky mi odmieta so mnou citat. Kupujem kazdu chvilu nejaku novu, ze snad zaujme prave ta. Ale on ma najradsej len auticka a nepotrebuje okolo toho nejaky text v knizke 😒 staci ze si ukazujeme co za auta to je, ake su to casti auta, farby auta a podobne.
Dnes sme boli na prehliadke ako 3rocny, a doktorka bola zaskocena ze este stale ma neoslovuje mama, ze nevie povedat mama daj, mama pod a podobne kratke slovne spojenia. Tak nam vzala krv ci nema celiakiu (vraj moze suvisiet s tymto problemom) a tiez nas poslala psychologovi s nim. Neviem ani ako tam pochodim, kedze uz pri pediatricke chytal hystericke zachvaty. Aj ona mi povedala ze si nevie predstavit ako s nim bude ona komunikovat ked je maly pod stresom. Poradila mi ze tam mam ist radsej sama, aby maly nebol zbytocne pod stresom a mam jej vsetko porozpravat o malom.
Som z toho nestastna. Tak rada by som tomu nejako dopomohla, ale myslim ze sa mu s muzom venujeme naozaj dostatocne a zatial nevidime v tejto oblasti velky vysledok ☹
Viete mi poradit tie, ktore mali rovnaky (podobny problem)? Citala som tu vela diskusii kde maminky povedali ze sa nakoniec rozrozpravali v skolke, ale mne maleho vzali az od dalsieho septembra.... 😒
Dakujem za rady!!!!!

pedroma
16. jan 2014

@majulienk čo si pamätám, na prvej návšteve nám kontrolovala sluch, uzdicku pod jazykom, dýchanie, a orofacialne svalstvo. Všetky sedenia boli hravou formou, malý sa vždy tešil.

majulienk
autor
16. jan 2014

@anula106 tak snad sa vam podar rozrozpravat do maja, inak vas caka nieco ako nas ☹ tiez robievam to co ty-hlaskujem, opakujem, vysvetlujem. Nic. Ziadny efekt.
Inak co sa tyka vazenia a merania, tak to som si ho radsej pomerala a odvazila doma. Poznam svojho maleho, a viem ze by doktorka nemala sancu 😀

darzneba
16. jan 2014

@majulienk skuste si nastudovat nieco o dysfazii, nemusi to byt, chlapci rozpravaju neskor, no ked nevyslovi skoro nic, radsej by som sa tomu zacala venovat uz teraz, ked je este vo vyvoji

majulienk
autor
16. jan 2014

@susul super, vdaka za radu. Urcite skusim malemu dat. Snad dopomoze k rozvoju rozpravania 😉

majulienk
autor
16. jan 2014

@oculik skus dat este nejake typy. To s vrtulkou mozme skusat aj doma. Urcite tym pomozes mnohym maminkam s rovnakym problemom 😉

majulienk
autor
16. jan 2014

@hradnapani verim tomu ze nas je vela. Len vecsinou kazdej maminke sa problem vyriesil skolkou, ale ja momentalne nemam tu moznost. Tak snad ti tato diskusia pomoze provnako ako aj mne... 😉

abbie
16. jan 2014

je treba,aby ste obehali foniatriu(vylucenie zleho sluchu), klinicky psycholog, klinicky logoped ... Dialog ma vsetko pod jednou strechou, tak na vasom mieste by som tam maleho prihlasila ... nikto tam nenosi biely plast, tak ani nebude vediet, ze je u lekara

optimistka
16. jan 2014

Ahoj, moj maly bude mat tri roky 27.2. Tento tyzden zacal navstevovat ms pre deti s poruchami reci v ba. Urobili mu tam cca pred dvoma mesiacmi vysetrenie psychologicke, bol pohovor so mnou, riesila sa rodinna anamneza, pytali sa ci nieco hovori. V tom obdobi to bolo cca 10 slov. To mi vysvetlovali ze by uz mal tvorit vety, ze je recovo rok pozadu. .. Ale rozumel uplne vsetko. Rec nepouzival, na vsetko mal vymysleny vlastny posunok, znak, ktorym som rozumela len ja 🙂. Mama hovoril asi od dvoch rokov, tak ze som mala pocit, ze je to cielene adresovane mne. Ostatnych clenov rodiny oslovoval asi ako 2,5 rocny.Uprimne nikdy som nejak extra neriesila ze nehovori, lebo v okoli som videla viac pripadov, kedy sa deti rozkecali az po troch rokoch. Riesit som to zacala az na podnet logopedicky, ktora ma vystrasila, ze mozem nieco zanedbat, lebo deti v jeho veku uz pekne hovoria. A prisiel december, maly sa pekne rozrecnil, pokusa sa tvorit 3-4 slovne vety, slovosled je sice hocaky, ale vieme co chce. Dokonca pekne sklonuje. Hovori s mamou, tatom, k babke,... Zacina rozlisovat minulost a buducnost. Ono je to velmi individualne s tou recou. Pozri, pre pokoj duse zbehni neurologovi, usnemu, psychologovi, za to nic nedas. Ak bude vsetko ok , budes minimalne kludnejsia a budes mat pocit, ze si nic nezanedbala. Ja osobne som nikdy ani len netusila kolko deti ma problem s recou. To vidim az u syna v skolke. Inak tam denne s nimi pracuju logopedi a specialni pedagogovia. Udajne to vela detom pomaha. Skus este pozriet na nete centrum dialog a centrum reci, ci centrum pre rozvoj reci, neviem teraz spravny nazov. Mozno by nebolo od veci riesit to pripadne tam s niekym. Podla mna je vsak najdolezitejsie aby dieta rozumelo. Skus mu prikazat v jednej veci tri ulohy a ak ich spni je podla mna ok. Priklad: chod do svojej izby, zober tam z police macika a prines mi ho. Drzim palec!

majulienk
autor
16. jan 2014

@pribinak aj mna sa na to pediatricka pytala c dobre pocuje, ale myslim ze pocuje a vidi dobre. Staci len maly suchot za zavretymi dverami v predsieni (asi 4metre vzialenej a uz mi ukazuje rozruseny ze cosi sa tam deje ... 😎 a maleho pavucika najde aj tam, kde hadam ludske oko nedosiah e 😎

sendy182
16. jan 2014

@majulienk aký je šikovný....hlavne ho chváľ.....motivuj a ja by som zašla k dobrej logopedičke......hlavné je aby si nebola pod tlakom a vystresovaná.....treba sa tešiť malému povedz že idete k dobrej tete čo má aj hračky.....skús to sama omrknúť,,,,,,džím palce....... 🙂

majulienk
autor
16. jan 2014

@meluela 😀 😀 😀 si zabila s tym logopedom. Toto by si mala poslat do nejakej asociacie logopedov, nech si daju na nastenku.
Ako vravim, skusam, skusam, ale ked vidim ako ty, ze sa trapi, necham to tak. Nemam srdce mu ublizovat....

majulienk
autor
16. jan 2014

@mishka11 dakujem za povzbudenie 🙂 ja som sa na logopediu pytala, ale pediatricka mi povedala ze to nesuvisi s logopedom, ale s psychologom. On vsetkemu rozumie, len to nevie chudiatko malinke povedat ☹ keby existoval taky liek-ze das a rozprava. Hned by som kupila! Ale o tie tvoje vitqminy sa budem informovat est. vdaka za typ 😉

majulienk
autor
16. jan 2014

@mishka11 este som zabudla- myslim ze neziarli na mladsieho braceka. Castokrat sa s nim uz snazi zqhrat. Ked obimam jedneho, pritiahnem si aj duheho, aby neziqrlil. Opakovat obcas opakuje-ale len tie veci, ktore vie, ze nemozu obaja. Potom je to strasnaaa sranda pre oboch 😀

dendy1
16. jan 2014

@majulienk skús aj škôlky v okolí. Ak bude miesto, nemal by byť problém vziať dieťa aj v priebehu roka, nielen od septembra. Moja bude mať o mesiac 3r. Ide do škôlky od februára a tiež dúfam v zmenu, aj keď v inom smere - je veeeeľmi živá- až hyper :( tak snáď sa trochu ukludní.
Rozprávala dosť skoro, Veľa a pekne, ale teraz začala používať tiež pár slov úplnej hatlaniny. A čím viac som ju upozorňovala tým viac ich používala. Tak som to začala ignorovať a bola nútená použiť zrozumiteľné slovo. Viem že vám to momentálne nepomôže, ja len že prečo ma zaujala táto téma. Tak držím palce nech je čoskoro v kolektíve a nech už sa vám rozrozpráva.

majulienk
autor
16. jan 2014

@lvka juj to je zlate 😅 ja som malmu tiez dopredu vysvetlovala co mu bude doktorka robit, ze bude pocuvat srdiecko a pozerat do hrdielka, ale aj napriek tomu tam spustil hysak. Teraz bude mat narodky, tak dame typ babke na darcek 😎 vdaka

abbie
16. jan 2014

@majulienk tak to sa pediatricka riadne sekla ... psycholog vyhodnoti len jeho doterajsi vyvoj, zhodnoti uroven jeho porozumenia, ale viac s nim nepohne, ale klinicky logoped nasadi terapiu, ktora ho prave nakopne v reci a bude vam davat "domace ulohy", aby ste aj doma s nim spravne pracovali ... to ze pocuje kazdy suchot este neznamena, ze pocuje dobre ...

oculik
16. jan 2014

Moje. Rady?napr.sme kreslili ležatú osmičku,ale musí byť správny smer aj ťah zľava doprava.ževraj je to akési zrakové vnímanie.potom sme začínali olizovaním vrchných zubov z vnútornej strany.mľaskať,ako keď učíte deti ako robí koník.to sú tady ako vysloviť l.je toho strašne veľa s hlavne,každé dieťa má problém s nirčím iným.

majulienk
autor
16. jan 2014

@pedroma no znie to pekne, ale nas si nechcel ani len tielko pod pulovrikom vyzliect !!! Uz tam spustil hysak..pocas pocuvania bola doktorka chuda okopana a p zobrati krvi (na 3x)povedala ze je z maleho totalne spotena 😎 takze kontrola uzdicky na jaziku by u nas nebola realna 😉

majulienk
autor
16. jan 2014

@darzneba urcite sirecitam. Kazdy prispevok mi je prinosom, ver mi. So z toho naozaj nestastna. Stale som dufala ze to pride a my nebudeme ten pripad pre logopeda, ci nebodaj psychologa.

majulienk
autor
16. jan 2014

@abbie a co/kto je Dialog??? A kde sa nachadza?

majulienk
autor
16. jan 2014

@optimistka u nas je to prave naopak-vsetky deticky pekne rozpravaj, mladsie zacinaju rozpravat. Mame kamosku o 2mesiace mladsiu, co vie kopec riekaniek, basnciek, hymnu, komunikuje, a dokonca uz aj na AJ chodi. Pekne sama rozprava. Je uzasne sledovat a pocuvat tie jej detske uvahy a pohlad na svet. Aj ja by som si tak velmi priala take nieco ☹

majulienk
autor
16. jan 2014

@sendy182 vdaka za podporu. Ja ho chvalim stale. Aj dnes, ked sme si to "uzili" u tej pediatricky, tak dostal pochvalu ze to zvladol a nabuduce sa uz nebud bat nicoho. 😵

majulienk
autor
16. jan 2014

@dendy1 dakujem 🙂 kamoska ma inak rovnaku situaciu ako vy. Mala vie krasne rozpravat, uz aj na Anglicke kurzy chodi, tak zo srandy si schvalne pletie pismenka v anglickom vyraze, alebo so smiechom zamiena slovicka. Vie velmi dobre co je spravne, ale rada sa nechava opravovat 😀 asi detsky zmysel pre humor

majulienk
autor
16. jan 2014

@abbie ved uvidime co to pronesie a co nas este caka. Ja som jej vyslovne toho logopeda ponukala ze ci radsej tam nenam ist. Ale ona razne ze NIE, treba psychologa. Tak uvidime. Mozno skoncime u logopeda. S tym sluchom mas pozno pravdu, ale to sa bez vysetrenia nedozvieme. Amv tom je prave problem 😅

majulienk
autor
16. jan 2014

@oculik uff, tak to ti poviem narovinu ze neviem ci bude vediet co od neho chcem ked mu poviem any si olizal vnutornu stranu vrchnych zubov 😀

slavenka81
16. jan 2014

náš malý má teraz 2 roky a 4mesiace a tiež máme tento problém, rozpráva iba mama a ked mi niečo chce povedať tak ukazuje o hovorí mi iba aa, ked som to hovorila mojej detskej doktorke ked mal mať skoro dva roky, že nerozpráva, tak sa ma spýtala či mi rozumie, čo mu rozprávam, áno rozumie, tak treba počkať chlapci sú lenivý aťd, lenže mne to nedalo a muž má známu logopedičku, tak sme ju začali navštevovať, prvá návšteva katastrofa, ale hned mi odporučila skontrolovať uzdičku, než som sa dostala na ORL, malý ochorel a museli sme ísť k detskej, tak som ju poprosila či by mi tú uzdičku nepozrela, jej odpoved bola, že videla už aj kratšiu, tak som poprosila o doporučenie na ORL, uzdičku mu strihali, priebeh celeho toho zákroku bol asi taký, že nechcel otvoriť pusu, potom doktoruku pokúsal, nakoniec sa jej to podarilo, dneska sme boli na kontrole a má to v poriadku, za čo som vdačná inak by musel ísť do narkozy, tá nás pre istotu odporučila neurologičke, len aby sme si boli istý, že sme nič nezanedbali, takže dúfam, že tam bude všetko ok a s pomocou logopedičky sa rozrozprávame

katka1981
16. jan 2014

@majulienk, moja tiez zacala hovorit neskor, ale o dosty skor ako tvoj, ale zas nasa suseda ma dceru, ktora do č rokov nerozpravala, ci hovorila svojou recou, ci nijak, to neviem, ale ma skoncenu VS. V kazdom pripade chodte na vysetrenie, ale nestresuj sa.

majulienk
autor
16. jan 2014

@slavenka81 no u nas bola rovnaka situacia az kym si nenapisala ze manzel ma znamu... Tiez rovnake otazky-rozumie?? Ak ano, chlapci su lenivy, treba byt trpezlivi. Ale vidis-dalsi rok za nami a zrazu je prekvapena. Tiez som nejako ocakavala reakciu typu- treba byt trpezlivi, ale nestalo sa tak. Miesto toho bola zaskocena, ze 3rocne dieta mi nehovori mama, ci nebodaj mama daj, mama pod. 😒
Uvidim ako dopadnu testy na krv, pojdem omrknut psychologicku, pocitam ze ta ma odporuci na logopedicku. A kym to vsetko pobehame tak maly aj do skolky zacne chodit a snad sa rozrozprava tam ako ine deticky 😝

majulienk
autor
16. jan 2014

@katka1981 no ved vies ake to je- nestresovala som kym mi na to nedala pediatricka dovod. Dovtedy mi to bolo len luto ze vstky deticky okolo,nas zacali, ale nas nie. Teraz uz zacnu tie behacky po doktoroch a tomu som dufala ze sa prirodzene vyhneme. A vlastne stale dufam 😕

slavenka81
16. jan 2014

@majulienk ja by som najprv skúsila logopedičku a tá ked uvidí, že niečo nie je v poriadku tak posiela k psychologičke, na ORL aj k neurologovi, vyskúšaj najprv tam a uvidíš ako to bude prebiehať, hlavne si nájdi dobrú logoepdičku, lebo aj od toho vela záleží aký bude mať aj ona b oprístup, to je velmi dôležité, mi tiež ked sme boli prvý krát tak žiadna spolupráca, len preč a preč, ale ona nič nerobila na silu nechala ho tak, mne vysvetlila čo mám s ním robiť, a dôležité ked nevie rozprávať je na neho rozprávať aj ked rozumie iba jednoslovne nie vetami