Trojročné dieťa rozpráva len svojou hatlaninkou
Ahojte maminky, poradte mi prosim, lebo som zufala a nestastna. Moj maly syncek bude mat 2.2 tri rocky a stale pouziva svoju hatlaninku, ktora sa takmer vobec nepodoba na original slova (napr. Auto je jagy, cigy je zlta...). Vobec ma neoslovuje mama ☹ ale ked sa ho spytate kto som, tak pekne povie mama. Vie naozaj len mozno 3 normalne slova. Ked som sa nato pytala skor pediatricky, hovorila mi aby som to neriesila, ze on sa rozrozprava. Vlastne vsetci ma tym utesovali. Boloto naozaj tazke sledovat ako ostatne, ovela mladsie deticky v nasom okoli sa pekne rozrozpravali a nas nic 🤐 S detickami co vedia rozpravat sa stretavame ako sa len da (aj ked od septembra pomenej, lebo uz vsetci nastupili do skolky a uz sa to nestiha tak ako ked boli cely den doma). Moj muz pracuje z domu, takze maly stale pocuje okolo seba rozhovor. S malym si kreslime, spievame, tancujeme...ale on vsetko komentuje stale svojim slovnickom. Knizky mi odmieta so mnou citat. Kupujem kazdu chvilu nejaku novu, ze snad zaujme prave ta. Ale on ma najradsej len auticka a nepotrebuje okolo toho nejaky text v knizke 😒 staci ze si ukazujeme co za auta to je, ake su to casti auta, farby auta a podobne.
Dnes sme boli na prehliadke ako 3rocny, a doktorka bola zaskocena ze este stale ma neoslovuje mama, ze nevie povedat mama daj, mama pod a podobne kratke slovne spojenia. Tak nam vzala krv ci nema celiakiu (vraj moze suvisiet s tymto problemom) a tiez nas poslala psychologovi s nim. Neviem ani ako tam pochodim, kedze uz pri pediatricke chytal hystericke zachvaty. Aj ona mi povedala ze si nevie predstavit ako s nim bude ona komunikovat ked je maly pod stresom. Poradila mi ze tam mam ist radsej sama, aby maly nebol zbytocne pod stresom a mam jej vsetko porozpravat o malom.
Som z toho nestastna. Tak rada by som tomu nejako dopomohla, ale myslim ze sa mu s muzom venujeme naozaj dostatocne a zatial nevidime v tejto oblasti velky vysledok ☹
Viete mi poradit tie, ktore mali rovnaky (podobny problem)? Citala som tu vela diskusii kde maminky povedali ze sa nakoniec rozrozpravali v skolke, ale mne maleho vzali az od dalsieho septembra.... 😒
Dakujem za rady!!!!!
@majulienk áno ona je súkromna, objednáva nás na presnú hodinu, ale neplatime za to nič, a nie preto, že ju poznáme, ale to má kvôli tomu aby tam tie detičky nečakali a neboli zbytočne nervozne, takže to neplatí nikto, a pediatričke povedz, že si vyslovene žiadaš doporučenie na logopediu, nedaj sa odmietnuť, mne to tiež najprv povedala, že nie ale stála som si za svojím a dala mi ho, a na malom vidím, že je to ovela lepšie, už len kvôli tomu, že viem ako s ním pracovať, každé dieťa je iné a potrebuje niečo iné tak podla mna je lepšie ked ho ona uvidí tak ti bude vedieť najlepšie povedať ako s ním máš pracovať
Ahoj. Sme podobný prípad. Dcéra do takmer troch rokov hatlanina, veľa kecala, ale nebolo rozumieť. Od 3 rokov chodí do škôlky, nesmierne jej to pomohlo. ALE, ked hovorí hatlaninou, rozhodne nejde o to, ze sa neskor rozkeca, hatlanina vačšinou poukazuje na oneskorený, resp. narušený vývin reci. Vtedy treba co najskôr logopeda, je to veľmi dôležité, aby ti ukázal techniky ako ho rozvíjať. Plus my sme nasadili aj ten rybi olej. Dcéra aktualne hovorí najčastejšie v 3slovnych kombináciách (toto sa stalo za 4 mesiace), dokáže ale zaspievať celu pesničku, zarecitovat. My sme začali v 2,5 roku psychologickou, hneď na to logopedicka. Držím palce, aby sa rozkecal! 😉
Vdaka za rady. Budem sa pytat na tu logopediu ako pisete 😉
@majulienk nie, pasivna slovna zasoba je taka, ktoru dieta pozna, ale nepouziva.. to znamena, kolkym slovam rozumie.. Ak vam rozumie takmer vsetko co mu hovorite, tak by som sa neznepokojovala.. citajte zatial knizky, kde su iba obrazky - vela obrazkov. V lidli mali kedysi take take - ziaden text - velkost A3 a na rôzne temy. Staci iba komentovat, ze napr. toto dievcatko ma obute korcule a drzi sa za ruky s kamaratkou.., dedko venčí svojho psíka... Dietatu sa zvacsuje pasivna slovna zasoba a zacne ju casom aj pouzivat.. Ak ti ho nevzali do skolky, skuste rozne detske centra 😉
@sisaha tak pasivnu si myslim ze ma dost bohatu. Rozumie uplne vsetkemu co mu rozpravame. Aj tie knizky si takto pozerame ako pises-popisuje, si obrazky, ked sa ho pytam co kde je, tak mi pekne ukaze. Ale ked mu poviem na jednoduche slovo aby ho zopakoval (napr. slovo AUTO, ktore denne hovorime asi 100x), tak aj tak mi to zopakuje svojou hatlaninkou. 😒
ku psychologicke chod, minimálne ta ukludni .... moj brat nerozpraval vobec do 5 rokov, vyvjal sa proste pomalsie nez ostatné deti, musel ist aj nesjkor do skoly, a teraz ma VS, cervený diplom, je vedec v SAV
@majulienk zdá sa mi,že máme podobného chlapčeka :(má 2r a 4m,tiež má najradšej svoju reč,rozumie taktiež všetkému...používa už viacej slov ale i v tých vynecháva prvé písmenko...tých pár slov,čo používa pospája aj krásne do vety...tiež bývajú z neho okrem mna spotené a j doktorky,ked sme napr.chorý...naposledy mi napísali do papierov,ked sme boli na kontrole po nemocke,že dutina ústna,sa nedá vyšetriť... A to že neustále reve ako tur ,už radšej ani nespomínam...Tiež mám pocit,že mu nič nejde akosi od ruky...vo všetkom je pomalší...:( ☹
@slavenka81 skusim pozriet nejake recenzie na logopedov u nas. Diky 😉
@majulienk Toto som si myslela donedavna aj ja. Myslela som si, ze moje dieta potrebuje psychologa, nie logopeda. Lenze teraz som zistila, ze je to velmi uzko prepojene a ak dieta nerozprava, castokrat potrebuje jedno aj druhe....
Logoped ti castokrat ukaze, ako treba s dietatom komunikovat, aby si ho dostala k tomu, aby zacalo rozpravat. Ma na to svoje metody, ktore by ta mozno ani nenapadli 🙂
@majulienk to urobíš najlepšie, ked si zistíš nejaké recenzie, lebo aj ked ti rozpráva tou hatlaninkou, tak s tým treba pracovať aby sa to odnaučil a začal rozprávať ako sa má, a čím skôr tým podľa mna lepšie, lebo ani nevieš ako a pôjde do školy, aby nemal potom aj problémi pri písaní a čítaní, lebo mám aj kamarátku, ktorá s malým začala chodiť dosť neskoro k logopedičke a potom mu to robilo problémy aj v škole, a ked chceš tak zájdi aj k psychologičke aspon budeš kludnejšia, ono je to fakt prepojene jedno s druhým, psychologička ti povie na akej úrovni je asi vo vývoji a logopedička ti pomôže s jeho rečou
Dobry logoped vie, ako na to. Neuc ho dokolecka tie iste slova, lebo sa ti moze stat, ze ich casom bude do nemoty opakovat. Skus si vsimnut, aku ma pasivnu slovnu zasobu. Ukazujte si na obrazkoch co je co a pod. Kde je konik, ukaz na obrasku. A psik? ukaz. Takto mu ukazuj slova a uc ho. potom, ked ti zacne hovorit, sa budes cudovat, co vsetko uz vie. Aj tak sa budes cudovat 🙂
a ked ti nieco pomenuje hatlaninkou, pekne ho pochval, ako to pekne povedal a povedz mu to spravne. 🙂
Neviem, ci je dobre stale ho opravovat. Myslim, ze to nema vyznam. Aspon u nas nie. Nasa mala napriklad hovori o sebe v druhej osobe - zoberie si pohar a povie: Ty si zobrala pohar. A logo ma upozornila, ze ja jej mam odpovedat: Ano, vzali sme si pohar. A obmienat osoby, aby vedela, ze ich je aj viac.
@majulienk, vzdy moze prist nieco necakane, skoro v kazdej rodine. Pokial vam rozumie a ma problem len opakovat slova, nebude to take vazne. My sme tiez boli v Dialogu, ked mala dcerka 2 roky 3 mesiace, vedela asi 6 slov povedat, a navrhli nam znakovu rec, no kedze dcerka absolutne s tou slecnou nespolupracovala, nechodili sme tam, boli by to vyhodene peniaze. Odmietala vsetko co jej ukazovala. Ale kratko nato sa rozkecala. Nezabudnem nato, vystupili sme z auta pred domom a mala zacala ze Kitty, no ja som bola v siedmom nebi, fakt sa pekne rozkecala. Vela slov mala dlho svojich, napr. popoluska bola popošukla, toaletak je podla mna este do dnes aletak, pockaj nevedela povedat velmi dlho, hovorila pocekaj.... bola to sranda. Drzim vam palce, hlavne sa snaz upokojit.
@katka1981 tak to ti verim ze si bola natesena ked povedala slovo a potom to uz islo. Ja som sa minule tiez velmi potesila ked maly za mnou prisiel a hladal snurku co taha macicke a povedal " surku". 😀 Bola som taka natesena ze aspon nejake nove slovo, ktore sa podoba na original slova. Ale odvtedy zasa nic.... 😖
@majulienk, tak to pride neskor. Mne vela ludi hovotilo, neboj zacne hovorit cele vety, ale kde, pekne postupne, spajala 2-3 slova, neboli to hned cele vety. Pokial maly vsetkehmu rozumie, to pride, neboj. A tie vysetrenia urcite absolvuj, pokial nie su nebezpecne, lebo aspon sa upokojis, ze je v poriadku.
@abbie to neviem , nakolko tam chodi znama, ale aj sesternicina mala ,a to iste, a obe sa tam dostali hned. skuste sa nakontaktovat, opytajte sa ako to tam chodi, naozaj neviem. Len viem, ze deti krasne napreduju, dostavaju domace ulohy, vo forme hry, a deti co nerozpravali , zacali pekn rozpravat.
ahojte "zufale" maminky, vcera som bola so 2,10r. synom u logopedicky. Syn je bilingvalista a rozprava minimum, ale vsetko rozumie v oboch jazykoch. Takze sme dosli k Dr. a ja uz pripravena, ze aku ma vadu a co ideme robit 🙄 70 minut nas "testovala" formou hry, rozpravania, zaujatia a atd.. Celu dobu som si myslela, ze tato Dr. mi zrejme nevie alebo sa boji mi povedat pravdu. A ku koncu, ked zapisovala do karty svoje poznatky sa otocila ku mne a povedala: Maminka, vase dieta je v absolútnom poriadku 😵 Nic mu nieje, je zdrave, nema ziaden defekt ani vadu ani nic. Proste potrebuje svoj cas. Nenutte ho, on sa pomalicky rozbehne. No co Vam poviem, chcela som od nej, aby mi to dala aj na papier 😀 😀
Kontrola je o 2 mesiace. Vo vlastnom zaujme mu davam rybi olej kazde rano za ML. Velmi mu chuti. Takze maminky, ja som nedufala uz vôbec a bola som na vsetko pripravena, takze asi to chce fakt svoj cas.. Tak cakame 😅
Ak pekne rozumie,vie co chces,ak ti donesie,co mu povies,tak sa nemusis obavat... Mam 3,5 rocneho syna,hovori par slov,ale to co chce si vypyta zvukmi,dovedie ta kde potrebuje a ukaze.... Ked bol malicky chodili sme k neurologovi,tam som sa dozvedela,ze ak niekto z rodicov si ako maly vymyslal slova a robia to aj deti,ze tieto deti zacinaju neskor rozpravat ako ich rovesnici. Prislo mi to ako dedicne.... Pokial rozumie,vydava zvuky,ze sa netreba bat.... Chodi sice do skolky,ale zatial povedal iba jedno slovo,krasne a cisto 😉cize malinky pokrok,ale pre nas obrovsky krok 😉

@slavenka81 ale to mas na mysli asi sukromne lopgopedicky, nie? Lebo mna tam razne odmietla pediatricka poslat....