icon

Učenie 2 - 3-ročných detičiek novým veciam

30. dec 2022

Ahojte. Mamičky 2-3 ročných detí (alebo aj starších) poraďte mi prosím, ako sa hráte s deťmi a ako ich učíte nové veci. Môj syn ma čerstvé dva rôčky. Má rad pobyt vonku (nahánačky, prechádzky, preliezky, šmýkľavky, hojdačky..). Doma sa rád hrá s autíčkami, zvieratkami, občas kocky, sám si rád pozerá knižky. Plne podporujem to, aby mal čas sám pre seba keď sa chce hrať sám, rešpektujem to. Chcem ho ale naučiť nové veci (nakoľko budúci rok pôjdeme aj na zápis do škôlky a mal by nejaké veci už vedieť) a mama mala aj trápnu otázku „čo ho vlastne učím“. Chcela som skúsiť kreslenie, kresliť ho veľmi nebaví, Väčšinou vydrží len chvíľku, spraví pár čiar a to je všetko. Skúšali sme aj lepiť, tiež len chvíľka, potom chcel okusovať lepidlo. Máme dosť malý byt, časom chceme ísť do väčšieho. Neviem, či na takéto veci potrebuje ešte čas a je na to malý, alebo to je aj tým, že nemá svoj vlastný „kútik“ (stolík), kde by si mohol napr. kresliť, a to ho odrádza. Keď si pozerá knižky a chcem mu niečo ukázať, vysvetliť, odstrkuje ma. Snažím sa mu veľa rozprávať, alebo aj čítať, no keď napr. čítam hrá sa pri tom, neviem, či ma tak počúva... Pri domácich prácach pomáha, pri vykladaní/nakladaní práčky, vysávaní. No pri iných veciach neviem, ako ho zaujať? Alebo aké veci s ním robiť? Máte nejaké tipy na hry/trávanie času, kde sa dieťa aj učí nové veci? Ďalšia vec, nad ktorou rozmýšľam je, že sme boli na takom cvičení, kde deti za 45 minút striedali rôzne aktivity (kreslenie, tancovanie, cvičenie...) a lektorka ma zvozila, že syn nerešpektuje pravidlá, lebo keď schovávala voskovky, on ich ešte chcel vyberať, keď postavili deti vežu z vankúšov, tak ju chcel zhodiť, keď presýpali gaštany do misky, tak ho to nebavilo a išiel skúmať skrinku. Niektoré veci/aktivity ale robil aj sám, no to vôbec neocenila. Neviem, ako cvičiť rešpektovanie pravidiel, viem, že toto je obdobie vzdoru, že si chce robiť sám podľa seba, doma zväčša počúva. Takže ak máte nejaké tipy, budem rada. Ďakujem.

Strana
z2
lienka.7
3. jan 2023

@elizita ja tiež len žasnem 🙈. A najmä nad autorkou. Je mi uprimne ľúto jej dietata. Pre jej premotivovanost a egocentrizmus. A robit z doetata testovaciu opicku nejakej lektorke, ktorá vie o mojom dietati prd. Omg. 🤦‍♀️
Inak nedalo mi to, tak som googlila podmienky nástupu do skoly, prešla som asi 10 škôlok po celej SR, no ani jedna nemala v podmienkach držanie ceruzky 🤔 holt, autorka ma asi nejakú špeciálnu spadovu skolku.

andreatytler
4. jan 2023

Mna zarazila najma ta cast o citani.
"Keď si pozerá knižky a chcem mu niečo ukázať, vysvetliť, odstrkuje ma. Snažím sa mu veľa rozprávať, alebo aj čítať, no keď napr. čítam hrá sa pri tom, neviem, či ma tak počúva...
Mam pocit ze to nerobis spravne. Odstrkuje ta preto lebo sa mu snazis vnutit svoj sposob citania knihy, tym ze mu ukazujes a vysvetlujes veci, ktore ho nezaujimaju. A knihu by som necitala ak sa on vtedy hra s autom. Citat treba spolu. Ak sa hra s autom, pridaj sa k nemu so svojim autickom. A citat treba tak ako chce dieta, kludne aj od konca, alebo preskakovat strany. A ak chce aby si pri nom len ticho sedela, tak aj tak sa da citat, ze sa k tebe prituli a bez slov si listuje knihu.
Ty sa zameraj na to ze sa vzdy pridas k jeho hre so svojou hrackou. Nechaj ho nech ta on vedie. Bud partak. Kludne navrhni novu aktivitu, ale ak nechce, nic sa nedeje a rob co chce on.

petkavka
10. jan 2023

@zuzanka.zuzu - Ak, sa pýtaš, kde sú dnes všetky tie geniálne deti, ktoré v 3r vedeli počítať a plynule anglicky ... tak sú tu 🙂. Resp. sú na fórach, kde to patrí....Dcérka 11r. chodí do výberovej matematickej triedy. Inak chodí po súťažiach-aktuálne ju čaká anglická, astronomická, matematická, biologická, fyzikálna ....a bohvie kam sa ešte zahlásila 🙂.... Mimo to sa venuje závodne krasokorčulovaniu, chodí do ZUŠ na klavír, spev a malovanie. A ešte má programovanie. Mimo to som jej musela dať súkromné hodiny nemčiny a anglitčiny (rodený hovoriaci), lebo ja s manželom jej už neviem viac ponúknuť. ...Inak na tomto fóre som, lebo mám aj už skoro 2ročnú dcérku, inak by som tu nebola 🙂 . Príjemný večer. Musím ísť uložiť tú staršiu - si číta Harry Pottera - samozrejme originál Anglicky.

zuzanka.zuzu
10. jan 2023

@petkavka nie "teraz" 🙈 ale kde skoncia ako dospeli. harry potter v anglictine nehovori vobec nic o tom kde tvoja dcera skonci 🙈 ale neverim ze si taka sprosta aby som toto musela dovysvetlovat, len si sa chcela pochvalit detmi 😀 (PS a tvoje deti su sikovne, nie genialne, su sikovne 😉 a to je sakra rozdiel). tiez ti prajem prijemny vecer 😘

lienka.7
10. jan 2023

@petkavka a potom budeš zháňať cvokara lebo jej prepne z toho všetkého. Gratulujem👌 ale mas doma genia, to je pre teba podstatné 🤦‍♀️

petkavka
11. jan 2023

@zuzanka.zuzu, @lienka.7 - Len som sa snazila poukazat, ze tie deti tu su. A samozrejme, ze mozu skoncit na urade prace- ak nevyuziju svoj potencial, ale ak sa budu spravat Len uplne normalne ako ine deti, tak mozu ist napr. za lekara. Ale vy si to predstavujete, ze tieto deti sedia za knihami 🙂 🙂 🙂....realita je uplne opacna. Vlastne maju kopec volneho casu, lebo sa neucia. A v tom je ten rozdiel medzi sikovnym a nadanym dietatom. Ono su to vlastne uplne obycajne deti (dcerka sa rada hra s legom, s panenkami, na tanecnu skolu), akurat proste vsetko chapu rychlejsie. A ked pojdes na operaciu, tak lekar, co ta bude operovat bude pravdepodobne jedno z tych deti🙂 ....Alebo sestrin spoluziak je aktualne v USA, Lebo sa chce venovat tusim rakovine u deti .... a dokonca nadane deti casto v dospelosti ani dobre nezarabaju, Lebo sa venuju prave vyskumu a pokroku ludstva 🙂 ... A len pre info - druha dcerka sa javi zatial ako uplne normalne dieta a pristupujem a nej uplne rovnako. Chcem aby sa hlavne hrala a mala radost zo zivota 🙂.

papulka999
17. jan 2023

@lienka.7 ja napriklad tiez uplne rozumiem co sa autorka pyta,a pyta sa podla mna normalnu vec. Neviem,co si taka ostra. Aj ohladom tej lektorky napisala, ze ju to sklamalo a uz tam preto nechodi. Nechapem tieto utocne mamicky na forach. A ano napriklad ms pivonkva- pri zapise 2019 spravne drzanie ceruzky a zaujimalo ich ci vie dieta napisat svoje meno.🙃 aj spadove skolky maju svoje kapacity. Nehovorim ze by ju neprijali keby to nevedela. Ale tiez maju standardy.

Strana
z2