icon

Vrodené vykĺbenie bedrových kĺbov, zasadrovanie nožičiek. Vaše rady

vevet
14. okt 2010

Ahojte mamičky! Nájdu sa tu také, ktorých detičky majú nožičky v sadre pre vrodene vyklbenie klbikov? Rada by som sa vás spýtala vaše skúsenosti, ako ste dieťatko obliekali, prebaľovali, nosili, prevážali a tak? 🙂 Prosím poraďte, podeľte sa. Mám 2,5 mesačného syna, ktorému pred pár dňami zasadrovali nožičky a už sa vyskytli prvé problémiky. Všetkým vám vopred ďakujem o akúkoľvek radu, skúsenosť 🙂 .

nika14121
11. jún 2018

Ahojte, caka nas operacia a po sadre pravdepodobne termoplastove korytko...nemate tu nahodou niektora fotku ze ako to vyzera??dakujem velmi pekne

editaedi
24. jún 2018

Ahojte, aj my máme také problémy. Dcérka má vykľbené obidve nožičky typ IV. Bohužiaľ len 7 mesiaci jej zistili.Potom sme išli do KE za iným lekárom a hneď nás poslali do nemocnice. 2 týždeň jej ťahali nožičky a potom jej dali spiku,teraz má 7týžden a ešte 5 a 27.7 jej dajú dole. A zatiaľ nevieme čo jej potom dajú ale dúfam,že bude všetko ok. Ona veľmi dobre znáša ale ja som z toho hotová. Všetko som tu prečítala a dúfam že aj moja z toho dostane. Keď mi viete poradiť čo ešte na nás čaká budem vďačná.

mopypopy
22. júl 2018

@editaedi Ahoj, to je tazke predpovedat, robia Vam kontrolne rtg a klby su v pozicii?
zalezi od doktora a danej liecby v nemocnici, nam dali malu po spike do remenov asi na 4 mesiace, ale bola podstatne mladsia (remene cca od 5mes.-9mes.). Niekedy preferuju ortezy, niekedy nic, zalezi od pripadu k pripadu. Dolezite je rehabilitovat a drzat optimizmus. Viem, ake je to tazke, prajem vela sil a hlavne zdravia! Drzte sa

editaedi
23. júl 2018

@mopypopy Ahoj ďakujem za odpoveď! Konečne piatok ideme na kontrolu a dajú dole spiku. Som zvedavá čo jej dajú! Tvoja tiež mala obidve nožičky vykľbené a aký typ mala?

mopypopy
23. júl 2018

@editaedi nie obe, pravu mala v norme nejaku 1ku alebo co, to sa jej na trakcii upravilo dokonale samozrejme, lavu mala 3ku, ale na trakcii jej to vyskocilo uplne, takze 4. Drzim palce, budem na Vas mysliet, napis, ako to dopadlo!

editaedi
24. júl 2018

@mopypopy ok určite sa ozvem!

editaedi
26. júl 2018

@mopypopy ešte som sa chcela opýtať keď jej dajú dole spiku, budem vedieť jej dať nohavice?

mopypopy
27. júl 2018

@editaedi jasne, sak ma pod nou len nozicky nie. ale zalezi od toho, co jej daju namiesto nej, ci nic, ortezu alebo remence. je to v podstate ako so spikou. V lete som jej davala, len dlhsie ponozky, aby ju nedreli remene a bodycko. Mala nohy nasiroko, takze nohavice len o dost vacsie.

editaedi
27. júl 2018

@mopypopy ahoj no konečne nám dali dole spiku! Potom nás poslali na rtg a povedali že má na mieste😁 ale ešte naložili ortézu (dám foto) a o 3 mesiace na kontrolu! Ďakujem za podporu!

editaedi
27. júl 2018
mopypopy
28. júl 2018

@editaedi Inak ja som si vzdy hovorila, ze to je lepsie v lete ako v zime, aspon nemusis "nic" riesit ako obliekat. Zlata bubatko, nech Vam to ujde! A zvladnete tie tropy! Super kocik...Ja som musela mat vylozenu korbu dekami a priputane nohy 🙂 Gratulujem, idete do ciela!

editaedi
28. júl 2018

@mopypopy máme bebetto nico ale do toho sa nám nezmestila, keď mala spiku tak sme kúpili tento kočík! Neviem prečo ale keď ju prebalujem stále plače, môže byť že jej to bolí,lebo má záhyby hnisavé alebo ešte sa bojí? Ja som myslela že bude mať horšie,lebo 12 týždeň vkuse mala spiku! Strašné ťažko jej dával dole spiku asi cca 20 minút, bola veľmi vystrašená! Neviem ako vydržíme lebo v strede tú tyčku stále rozoberie! Inak všetko ok dobre spinkala!

mopypopy
29. júl 2018

@editaedi Neboj sa, pockaj par dni, dajte tomu chvilu casu bubatko, musi si zvyknut a uz je vacsia. Aka je stara? Potieraj jej niecim tie zahyby, to sa zahoji a bude lepsie. Stale si opakuj, ze to uz je nic oproti spike no nie?

editaedi
29. júl 2018

@mopypopy dávam na to Framykoin masťičku ale už oveľa krajšie. 12.-ho mala 10 mesiacov. Tak určite už lepšie,že len toto má. Tvoja tiež mala ortézu?

jana993
29. júl 2018

Ahojte. Prosim o radu. Mame problem s klbami aj vojtovku cvicime koli inym veciam. Mala ma 5 mes. a jeden klb sa zlepsil z II na I ale druhy sa zhorsil z III na IV cize vyklbeny bolo nam povedane. Mame nosit frejkovu perinku a kontrola o 2mes. Nasa rehabilitacna povedala ze to je uz stav na operaciu a ze sa robi Rtg na ktore nas neposlali. Tak som uplne zmatena z toho co teraz. Velmi sa bojim co nas este caka a ci bude mala v poriadku. Citam tu ze pri IV ste uz mali operacie. Urcite pojdem aj k inemu lekarovi snou. Dakujem za rady a skusenosti.

jana993
29. júl 2018

Este nam lekar povedal ze ak sa to nezlepsi za 2mesiace tak ju zasadruju. Len sa bojim ci to nie je neskoro uz.

vevet
autor
30. júl 2018

@jana993 určite k inemu lekarovi a čo najskôr. O 2 mesiace môže byť neskoro dať ju do sadry. Stupeň IV nie je na Frejkovu perinku ale na sadru alebo ortezu. Toto v lepšom prípade. V horšom tá operácia. Tej sa však, ak to nie ke už nutné (po neúspwšnej liečbe sadrou a ortézou), je lepšie vyhnúť, predsalen je to źasah do kĺbu/tela. Nám to lekárka takto povedala. Snažila sa najprv takto liečiť. Ove deti sa vyhli operacii. Avšak boli luečené od 2týždňov a od 1 mesiaca. Synovi napr. Frejkova pohoršila + aj z toho dôvodu, že som ho v nej zle držala lebo ju zle znášal. Potom však sadra a ortéza zabrali. Neviem však či u vás už nebude sj kvoli veku ina liečba - teda či nepristúpia aj skôt k operácii.
Prajem vspm aby ste našli naozaj dobrého ortopéda a bude vás dobre liečiť.

vevet
autor
30. júl 2018

@editaedi alebo dávaj framikoin zásyp (ako puder), nam to ortopedka takto odporučils, keď mala dcérka hmisavé ložisko na nôžke lebo ju tam sadra drela a deň pred zložením sa zakakala aŽ do sadry a začalo jej to hnisať.

jana993
30. júl 2018

@vevet Dakujem za nazor. Urcite pojdeme aj k dvom inim lekarom. Som zvedava co povedia. Nechapem preco nas tak nechava. A este je to znamy... Bojim sa velmi ale uz je mi jedno co bude treba to urobime.

jana993
30. júl 2018

@vevet Este by som sa opytala ako hybali tvoje deti s nozickami pri tejto diagnoze. Nasa je uz velmi pohybliva, toci sa na bok, aj na bruchu sa che uz plazit. Ked je na chrbte a dvihne nohy tak ja nevidim rozdiel medzi zdravou a chorou nohou, pekne ich dviha, chyta si ich. Nemozem uverit tomu ze je to az take zle.

editaedi
30. júl 2018

@vevet ďakujem za odpoveď už len trochu má červené.Veľmi je pohyblivá a do rána už aj dala dole.😁

vevet
autor
30. júl 2018

@jana993 hybali normalne nožkami, myslim že to nie je akosi moc viditeľné, keby už chodila, moŽno by na tú nohu krívala ale ináč to nie je viditeľné, hlavne pre nás laikov, doktori by tam možno rozdiel videli.
Dćerka tá mala sadru len dva týždne (do 1. Mesiaca) a potom ortézu do 6.mesiacov. Takže všetky tieto motorické pohyby začala doháňať až potom. I keď som ju v tej ortézke dávala na bruško (ale nie nadlho), aby si cvičila krk. Potom sa sa snažila ju aj motivovať aby sa pretáčala aspoň nabok za hračkou, čo jej ortézka dovolila, aby to mala precvičené. Lebo pri synovi (on mal po 1.mesiaci frejkovu, potom od 2.-4. Mesiaca sadru a potom ortezu) som to zanedbala a museli sme to od tých 6. mesiacov doháňať aj pomocou Vojtovky.
TakŽe ak sa ti teraz aj sama takto hýbe nechala by som ju. Môže mať síce potom trošku zmätok keď bude v sadre, že jej to nejde, ale možno si s tým poradí a otočí sa ti aj so sadrou 😀.., Syn si takto poradil - začal v orteze štvorkať a aj chodiť (mal ju do 1,5 roka.)

jana993
30. júl 2018

@vevet Super, dalukujem. Viem ze bude raz v poriadku len to vsetko okolo je take neprijemne, obavam sa toho ako to bude zvladat. Ale tak vydrzime 😊

vevet
autor
30. júl 2018

@jana993 veru, treba vydržať. Zdá sa to náročné, je to i nepríjemné, všetko okolo toho... Ono niekedy to tie detičky lepšie zvládnu ako my... záleží ale asi aj od veku a povahy.... veľa síl.

jana993
30. júl 2018

@vevet Dakujem 😗

mopypopy
30. júl 2018

@editaedi Moja dcera mala sadru 10tt a potom Pavlikove remene asi do 9m, ale ona mala 5m, ked jej ich dali. Takze ta reakcia bola urcite ina, ona este nic vtedy nerobila. Chlapcek s nami bol o 3mes starsi a bolo to uplne o inom. Takze vela trpezlivosti, neboj, kazdym dnom to bude lepsie a verim, ze to raz skonci!!!

@jana993 Ahoj, to ma mrzi, tak postup uz vies sama. Ked je doktor znamy, spytaj sa ho, ako Frejkova perinka moze napravit vyklbeny klb. Mozno len nevie, co robit, ja neviem, nepokusam sa rozumiet doktorom 🙂 Ale 2 mesiace je velmi dlho, neviem, o ake stare dieta sa jedna, ale urcite bez niekam inam aj tento tyzden, ak sa da. Kde Vas liecia? Inak nas ortoped sa mi smial, ze pri 4. stupni sme robili vobec Vojtovku, vzdy mi tvrdil, ze rehabilitovat sa ma, az ked je klb centrovany a je CO rehabilitovat. Prepac, ak to vyznieva uprimne, ale urcite konajte. Cim skor, tym lepsie! Drzim palce

jana993
30. júl 2018

@mopypopy Zhaname teraz lekarov kde sa da. Sme z Presova a je tu malo detskych ortopedov a vseobecne ortopedov co by toto riesili. Mala ma 5 mesiacov. Ja tiez nechcem cakat 2 mesiace a co potom ked sa nezlepsi ma porazi uz. Som ochotna uz urobit hocico len nech to uz ide tym spravnym smerom. Je smutne ze si pacient musi na vsetko prist sam, aby mal dobru liecbu. Ja som ani nevedela co tie cisla znamenaju len som si to vygooglila. Dakujem za podporu, padne dobre ked je tu niekto kto vie ake to je. Aj u nas v rodine tomu nejak nechapu, kazdy ze sak to dobre bude to nic take nie je. Ved aha aka je ziva. Ale ja viem ze asi az take jednoduche to nebude. Dakujem ti.

editaedi
31. júl 2018

@mopypopy veď to, musí raz končiť! Ešte len 4 deň máme ale už je lepšie aj pre mňa😀! Len naozaj treba sa na to zvyknúť a všetko ok!

mopypopy
31. júl 2018

@jana993 Nemas vobec za co, kludne sa pytaj, baby ti pomozu, na to sme tu. Urcite chodte k niekomu, kto sa konkretne tym zaobera. A s rodinou ta chapem, kym nie je dieta ocividne postihnute, vela ludi sa pyta, nechape, zazivam to stale...ale ver mi, zase uplna blbost to nie je. Nasa mala ma 4 roky a moze sa vselico stat, nasledky mozu byt dlhodobe a predsa kazdy rodic si zela, aby malo dieta plnohodnotny zivot po zdravotnej stranke. Hlavne pocuvaj samu seba.

karolin741
14. aug 2018

Ahojte, chcela by som sa spytat, tich co deticky mali sadrovu spiku, nasledne ortezu, ci po tomto vsetkom museli s detickami cvičiť a ako dlho trvalo kim nozky zosilneli. Dakujem