icon

Výchova k samostatnosti

25. máj 2025

V skratke máme jedného 5 ročného chlapčeka v auguste bude mať 6 a v septembri nastúpi do školy.
Bolo to vytúžené dieťa manžel od narodenia ho rozmaznával či starostlivosťou alebo hračkami. A pravda zle sa mu to vypomstilo.
Syn je šikovný múdry len vystrkuje si rožky keďže manžel vždy všetko robil namiesto neho tak využíva si to.
O čo mi ide hlavne jeho samostatnosť príklad obliekanie manžel ho oblieka botasky mikina tepláky tričko všetko, on potom očakáva že ho budem aj ja obliekať. Ale ja poviem že si už veľký chlapec pôjdeš do školy že ty sa vieš aj sám obliecť ale on sa utne a mama obleč ma. V tomto súperime ja neustúpim musí sám on neustúpi čaká a plače obleč ma. Párkrát som ho zobrala aj v pyžame do škôlky ale zbadal to že tade cesta nejde no aj tak stále to skúša na mňa.
Ďalšia vec hranie sa keďže nemá súrodenca manžel sa s ním odmalička hral, ja sa ho učím samostatnosti, v praxi to vyzerá tak že on sa hrá a ja si pri tom robím iné veci v kuchyni. Keď je doma manžel on musí pri ňom sedieť a buď hrať sa s ním alebo sedieť pri ňom a pozerať sa naňho celý čas.
Alebo jedenie manžel mu všetko dáva pod nos, pri mne on si vyberie tanier príbor ja mu naložím pekné si to odnesie na stôl a je. A ešte x príkladov čo by bolo nadlho rozpisat.
Otázka je ako postupovať pri tomto probléme s výchovou?

Strana
z2
mantilka
26. máj 2025

Robíš to dobre. Tvoj manžel pravdepodobne pochádza z rodiny, kde sa deti rozmaznávaju a berú za pupok sveta.

Mali sme to podobné, ale našťastie skôr sa to skončilo. Manžel spoznal človeka na ktorého dá a zmenil svoj postoj. Nie je to ideálne ale podstatne lepšie otočilo sa jeho správanie o 70%.
Inak manžel pochádza z rodiny, kde sa deti veľmi rozmaznávaju a moja dcéra to neznáša už od mala. Vždy doma to skomemtovala, že prečo tak s ňou suslavo rozprávajú ako s bábätkom. U nás sa rozpráva zreteľne od malicka, my sa skôr vyobjimame a pobozkame hocikedy.
Skús najsť nejakych priateľov s detmi, ktorí by ho usmernili alebo psycholog, ale najlepsie muž. Chlapi viac dajú na mužské rady, to vidím aj u svojho.

princezna_bosorka
29. máj 2025

skus psychologa... mozno ti poradi, ako na manzela

Strana
z2