Veľmi temperamentné alebo nevychované 16 mesačné dieťa
Dobry den, idem si k vam po radu. Neviem, ci moja "unava" a pocit, ze nieco robim zle je naozaj len z unavy a stereotypu ale mam pocit, ze nezvladam matersku - alebo dieta.
Mam 16 mesacneho syna, ktory je adoptovany. Brali sme si ho rovno z porodnice, nema inu mamu a je u nas od prvych dni.
V posledne dni mam pocit, ze moje dieta programovo robi vsetko pre to, aby ma vytacalo a absolutne ma nepocuva.
Ano viem, je este "malicky" ale on uz vsetkemu rozumie. Neposlucha vsak ani za nic. Moj brat ma rovnako stareho syna, ten je o tyzden starsi a je uplne iny. Je sice tiez temperamentny, ako aj moj syn, ale je taky, ako by som to nazvala, poslusnejsi.
Napriklad s mojim synom mam od jeho 7 mesiacov problem so zachvatmi hnevu. Pravidelne, ako nahle sa mu nieco nepaci alebo zakazeme, nasleduje zachvat hnevu, pri ktorom bud hodi co drzi o zem (doslova treskne) a potom si cupne na vsetky styri a bucha hlavou o zem (o beton vonku, o parkety alebo dlazbu doma) a to ak silno, ze si spravi modrinu alebo ho to minimalne boli, kedze nevie odhadnut silu.
Dalsi sposob je, ze ked ho vezmem na ruky (potrebujem niekam ist a on vzdy ide na opacnu stranu, alebo ho potrebujem prezliect ci prebalit) tak ide nechtami proti mojej tvari a naozaj poskriabe. Robi to uplne vedome. A ak mu stacim chytit ruky, treskne svojou hlavou o moju, takze mame modriny obaja.
Akonahle mu doma nieco zakazem, robi to programovo naschval a caka, co to urobi.
Nechcem ho bit ani po nom kricat, ale vysvetlovanie dookola naozaj nepomaha a neprinasa vysledky.
Paradoxom je, ze ja som dlhe roky ucila v materskej skole, 3 - 6 rocne deti ma vzdy pocuvali na slovo bez toho, aby som po nich musela kricat, alebo dat im na zadok, nikdy som ziadne dieta neudrela.
Moj syn uz po tom skriabani tvare po rucicke niekolkokrat dostal, co beriem ako svoje zlyhanie a uz dvakrat dostal aj po zadku - pretoze velmi dobre vie, ze nesmie skriabat nikoho, ze to boli a co znamena stoj alebo cakaj a akonahle to poviem, berie to ako povel na utek, takze sa rozbehne napriklad k ceste.
Mam uz aj nervy z toho, ze doma mam vecny bordel, pretoze on aj ked vie, ze sa to nesmie, naucil sa otvarat tie detske poistky na suflikoch a skrinkach, takze som to musela zalepit este lepiacou paskou, jeho najoblubenejsia cinnost je dostat sa do nejakej skrinky a povyvlacovat odtial veci..
Nemozem uz nic mat ani na kraji kuchynskej linky, ani na nabytku, vsetko mu podava prsty, vsetko stahuje a rozvlacuje po byte.
Poviem mu milionkrat, ze s farbickami sa kresli len pri jeho stole, akonahle polavim v ostrazitosti, uz je s nimi po celom byte. Akonahle mu ich vezmem, zacne sa jedovat, trieskat o zem a naschval robit vsetko to, co vie, ze ma vytaca - trieskat hracky o zem, vsetko na co dociahne na ktoromkolvek stole alebo skrinke pohadzat na zem, stahovat klietku s kralickom po celom byte, chyti hracky a hadze ich hlava nehlava. Ked mu farbicky vezmem tak sa zacne jedovat - nedam mu ich, ale nabuduce ked ideme kreslit cela situacia sa zopakuje, nemozem mu ich vziat navzdy.
Milionkrat mu mozem povedat ze na gauci sa iba sedi alebo lezi, nie, milion a jednakrat bude skusat co to spravi, ked zacne po nom behat.
MIlionkrat mu mozme vysvetlovat, ze na postel sa nelezie v topankach, len co prideme zvonka, nez ho stihnem vyzut uz je v spalni na posteli. Zacala som to robit tak, ze ho bud chytim za ruku, zaco si vysluzim zachvat jedu, ze ho obmedzujem alebo tu spalnu zatvaram, ale to si tiez myslim, ze nie je riesenie.
Milionkrat mu mozem povedat, ze na stolicku na jedenie sa nevesiame, ze ju moze zlomit, bude to robit milionprvykrat.
Milionkrat mu mozem povedat ze hracky nehadzeme do kosa, spravi to milionprvy.
Milionkrat mu mozem povedat, aby nebuchal z hrackami do umyvacky riadu, aj ked sa to tak pekne ozyva, urobi to znova len co polavim v ostrazitosti a bude to robit a skusat kym ho to neprestane bavit.
A vedela by som pisat este velmi dlho.
Odmalicka som bola velmi dosledna ako som zvyknuta z prace, ked raz nieco poviem, tak to plati, ci s amu to paci alebo nie. Ale priznam sa, niekedy som v koncoch - viem, ako vychovavat a ci plati na trojrocne deti, ale nedokazem si poradit z jeden a pol rocnym, kedze vysvetlovanie, pripadne zakazanie niecoho nepomaha.
Este ani raz som mu nepolavila, ani ked predviedol ukazkovy zachvat jedu, ci to bolo doma alebo v obchode. Radsej ho v klude odvediem prec, ruciaceho, revajuceho, metajuceho sa a skriabajuceho ma do tvare.
Ja viem, som na modrom konikovi a je mi jasne, aka bude vacsina prispevkov, priznam sa, velmi ho milujem ale som z neho obcas uz velmi unavena. Mam skusenosti so starsimi detmi a vacsina, ktore poznam v jeho veku uz su take, ze spolupracuju a viac menej posluchaju ale toto je maly zivel.
Vcera sme boli u brata a pytam sa svagrinej, ako je mozne, ze jej maly tak pocuva, ze ho ani nenapadne otvarat tie suflikY (a to tam nemaju zabrany). Odpovedou bola e odmalicka vedel, ze to ma zakazane. To vedel aj moj syn, ale nezaujimalo ho to. Oni mozu mat na stole cokolvek, jej syn sa toho nedotkne, toho mojho treba napominat a vecne mat na ociach lebo on slovo nesmies ignoruje.
Mal obdobie ked bol poslusnejsi, trvalo to kratko ale vtedy mi pomahal vypratat umyvacku, spolu sme upratovali, vsetko sme robili spolu. Teraz ho nic z toho nebavi a napriklad pomoct mi upratat hracky, ktore NASCHVAL pohadzal po zemi po tom, ako som ho prebalila proti jeho voli ho donutim iba tak, ze ho drzim za jednu ruku a druhou mu tu hracku dviham, sam ani za nic to neurobi. Akoze ja ho k tomu nakoniec donutim, ale za cenu toho, ze on chyti zachvat jedu a ja si skazim naladu na pol dna.
Bit ho nechcem, ani po nom kricat, aj ked sa priznam, obcas uz zvysim hlas, hlavne ked mu nieco poviem, ze nesmie a on to naschval urobi a este sa na tom smeje.
Ked mu nic nie je prikazovane, zakazovane a ked nie je nicim obmedzovany a moze si robit co len chce, tak to je to najzlatsie dietatko na zemeguli. Akonahle pride zakaz, prikaz, koniec, neda sa s nim spolupracovat.
Ani nehovorim o tom, co sa deje, ked prideme od babky a od dedka, ktori v nom vidia najdokonalejsie dieta na zemeguli, dovolia mu vsetko a potomma presviedcaju, ze ako je mozne, ze sa stazujem, ze neposlucha, ked to je uplne dokonale dobre dieta. Jasne ze je, lebo ma dovolene vsetko a nema dovod sa jedovat. A dookola mi prizvukuju, zeje este prilis maly. Ale ja si poznam dieta, on velmi dobre vie, co robi a vie, co smie a nesmie. Len uprimne na to kasle.
Potrebujem ho hlavne zvladnut a naucit poslusnosti, prosim uteste ma, ze to je len prechodne obdobie a ze to prejde. Aj ked u nas to uz trva velmi dlho a mam pocit, ze sa to nezlepsuje :(
Skutocne nemam pocit, ze by som bola prilis benevolentna, naozaj, ked nieco poviem, tak to plati, aj keby sa na hlavu postavil, ale ani ta doslednost z mojej strany neprinasa vysledky. Velmi ho milujem a prave preto chcem, aby z neho vyrastol slusny a dobry clovek. Dakujem za precitanie.
ahoj aj my máme adoptovaného syna teiž od mala má už 2 roky a je to úplne to isté ako píšeš ty a absolutne sa to nelepší tiež som z toho už zúfalá a už ani ja neviem ako to riešiť dokonca mi poradili už ho aj capnúť a zvíšiť hlas ale ani to nepomáha
@slnecnicova myslim,ze s nim zbytocne vela bojujes..daj mu trochu volnosti..ak nieco hodi o zem a nervaci,skus urobit nejaku srandicku.Je to dieta,ma len 16mes...tvoji rodicia maju pravdu.Nenut ho pratat hracky.Ked mam pravdu povedat aj ja by som s teba bola nervozna a robila ti napriek.Berie ta ako supera,obaja presadzujete svoje ja.Podla teba rozumie vsetkemu..to ano,ze ma upratat atd.,len tak male dieta nechape preco sa upratuje.JE TO DIETA.Mozes upratat aj sama ked zaspi,detstvo nie su len povinnosti.Nie si ucitelka v skolke,needukujes.SI MATKA
@dush to upratovanie je najmensi problem.. ci som alebo nie som matka, dieta si NESMIE dovolit mlatit rodicov, skriabat nas, kopat, ani robit presny opak ako mu kazem.. on ma volnosti dost ale su situacie ked proste MUSI posluchnut ci chce ci nie...uz kvoli jeho bezpecnosti...dieta POTREBUJE nejake pravidla, ale on ich uplne vsetky ignoruje.. aj ked ich pozna, ved preboha nemozem ho nechat rast jak drevo v lese.. :(
@slnecnicova ty to moc prezivas, decko ma obdobie vzdoru, skusa, ty ako pedagog by si to mala mat nastudovane a nie byt z toho mimo.
dieta MUSI !!!! len umriet sa musi... toz vela zdaru a trpezlivosti prajem, do 18ky je este daleko ( 1.vzdor,2.vzdor, predpuberta, puberta...)
@slnecnicova ja si myslim, ze sa potykas v dvoch bodoch -ty od neho ziadas privela pravidiel neprisluchajucim jeho veku (mas prehnane naroky na jeho vek podla prikladov co si pisala) a on ti na oplatku dava pocitovat obdobie dvojrocneho vzdoru uz teraz 🙂.
a prave kvoli vete: "dieta nic nemusi" som roky pocuvala od rodicov sest rocnych: "ja ho nezvladam co mam robit pani ucitelka???"
Dakujem za rady, nejak to zvladneme.
@slnecnicova Vyzerá to tak, že už dorazil prvý vzdor. Buď ti napíše mamička, ktorá priamo toto zažívala a že ako si poradili (ja by som iné príspevky od žien, ktoré to nezažili, ignorovala), a určite pomôže rada detského psychológa. Niekedy je to len komunikácia.
Nie zdlhavo, nesmieš chodiť s farbičkami mimo stolíka, ale len .. kresli .. ak sa pohne inde .. nie nesmieš .. znie to ako povely pre psa, ale ešte nemá vek na pochopenie našich dospeláckych súvetí. Pod papať .. ideme von .. ideme na preliezku .. ani by som nedávala možnosti .. chceš chodiť, alebo bycikel? Proste vezmi bycikel a basta, máš to jedno, ked na prikývne a robí iné.
Čiže skús sa s ním baviť akoby cez tie jedno dvojslovné vety, či to niečo spraví.
ja mam doma 16 mesacneho syna a tiez mi rozhadzuje veci, pcha prsty do elektrickych zasuviek, chyta sa obrazovky televizora, vyhadzuje vnutro suflikov, ked mu poviem, ze nesmie, tak to spravi, ked sa mu nepaci, hodi sa o zem, pripadne udrie seba, ci ineho. je to ale moj milovany syn, vytuzene dieta a potrebuje ma. len je este malicky a zije tak, ako mu to jeho maly rozumcek dovoli a samozrejme my, rodicia. keby malo tvoje dieta 4 roky a robilo toto, nepoviem nic, ale ono este nema ani rok a pol, to je este male batola
@slnecnicova to je jasne,ze sa musi ucit,ale tak,aby o tom nevedel.Teraz trochu polav,daj mu viac volnosti,podla mna zacal bojovat a neprestane a nebude ta pocuvat a bude ti robit napriek stale.Musis mu ukazat,ze si s nim,nie proti nemu.Vychovavala ma ucitelka a ked som si precitala tvoj prispevok tak sa mi vratilo detstvo..mama mi vsetko zakazovala,rozkazovala a kazdeho ineho som pocuvla okrem nej.Az dospela som si uvedomila,ze ona vlastne nema nic proti mne 🙂 a ma ma rada 🙂 Ale nikdy by som nebola taka mama ako ona!Musis sa s nim skamaratit 🙂 najdi si k nemu cestu..Neber to tak,ze vsetkemu rozumie..je to male dieta,chce sa hrat a smiat
@slnecnicova ahoj, mam pocit akoby som čítal o mojej malej a to je o rok staršia 😉 v prvom rade neporovnaj svoje dieťa s bratovým! zbytočne sa budeš stresovať 😉 aj moje rozhadzujú hračky, máme popísané všetky steny, vyzlieka sa, rozhaduje veci, na dvore neposlúchne ani za svet 🙂 malá má plno hračiek, ale hrá sa len s tým, čo nemôže,
aj mne švagriná povie, že chlapci majú zakázané tak nerobia. aj moje majú zakázané a skúšajú každý deň, či to naozaj platí, 😀 ja sa snažím naozaj nezakazovať, keď nemusím, hračky sú na hranie, ke´d si ich neuprace teraz, uprace si ich pozdejšie, veď nikam neujdu, na skákanie a vybitie energie máme trampolínu, a chodíme na ihrisko,
našťastie na prechádzke sa vedia správať, idú po chodníku, nestrkajú do ľudí , na ihrisku sa nebijú, zdravia sa, nevrieskajú , staršia v škôlke je zlaté dieťa 🙂 , dúfam, že aj mladšia bude, 😉
inak že takto malé deti nepočujú to NE na začiatku slova, netreba hovoriť nesmieš, nerob, nechaj, ale upozorniť ich priamo na konkrétne veci , napr. pomaly, opatrene, dávaj pozor, a (pomaly schod, opatrne je tam pohár, zlomíš to, a tak)
a ja si myslím, že tvoj malý je normálne 1,5 ročné dieťa v období prvého vzdoru, takže len pevné nervy, zavše vyložiť nohy a dávať len pozor , aby si neublížil a nechať ho nech sa vybúri, pomáha najviac aj pri hneve, ale aj pri hre 😉
@slnecnicova moje deti sice niesu adoptovane, ale to tvoje dietatko je este naozaj male a niektore veci sa casom zmenia a hlavne ty sa s niektorymi vecami zmieris... nie, nebude ta posluchat na slovo, asi je to povahou... a ked bude starsi a rozumnejsi, bude lepsie spolupracovat... treba ho bez nervov nechat vychutnat nasledky svojho spravania, mozno si myslis ze on vsetkemu rozumie, ale mne pripada ze nie az tak celkom a hlavne sa naucil s tebou bojovat.... A ak robi taky bordel, nechaj ho v postielke a bude po probleme... a ked zase bude vsetko roztahovat, do postielky a stale dookola. Asi bude z tych, co sa tazsie podriaduju a tazsie sa ucia...
Ja som sa naucila pri detoch nechciet vela... A cim bude starsie, tym lepsie az po pubertu... to je zas ina kategoria 🙂
@slnecnicova presne, dieta musi mat hranice.. a moja, ked nepomaha dobre slovo, nech nastupi tvrdy vojensky rezim- aj po riti, ked treba.. nas mam s otcom tiez capli poprdeli a tu sme, nikomu sa nic nestalo a mam zdravy respekt, uctu a aj, cuduj sa svet napriek fyzickym trestom, lasku voci svojim rodicom... k veci: moj maly bol tiez expert, ale isli sme na neho rafinovane- ked sa nevedel hrat s farbickami, schovali sme- po vysvetleni a lube, ze sa bude s nimi pekne hrat, sme mu ich vratili- ak slub porusil- uz ich nedostal... veci sme povykladali vysoko, naucil sa, ze z linky nesmie nic vyberat, ak nahadzal hracky do kosa a odmietol si ich vybrat, zahrali sme, ze vrece vynasame do kontajnera, potajme sme hracky vybrali, schovali a povedasli, ze ich odniesli smetiari... a takto to fungovaloi so vsetkym... avsak- ak chcel capnut, pohryzt, poskrabat- bohuzial- za to, ak nepomohlo , ze sme ho parkrat upozornili, dostal po rukach- a vedel preco- rycat mohol, kolko len chcel-... ak bol zly, nebavili sme sa s nim, ak bol poslusny, venovali sme mu maximum casu a naucil sa, ze ked je mrchavec, niko sa s nim nebavi... akludne som aj susedom povedala, ze je zly a potom aj oni nad nim fujkali, ked vrestal ako pavian pre nic za nic a pomohlo... jednoducho- ako poziicias, tak vratis... ziadne dohovaracky, to nepomoze- dieta v takom veku uz vie, co moze, co nie... takze smelo do toho a stanovit pravidla- vlezies obuty do postele- nedostanes topanky a nepojdes von, bohuzial... budes skakat po gauci? tak budes sediet iba na svojej stolicke a zlozim ta z neho aj 100x... hadzes hracky do kosa? robis s pastelkami to, co nemas? tak sa s nimi rozluc? bijes ma? pojdem od teba prec.. a porusujes stale pravidla? tak si zasluzis po riti a aj to, aby mama nakricala... a hotovka. Drzim palce
@slnecnicova celkom normálne 16 mesačné dieťa 🙂 aj moja berie všetko zo stola a ani ma nenapadlo sa nad tým jedovať,radšej nedávame veci na kraj,ani upratovať hračky ju nenútim,niekedy jej poviem nech pozbiera kocky aj začne dávať do krabice pár kusov a hotovo,upracem to ja,tiež sa neľúbi prebaľovať ani obliekať,ale podľa mňa ani jedno dieťa nieje pri tom šťastím bez seba.Ešte je maličký má nárok na takéto správanie 😉 A moja mladšia je tiež adoptovaná ale staršia bola celkom rovnaká v tom veku ak nie ešte temperamentnejšia 🙂
@slnecnicova a ešte mne veľmi pomohla kniha od H. Karpa Najšťastnejšie batole v okolí, http://www.martinus.sk/?uItem=149371&z=LEVYOQ&u..., prestala som sa trápiť a začala som si dieťa užívať 😀
je adoptovany, cize netusite, aku geneticku vybavu si nesie so sebou. a nemyslim len biolog.rodicov,ale aj generaciu pred nimi. o to tazsie to moze byt, lebo niektore veci clovek jednoducho neprevychova. a navyse ma 16 mesiacov, cize robi veci napriek, ale mnohemu este nerozumie - naco upratovat, ze sa v topankach nechodi do postele atd.
podla mna vytrvat a byt dosledny, ale brat do uvahy tu malu hlavicku, ktora mnohym nasim "logickym" dospelackym veciam nerozumie. nemat pravidla, ktore mu este nic nehovoria.
my mame doma 15mesacneho, tiez vselico robi schvalne,a le viem, ze budem od neho zbytocne cakat, ze ked prideme zvonka, ze sa ma ist vyzut a umyt si ruky, lebo to proste este nemoze vediet, ale urobim to s nim ja ako prve. a podobne.
a hlavne neporovnavat s inymi detmi. my mame doma 3 a kazde je uplne ine a maju rovnakych rodicov. 😀
@slnecnicova ahoj,toto co tu pises,som mala doma aj ja,dcera bola od vyse roka jak z "divych vajec" .Rozvlacanie veci-skrinu s oblecenim mi vyhodila za den aj 5x.Misky,hrnce,vecny bordel... Aj ta zlost aj vsetko.U nej mi to tak postupne preslo,dnes je uplne kludna.Asi tiez mala take dlllhe obdobie vzdoru.Tu sa asi neda nic ine robit len mat pevne nervy a vydrzat aj ked je to niekedy velmi vycerpavajuce 🙂
@slnecnicova Aki boli jeho biorodicia? Ci to nespolocenske spravanie nie je dedicne.. :(
keby si trosku zvolnila a upustila od svojich ocakavani obom by sa vam zilo lepsie, tiez som cakala ze clanok bude = o16 rocnom dietati.. Nechapem ako moze niekto napisat nevychovane 16 mesacne dieta :DDD ved to sa vylucuje este nema ani 2 roky este ani neprisiel do obdobia vzdoru snazi sa len spajat si veci a ty od neho chces aby nerozhadzoval hracky :DDDDDDDDDD, odpadnem! to neviem kde si zobrala, myslim ze z teba mozno citi velku direktivnost v tom smere ze nepovolis ani za boha, tak naschval skusa. Iste ze je viac temperamentny podla toho co pises ale riesit taketo veci pri 16mesacnom decku to je trosku mimo nie? deti neposluchaju resp. ucia sa posluchat az do skolskeho veku, to ze mas skusenosti zo skolky je sice pekne ale uplne mimo. pretoze deti v skolke posluchaju tety lebo su to pre nich cudzi ludia a autority + vidia ostatne decka a proste to funguje. Doma je to uplne ine tam su ti tieto skusenosti na tri veci. Myslim si ze vsetky deti maju mat mantinely a nesmu ich prekrocit ale tvoj syn je skutocne malicky na toto. Skus prestat so zakazmi a zacni mu ukazovat aky maju veci co robi dopad ale v klude a s usmevom 16 mesacny sliz by ta nemal vytocit do bezvedomia. U nas funguje ked robia zle veci okamzite im ukazat opak= napr rozhadze hracky, nereagujem na to negativne ale pridem za malou a ukazem pozri aka je mama sikulka ako viem pekne upratovat a zacnem davat hracky naspat a robim pri tom velke divadlo aka som super a ze si za to zasluzim odmenu a mozem si pozriet rozpravku aku chcem atd. nase decka sa na to chytaju a su strasne poslusne, drzim palce!
@slnecnicova chapem co prezivas, mne pri dcerke tiez obcas tecu nervy a tiez mam obcas pocit, ze veci vysvetlene stokrat sa opakuju stale dookola... jedine co ti viem poradit je nepolavovat vo vysvetlovani, nepolavovat v pravidlach a dufat, ze to coskoro prejde.
Mam dve deti a syn bol oproti dcerke totalne poslusne a pokojne dieta, takze moja skusenost, ze kazde dieta je ine. Tak ako pises ty, pri synovi som mala normalne povykladane veci a pootvarane izby a ani ho nenapadlo skusat co moze. Moja dcerka ma dva roky a zachvaty a "neposlusnost" riesime cca uz tristvrte roka a pokroky uz pomaly vidiet. Len musim vzdy kreativne menit motivaciu preco posluchnut 🙂 A ano tiez sme mali tristvte roka zavretu obyvacku, lebo osklbavala crepnikove kvety, teraz musim zatvarat kupelnu, lebo vylezie k umyvadlu a rozlieva vsade vodu. Kazdy den ked prideme z piesku a napustim im vanu, povieme si, ze ked vyleje vodu von z vane, dokupala sa a co myslis? Kazdy den aspon jeden kyblik skonci na dlazbe... takto by som mohla pokracovat, ale je to len dvojrocne dieta... opakujeme to stale dookola, ked urcime trest, v pokoji a bez kriku (vacsinou) ho aj vykonam a ideme dalej - ona jaci a ja zo tri krat zopakujem preco som dany trest uplatnila a potom odvediem pozornost, zacneme spievat alebo sa jej nieco zacnem pytat...
To co zaberalo vcera dnes uz zrazu nezabera. Vela sil a trpezlivosti, nie si v tom sama a bude lepsie 🙂
A este som chcela dodat, myslim ze cielom vychovy nie je to aby nas deti posluchali, ale aby pochopili ake ma ich spravanie dopad na vsetko a brali za seba zodpovednost,nie som zastancom liberalnej vychovy, neznasam rozmaznanych frackov, ktorym je vsetko dovolene. len si myslim ze to co skusas na syna si budes moct dovolit ked bude mat tak 5 rokov a nie teraz ved na teba musi kukat jak puk ze co od neho chces:D
@slnecnicova v prvom rade by som zacala od seba - a to neporovnavanim dietata s inymi detmi! Spominas brata a jeho dieta. Neporovnavaj ich! Ani bio pribuzni nebudu identicki co do spravania a osobnosti. Za dalsie, odosobni sa od faktu, ze dieta je adoptovane. Podla mna aj toto podvedome spracuvas a mozno nechtiac projektujes do dietata negativne prejavy. Vsetko zavisi od povahy a temperamentu dietatka. Nie kazde je tiche a submisivne sedi v kute, kde ho posadis. 16 mesacne dieta sice rozumie co mu verbalne zdelujes, ale obsah zdeleneho nevie natolko spracovat, aby dospelo k tebou ocakavanemu spravaniu. Preto zadavas pokyny opakovane. Ako napr. s tymi farbickami. No ano, deti uplne bezne cmaraju kadetade a necakaj od batolata, ze bude ako profi pisar sediet za katrom a tam distingvovane tvorit. Nie je to ani architekt ani inzinier. Je to batola!
Buchanie si hlavicky o zem - poznam a nepotesim ta, toto obdobie proste musi len prejst. Za tvojej aktivnej asistencie, aby si dieta neublizilo. Ale nijako zo dna na den tomu nezabranis. Neustalemu vysvetlovaniu sa nevyhnes. O tom su deti. Ze dospelych bolia usta od neustaleho omielania toho isteho. Nuz...a v zavislosti od povahy potom bud docielis pokrok za kratsiu dobu alebo dlhsiu. V pripade 16 mesacneho batolata je skutocne predcasne a neadekvatne hovorit o nevychovanosti. Netreba za tym hladat nic negativne, nic znechucujuce. Len sa obrnit pevnymi nervami. Keby sa dali kupovat na kila v obchode, to by bodlo, vsak? Tiez by som si dokupila. 😀
Takze, zacni ozaj tym, ze nebudes porovnavat deti - to je to najhorsie co mozes dietatu spravit. Ak to totiz robis teraz, budes k tomu sklzavat aj neskor a nie je prijemne mat detstvo "osladene" neustalym zdoraznivanim kto je aky uzasne poslusny, dobry, lepsie sa uci a pod. Zakladas leda tak na mizerne sebavedomie vlastnemu dietatu. Ani to, ze je adoptovane by som vobec neriesila a nezdoraznovala. Tvoje dieta sa to v podstate ani nemusi dozvediet, naco? 😉
@slnecnicova Ja mam doma kludasa a aj napriek tomu mas podla mna uplne normalne 16-mesacne dietatko. Ti, co maju doma menej temperamentne dieta, maju jednoducho stastie. Skusila by som mozno iny pristup. Hlavne sa nenervit. Ak ti vadi, ze vlezie v topankach do postele, jednoducho tomu zabran. Zavri dvere, kym ho nevyzujes. To iste s vecami na linke, davaj ich tak daleko, aby ich nedociahol. Nehovor mu, co sa robit NEMA, dokolecka opakuj, co sa robit MA. Napr.: nechod do tej bariny vs. bariny obchadzame. Do IP ti poslem link na vybornu knizku, skus do nej mrknut, mozno ju aj poznas. Drzim palce. Btw, podla mna to s tym, ze je adoptovany, vobec nesuvisi. 😉
a este som chcela dodat - moj synator uz ma 5 rokov, je poslusny a da sa s nim dohodnut, ale niektore z veci ktore popisujes u svojho 16 mesacneho riesim este stale aj s tym 5 rocnym ,takze naozaj - opakovat a ucit dieta treba veci odmalicka (ja tvrdim od narodenia primerane veku), len sa netreba ponahlat s ocakavanim vysledkov ....
@slnecnicova isteze, dieta nesmie mlatit svojich rodicov, ale v urcitom veku to skusaju a nie je to znak nelasky, nevychovanosti a agresie. Proste batola skusa, netusi, ze Ta to boli, svacne lebo verbalne je neschopne sa vyjadrit, svoje protesty, poziadavky ci len tie mini frustracie z velkeho sveta riesi fyzicky. Usmernis, nereagujes smiechom, mozno pacnes po labke...to je asi tak vsetko. Nie je to nic z coho Ta nadvihovat do jedu. 😉
@slnecnicova , @jabadaba má pravdu. To že batoľa "veľmi dobre vie" že to a to nesmie robiť, neznamená, že je schopné to dodržať. Vôľa a schopnosť ovládnuť sa sa u dieťaťa v tomto veku ešte len vyvíja a je na začiatku.
Ja som robila tú istú chybu pri prvej dcérke (neskúsenosť 😎 ), ona bola veľmi vyspelá a všetkému rozumela už od roka, takže tiež som mala predstavu, že ak "veľmi dobre vie", tak by mala byť schopná to aj dodržať. Ale rozumová vyspelosť je nie niečo iné ako sociálna a psychická zrelosť a málokedy ide ruka v ruke so slovným porozumením.
moj najmladší synček (22 mesiacov) tiež veľmi dobre vie, že kresliť sa má len po papieri, aj si sám pekne povie že "no no", keď kreslí kade tade. Len akosi to nepomáha. máme pokreslené steny v každej izbe, parkety v obývačke (nedávno brúsené a lakované) nezmývateľnou fixou, kožená gaučovka ozdobená čiernym a modrým guličkovým perom, počarbané stoly, stoličky, kreslí aj po sebe a maľuje si nechty zelenou fixou 😀 😀 😀 😀. Daj malému čas, všetko raz prejde, užívaj si malého, čo najviac ho zamestnávaj (my sa snažíme byť čo najviac vonku), veci čo nemôže, daj z jeho dosahu, nech nedráždia jeho (ešte slabú vôľu ovládať sa ) 😉.
@slnecnicova Podla mna robite ukazkovy boj o moc. Ty si chces presadit svoje, on svoje. Hadaj, kto vyhra. Sama pises, ze potom vyletis a mas skazenu naladu na pol dna. Myslim, ze by si mala trosku ubrat zo svojich narokov. Hranice su jedna vec, ale zbytocne zakazovanie druha. Moje dve dcery pravidelne vytahovali sufliky v kuchyni. No a co? Aspon sa vyhrali a ja som si navarila. Prip. mu mozes vyhradit nejaky suflik, ktory moze vyberat. Chapes, skus mu trochu vyjst v ustrety, ved takto sa zrutis za chvilu. Skus sa na to pozriet z jeho pohladu, ved on objavuje svet, skusa co veci robia a co sa s nimi robit da... preco to neumoznit? Stoji ti vytiahnuty suflik alebo rozhadzane hracky za tie nervy? Mne veru nie. Mali sme a mame doma castokrat bordel ako v tanku, ale deti boli a su stastne, spokojne a vo vacsine pripadov posluchnu. Prave preto, lebo im zakazujem vylucne to, co je skutocne nevyhnutne zakazat.
Ta agresivita potom moze suvisiet - ked mu zakazes 80 veci, potom ho donutis upratovat (co je v jeho veku cinnost absolutne nepochopitelna) a potom ho este aj na ruky vezmes, to by dozralo aj kona. 🙂
Samozrejme netvrdim, ze si furia, co chce aby dieta poslusne sedelo cely den na stolicke. Ale vsetky tie pripady, co si uviedla su jednoducho uplne normalne veci, klasicke objavovanie. A myslim si, ze to vobec nesuvisi s tym, ci je adoptovany, je to uplne normalne dieta. A ano, prejde to a pridu ine situacie, ine nervy, a ked sa ti bude zdat, ze uz si zazila snad vsetko a usadis sa s kavou, tak pride puberta. 😀 Chcem ta len ukludnit a rozosmiat, lebo sa mi naozaj zda, ze to beries prilis vazne.
A este to moze suvisiet aj s pozornostou, ze si vynucuje pozornost takymto spravanim. Tam to suvis s tou adopciou mat moze. Nieco ako trauma nechceneho dietata a podvedome robi taketo konflikty, aby mal tvoju plnu pozornost. Skus detskeho psychologa, aspon sa mu vyrozpravas.
Drzim palce.
@slnecnicova to je temperament...mam doma rovnaky exemplar. a je to este baba, takze strach a hroza. ta ked zacne pistat...brrrrr...uz aj babky sa boja varovat, co ti povim...🙂 inak je zlata, len ked na nu dojde rapel..
a ze skusa, vymysla, robi co nema...hold, zakazane ovocie chut najlepsie.
vsetko co sa bojis, ze rozbije, ze stiahne atd dat z dosahu ci sa ti to lubi alebo nie (lepsie ako denne 3000krat napominat, len sebe robis nervy)
ak nieco zahadzuje, hracky,veci...zdvihnut, vziat a nedat...a vrieskajuce decko si nevsimat...ak nie je publikum, herec nema pre koho hrat (mala ked sa svihne o zem, ja ju prekrocim a idem si po svojom. mozes hadat ako dlho ju to bavi...)
skrieka v obchode, v kociku, proste na verejnosti...podplatim maskrtou, ak nezabere zase si nevsimam a nepovolim...za chvilu pochopi kto je pan...🙂
ono...ja malej dovolim dost, nie som nejaka obzvlast prisna matka, aj si myslim, ze deti maju mat vela volnosti a urcite sa nezblaznim ked vyhadze skrinu...a?co sa stane?ublizil tym niekomu? je maly...casom pochopi, ze ma upratat po sebe atd...ukazuj mu to,pripominaj ale necakaj, ze taky krpec bude luxovat...
prikladov by bolo dost, ale hlavne ty sa nestresuj a nesnaz sa silou mocou mu nieco nanutit. skus to troska rafinovanejsie na maleho a nie ze musis toto a hento...ja osobne som mala takeho otca a poviem ti ze ako decko by som ho najradsej nakopala do riti...dieta neznasa ked nieco musi a stojis nad nim s palicou (obrazne povedane). ano, treba mat hranice ale na decko stylom detskym...a nie ako bachar.
vela stastia! aj ja mam sem tam penu okolo huby neboj....🙂
ahojko pises ze je adopotovany v prvom rade genetika, neviem ci vies kto boli jeho rodicia, stary rodicia... ci to boli kludasi, ci skor vybusny ludia..., po dalsie priebeh tehotenstva aj tu VELMI vela napovie o dietati, napr. take FAS skus si o tom nieco nastudovat alebo napis ip (nechcem ta strasit, len ta prirpravit do buducna) a hlavne ma LEN 16 mesiacov je to male dieta nemozes od neho chciet aby sa spraval ako 3 ci 6 ci 18 rocny???!!! ma na to narok nechapat nespravat sa podla tvojich pokynov nie je to stroj. bude ti robit pravidelne napriek ved o tom je matka a dieta. o skusani tvojej trpezlivosti. 😉 😉 ja som napr. uvazovala stolicky o stolove nohy, lebo maly bol schopny pocas mojho pobytu na wc vyliest aj na luster ci vrchnu skrinku kuchynskej linky proste su "sikovnejsie" deti ako ine a evidentne ten tvoj je sikovnejsi ako bratov 😝 😎 ale mozno by bolo dobre keby sa na neho pozrel specialny psycholog. nam to pomohlo. poradil co s nim ako s nim pracovat (co mam robit, ako ho smerovat a zistili sme napr. ze ma vysoke IQ a nebavia ho hracky a hry jeho veku ale o par rokov vyssie a tak sme ho zaujali spravnym smerom a trosku sa to zlepsilo) drzim palceky a hlavne nieco podnikni aby rodicak bol pre teba prijmeny a nie stresujuce obdobie, lebo ked pojde do skolky ci skoly bude to len horsie, teraz ho treba usmernit, ak mas pocit, ze je toho naozaj uz moc, chod za psychologom hoci aj z navratu ci usmevu oni su na to specialisti poradia pomozu
a este jedna vec, ziadna mamina ti vhodne neporadi, ktora dietatko vynosila a porodila, pretoze si davala pocas tehu pozor na neho, ale u teba - nevies co robila mamina s nim v brusku, nevies co si nesie za traumu pocas prenatalneho obdobia, tak aj s tymto musis ratat ☹

@slnecnicova co ti na to napisat? ze suster chodi bosy .... asi najlepsuie vystihuje tvoju situaciu, u teba zhorsenu este o to ze to nie je tvoje biodieta. Moja je tiez nervak, ale to spravanie ma scasti po mne/nieco po dedovi takze viem pochopit, resp nemam na koho nadavat 😀
Ked som videla nazov cakala som 16r fracka 🙂 nie 16m, to prejde,a lebo mozno aj nie a si zvyknes.
Moja ma 2,5r skoro a je ako z divych vajec a to som matka Oberfuhrer a je mi to prd platne...