icon

Učíte deti stolovať?

10. sep 2022

Ahojte, rada by som vedela, do akej miery si potrpite na slusne stolovanie, respektive dobre "maniere" pri stolovani, najidealnejsie u deti skolkarakeho veku, ale kludne aj starsie. Na com si date zalezat, co netolerujete, co vam je jedno? Ako priklad ma napada:
- jest s priborom
- neodbehavat
- ziadne hracky na stole
- dojest vzdy vsetko (?)
- neprekrikovat sa
- nesrkat polievku
- cakat kym posledny pri stole doje a az vtedy odist
- odlozit po sebe do umyvacky/na kuchynsku linku
- atd atd,

Praktizujete tieto veci s detmi, resp mozno aj nieco ine, co vyzadujete? Odlisuje sa u vas stolovanie v bezny den a v nedelu? Napiste, ako to mate doma vy (a vek deti), dakujem 🙂

elizabet173
10. sep 2022

Odpoviem postupne tak, ako si to písala, aj keď to mám už dávno za sebou
príborom jedol už ako trojročný, lebo chcel, napodobňoval nás
od stola sa neodbiehalo
hračky sme nikdy na stole nemali
nikdy nemusel všetko dojesť, prečo preboha? Zje toľko, koľko mu chutí, to so slušným stolovaním nemá nič spoločné
nerozumiem tomu prekrikovaniu, normálne sme sa pri jedle rozprávali
malé dieťa polievku prirodzene sŕka, kým sa naučí jesť slušne
takéto cirkusy som nerobila, aby čakal, kým posledný pri stole doje, len ak bola slávnostná večera, napr. na Vianoce
odkladal si po sebe riady od útleho detstva
Nerobili sme zase zo stolovanie stred vesmíru, ak sa dalo, jedli sme spolu, či už v nedeľu alebo aj vo všedný deň, ak nie (každý mal iný príchod z práce, zo školy, trénongy, zápasy, najedol sa každý vtedy, kedy mu to vyhovovalo. To neznamená, že keď ideme do luxusnej reštiky, tak sme vedľa a nevieme, aký príbor použiť alebo čo s textilným obrúskom.

nikpa
10. sep 2022

Mám doma 4,5 r. na čom si potrpim ja, že na stole nesmie byť žiadny tablet, telefón, hračky a iné podobné oblbovaky, keď sa je tak sa je. K stolu len s čistými rukami. Musí sa jesť príborom, nie rukami a musí si po sebe odpratať tanier keď doje. Toto sa ako tak uz naučil ale často treba ešte niečo z toho pripomenúť. Ostatné veci sú len moje zbožné prianie, napr. neodbiehat od stola. Ale snáď to ešte doladime 😀

elizabet173
10. sep 2022

@nikpa keď odišiel od stola, brala som to tak, že už dojedol a viac si neprosí. Teda som jedlo odložila, veľmi skoro si zvykol 😉

zuzikak
10. sep 2022

Urcite ano a to od malicka ked dieta sedelo v kresielku a bolo schopne jest lyzicou. Ked mali vek na vidlicku a nozik, samozrejme pouzivali aj ten. Vsetko s ohladom na dany vek. Drobnu hracku jednu na stole do 4r. sme dovolili. Ale postupom sme sa snazili vysvetlovat, ze sa teraz nehrame ale papame a hracka sa pozera ako pekne jeme. Neodbiehat je tiez normalne. Neodlisujem jedlo bezny den a nedelu. Jeme stale rovnako aby som sa nehambila ist s nimi jest aj do restauracie. Akurat s tym cakanim, kym vsetci dojedia u malych deti je pre mna hlupost takto ich drzat za stolom. Neprekrikovat sa je samozrejme a dojedat vzdy vsetko nemuseli nikdy. Ma to opacny efekt a jedlo sa vie zbytocne znechutit. Snazime sa jedavat spolu ale nie vzdy sa to da, tak netrvame na tom aby jedol ten kto nie je hladny alebo aby hladoval clovek, kym na druheho caka....Odlozit po sebe do dresu tiez az od veku, kedy nan dociahli. Od skolskeho veku postupne pomahat s utieranim a neskor aj s kompletnym umytim a odlozenim riadov. Stolovanie som nikdy nebrala ako nieco co treba specialne dieta ucit. Jednoducho jedli tak ako ja s manzelom a ked nejem ja rukami, preco by malo dieta (od 2r.hore). a pod.

andrejka1974
10. sep 2022

U nás sme nestolovali nikdy spolu každý keď mal hlad a deti jedli spolu za stolom a potiaľ pokiaľ chceli nikdy som nenudila nasilu

nikpa
10. sep 2022

@elizabet173 dobrý nápad ale on je veľky nejedak, pre neho by to bola skôr odmena. Možno keď budeme mať parené buchty alebo niečo podobné, čo má rád 😀

stanislavicenka
10. sep 2022

Ahoj. mam deti 4 a 6rokov(skoro 7), a ano toto ich ucim. Sediet slusne za stolom, obe ruky na stole, neodbiehat, to je samozrejmost, a nikdy som nenahala deti s jedlom po byte. Na stole nie su ziadne hracky. Krik nedovolim, rozhovor samozrejme ano. Dojest sa nemusi, take nasilu tlacenie nemam rada, a dodnes si na to spominam z detstva. Odlozit si po sebe tanier rovnako treba. Ale nevyzadujem vzdy, aby sedeli vsetci povinne za stolom, kym vsetci nedojedia.

stanislavicenka
10. sep 2022

@nikpa ano, k tomuto sa pridavam aj ja. Pri jedle sa nepozera televizor, proste necumi sa, a ani ked boli uplne mali, necumi sa do nicoho. Jeme, aby sme sa najedli,a nie zahltili.mozog, aby sa clovek "aspon" nadljedol. Dnes to vsak rodicia pozuivaju,pretoze si myslia, ze to "pomaha" najest sa, opak je pravdou. Potom sa nejedna o vedome jedenie

sense
10. sep 2022

Dôjsť vyžadujem len v prípade ze si sama naloží na tanier. A netrvám na tom, ze odísť môže až keď všetcia dojeme, vždy sa ale spýta ci môže odísť s vie ze ak odíde už do jedla definitívne, keďže tanier si berie so sebou na odloženie . A k tým bodom mame este po jedle umyť ruky a zasunúť stoličku.
A praktikovali sme to odmala.

ivangeline
10. sep 2022

Mam 3 deti. Nastarsie ma 4r. Dbam na vsetko az pribor...To maju cas. Zvycajne jedno jedlo dna mame spolu. Vacsinou spolu mame ranajky a vecere. Len na obed je to rozne.. To sa podari len cez vikend,ak vsetci spolu znamena aj s manzelom. ;)

maggie1978
10. sep 2022

Moji tiež jedávajú iba za stolom, nie kade tade po izbách, príborom, hračky na stole nedovolím, telku tiež nepozerajú, zjesť všetko nemusia ak už nevládzu, čakať kým dojeme tiež nemusia, možno iba cez Vianoce, teda vianočnú večeru, ... Spolu všetci jeme väčšinou iba v nedeľu, sem tam aj sobotu.

deedol
10. sep 2022

moj ma 4r
- jest s priborom - len obcas
- neodbehavat - jednoznacne
- ziadne hracky na stole - tiez jednoznacne
- dojest vzdy vsetko (?) - nikdy, odo mna toto chceli a mam zrejme aj kvoli tomu problemy s vahou
- neprekrikovat sa - ano
- nesrkat polievku - ano
- cakat kym posledny pri stole doje a az vtedy odist - nevyzadujem, ale maly je vacsinou posledny, takze v praxi to tak vlastne je
- odlozit po sebe do umyvacky/na kuchynsku linku - teraz s tym zaciname

este mi napada
- utierat si ruky usta do servitky, nie do seba a do stolicky
- nehrat sa s jedlom
- sediet pri stole (niekedy ma take pokusy, ze sice neodbieha, ale vstava a zasa si sada, tak sa ho snazim naucit jest v klude posediacky)
- ziadna telka ani ina elektronika

maggiba
10. sep 2022

Deti skoro 7 a 2 roky.
Zakladne pravidla, ktore striktne dodržujeme: ziadne hracky, zabavky pri stole (v reštaurácii mame knizky resp pracovne listy len do casu, kym naserviruju jedlo). Od stola sa v strede jedla neodchadza. Nebeham za detmi s jedlo. Normalne pouzivaju pribor pri veciach, ktore sa ozaj nejedia rukami. Zje sa to, co je uvarene/nalozene, ziadne nahradne riesenia nie su. Ak nechcu, zjedia si vramci dalsieho jedla, napríklad obed na veceru. Nemusia zjest všetko, to nemam rada, ale primerane, nevymyslat (to uz viem zhodnotit). Ak vymyslaju, nemaju narok na "hlúposti" pomimo.
S jedlom sa nehrame. Po jedle vzdy umyt ruky a usta.

Starsi si uprace zo stola, prestrie si pred jedlom, samozrejme pomoze aj mladsej. Ale toto sa naucil postupne skor so skolkou.

Na posledneho necakame. Kym bol starsi sam, celkom to fungovalo. Potom neskor to bolo kontraproduktívne. V skolke to dodrziaval ale nadalej. Doma sa skor opyta, ci uz moze ist a tento vzorec prebera aj mladsia.

U nas nie je rozdiel piatok, sviatok. Vzdy rovnako.

viestta
10. sep 2022

Áno, od kedy je dával s nami pri stole tak sa učil bontonu pri stolovaní. Odlukaval od nás. Do školky šiel a vedel jest priborom a keď mal dva roky boli sme na dovolenke a v jedálni sa vedel správať.

nika23t
10. sep 2022

Áno, všetko, okrem - dojest všetko- od detí vyžadujem, odkedy sa naučili sedieť pri stole. Áno, jedenie nám trvá dlhšie, nakoľko miliónkrát zabudnú, že sedia preto, aby jedli, ale zásady slušného stolovania ovládajú a je im to prirodzené, nemusím nič pripomínat. Teda, okrem toho, aby jedli,kedze sú strašne nejedacky...
A taktiež, žiadne mobily, tablety, knihy, nič. Pri stole sa počas jedla len najeme. A tiež je to náš spoločný čas, veľa sa zhovarame, ale nie s plnými ústami.

felycity
10. sep 2022

tak ja patrím do kategórie, ktorá si potrpí na stolovanie, cez týždeň sa pri večeri spolu stretávame, počas víkendu spolu raňajky, obed večera ( už máme staršie deti takže sem tam sa stane, že nie sme spolu), cez víkendy stolujeme "krajšie" nikdy som nemala problém pri stole s deťmi, neprekrikovali sa, používajú príbor, servítky proste základný bontón, to čo sme zasiali dnes žneme, sami si vyžadujú spoločné stolovanie , v nedeľu "a la hotelové raňajky", postupne vekom sa naučili , čo sa patrí a čo sa nepatrí,ako má byť správne prestreté,iné základné veci, nikdy som však nenútila deti dojesť všetko, čo sa týka odbiehanie, troška to závisí od veku dieťaťa, ale snažili sme sa to minimalizovať a to spoločné stolovanie je náš časpoločný čas kedy sa zvykneme rozprávať kto čo zažil počas dňa....🙂

simona92101
10. sep 2022

Mam 3.5rocnu a u nas to funguje takto:
-kedze som na materskej,obedujeme vzdy spolu za stolom,ak ma otec HO,tak aj on s nami
-obeduje s priborom,bez hraciek na stole
-ked nezje aspon cast obedu,ziadne mnamky
-neodbehujeme od stola
-ked doje,odnesie si sama do umyvacky

euka210
10. sep 2022

Tak pribor, hlavne noz to az 6r mali a skolaci. Moji kricia, hucia...cim vacsi, tym horsie...11,8,6r. Cize ziadne maniere nemame, uplne by stacilo keby sme sa aj my v klude najedli. Do umyvacky po sebe uz ukladaju, uci sa uz aj najmensi prvacik 6r. Vedia nachystat pred obedom cez vikend taniere, pribory. Najeme sa cca rovnako rychlo vsetcj, len najmensi je slimacik, tak za nim musim ja cakat. Cez vikend obedujeme spolu, ostatne ako manzelovi vyjde, tyzden vecera spolu.

nwnw
11. sep 2022

Vek 5 a 2. Ja som asi benevolentna,ale 2r si vzdy zoberie nieco do kuchyne Starsi pribor nechce pouzivat, lebo mladsi nemusi. Dojedat a cakat na druhych mi pride prezitok. Bud jem a sedim za stolom, alebo nejem. No a vacsinu casu jeme kazdt v inom case. Muz ranajkuje sam,ja s detmi, mladsi o 11:00 obed (lebo ranajky iba okostuje a desiatu nechce) a ide spat,starsi obed okolo 13:00.
Muz neveceria a deti sa snazim aby jedli spolu, nech si mozem zatial porobit.