Udrelo vás už vaše dieťa?

pamag1805
15. aug 2015

ahojte, mam 16 mesačnu dcerku...doteraz bola celkom kludne dieťa, ale začina mať asi obdobie vzdorualebo čo, niekedy ked sa jaší a skušam ju trošku kludniť, tak mi ide dať facku, ked ju prebalujem, tak ma kope a ked je poviem nono, to nemožeš, tak ešte viacej a smeje sa pritom...ked jej niečo zakažem, tak sa pleští o zem a je vybavene, je celkom šikovna, na svoj vek vie aj dosť slov povedať (mamina, tato, babka,dedo,nejde,pajada (parada), avoj, päť,mječko,ano, ne ne, poď, kákat -(skakať), gol, pozna aj niektore zvieratka ako robia, konik, kravička, huska, havinko, mačička, had, sliepka,kohut, opica,slon, ovecka,prasiatko) snažim sa jej venovať, mate s týmto skusenosti, prposím poradte,ako sa mam k nej chovať, ked mi dava facky a smeje sa pritom a ked jej to zakažem, tak sa pleskne o zem, vdaka za každú radu

seahorse27
15. aug 2015

Je to uplne bezne spravanie dietata v tomto veku, vela mam si tym preslo. nestaci povedat nono, treba pevne chytit ruku a DORAZNE povedat "nesmies bit mamu". V pripade potreby drzat dieta v pevnom objati, pokym sa neukludni...ono musi pochopit, kde su jeho hranice, momentalne ich testuje a skusa, co vsetko moze. Ty si ta, ktora hranice urcuje. Hadazanie o zem nechaj bez povsimnutia, po case zisti, ze tym nic nedosiahne a prestane to robit...aj ked v urcitych fazach to bude skusat znova, ci to nahodou o 2 mesiace nezaberie 😀

mlil77
15. aug 2015

je to uplne normalne ze zacina skusit co vsetko si moze dovolit 🙂 robi to kazde dieta a je len na rodicovi co z toho nakoniec bude. Dieta ma vediet co si moze a co nemoze dovolit a treba to uz od malicka ucit. Nie je to zle co robi, ona skusa kam az moze zajst, co vsetko jej dovolis. Aj ked sa hodi o zem nesmies zmenit nazor pretoze ak zmenis nazor preto aby sa ukludnila, dosiahla svoje a nabuduce to bude rovnako a bude to horsie a horsie. Vyzera ze tvoja mala je sikovna kedze ma len 16 mesiacov a uz takto vzdoruje, myslim ze deti vzdoruju v 3 roku zivota. Mas sikovne dieta ale pravidla si musis stanovit uz teraz aby ti neprerastla cez hlavu a nebola rozmaznana ze ked si dupne bude po jej, vsetko je to o vychove, je to dlhodoba zalezitost. Ak ta nabuduce napriklad udrie , daj jej najavo ze ta to boli, ze si z toho smutna a ze sa to nesmie robit...(skus si na nete niekde nastudovat akym sposobom jej to dat najavo) nesmies reagovat tak ze nono a hned sa zacat usmievat ani to ze ked sa ti hodi o zem ze zacnes jej vyhovovat, su to najcastejsie chyby ake robia rodicia. Ano nie som este rodic, sice o chvilu uz budem ale som ucitelka so 7 rocnou praxou a co to uz o detoch viem. Vela deti je v dnesnej dobe rozmaznanych a vela rodicov si mysli ze ich deti su geniovia a potom to vyzera tak ako to vyzera......ona sa ti parkrat o zem hodi ale neskor sa nauci ze tym nic nezmoze a hadzat sa nebude, ver mi.

pamag1805
autor
15. aug 2015

@seahorse27 dakujem,skusim 🙂

klara023
15. aug 2015

My nemame take problémy aby ma bila ale ked som ju par krat prebalovala tak kopala z nohami a smiala sa tiez.. X krat som povedala ze nemoze do mna kopat ze ma to boli.. obcas srandicky a nepocuvla.. tak som ju normalne tapla po nohe a len sa na mna pozrela ze som ju buchla (jemne) a bol klud
Niekedy aj dieta musi pocitit bolest ake to je ked on kope.. nehovorím ze mas dat facky 😀 ale tak sapnutie po prstoch nikomu neublížilo.

pamag1805
autor
15. aug 2015

@klara023 ved jasneee, tapla som, sa zacala smiat a znova....predychavam, nechcem ju bit,teda nie bit,ale capat...ale asi sa niekedy neudrzim...o tom siskani som vela pocula,to ako ked sa jej nebude pacit daco alebo sa bude moc jasit a budem ju chcet skludnit,tak ju mam obimat???

sardinka333
15. aug 2015

@pamag1805 pekne to tu baby popísali....a prepáč ale ,,ked mi dáva facky,,...a čo si ty fackovací panák? Tiež nie je ,,zakaz ako zakaz,,...niektorí zakazuju ,,anjelskym hlasom,, v ktorom nie je ani zrnko autority a dieťa vyciti že to mama ani nemyslí važne a tak sa smeje dalej. To proste musí v tebe byť - autorita, láskavá ale pevná a to si vybudovať dokážeš. Ved nech sa plieska o zem...čo je na tom? Tento prejav treba uplne ignorovať.....deti skúšaju kde su hranice.
Syn ma ,,nebil,, dcera nás bila...hovorili sme anjelskym hlasom, vysvetlovali ,,nono,, bolí nás to....nakoniec dostala na riť a bol pokoj. Dnes su už deti ovela väčšie, školáci...a len raz by na mna vztiahli ruku tak im ju dolamem!

haslerka1975
15. aug 2015

seahorse27 dala presny navod, ako na to.

karolek
15. aug 2015

Mne sa to úplne bežné nezdá. Obdobie vzdoru nemali moje deti, sestrine deti ani kamarátove deti. 16 mesačné dalo facku? Ako ho to vôbec napadlo? No a o zem sa plesol raz v obchode susedkin chlapec. Asi trojročný. Bolo to prvý a posledný krát. Doma ho zdrala, čím ostal veľmi zaskočený, lebo dovtedy telesné tresty nepoužila. Odvtedy sa o zem nehodil. Výchova je veľmi ťažká vec, absentuje hlavne dôslednosť, praktizuje sa akási moderná výchova, deti si robia čo chcú, žiaden rešpekt k rodičom a vôbec k dospelým. Dieťa sa MUSÍ naučiť počúvať, vedieť, že poslúchnuť treba na prvý krát, nie dookola ho upozorňovať...

pamag1805
autor
15. aug 2015

@mlil77 ved to,ze nechcem mat rozmaznane dieta, len neviem ako posstupovat, starsie generacie radia rszne zakrocit a mladsie,ze vysvetlovat,vysvetlovat...len co jej navysvetlujem...asi fakt razne zvysit hlas, len aj to som skusala a potom mi to bolo luto, ze na nu zjapem....asi musim razne zvysit hlas, a neustupovat....

pamag1805
autor
15. aug 2015

@karolek tak ju to napadlo,ze bola rozjasena a ked som ju chcela skludnit, tak sa smuala a rizjadzovala rukami a ked mi pleskla, tak som ju chitila,povedala,ze to nemoze,ale ona sa smiala dalej a rozhadzovala rukami stale, tak som zhukla pustila som ju a ona si sadla na zem z revom....potom mi to bolo luto,zr som na nu zjapala...v com som spravila chybu?????

kuriatkomm
15. aug 2015

@karolek "Doma ho zdrala"? To je snáď prehnané. Sú to deti preboha..

klara023
15. aug 2015

@pamag1805 pozri. Moja ma 3roky a mozem povedat ze som ju nikdy nezbila.. ak nieco urobi chce urobit?zvysim hlas a vie ze urobila nieco zle..ak moj ton nerespektuje dostane po rukach(prsty,opak dlani) to uz zaberie a skludni sa.. zase ako pises mladsia generacia HOVORI vysvetlovat,a silno stiskat..
PRIKLAD: Dieta prebalujem a začne do mna kopat, upozornim ju a ona sa smeje a kope ma zase a JA JU MAM SILNO OBJAT- U MNA to je divne.. objatim sa nic nevyrieši.. je ine ak dieta ma zachvat hnevu,vrieska atd.. vtedyby som ju asi ukludnila objatim..

karolek
15. aug 2015

@kuriatkomm Áno, dostal na zadok a poriadne. Pri počutí frázy "Veď sú to deti" sa mi ježia chlpy. Túto formulku s obľubou používajú všetci rodičia s nevychovanými deťmi.

sardinka333
15. aug 2015

@pamag1805 aká lutosť? teba dieťa ,,otlka,, a tebe je luto že ho okrikneš, napomenieš? 16 mesačné dieťa rozumie jednoduchým pokynom,jednoduchým slovám, vníma ton hlasu, gestá, mimiku...100x lepšie ako 10 minutový monolog o tom ako ,,nebijeme mamu,,. Nemá zmysel ani denne deti okrikať, zjapať...na to sa stanu odolné ako škvrny na pradle. Okriknut dieťa je idealne ak ide o vaznu vec - lebo vtedy zaujmeme jeho pozornosť velmi rýchlo. napr. ked ide auto..tam nie je čo vysvetlovať, tam sa musí posluchnut. To že je nejaky pokyn ,,važny,, musia citiť z tvojho hlasu, vidieť na tvojej tvari...aj tie staršie deti.
U nás velmi pomaha aj to že s mužom sme vychovne zajedno, nie je to len na mojich pleciach. Ked su deti drzé, papuluju tak hned im povieme ,,ako sa to rozprávaš s mamou?,, a opačne ak vidím že ,,pyskuje,, tatovi tak hned upozorním ,,to sa ako s tatom bavíš?,, proste nenecháme to len tak že sa s nami bavia ako s kamošmi zo školy...toto ja neuznávam. Kamošou má x, rodič je len jeden jediny.
Naša dcera to je baran, aj znamenie...tvrdý oriešok, tam ak popustim že som nedosledná tak hned vidim že je zle. Jej poviem ,,prosím ťa odhod toto do koša,,....,,počkaj,, ,,hned,, a čakám....keby som netrvala na tom aby prišla a urobila to tak sa na mna vyprdne a neurobí ale ja aj 3x poviem..prosim ta urob to...alebo poprosila som ta tak to urob..a neprestanem kym to neurobí.
Znie to tvrdo ale o tom je to - doslednosť. Niekedy sa musim postaviť z gauča od kavy a ist sa pozrieť či to o čo som poprosila urobili...lebo akonahle to ,nečekujem,, tak to ide do stratena a potom je to tak že človek je z toho nervozny, začne tomu podliehať, kriči...,,čo som vam povedala,,....tam sa nechcem velmi dostať do toho bodu. ALe stava sa, sice už menej ale stale robim chyby.

jana_eyre
15. aug 2015

@karolek ja mam deti kludne a vacsinu casu pocuvaju.. ale ak mam pravdu povedat, mne sa jezia chlpy ak niekto tvrdi, ze deti "maju pocuvat na prvy krat" a frazy "ved su to deti" pripisuju iba rodicom co svoje deti povazuju za polobohov..

mozes sa aj na hlavu postavit, deti su naozaj len deti a my im mame ukazovat ako sa spravat.. a kedze su to deti, nemaju pamat ako dospely - takze im to treba aj opakovat ako verklik.. na svoje deti som prisna, ale urcite neocakavam, ze vsetky moje prikazy budu plnit ako mali vojacikovia..

pamag1805
autor
15. aug 2015

@sardinka333 aj mala je baran :-O

mlil77
15. aug 2015

Nemam skusenosti s takymi drobcami ale s detmi vo veku od 7 do 10 - tam nie je problem im to vysvetlit ale u 16 mesacnej fakt neviem, no viem ze musis najst sposob akym ona pochopi ze je to zle, ze sa to nesmie. Len dufam ze ked si sadla s revom na zem ze si ju vtedy nedvihala a neospravedlnovala sa - to by bolo zle, to by znamenalo ze dosiahla svoje. Mne sa pacil nazor nick seahorse27. Musis vymysliet nejaky vhodny trest...sama som bola svedkom ked dvojrocne dieta bilo babku hryzlo do noh - kukala som ako puk a ta babka ze nic moj zlaty a mojkala ho a ono ju kopalo, ostala som bez slov a ked to urobil otcovi tak mu nalozil na rit a ocovi to uz nezopakoval ale babku bil furt lebo mu to dovolila. Ak sa napriklad hrate s nejakymi hrackami a ona to urobi, povedz jej ze toto nesmie robit, ze ta to boli, si z toho smutna a ze s hrou koncite a hru ukonci - to bude pre nu trest a ked bude revat nech si reve. Povedz jej ze ked sa mamke ospravedlni a slubi ze to uz robit nebude tak budete v hre dalej pokracovat. Alebo ak to urobi tak jej povedz ze (co ja viem) za to ze si mamku udrela dnes nebude ziadna rozpravka....mozno jej citas v noci rozpravky a ked pride vecer a bude chciet rozpravku, pripomenies jej ze dnes rozpravka nebude lebo si ma udrela ale ak zajtra ma neudries a budes cely den dobra precitam ti dve rozpravky.....proste najst sposob, co ma rada jej odmietnut - potrestat ju tym, aby sa naucila ze to nemoze robit. Ty si dceru najlepsie poznas. Alebo ked ta udrie tak povies ze vy s ockom si date vecer kolacik ale ona nebude mat lebo ta udrela - samozrejme ked budete jest kolacik ona bude revat a ty jej pripomenies preco ho nema, ale nesmies jej ho dat aj ked bude revat ale slub jej ze zajtra dostane ked bude dobra a nebude mamku bit. Je tisic sposobov, v rychlosti ma napadli take ..........

kuriatkomm
15. aug 2015

@karolek Ja,zatiaľ,nevychované dieťa nemám 🙂 je ešte malá,na to,aby bola nevychovaná,možno raz taká bude. A keď sa mi raz pleskne v obchode o zem,tak ju "nezderiem". Na čo,aby plakala? Aby sa ma bála? Tak si ju nebudem všímať,nech trucuje.

pamag1805
autor
15. aug 2015

@mlil77 dakujem,si zlata...,🙂 a nie, nelutovala sim ju,len som ju obisla a bolo....revala,revala, voda zo zubov mi tiekla,tak som sla na wecko, zakricsla som na nu nech ma hlada, vtom ticho a krd ma nasla, tak strasny usmev na mna hodila, sa mi hodila okolo stehien, pohladkala som ju a povedala,ze mamu bit nemoze, ze ju lubim,ale toto sa nerobi

jana_eyre
15. aug 2015

@pamag1805 ked na mladsiu nezabral prisny hlas, zacala som naoko plakat a zvaznela, ked si uvedomila, ze ma bitie od nej moze boliet.. je uplne normalne ze deti skusaju hranice a ak im budeme dorazne vysvetlovat dosledky konania /aj viac krat/ deti to pochopia.. samozrejme nie hned, ale casom.. je este mala, nedokaze si uvedomit, ze ta to boli..

pamag1805
autor
15. aug 2015

@jana_eyre dakujem za odpoved 🙂

seahorse27
15. aug 2015

@pamag1805 to pevne objatie sa robi len vtedy, ked ma dieta hystericky zachvat - hadze sa so zlostou o zem, kope okolo seba, bucha krici, pripadne teba nekontrolovane bije - hlavne, aby sebe alebo inému neublizilo....nie, ked sa len jasi...a okrem toho to nefunguje na vsetky deti, treba to len skusit. A k tomu vysvetlovaniu - 16-mesacnemu dietatu vela nenavysvetlujes...to chce razne kroky (nemyslim bitku), autoritativny ton, jasny prikaz - jasna informacia, ze toto nesmie...

kuriatkomm
15. aug 2015

@pamag1805 tak sa to robí 🙂 !

charlie1980
15. aug 2015

Mozno to vyznie pre niektore mamicky tvrdo....Ale...moj syn sa mi prvykrat hodil o zem v 16.mesiacoch. Bolo to v zime u detskej lekarky v cakarni. Nepovedala som ani pol slova, ublizit si nemohol, mal ciapku. Vyhadzal sa, ludia na nas pozerali (bolo mi to jedno, Istotne si tym kazda presla) a isli sme. Druhykrat doma na podlahe. Buchol si hlavu o dlazbu. Tretikrat mi chytil pre istotu ruku, ked sa zacal hadzat, opatrne pozeral za seba a na vysku, z akej sa pusta a ja som ho pustila. A tam sme aj skoncili. Uz nikdy viac sa o zem nehodil. To, ze 16.mes (za predpoklada, ze je dusevne zdrave) nevie, Co robi, mi nikto nevyhovori. Treba byt razna, pretoze neviem si predstavit, ze taketo sceny by som prezivala denne. No viem aj o detoch, ktore si dokazu ublizit, nastastie, nebol to nas pripad.
Musis byt razna od sameho zaciatku. Mna zatial syn Este neudrel, Ale som si viac nez ista, ze keby ano, tak aj na zadok vyfasuje.

michaelkanr
15. aug 2015

@charlie1980 tym syna len naucis ze udery su povolene-ale pre toho silnejsieho...mne je vzdy smutno-smiesno ked vidim ako mamicky bitkou ucia dieta, ze bit sa nesmie 😝

seahorse27
15. aug 2015

Moja dcera sa hadzala o zem jedine doma,v bezpecnom prostredi, pred cudzími ludmi hrala anjelika odmalicka 😀 Ja som ju nechala, zakrocila som len vtedy, ked naozaj hrozilo, ze si ublizi - vtedy zafungovalo pevne objatie a to prechadzala do poriadnych amokov, moja mama nas uz posielala k psychiatrovi 😀 . Skusala nas bit, ale to sme jej zatrhli...postupne to preslo len do fazy zahanania sa rukou a uz si udriet netrufla a postupne to vymizlo uplne...deti su prespekulovane, skusaju, co mozu a len my im mozeme ukazat, ze odtial-potial. Tiez "milujem" maminky, ktore sa nechaju obtlkat a okopavat svojimi detmi, vidim, ze sa citia trapne pred inými, ale nijako nezakrocia, prosikaju tie svoje deti, aby prestali, hadzu smutne oci, hovoria na ne jemnunkym hlasom "to nesmies, milacik" - takto sa to nerobi!

charlie1980
15. aug 2015

@michaelkanr Dufam, ze kym ho napadne ma udriet, tak autorita matky uz bude davno jasna 🙂 Neviem, ako Stare mas dieta, no ty mi chces povedat, ze do 20.r, kym bude v pozicii toho slabsieho, ruku nan nepolozis...? Sklanam potom velky obdiv!

michaelkanr
15. aug 2015

@charlie1980 to som tam napisala? hovorim ze nasilim ucit dieta ze nasilie je zle je vlastne logicky nezmysel 😉 dieta vnima najma to ako sa rodic sprava, rodic mu ma ist prikladom a bitkou mu zrovna dobry priklad a nasledovania hodny nedava.

charlie1980
15. aug 2015

@michaelkanr Ach ta teoria 😀 Neviem, Preco si mi neodpovedala na otazku... Ty na svoje dieta ruku nikdy nepolozis ?

charlie1980
15. aug 2015

@michaelkanr Myslela som teorie vseobecne, nie len tuto, aby som to upresnila. A pytala som sa na dalsich 15r v buducnosti. Ty pocas tychto 15r nikdy na svoje dieta ruku nepolozis ? Potom Este raz...sklanam moj obdiv, ak je to tak.