Viacjazyčné deti
Ahojte, maminky. Žijete v domácnosti, v ktorej sa rozpráva viacerými jazykmi alebo máte doma taktiež viacjazyčné dieťa?
My byvame v At - v skolke nemecky plus maju raz za cas anglictinu. Doma slovensky a arabsky. Rozumie vsetko ale s rozpravanim trochu problem. Aj ked podla logopedicky je vsetko v poriadku
Ahoj, u nás bude malý tiež "viacjazyčný", ale hoci má cez rok, už teraz sa na neho snažíme hovoriť 2 jazykmi.
Mám kamarátku, ktorá má 3 a pol ročného synčeka a viacjazyčná výchova sa im osvedčila. Na malého hovoria po slovensky a maďarsky, chodí do židovskej MŠ do Maďarska, takže tam na neho hovoria po hebrejsky a anglicky. Malý síce ešte komolí slovíčka, ale rozumie všetkému.
Ano madarsky a slovensky tak sa potom dorozumie aj s jednou stranou rodiny aj druhou 🙂 deti sa ucia jazyky velmi rychlo
Ja po slovensky, partner Kameruncan (francuzstina) spolu rozpravame po anglicky a zijeme vo Svedsku, takze svedstina v skolke.
my po slovensky a anglicky. Dcéra oboma jazykmi hovorí plynulo. Začala rozprávať ako cca 2 ročná.
@dhlinkova odkiaľ je kamarátka a kam chodí jej syn v maďarsku? lebo ak je z KE tak nič, ale ak je z okolia BA, tak prosím zisti mi že kam, ď. 🙂 ja o najbližšej židovskej škole viem vo viedni
Ano, slovencina, anglictina a srbcina. Syn (2 r.) hovori kazdy den viac z kazdeho.
Ja mám doma 14mesačnú dcérku a rozprávame sa s ňou 3 jazykmi, kým tá tretia je angličtina, ktorú spoznáva aj z pesničiek, rozprávok ..
Ano, mame trojjazycne dieta ale na native urovni, ziadne, ze dieta "ucime", popripade len z TV atd.
Copana zacala rozpravat ako 10 mesacna. V roku a pol sa zu dalo s no celkom dobre dorozumiet. Teraz ma 2,5 roka a rozprava cisto, krasne, zrozumitelne. jasne, ze tie tri jazyky este miesa, ale vsimla som si, ze zu zacina jazyky rozlisovat (vie s krorym clovekom ktory jazyk ma pouzit a prepina), co mi potrvrdili aj v skolke.
Nie je pravidlo, ze viacjazycne deti azcnu rozpravat neskor. kazde dieta je ine, takto vo vseobecnosti sa to neda povedat.
@emmakriss Co vlastne chces vediet?
@zuzanka.zuzu Ahoj, oni žijú už v Budapešti, tak tam chodí aj do MŠ. Ak by si chcela, môžem Ti do IP dať na ňu kontakt a možno Ti vie poradiť.
@dhlinkova ďakujem 🙂 ale to netreba, budapešť je tiež od ruky 😉
@zuzanka.zuzu Ahoj, pýtala som sa kamarátky a ona mi vravela, že aj v BA by mala byť židovská MŠ.
@emmakriss a co chces od 14 mesacneho dietata? Maloktore aj "jednojazycne" dieta v tom veku rozprava. Ak vobec zo seba nieco dostane, su to skor len jednotlive slova. Co si podr rozpravanim vlastne predstavujes?
Kde zinete a na akej urovni su tie tri jazyky. Su to materinske popr. v prirodzenom prostredi? Ako vlastne s dietatom komunikujete. Kto v akom jazyku? PRavidlo je, jeden clovek-jeden jazyk. Cize ty ak mas slovencinu ako materinsky jazyk, hovor len po slovensky. Muz ak je cudzinec, tak v jeho matercine. Ak zijete momo SK v krajine, kde sa hovori zase odlisnym jazykom, tak ten neries. Ten sa dieta nauci za pochodu.
Náš malý mal teraz tri a rozpráva anglicky a slovensky. AJ pochytil od bratranca a sesternice z UK a od mala frčí na anglických rozprávkach a pesničkách. Oba jazyky používa ako sa mu zachce a občas ich aj kombinuje :D
@emmakriss Ahoj, podľa mňa je to úplne normálne. Máloktoré 14 mesačné dieťa rozpráva a pokiaľ rozumie, tak by som to nebrala ako problém.
My sa so synom rozprávame doma po slovensky a aj po maďarsky a v pohode to zvláda.
Posledné 4 mesiace chodíme na "Angličtinu hrou", nejaké slovíčka pochytil, ale to nie je znalosť jazyka.
Má 3 roky, odchádzame na dlhšiu dobu do zahraničia, tak bude nútený sa naučiť aj angličtinu.
@yanni Ďakujem, za odpoveď. Áno, máš pravdu, len mám skúsenosti, ešte s mojimi menšími súrodencami, keď boli malí, že už zo seba dostali viac tých slovíčok, aspoň. Tak som si myslela, že sa jej to pletie, keďže ja rozprávam slovensky s ňou a manžel jeho materinskou rečou, aj keď nám porozumie.
@emmakriss Nema sa jej tam co priest. V tom veku deti jazyky nerozoznavaju. Ked rozumeju reaguju, ked nerozumeju bud sa zlostia alebo ich ani nehne. Hovorim o plne normalnych zdravych detoch.
Jazyky zacinaju deti rozlisovat tak medzi 3-4 rokom, niektore skor. Rozoznavat znamena, ze vedie prepinat a priradit jazyk k cloveku. Krasny priklad je nasa copana. Ona jasne, ze este miesa, ale ked sa rozprava napr so mnou, zacne jedno v ktorom jazyku a potom zrazu to iste (ako keby sa opravila) zacne po slovensky a uz väcsinou potom sa snazi slovensky.
Ono deti aj rychlo zistia (casto je to aj z pohodlnosti), kto ti ktory jazyk rozumie. Mna bude vzdy "vyuzivat", kedze jej je uz v jej 2,5 roku jasne, ze ja rozumiem vsetkym trom jazykom. Ale akonahle sa rozprava s mojimi rodicmi, snazi sa po slovensky. Aj ked vedia aj po nemecky ale jej to este nedali najavo.
Ono aj tak, cim bude dieta starsie, tym bude viac a viac davat do popredia jazyk krajiny, v ktorej zije. To sa zial ovplyvnit neda.
@dhlinkova ano, je ale iba MŠ. vo viedni je aj škola. preto reku či náhodou nevie o nejakej v HU 🙂
Tiez sa u nas rozprava dvojjazycne. Mala ma 17 mesiacov a okrem mama baba dada nepovie nic. Zatial este nestresujem 🙂
Ahojte, píšem záverečnú prácu do školy a mala by som na vás prosbu.... potrebovala by som zodpovedať pár otázok rodičmi, ktorí majú bilingválnu rodinu a v domácnosti dieťa, ktoré je na prvom stupni ZŠ. Nie je to dotazník formou "a,b,c", ale potrebuje jednou, dvomi vetami odpovedať na pár otázok... boli by ste niekto ochotní? Nesmierne by ste mi pomohli (aspoň 4 mamičky). Otázky by som poslala do IP, kde by ste mi napísali odpovede. Nikdy nebude nikde uvedené nič o vás, ani vaše bydlisko... nič... potrebujem iba odpovede, ktoré zakomponujem do práce.
ĎAKUJEM!

Ahoj mam susedu zije v uk ma priatela francuza takze hovori snoi po slovensky priatel po francuzky a vo skolke po anglicky akoze teraz moc nerozprava ma 3 roky ale zevraj ked bude starsia bude rozumiet a hovorit tromi jazykmi ale ktovie