Vybrať štátneho alebo súkromného logopéda?
Chlapec 3 roky, 3 mesiace, ma pri vacsine slov zlu vyslovnost, az tak, ze mu nie je rozumiet. Tvorenie viet slabe. Slova mu pribudaju, ale zrozumitelnosti ubuda. Nejakym zazrakom nam dala termin statna logopedicka na kramaroch a este vacsim zazrakom by sme mohli ist aj do sukromneho Institut detskej reci. Otazka, co si vybrat, resp mozme ist tam aj tam, aby som videla, ako to kde funguje, co synovi viac prospieva, kde viac spolupracuje? V jednej starej diskusii som nasla, ze chodili na kramare k statnemu a aj do IDR, ale ze to kvoli poistovni nemohlo byt v ten isty tyzden? Bojim sa,ze ked si vyberiem statnu, lebo je zadarmo, ze nedosiahneme vysledky ako v sukromnom (ale mozno sa mylim, este sme u ziadneho logopeda neboli). Aky mate nazor? Do IDR by sme chodili raz za dva tyzdne, netusim ako casto sa chodi k statnemu logopedovi.
Chodila som s deťmi iba k zmluvnej logopedičke, a súhlasím s jej názorom, ani častejšia návšteva logopéda nenahradí denné cvičenie s dieťaťom doma, dcéra nevedela vôbec vysloviť až 15písmen a niekoľko ďalších iba chybne
Nam klasicka logopedicka absolutne nepomohla..pristup strasny dceru mi vyhodnotila ako neposlusnu a nespolupracujucu. O dva mesiace sme dostali termin do centra reci diagnoza NKS uuuuplne iny pristup a dieta spolupracujuce od zaciatku plnych 40 minut.ano cena za sedenie 20e ale nelutujem ani cent.
My chodime do idr a neviem si vynachvalit, syn sa tam tesi, jw vidiet pokroky.
@saxana000 presne tohto sa obavam, ze logopedicka v nemocnici nam nejak nesadne a nikam sa nepohneme.
@queen_mary dakujem za skusenost.
@oli18 pomenovanie sukromny lekar hovori o tom, ze je to lekar, ktory ma svoju vlastnu sukromnu ambulanciu. Pomenovanie sukromny nehovori nic o tom, ci lekar ma zmluvu s poistovnou alebo nie. Sukromny lekar moze mat zmluvu s poistovnami a nemusi. Konkretne v mojom prispevku je statna logopedicka zamestnankynou nemocnice.
Tento tyzden som bola na sukromnej poliklinike, kde som za osetrenie neplatila nic, pretoze to im preplati poistovna. Napriek tomu som platila 50 euro za "nadstandardne sluzby".
@queen_mary ak si este pamatas, kolko ste platili za uvodnu diagnostiku a kedy ste tam zacinali?
Okolo 300e to bolo. Boli sme v maji
Vrla penazi, ale musim povedat ze to naozaj stoji za to. 35e je potom jedna ta hodina, a chodi sa bud kazde 2,3 tyzdne alebo raz za mesiac
Autorka, ty pises o statnych a sukromnych, ja o zmluvnych a nezmluvnych. Ja mam v tom jasno. Nie kazda detska statna nemocnica ma logopeda. Mam sesternicu zdr.sestru v statnej detskej nemocnici v krajskom meste, kde logopeda nemaju. Nehadam sa, ze na Kramaroch nie je. Ak maju, tak je len pre hospitalizovane deti, nie pre hocikoho z ulice. Na to su sukromni, ktori mozu byt zo ZP zazmluvneni, alebo nie. Ak sa chces dostat k statnemu do nemocnice bez hospitalizacie dietata, musis si to vybavit cez znamosti. Ak to na Kramaroch funguje inak, rada sa poucim.
@oli18 nerozpravame rovnakou recou, tak to necham tak, nie je to dolezite
@queen_mary fuha, tak to je hodne. Ja som v maily dostala zatial informaciu, ze prve vysetrenie by malo byt od 60 do 200 euro, tak dufam, ze to nebude viac. Uz sme nechali peniaze aj v asobi, no pekne sa to nabaluje.
Mám skúsenosť so súkromným Asobi, nám nepomohli, akurát som si urobila na nich názor. A potom s pani logopédičkou Majdákovou na Mýtnej. Už po prvom sedení som videla výrazný rozdiel. Po 5 sedeniach sme už nemuseli chodiť, reč sa upravila. U dcéry bol problém, že hovorila veľmi detsky, nevedela správne používať c, s, z, dz, všade dávala mäkčeň (napr. koštol, láška,…).
Ale s tebou menovanými nemám skúsenosť, takže neviem posúdiť.
@gab1sol a kolko mala dcera rokov, ked ste isli k doktorke Majdakovej?
Predškoláčka, takže 5-6 rokov.
Už máme pubertacku, ale v ranom detstve chodila na logo paralelne na Kramáre aj do VUDPaP-u. Obe vynikajúce, každá iným spôsobom rozvíjala reč. Ale rôzne prístupy ty ako matka musíš spracovať a nakombinovať,aby sa nebili. Neskôr u dcéry taktiež Inštitút detskej reči,lebo sme potrebovali Laheyovej model, a tu 2 logopedicky s ním pracovali. Naša skončila, potom sme tu mali druhú, a tá už nebola pre dcéru prínosom, ani dcére nesadla. Je to teda aj o vzťahu a sympatiach.
Rozsirila som ti obzory, takze prosim, nemas za co 😉
300€ vstupná diagnostika a ďalších 35€ každé ďalšie terapeutické stretnutie? Kto sa zbláznil? Zas sa nenechajte oklamať, kto je Logopéd študoval to isté či má alebo nemá zmluvy s poisťovňami, diagnostiku urobí rovnakú. Ťažia podľa mňa len z toho že dávajú viac termínov - môžu si to dovoliť, pretože ICH si nemôže dovoliť každý a preto majú menej klientov 🤷

Prepac, mimo temu. To sa ozaj tak tazko naucit pomenovat lekar zmluvny a nezmluvny? To budete stale dookola pisat statny a sukromny? Ved aj to patri k vseobecnej inteligencii, aky ma clovek prejav. Ci uz ustny, alebo pisomny.