icon

Trojročné dieťa rozpráva len svojou hatlaninkou

majulienk
16. jan 2014

Ahojte maminky, poradte mi prosim, lebo som zufala a nestastna. Moj maly syncek bude mat 2.2 tri rocky a stale pouziva svoju hatlaninku, ktora sa takmer vobec nepodoba na original slova (napr. Auto je jagy, cigy je zlta...). Vobec ma neoslovuje mama ☹ ale ked sa ho spytate kto som, tak pekne povie mama. Vie naozaj len mozno 3 normalne slova. Ked som sa nato pytala skor pediatricky, hovorila mi aby som to neriesila, ze on sa rozrozprava. Vlastne vsetci ma tym utesovali. Boloto naozaj tazke sledovat ako ostatne, ovela mladsie deticky v nasom okoli sa pekne rozrozpravali a nas nic 🤐 S detickami co vedia rozpravat sa stretavame ako sa len da (aj ked od septembra pomenej, lebo uz vsetci nastupili do skolky a uz sa to nestiha tak ako ked boli cely den doma). Moj muz pracuje z domu, takze maly stale pocuje okolo seba rozhovor. S malym si kreslime, spievame, tancujeme...ale on vsetko komentuje stale svojim slovnickom. Knizky mi odmieta so mnou citat. Kupujem kazdu chvilu nejaku novu, ze snad zaujme prave ta. Ale on ma najradsej len auticka a nepotrebuje okolo toho nejaky text v knizke 😒 staci ze si ukazujeme co za auta to je, ake su to casti auta, farby auta a podobne.
Dnes sme boli na prehliadke ako 3rocny, a doktorka bola zaskocena ze este stale ma neoslovuje mama, ze nevie povedat mama daj, mama pod a podobne kratke slovne spojenia. Tak nam vzala krv ci nema celiakiu (vraj moze suvisiet s tymto problemom) a tiez nas poslala psychologovi s nim. Neviem ani ako tam pochodim, kedze uz pri pediatricke chytal hystericke zachvaty. Aj ona mi povedala ze si nevie predstavit ako s nim bude ona komunikovat ked je maly pod stresom. Poradila mi ze tam mam ist radsej sama, aby maly nebol zbytocne pod stresom a mam jej vsetko porozpravat o malom.
Som z toho nestastna. Tak rada by som tomu nejako dopomohla, ale myslim ze sa mu s muzom venujeme naozaj dostatocne a zatial nevidime v tejto oblasti velky vysledok ☹
Viete mi poradit tie, ktore mali rovnaky (podobny problem)? Citala som tu vela diskusii kde maminky povedali ze sa nakoniec rozrozpravali v skolke, ale mne maleho vzali az od dalsieho septembra.... 😒
Dakujem za rady!!!!!

Strana
z4
majulienk
autor
4. mar 2014

@anula106 ahoj, no my sme tiez trosku pokrocili. Velka zmena je ta, ze nas doma zacal oslovovat, takze teraz na nas stale vykrikuje, lebo nieco potrebuje 🙂 aj niektore svoje hatlaninky nahradil slovami, ktore su neni este ciste slova, ale aspon sa zacali trosku podobat na original slova. Zacali sme tiez chodit sukromnemu logopedovi, ale tam sme zatial boli len raz. Malemu sa tam ale paci, bola mlada a mala tam vela hraciek, takze super 🙂 snad sa to rozbehne ako u Vas 🙂 drzim palce!

amkekik8
Autor odpoveď zmazal
amkekik8
12. apr 2021

@majulienk Ahoj, prosím ťa ako to u vás napokon dopadlo? Boli dobré tie návštevy logopéda? Moja dcérka má 2 a pol roka a rozpráva svojou hatlaninou len. Tak už tiež zvažujem, či už niekam s ňou ísť alebo či počkať.

majulienk
autor
19. apr 2021

@amkekik8 ahoj, no u nas sa to nakoniec rozbehlo vdaka logopedii a skolke. Na logopediu som s nim chodila az do jeho 6,5roka (2x tyzdenne). Bolo to narocne toto vsetko s nim absolvovat, trenovat dookola texty a dochadzat k logopedicke do ineho mesta... ale vysledok stoji za to. Teraz ma 10rokov a je to ukecany chlapec, pri ktorom vobec nie je vidno ze mal oneskoreny vyvin reci. Drzim palce aj tebe 🙏

ludaca86
12. júl 2021

@majulienk
@majulienk ahoj mozem vediet odkial ste? Zaujalo ma, ze ste chodili na logo dvakrat tyzdenne, diky moc

Strana
z4