Vývin reči u 1,5-ročného dieťaťa
Ahojte, tie, ktoré máte deti približne v tomto veku, ste logopedičky alebo sa zaujímate o problematiku vývinu reči. Dcéra má čoskoro 1,5 roka, opakuje zvuky zvierat, má osvojené určité slová, ktoré aktívne používa, rozumie slovám keď od nej niečo chcem ale tieto výrazy nepoužíva, zložitejšie alebo aj jendoduchšie. Chápe zložitejšie “príkazy” a inštrukcie, celkovo mám pocit, že jej rozumiem, ale je to aj tým, že sme denne spolu a už viem čo a ako. Začína spájať 2 slová napr daj mama, mama tam a pod. Všimla som si však, že nepoužíva slová kde je P, ako pápá, papá a pod., používa bába, čo mi príde podobné, tak neviem prečo tomu P sa vyhýba. V mojom okolí som si všimla, že ženy spomínajú ako ich deti vo veku 1,5 roka krásne vyslovujú slová, rozumieť im a hovoria slová ako mami alebo maminka (mamika) namiesto mama, prípadne dádnik (dáždnik) čomu sa mi celkom nechce veriť. Poznám aj staršie deti vo veku 2,5 - 3 roky a skôr u nich badám takúto reč. Mám pocit, že moje dieťa je ok, kým nepočujem všetky tieto super matky v okolí, ktorým deti už chodia recitovať na hviezdoslavov kubín a ovládajú gramaticky správne vety. Prosím vás, realistky, ako to máte, mali ste s deťmi v tomto veku? Ďakujem za triezve ohlasy. 🙂
skus na nu rozpravat jednoduchšie, nepouživaj dlhe vysvetlovanie , dlhe prikazy
skus čo najviac hovorit, dávat prikazy jednoslovne max dvojslovné
rozvijaj grafomotoriku hrubu jemnu
podstatne je že ti rozumie, a chce komunikovat ,čistotu vyslovnosti b-p by som neriešila teraz
k logopedke je možne sa dostat od 2 rokov na sk , ak spaja vety tak super
nerieš priliš okolie ,každe ma svoje tempo ak teda maš potrebu vediet presne ako na tom dieta je tak ti doporučim knihu Diagnostika ditete predškolniho veku od Jirina bednarova a Vlasta šmardova - maš tam presne všetko rozpisane , su tam aj aktivity a namety pred deti aj...tabulky kde si to môžeš zapisovat atd ...
a hlavne ked hovoríš k dietatu si čupni aby ste boli v jednej rovine a videlo ti na usta, pomalšie , krátke slova a vety
@sara07 dakujem, jednoduchsie na ni rozpravam, samozrejme, aj sa davam na jej uroven, teoriu ovladam aj strategie, snazim sa ich zavadzat do praxe.
Ta kniha je super tip, dakujem zan, urcite sa po nej poobzeram. 🙂

pamätám si doteraz tu na MK v jednej termínovej skupine kde som bola, ako jedna mamička extrémne hrotila psychomotoricky vývoj.. 4m štvornožkovalo, 6m stalo samé bez opory, 8m chodilo.
Iné mamičky sa tam tešili, dávali fotky ze aha moja dcéra sedí a ona pod každú foto písala - môj sedel už v 5m. Môj stal už v 6m...a tak ďalej.
Netvrdím, že to nie je pravda. Moje dieťa je fakt extrémne šikovné na rozprávanie, sama doktorka tvrdí, že je na úrovni 3-4 ročných detí a to nemá ešte ani 2,5r. Ale nikdy, nikdy by mi nenapadlo povysovat svoje dieťa nad iné, keďže deti sú rôzne.
@lucia13022023 ono je asi dolezite aj to, v akej kvalite to dieta robilo. Ako moze byt, ja neviem, mozno sedelo vo veku, ktore udavala, ale to telo asi na to nebolo pripravene tak ako u dietata starsieho ked sa naucia sediet v rozmedzi 6-9 mesiacov ako nejaky priemer. Vo vyvine reci sa ja osobne takto neorientujem napriklad ako vo vyvine motorickom v ramci prveho roka.