icon

Učím dieťa po maďarsky. Kde nájdem texty piesní?

lumarque
19. mar 2013

Maminky, chcela by som dieta naucit po madarsky, lebo zijeme v zmiesanom prostredi. Ja viem len velmi malo - skoro vobec a casto mi to chybalo. Mate nejake tipy? Ja som chcela nech na neho pani, co ho strazi hovori po madarsky, ale to nefunguje. Stále na neho hovori bud po slovensky alebo mix ( Kde je vonat?) , alebo nesystematicky dookola tych istych 5 slovicok. Takze to mu nebude na nic. Tak mi napadlo, ze by mohol pozerat rozpravku Barney po madarsky. ta je na youtube- su tam vzdy rozne temy v kazdom diele, pesnicky a pod. tak nahodou neviete, kde by som nasla texty pesniciek z tejto rozpravky? a ku kazdemu dielu si pozriet take najdolezitejsie slovicka... Len ja tomu rozumiem tak kazde 50 slovo : ) dakujem

cmulinko
22. mar 2013

@lumarque v prvom rade ta obdivujem,lebo urcite sa stretavas s nazormi,ze naco to je ak vasa rodina nema nic spolocne s madarcinou.V prvom rade je to vase slobodne rozhodnutie ucit dieta jazyk podla vasho gusta.Zial na Slovensku je akasi prirodzena averzia voci madarcine ako takej.Niektore argumenty su prijatelne a opodstatnene,ale niektore nazori nemaju s inteligenciou nic spolocne.Najlepsi a najlacnejsi sposob naucit sa madarcinu je rozpravat a pocuvat v kazdodennom zivote.nakolko zijete na zmiesanom uzemi,tak by to nemal byt az taky velky problem.Na takychto zmiesanych uzemiach to fici madarcinou v obchodoch,skolke medzi detmi,a tak isto v skole.Deti to same pochytaju od ostatnych plynule po madarsky hovoriacich deti v skolke ci v skole.Dat dieta do madarskej skolky moze byt dobry napad ak sa kladie doraz na madarcinu....nemam osobne skusenosti s tym,ze na akej '' slovenskej ''urovni potom bude to dieta pri zapise do slovenskej zakladnej skoly....ale vseobecne mozme povedat,ze sa moze stat,ze po 3 rokoch na madarskej skolke sa urcite nauci po madarsky...mozno nie uplne dokonale,ale spokojnost z vasej strany by tam mala byt.Poznam pripady,ked slovensky rodicia byvali na zmiesanom uzemi a ich deti sa velmi rychlo naucili po madarsky od kamaratov.Bola by si prekvapena kolko madarciny zapocujes v takej slovenskej skolke ci v skole na zmiesanom uzemi.Cez prestavku v skole mas rychlokurz madarciny 😀 Vychadzam len z vlastnej skusenosti...99,9% deti na nasej slovenskej zakladnej skole ktoru som aj ja navstevovala ovlada madarsky jazyk.

zuzkaremiaska
22. mar 2013

@lumarque
@lumarque Szia, ja maďarčinu milujem,starí rodičia boli maďari a nakoľko som bola ich prvá vnučka a bývala som o jednu ulicu ďalej, tak ma učili. Ani neviem, ako som sa naučila 🙂 Moja mamča a jej súrodenci takisto vedia po maďarsky, v Maďarsku máme aj rodinu - teta, ujo, sesternice s rodinkami. Pravidelne chodíme do Maďarska k Balatonu. Maďarčina je môj druhý materinský jazyk!!! Tak sa len držte. Minten jó!!

jolinka
22. mar 2013

@zsuzsuka mozes urobit este to, ze ked dcera pojde do skoly naucis ju subezne ako sa bude ucit citat po slovensky aj citat po madarsky...takto si urdrzi slovnu zasobu a dnes jak su u deti popularne pocitace..tak aj na PC, na nete si bude moct vyhladat madarske stranky , hry atd. ....co keby nevedela citat po madarsky tak samozrejme nebude vyhladavat.

Moja najstarsia pekne cita v oboch jazykoch...a ja jej v dobrom "zavidim"...ako si precita Dobsinskeho rozpravky, zatvori knihu a vyberie Magyarnepmesek...a cita si z toho. 😉

zsuzsuka
22. mar 2013

@jolinka, dakujem za povzbudenie....a dobre rady...verim, ze budeme a aj ostatne maminky uspesne pri uceni nasich ratolesti...pekny piatkovy vecer vsetkym...

jolinka
22. mar 2013

egyszervolt.hu

toto je vynikajuca stranka pre deti hry komentovane v madarcine, rozpravky, riekanky, pesnicky... 😉 😅

lumarque
autor
23. mar 2013

@jolinka My rodicia by sme asi vsetci chceli, aby deticky dosiahli, co my nie 🙂 inak ta rozpravka bogy es baboca je fakt chutnucká a super je, ze je aj v cestine ako Bambulina Berunka. Tak to najprv mozem malému pustit pocúvať po cesky ,aby vedel o com to je a potom viackrát po madarsky aj s obrazom.
@cmulinko no u nás je madarov tak 30 percent a potom je vela ludi, ktorí vedia oba jazyky a aj taki, ktorí vedia len po slovensky. Vacsinou, ak zistia, ze nevies po madarsky, začnú bez problémov po slovensky, takze mna ulica po madarsky nenaucila. Ale teraz som mala kolegyne z madarskych dedin a tie s lubili medzi sebou rozprávat po svojom,Rozumela som minimalne, takze to cloveka tak znovu nakopne nejako tu madarcinu poriesit u seba aj syna.
Som rada, ze som zacala tuto diskusiu, lebo maminky mi tu dali vselijaké dobre rady, ked uz som nieco takto verejne vyhlasila, hádam z toho aj nieco bude 🙂

lumarque
autor
23. mar 2013

@horniacka Nie z mojej hlavy ten nápad s plysákom. Som jazykárka a používa sa to preto, aby sa zabránilo miešaniu jazykov alebo ked dieťa vie, že učiteľ hovorí aj jeho jazykom..tak sa mu povie : Macko nerozumie a musíme rozprávať tak a tak 🙂
MYslím, ze ked malého naučíme také tie základné veci, tak potom sa zvysok doučí aj medzi deťmi a z telky.

sharmana
23. mar 2013

@lumarque Ja žijem tiež v zmiešanom prostredí a ešte pred x rokmi by som mala hlupe radikalne názory. Ale je to podla mna práve tým, že ludia si nerozumejú, tak sa obávajú toho neznámeho a potom samozrejme inklinovanie ku svojej skupine a zároven odlišovanie sa od inej robí priepasti.
O tej rozprávke som nikdy nepočula= bogy es baboca =a som rada, že som tu našla nejaký tip, už len preto, že detom nevadí v akom jazyku rozprávku pozerajú a vyzerá to fakt dobre. 😉
Ja zas lutujem, že mm neučí dcérku francúzsky, kedže hovorí plynule. Ale čo už, ono je to pohodlnejšie prejsť na jeden jazyk.
Ja sa zas chystám učiť malú anglicky, ale tiež to chcem nejako nenútene 🙂

cmulinko
23. mar 2013

@lumarque vidis to..snaha sa ceni a je to chvalihodne,ze sa snazis naucit deti po madarsky aj ked sama nie si madarka ani nikto z rodiny.Ja som tuto sancu prepasla pri mojich detoch...spravila som chybu,ked som pristupila na manzelove poziadavky,ze deti musia vediet najprv perfekt po slovensky a az potom s nimi mozem rozpravat po madarsky. Myslim si,ze tiez trpi miernou antimadarcinou 😀 ..dodnes som ich neucila a moje deti po madarsky nevedia....a teraz by to uz bolo na nich aj vela.Chodia do irskej skoly a skolky,kde sa musia vediet dohovorit po anglicky a ucia sa aj irsky jazyk...k tomu doma slovencina a rozpravky kukaju len ceske...takze na madarcinu momentalne ani len nemyslim.Moj manzel je zahorak,takze ja tu v Irsku ani nemam moznost sa s nikim bavit po madarsky.Prave preto mam take vysoke ucty za telefon 😅 ...ked sa ku tej madarcine dostanem,tak s mamou ci s bratom sa dokazem bavit aj hodinu 😀

ssilvuska
23. mar 2013

@lumarque Ahojte. Nas tatino je tiez z madarska a zijeme na Slovensku. Dakujem za typy. U nas hovorime na maleho ja po sk a mm po madarsky.Maly zacina pouzivat slovicka v oboch jazykoch. To ze chces maleho naucit je podla mna len dobre, kedze tam mate pani ktora vie kolko tolko tak dostane aspon zaklad. Mala som kolegynu, ktora bola rumunska madarka a ta rozpravala po anglicky krasne bez prizvuku, a tvrdila, ze je to kvoli tomu ze od malicka pocula v rodine dva jazyky a tretia stvrty isiel potom jednoduchsie.

ssilvuska
23. mar 2013

@lumarque my mu tiez pustame , bogyo es baboca, gyerekdalok, ale aj versiky mondokak na you tube,

https://www.youtube.com/watch?v=AZ0EuSCc_O8

- Én elmentem a vásárba fél pénzzel to ma tiez velmi rad. Drzim palce

koralinka
23. mar 2013

@lumarque takto sa plynuje nenaučí že si pozrie občas rozprávku, my žijeme na juhu, manžel Madar ale od minuty ako prišla na svet na nu po slovensky nepovedal-jedine tak sa naučí

a napriek tomu lepšie ovláda SJ čo sa týka rozprávania, po madarsky a samozrejme v prvom rade po slovensky rozumie všetko ale slovíčka hovorí len po slovensky a nechce po madarsky opakovat :D ale rozumiet rozumie a to počuje madarčinu denne od tej 6 večer kým nejde spat

takže ked bude tvoje dieťa pozerat dve rozprávky denne je málo, bud novu opatrovatelku a s nou hned od začiatku sa dohodnut na MJ alebo škôlka čisto madarska, apropo školu základnu by som neodporúčala (aj ked to je podlaveku tvojho dieťaťa daleko) ale ked ty nevieš po madarsky - ako by si sa s dieťatom učila????to isto ani moja nepôjde ale ked trvas na učeni tak do školky určite madarskej

zitaje
7. apr 2013

@lumarque necitala som vsetko, tak mozno nebudem celkom originalna 😀 .
U nas tiez bezia rozpravky z youtube, Bogyo es Baboca, potom vyssi level je Magyar nepmesek, tie su genialne, pamatam si ich este z mojho detstva, ale to uz ozaj pre dieta vacsie, s lepsou madarcinou. Potom co je super pre drobcov, su pesnicky Zeneovi, pesnicky skupiny Kaláka, spevacka menom Halász Judit, vsetko su to kvalitne, zrozumitelne, pekne detske veci.
A inak, ked byvate v zmiesanom prostredi, je velka sanca, ze si tvoje dieta najde madarsky hovoriacich kamosov, tak to ide najlahsie 🙂 .
My byvame v BA, ale chodime casto do Madarska, moja velka dcera hovori obstojne, aj citat vie, s pisanim je to dost humorne, minule napisala rozpravku po madarsky, sme sa na tom chlamali s celou rodinou dva dni 😀. Malej sa do rozpravania moc nechce, ale cosi vie. Od rozpravok necakaj zazraky, skor to ber tak, ze sa aspon nieco nauci a ked bude chciet a bude mat moznost, pojde mu to lahsie, lebo to bude mat v usiach 😉
Tiez si myslim, ze ak riesis opatrovatelku, idealne by bolo najst niekoho, kto proste bude rozpravat po madarsky, tak sa nauci rozhodne lepsie, ako z rozpravok. Rozpravky, to je len na taku podporu, nie zaklad ucenia sa.

zitaje
7. apr 2013

Este mi napadlo, ze moje deti pozeraju aj americke kreslene filmy po madarsky 😀 . Cize Nemo, Madagaskar, Shrek. Kniha dzungle (to je taky stary, ale dobry) a pod. u nas bezi po madarsky, tiez odporucam 😉 .
A potom su aj vynikajuce celovecerne original madarske kreslene rozpravky (ale zase pre vacsich) VUK, Szaffi.

bagira89
8. apr 2013

Ahojte, ja hovorim plynule po slovensky aj po madarsky, ale je to tym ze otec na mna rozpraval iba po madarsky a mama iba po slovensky. A v tom je problem. Chcela by som aby sa moj syn dorozumel s dedkom, pradedkom alebo ujom ktori su madari, ale ja nie som ochotna sa s nim rozpravat vylucne po madarsky. Mam vsetky skoly, skolky, vsetko absolvovane v slovencine a lahsie sa mi rozmysla v slovencine. Tak ako to mám sklbiť?? Je podla mna hlupost aby som nanho rozpravala raz tak a raz tak... Znama mi odporucila rozpravat nanho hned s prekladom napr. Pod sem, gyere ide...ale to by som musela vsetko prekladat.. Žijem v Čechách, býva tu môj krstný ktorý sa s ním bude rozprávať výlučne po maďarsky, ale nemyslím si že to bude stačiť

barbs24
8. apr 2013

@bagira89 ak chces dieta fakt naucit jazyk, tak s nim musis rozpravat vylucne v danom jazyku, nie raz tak raz tak, lebo sa nauci rozpravat s chybami. inak to nema zmysel podla mna. ja na 5 m. dcerku nehovorim po slovensky vobec, ani pred znamymi, ani pred nikym, a ked sa niekomu nepaci, nevsimam si to. :]

bagira89
8. apr 2013

@barbs24 no ved prave...len mne je blizsie sa s nim rozpravat po slovensky aj ked viem po madarsky uplne vsetko. jednoducho som všetky školy mala v slovenčine... ale pozri, moj krstny rozprava VYLUCNE po madarsky so svojimi dcerami a oni mu sice rozumeju ale odpovedaju mu v češtine čo je ich materinsky jazyk...tak ja neviem

lumarque
autor
8. apr 2013

@bagira89 tak s nim rozpravaj po madarsky povedzme len polhodinku denne a nech pozera telku, pocuva pesnicky...mozno sa nenauci zas az tak super, ale stale lepsie ako nic a ked pride na prazdniny na Slovensko, bude si moct pomondokovat 😉 . Na tejto diskusii dali baby tipy na rozne pekne rozpravky.
Ja som teraz nasla toto.
http://www.youtube.com/user/HungarianPod101?fea...
tak na zaciatok budeme asi pozerat toto a kazdy tyzden sa naucime jednu-dve riekanky. Budeme si ppozerat anglicko-madarsky obrazkovy slovnik pre deti. Potom pridáme tu rozpravku Bogyo es baboca. Ozaj nepoznas nejaku riekanku o císlach, oblecení a pocasí alebo ludskom tele?

bagira89
8. apr 2013

@lumarque

https://www.youtube.com/watch?v=z75Wgxve5V8

pont pont vesszocske ale to asi poznas

bagira89
8. apr 2013

http://www.vizimano.hu/babazo/ tu su vselijake, napr. számoló sú s číslami

lumarque
autor
8. apr 2013

@zitaje no my uz opatrovatelku mame, ona vie dobre po madarsky. Zatial je s malym len na 2 hodiny do tyzdna ( viac menej kvoli tej madarcine a aby si na nu mala zvykla aj syn ,) viacej bude byvat az ked zacnem viac ucit. Ako sme sa viacej bavili dokonca chodila aj dom madarskej skoly, problem je ze ma utkvelu prestavu, ze ak na maleho bude hovorit po madarsky, on jej nebude rozumiet ..ale uz vie nejake farby, zvieratka, a bociboci tarka 🙂

barbs24
8. apr 2013

@bagira89 no prave o to ide ze MATERINSKY. znamena to a to ze dieta ked sa uci zaklady reci, vacsinu casu travi so svojou matkou. asi je ich mamka ceska ked mu odpovedaju po cesky, keby bola HU, a rozpravala by s nimi len po madarsky, odpovedali by iba v madarcine

zitaje
8. apr 2013

@bagira89 opisem ti situaciu u nas: ja som vyrastla v Madarsku, od 15r. zijem v BA, ale od malicka viem aj tak aj tak. Strednu a vysoku uz mam slovensku, pracujem na Slovensku cely cas, ale polovicu rodiny mame v Madarsku.
S detmi sa rozpravam zvacsa po slovensky, moj chlap je cudzinec, cize dalsi jazyk (to ale teraz neriesme). My mame take pravidlo - ako prejdeme cez hranice menime jazyk, rovnako ked je u nas niekto, kto hovori po madarsky, menime jazyk. Cize aj ked ideme vlakom k mojmu otcovi, v Sturove prepiname na madarcinu 😀 , ked ideme do Rajky, tak isto.
Starsia po madarsky vie, i ked slovencinu ma ovela lepsiu, ale obcas byva aj tyzden u mojho otca, ktory po slovensky nevie, a nemaju problem sa dohovorit, aj zlozitejsie veci si vysvetlia. Mladsia je odolnejsia 😅 , ale casom sa to podda, snazim sa jej co najviac citat po madarsky, plus tie rozpravky, ale ona mi len vynimocne odpoveda v madarcine.
Cize zhrnutie: idealne je hovorit s dietatom nonstop po madarsky, ako pise @barbs24 , ale aj ked to nejde, a budes s detmi hovorit po madarsky len obcas, aj tak to ma zmysel. Mozno nebudu uplne dvojjazycne, ale budu rozumiet a dohovoria sa - ide o priority 😉 . Tak drzim palce, aj sebe, nech tu mladsiu nejak nastartujem 🙂

bambulka81
8. apr 2013

Ja na syna idem dvojjazycne manzel tiez.U mna je to madarcina slovencina a u neho plus este anglictina.Moji rodicia na maleho prehovoria iba po mad. ja tym ze viem tak i onak nemam problem.pred manzelom s nim hovorim po sj a inak obmienam.raz tak raz onak.versiky riekanky pesnicky viem dost po madarsky tak mu ich hovorim spievam.moja mama tiez.minule chodil maly po schodoch s mojou mamou ktora mu pocitala schody:egy,ketto,harom... a ked prestala moj syn zacal:eeee,oooo,aaaa. teda staci ked bude pocut iny jazyk to dieta da nauci.ked k nemu prihovoris po sj odpovie po sj,ked po mad. odpovie tak a ked sa bude ucit iny jazyk tak zase onak.znamej dcera od malicka pocuvala mad aj sj a teraz ma 2,5roka a krasne odpovie v jazyku v ktorom sa jej prihovorili...niet co riesit.treba pocuvat jazyk rozpravky versiky ...

lumarque
autor
9. apr 2013
bagira89
11. apr 2013

@barbs24 vsak mne je to jasne 🙂 prave preto mi je blizsie sa s nim rozpravat SK lebo to je materinsky jazyk aj ked po HU viem rovnako...mrzi ma ze nebude vediet perfekt HU ale co uz...to by som sa s nim mserla iba po madarsky

bagira89
11. apr 2013

@zitaje diky za motivaciu. ja to asi tiez budem tak robit ze ked pri nom bude niekto kto je madar napr moj otec, ujo, dedko...tak aj ja sa s nim budem po madarsky. aj ked tak casto spolu nebudu ked my byvame v cesku... aspon bude rozumiet co hovoria... To mas super ja nemozem prepnut jazyk ked prejdeme hranice lebo u nas je polka rodiny tak a polka hentak 😀 takze tiez asi podla toho s kym sa rozprava budem aj ja nanho... Jedna zena mi hovorila ze mam nanho hovorit hned s prekladom, napr pod sem - gyere ide...ale to bude zmateny nie? Alebo ak uz bude vediet perfekt po slovensky tak potom mu prekladat...hmmm to by aj slo

zitaje
11. apr 2013

@bagira89 my si obcas robime aj take madarske seansy, ze sa dohodneme, ze teraz sa budeme rozpravat po madarsky. Vacsinou teda hovorim ja 😅 ale ked sa pytam, a odpovie po slov., tak jej prelozim do madarciny a poviem, nech to zopakuje. Obcas ma chut spolupracovat, ale po case jej to vacsinou zacne liezt na nervy 😝 a zrusi ma.
Podla mna je kazda snaha dobra - aj keby nerozpraval, len rozumel, aj to je nieco. 😉
Ked sme u otca v Madarsku, po par dnoch aj sama nieco povie, ale len take jednoduche veci, Elszaladt a cica, kérek viz(et) a pod.
Pripadne mi este napada, ist na dovolenku k Balatonu 😀 . My sme boli vlani v lete a bolo to super, jednak super plaz pre deti (taky ten cierny piesok), jednak vsetci naokolo nonstop po madarsky 😉

suzizap
4. jún 2013

Verte, že je super vedieť čo i len o trochu viac ako druhí. Vždy je to plus. Aj v škole aj v práci. Ak človek prekoná počiatočnú nechuť a krivé pohľady okolia raz bude mať navrch. A nehovorím len o maďarčine. 🙂