icon

Udrelo vás už vaše dieťa?

pamag1805
15. aug 2015

ahojte, mam 16 mesačnu dcerku...doteraz bola celkom kludne dieťa, ale začina mať asi obdobie vzdorualebo čo, niekedy ked sa jaší a skušam ju trošku kludniť, tak mi ide dať facku, ked ju prebalujem, tak ma kope a ked je poviem nono, to nemožeš, tak ešte viacej a smeje sa pritom...ked jej niečo zakažem, tak sa pleští o zem a je vybavene, je celkom šikovna, na svoj vek vie aj dosť slov povedať (mamina, tato, babka,dedo,nejde,pajada (parada), avoj, päť,mječko,ano, ne ne, poď, kákat -(skakať), gol, pozna aj niektore zvieratka ako robia, konik, kravička, huska, havinko, mačička, had, sliepka,kohut, opica,slon, ovecka,prasiatko) snažim sa jej venovať, mate s týmto skusenosti, prposím poradte,ako sa mam k nej chovať, ked mi dava facky a smeje sa pritom a ked jej to zakažem, tak sa pleskne o zem, vdaka za každú radu

sardinka333
15. aug 2015

@michaelkanr logický nezmysel je to čo píšeš ty. Dieťa vyrastajuce v harmonickej rodine, prostredí, kde sa s ním komunikuje, berie sa do uvahy jeho názor ,,jedno výchovné zaucho,, iste nesposobí že dieťa sa naučí ,,násiliu,,. To je blbosť. To by dieťa muselo byť denne otlkané za každu maličkosť resp. väčšina výchovy by sa realizovala bitkou, krikom.

To čo ty píšeš by platilo v pripade, že v rodine prevláda atmosféra kriku, na dieťa sa denne jačí, kričí a sposob komunikácie je nervácky, násilnícky...v tom pripade si dieťa osvojí tento model premýšlania a následne správanaia.

Suhlasím s tým že rodič je prikladom - resp. rodičia ako takí su deťom prikladom. Ako sa rodičia spravaju k sebe navzajom to vidia deti...ak deti ,,biju mamu,, a tatko to vidí a ani nemukne...tak to tiež nie je ok. Ak sa partneri medzi sebou handrkuju, otec si nevaži matku, uprednostnuje svoje koničky, ,,drží kasu,, a žena žije z materskej, doma velmi nepomože, všetko je na pleciach ženy..vychova, domacnost....tak toto je model, ktorý si deti odnesu do svojich rodín. Ked deti vidia že otec s mamou si nevedia povedať prepáč, prosím ťa, dakujem ..lubim ta...tak to mna osobne trápi viac ako jedno ,,výchovné zaucho,, alebo capnutie na zadok v situácií kedy treba dieťaťu jasne ukazať kde su hranice.

michaelkanr
16. aug 2015

@sardinka333 ano, dieta prebera model rodiny, suhlasim s tebou. Stale som som ale presvedcena, ze bitkou dieta nevychovas, to je len ulavenie vlastnym nervom-plati to 100% pri detoch malych. Co takemu 16mes dietatu da take vychovne ked ho matka nacape na zadok? Vonkoncom nic. A tym ze rodicia dieta fyzicky nepotrestaju, to neznamena, ze jeho nevhodne spravanie toleruju 😉 predssa existuju aj ine vychovne postupy ako fyzicke tresty (aj ked to podla mna vychovny postup nie je).
Taka facka moze mat opodstatnenie napr v puberte-cisto teoreticky, ale ani o tom nie som presvedcena, take velke dieta nemam, spytaj sa ma tak o 15 rokov 😀

papinotata
16. aug 2015

@seahorse27 100% suhlas..

papinotata
16. aug 2015

@karolek ake mas prostriedky na prinutenie dietata, aby pocuvlo na 1.krat?? ja mam 3 a ani jedno nepocuva na prvy krat...Iba ked poriadne zvysim hlas...a preberiem ich zo svojej cinnosti..

deny81
16. aug 2015

@pamag1805 necitala som prispevky predo mnou, ale to co robi mala je normalne a bezne a teraz je prave cas, aby si jej ukazala/naucila ze sa to nesmie a cas na stanovenie hranic. dieta nevie,ze ti ublizuje, ty mu musis ukazat ze to nie je spravne a ze od nej vyzadujes, aby to nerobila. samozrejme nepojde to hned po prvom upozorneni, ale neboj sa, prejde to,nauci sa socialnym normam. jednoducho jej v tom zabran - nikdy nevracat uder spat, tak malému dietatu pomoze ked uvidi velmmi smutny vyraz, opakovat, ze ta to boli, urobi ti "bobo" a to sa nerobi, ked neprestane i tak, treba uz len trvat na tom, ze to nesmie a "neustupny" vyraz. jej "buchanie" nema podla toho co pises podtext hnevu ci odplaty - to je dobre. ty si jej mama a najlepsie vies ako na nu. kazde dieta je ine, takze nie vzdy funguju "osvedcene recepty".

charlie1980
16. aug 2015

Fyzicky trest pre dieta nema byt kazdodennou zalezitostou, ako to uz opisala sardinka333, ani samozrejmostou, ani vychovnou metodou, ani nema sluzit k ulaveniu vlastnych nervov. Ale znak toho, ze sa prekrocila maximalna Monza hranica, kedy vsetky vychovne metody zlyhali. Nie som zastanca fyzickych trestov, Ale urcite nebudem cakat na to, ze budem sediet nad teoriou a dostanem jednu zlava od mojho dietata, lebo chudatko, Este je male, Este tomu nerozumie. Ja nehovorim, ze 16mes.dieta treba hned stlct, lebo ma obdobie vzdoru alebo proste nevie inak vyjadrit svoj nesuhlas. Ja hovorim, ze aj 16mes dieta ma rozum (16.mesacny) a ked rodic nebude dosledny od zaciatku, tak sa to moze vymknut spod kontroly (dalsi surodenec, jasle, skolka, nastup do zamestnania) A koniec koncov, to Co plati na moje dieta, nemusi platit na ine. Maju svoj charakter.

loulou
16. aug 2015

Ja mam deti 2 a na každé platí niečo iné, asi treba skúšať čo zaucinkuje na tvoje, ja som tiež skúšala a spôsob sa našiel. Súhlasím s tým že 16-mesacne dieťa má už rozum. U nás v niektorých prípadoch zabralo naozaj len capnutie po zadku, niesom zástanca fyz. trestov ale po skúsenosti kamarátky si myslím že občas sú nevyhnutné, samozrejme záleží čo a začo. Kamoska svojho staršieho syna nikdy neudrela, vysvetľovala, obimala či dohovarala. Teraz ma 15-rokov a ak nieje po jeho nemá problém streliť mame facku. On je v pozícii toho silnejšieho, nakoľko je od nej o hlavu vyšší a asi 20kg ťažší. Do výchovy mladšieho už zasahoval aj otec prestal pracovať v zahraničí a teda bol kazdodenne doma, on je stará škola ktorá s nejakým oprávneným capancom problém nema. Jed nepomohlo mamine upozornenie nasledovalo otcovi a to už na mladšieho zabralo. Mladší má 8 rokov, vidí že starší brat nemá nemá problém mame vrátiť, ale on sito nedovolí, lebo vie ze jeho čin by mal následky. A my s manželom takisto učíme deti že za svoje činy si musia niesť následky už od mala.

davija
16. aug 2015

Pri prvom dieťati som fyzické tresty tiež "neuznávala", nechápala som ako niekto môže 2ročné dieťatko udrieť po zadku. No pri druhom som pochopila, že som bola hrdinka len a len vďaka mojej miernej dcére. Ona mi proste za tie roky nedala dôvod!
Ale mladší syn je iné kafe. A robil presne to čo tvoja dcéra, pri prebaľovaní zúrivo kopal a poviem vám keď s úsmevom po desiaty krát odignoroval moje "no no" a ja som dostala pätou do nosa tak, že som videla hviezdičky, pleskla som mu po zadku bez mrknutia oka. A potom som ho vždy upozornila, nech nekope, lebo ho plesknem po zadku a keď napriek tomu kopal, pleskla som. Po čase s tým jednoducho prestal. A potom mal obdobie keď hrýzol, štípal, kopal... A viete čo? Keď nepomohlo napomenutie tak som ho aj ja uhryzla, uštipla (samozrejme primerane veku, nemal po mojom hryznutí modrinu ako ja od neho!!!) aby videl, že to nie je nič príjemné. Po čase tiež prestal.
Metódu silného objatia praktizujem, keď ho chytí amok a musím povedať, že to naozaj pomáha. Keď zúri, tak uistenie, že ho ľúbim a pevné objatie ho vždy upokojí.
Ale súhlasím s charlie1980, na každé dieťa platí niečo iné.

davija
16. aug 2015

@loulou Bože môj, to sa mi nechce veriť, že 15 ročný dá/vráti facku mame!!! To je strašné. Tu by mal otec rýchlo zakročiť...

charlie1980
16. aug 2015

@davija Toto hovorim presne aj ja...su proste deti, ktore nikdy matke nedaju dovod...aj take su...ved kto by uz len capal deti bez dovodu...? Len chory rodic. Ale...moj syn je tiez riadne kvitko, u nas funguju postupy : no-no, zvysenie hlasu, zdvihnuty ukazovak a krutenie hlavou a este raz zvysenie hlasu. A to je pre mna max.hranica. A funguje to. Ked vidi ukazovak, pochopi. Aj ked niekedy s placom, Co je normalne, Ale pochopi. Mamicky, ktorym deti nedavaju podnety, nikdy nepochopia mamicky tych narocnejsich deti. Presne ako si to opisala. Ja keby som chcela mat druhe dieta, tak si to sakramentsky rozmyslim a pri mojom synovi by dalsie 2r ani neprichadzali do uvahy. Je to tvrdohlavec, skorpion, silna osobnost.

loulou
16. aug 2015

Presne si vystihla môj a mužov názor @davija.
Naša dcéra teraz na dovolenke tiež schytala po zadku. Utiekla nám počas túry, najskôr som jej dohovorila, otočím sa na syna a ona zdrhla zasa. Keď som ju dohonila tak vyfasovala a už ju to viac počas zvyšných 3 hodín ani nenapadlo. Jedna mama s deťmi priviazanymi na akoby voditkach chcela na mňa a manžela volať políciu za pár po zadku, tak sme jej jasne vysvetlili že radšej zbita dceraako zabita. A to už je školáčka ale povedať si nedala.

loulou
16. aug 2015

@davija ani ia som neverila kým som nevidela. Mama nechce dat peniaze on jej vrazí a pod.. Otec aj zakročiť ale jeho má rovnako v paži ako mamu. Momentálne ho rieši polícia i sociálka za ublíženie na zdraví. Pekne to s num nedopadne. Kamoska kade chodí tade plače, ale už je neskoro. Nie nadarmo sa hovorilo Ohýbať ma mamko pokiaľ som ja Janko. Keď ja budem Jano, neohnes ma mamo. Plne s tým súhlasím

marylis
16. aug 2015

@karolek bit deti je protizakonne, tak si to uvedom! Bijes aj inych, ci sa specializujes len na deti? Ubohe!

charlie1980
16. aug 2015

Esteze su 15r. deti pod zakonom a mozu bit svojich rodicov.

bubelko
16. aug 2015

@charlie1980 presne, deti maju prava a ziadne povinnosti a potom to takto vyzera 😉 deti mozu vsetko, nemusia nic a nebodaj od nich nieco chces a ocakavas, tak si rodic-vydriduch, a kazis svojim detom buducnost, zabijas ich kreativitu a nevim, co vsetko.
ked udrie 16m dieta, je to preto, ze skusa, ked udrie 15r, tak to uz je cielene.

@pamag1805 v jej veku by som sa snazila zachytit jej ruku skor ako udrie a vazne povedala stop alebo nie. mne takto mladsi syn hryzol. nakoniec sice dostal za to po zadku, ale nie preto, ze pohryzol mna, ja som vzdy stihla uhnut skor a povedat nie, ale ked po roku kusol brata cez tricko do chrbta tak, ze tiekla krv, tak to som uz slovami neriesila, skratka dala dole plienku a supla dve na zadok a bolo po probleme s hryzenim...
a tiez nie som zastanca telesnych trestov. ale niekedy jedna rucna-strucna vyriesi viac ako 1000slov ...

davija
16. aug 2015

@charlie1980 Tak môže byť, že druhé dieťa bude presný opak. Moje deti majú veľmi odlišné povahy a rovnakých rodičov... 😀
@loulou Verím, že si sa aj poriadne naľakala, dieťa mohlo niekam spadnúť a tragédia je na svete. Moja staršia je taká, že "kde ma posadíte, tam ma nájdete". Dlho som si myslela, že to je výsledok mojej geniálnej výchovy. Haha, ona len skrátka nemá potrebu niekam loziť, je "pohodlná".
Univerzálny návod na deti neexistuje, treba skúšať, fyzický trest je posledná možnosť. Ale ja mám zase obidve deti veľmi dobré. Jasné že vrieskajú, behajú, robia bordel, vadia sa, bijú sa, ale ani jedno nie je tzv. hyperaktívne, takže nemám skúsenosť s extrémnymi situáciami a u nás je určite 99% o dohovore.

davija
16. aug 2015

@bubelko Veď práve, syn tiež veľmi silno hrýzol aj svoju sestru. Muža pohrýzol do krvi na stehne... Ja neverím, že v takýchto situáciách pomôže donekonečna opakovať nesmieš. A nechám si dohrýzť staršie dieťa? Len to doteraz nechápem, ako ho to vôbec napadlo, staršia to nikdy nerobila...
Chcem zdôrazniť, že keď som mu to vrátila, nebolo to nič strašné, ale zase musel pocítiť miernu bolesť, ťažko sa to virtuálne definuje... ja som to dokonca najprv vyskúšala na svojej ruke, aby som vedela akú intenzita je ok. Ale ako čítam loulou - "Malé deti malé radosti, veľké deti veľké starosti..." :(

loulou
16. aug 2015

@davija Moje deti sú tiež úplne odlišné, syn je kľudnejšie a poslusnejsi. Tiez riešime väčšinu dohovorom, aké keď utiekla vo výške 1500m a my sme nevedeli kde je pri ton počte ľudí čo sa tam premelie, krvi by sa vi mne nedorezal čo sme sa tak zľakli a pritom 5 min predtým sme ju zato hresili že to nesmie

sardinka333
16. aug 2015

@loulou ty kks!!!A to otec ako vidí že 15 ročný zasran da matke facku a ako nič??? Akože ma v paži?
Moj muž by syna zdral ako žito a v 18tich mením zamky a nech ťahá do pečka!!! Rodič to krmi, živí, dava peniaze...strechu nad hlavou, vari, pere,stara sa a decko ma bude otlkať?? Ved bez rodičovskej penazenky je to decko nič, nula, bezdomovec....všetko čo má, má vdaka rodičom. Bolo by mi jedno ze je to moje dieťa - vykopnem ho z baraku ani nestihne po vzduchu zalapať! Pre takých sa da vybaviť na žiadost rodiča pekne pobyt v ,,pasťáku,,.
Čo z takhé chalana vyrastie? Tyran čo bude biť aj svoje partnerky...

loulou
16. aug 2015

@sardinka333 nie otec mu aj vrazí ale syn má ako mamu tak aj otca v paži. U nich je to dôsledok výchovy dieťa má práva povinnosti nie a môže vyjadriť svoj názor a osobnosť bez usmernenia rodiča

davija
16. aug 2015

@loulou Veď ja ťa úplne chápem, musel to byť šok, obzrieš sa a dieťa nikde. A človeku rupnú nervy. Úplne inak sa díva na situáciu v kľude domova za klávesnicou alebo ak nejde o tvoje dieťa, preto moralizovať o tom, či bola bitka oprávnená, je trochu pokrytectvo. Podla mňa by presne v takejto situácii každý rodič vykypel. Ale možno sa mýlim... 🙂

lucy1311
16. aug 2015

@pamag1805 toto poznam. maly to tiez robil a teraz ma cez 2,5roka a chyta riarne maniere napriek tomu, ze ho aj vyhresim. obcas schyta po zadku, ale u nas zabera ratanie do 3 a ked na 3 neposluchne, tak dodrzim trest co som mu slubila. zatvorim ho na par minut (2-5) do druhej izby s tym, ze ked sa ukludni moze vyjst, lebo samozrejme vtedy mu uz veselo nie je ;). objimem ho a poviem mu, ze ho lubim ale nesmie robit to a to a musi mamu posluchat. potom je uz dobre ... nachvilu 🙂 ...videla som to aj v telke pri nezvladnutelnych detoch tak pestunky reagovali a fakt to zabera. jasne ze ty mas mensie dieta ale ratanie do 3 aplikujem uz davno a vacsinou zaberie 🙂

charlie1980
16. aug 2015

@davija Hahaha, to by sa "ten hore nadomnou musel zlutovat", aby to tak bolo 😀 Napadla ma taka story...isli sme s malym kupit topanky...vreskot, sceny, od vchodu do predajne az po zaplatenie. Stojim v rade, plno ludi predomnou, vsetci sa otacali. Prisla som k pokladni...asi sa mi smutok musel dat vycitat z vyrazu a pokladnicka mi hovori: nic si z toho nerobte, ja ked som mala prveho syna, myslela som, ze to horsie ani nemoze byt. A ked sa narodil druhy, tak to bolo Este len ine kafe! Este horsi 😀 Hned sa mi aj slzy pustili 😀

@bubelko
Ja nechcem byt ta najdokonalejsie matka, aj ja som uz zlyhala, aj si to priznam. A snazim sa z toho ponaucit. Ale Fakt odtial potial...zvlast u mna, pretoze nahradzam obidvoch, o to je to tazsie. A moze to mat nasledky. Preto sa snazim byt razna od skoreho veku. Nie vyvolavat strach u dietata, Ale respekt. Hranice. Aby som raz nemusela plakat, kade budem chodit, ked bude mat 15r., ako sa to spomina vyssie. Byt matkou je fakt narocne 🙂

bubelko
16. aug 2015

@charlie1980 ani ja nie som dokonala, nikto nie je 😉 ale ako pises, hranice musia byt, a taktiez aj urcite povinnosti a ciele a ocakavania od deti - samozrejme primerane veku. nebudem od 3r ocakavat, ze vynesie smeti, ale od 8r uz to ocakavat mozem a ocakavam, ze ich vynesie, ked mu poviem...😉

dilino
16. aug 2015

ked dovoliš 16 mesačnej aby ti dala facku to si kde chyť jej vrať samozrejme slabučko a povedz že nesmie v pripade že sa to bude opakovať za každym to urob a odučiš ju odtoho ked dovoliš aby si na 16 mesiacov k tebe dovolila čo bude robiť ked bude chodiť do zakladnej školy na prvy stupeň čo ťa bude biť a manžel ked ho maš na to hovori čo či to necha tak predsa to nemôžeš dovoliť ked to nechaš bez povšimnutia bude skušať kde su hranice a neskôr v dospelosti ťa môže biť budeš bita vlastnym dietatom to ani nedovoľ to sme kde vratit je to treba aby vedela ako to je inač to neodučiš dalšia vec musela to vydieť niekde že bud teba udrel muž alebo niekto z rodiny niekoho a vydela a mysli si že je to spravne čo take male dieťa vie či je to spravne nemôžeš povedať že to bolo z ničoho nič musela to niekde vydieť preto treba ju to čo najrychlejšie odnaučiť a vratiť jej samozrejme capnuť aby vedela ako to je lebo neskôr svoju agresivitu vo vyššom veku bude stupňovať aj vôči tebe aj druhym ona to niekde musela vydieť neexistuje že to urobila sama od seba hluposť tak treba hľadať pričinu zavčasu a ešte že sa smeje pri tom tak to určite mamičky mi daju za pravdu že to niekde musela vydieť lebo väčšinou je to tak že ten kto da druhemu facku sa vysmieva do tvare toho druheho.

lucy1311
16. aug 2015

@dilino ked tak mohla to vidiet aj v obycajnej rozpravke napr taky tom a jerry ... nasilie nemusi byt zasadne iba v rodine. dnes je toho plno aj v rozpravkach... ja tiez malemu vratim aby vedel ale on na to nereaguje. ako som pisala u nas zabera pocitanie a slubeny trest ak pocitanie nepomoze.

mirkava
16. aug 2015

@pamag1805 ja mam 16 mes. chlapceka a ten ma stipe a kuse a ked mu tozakazujem tak to robi naschval. Snazim sa to ignorovat a nereagovat na to, lebo mam pocit ze pre neho je to ako hra...

maslenka47
16. aug 2015

@mirkava z nereagovania a ignorovania sa to dieta ako ma dozvediet, ze take spravanie nie je v poriadku? ci to zacnes riesit az potom, co bude stipat a kusat spoluziakov v skolke/skole? Alebo aj potom to budes ignorovat a nezareagujes nijak? 🙄

mirkava
16. aug 2015

@maslenka47 odkedy to ignorujem tak to zacalo zaberat a robi to menej 👍 takze funguje

pamag1805
autor
16. aug 2015

@mirkava presne, aj ja si to myslím, že oan to berie ako hru, ked ju na to upozorňujem, tak to robí just....