Zakladáte si na vzdelaní vašich deti?
Ahojte. Dnes u nas bola navsteva, manzelovi znami, je to manzelsky par s detmi vo veku tych nasich. Rozpravala som sa zenou a ani neviem ako, prislo na temu vzdelanie deti. Povedala mi, ze ona svojim detom uz vybrala povolania, ku ktorym ich chce viest (architekt a doktorka). U nich sa vzdelanie deti berie dost vazne. My to u nas doma mame tak, ze sice je vzdelanie dolezite, definitivny vyber nechavame na deti samotne. S takymto postojom som sa nikdy nestretla. Tym nehovorim, ze je zly alebo dobry. Len sa tak zamyslam z nudy, napadlo mi, ako to mate vy so svojimi detmi? Mate pre nich nejake vysnivane povolania?😃
@misik14 Spoznať svoje dieťa, rozpoznať, čo sa v ňom skrýva a pomôcť mu rozvíjať sa, rozkvitnúť v tom, na čo má vlohy, schopnosti... to je asi úloha rodiča. Určovať dieťaťu "ty budeš Mozart, ty Michelangelo, ty Messi", to je také úbohé, majetnícke voči dieťaťu. Neverím, že Tvojim rodičom všetci tvoji starí rodičia takto určovali, čím majú byť. Opýtaj sa ich voľakedy. 😉
Pre mňa je vzdelanie extrémne dôležité, ale nie v zmysle, že mám titul z nejakej podradnej VŠ, ktorú vystuduje každý čo ledva vie napísať svoje meno, ale dať dieťaťu možnosť naplno rozvíjať svoj potenciál. Máme vybratú jednu školu, je súkromná, pre nadané deti, ktorá v deťoch nezabíja ich prirodzenú radosť z učenia, ich túžbu po vedomostiach, ich vôľu rásť, byť každý deň lepším. On má svoje vysnívané povolanie- astronaut. Ja ho podporím vo všetkom. Vždy mu hovorím, že môže byť čímkoľvek len chce. S jeho hlavou môže robiť akékoľvek povolanie si vyberie. V tomto je veľmi dobré byť rozumný a šikovný, s veľkou pamäťovou kapacitou a s rýchlym učením. A ja ho podporím a pomôžem mu vybrať tú správnu inštitúciu, kde svoj talent bude môcť rozvíjať na maximum a kde bude šťastný. Inak, aj môj muž ako dieťa chcel byť smetiar a nie je :D má "normálne" povolanie v nadnárodnej spoločnosti s možnosťou veľkého kariérneho rastu a VŠ ako takmer každý. Ale tiež chcel byť do 5 rokov smetiar :D ja som chcela byť cisárovná... No hold, zle som sa vydala 🤣
Jedinym mojim snom je stastne a zdrave dieta. Povazujem za ubohe, ked si rodicia plnia cez deti svoje sny, to nikdy nebyva cesta ku stastiu, pretoze dieta potom zije nenaplneny zivot a rodic je nestastny tak ci tak. Jedna moja pani doktorka si vysnivala pre syna pravo, vystudoval za "klobasky", teraz maka v zavode za pasom a vsetci si z ich rodiny robia prdel. Ked som robila na priestupkoch, mala som ho na pojednavani, prisiel so zakonom o priestupkoch pod pazuchou a aj tak som ho ja bez pravnickeho vzdelania strcila do vrecka. A aka je to tragedia vtedy, ked je taketo dieta "donutene" vystudovat medicinu...
Vzdelanie je dôležité, ale za najdôležitejšie ho nepovažujem. Ja mám VŠ vzdelanie, celý školský a študentský život ma bavilo sa učiť, išlo mi to a v živote ma rodičia do učenia nenútili. V štúdiu ma podporovali, ako psychicky, tak aj finančne, ale na výške mi povedali, že je to moja voľba, môj výber a že keby študovať nechcem, nech sa páči, nájdi si robotu a choď pracovať, zarábať si vlastné peniaze. Nikdy si cezomňa sny neplnili, len boli hrdí, keď sa mi nejaký úspech v živote podaril. Ja to vnímam rovnako, budem podporovať svoju dcéru, dám jej možnosť chodiť aj na krúžky, učiť sa jazyky, neskôr ísť na výšku, ktorú si vyberie, ale keď má človek už na ZŠ dieťa, ktoré sa učí ledva na 3, škola ho až tak nebaví, popr. vidím, že neznáša biológiu a chémiu, tak nečakám ako rodič, že pôjde na medicínu.
Mne to príde strašné, chudáci deti.
Ako sa hovori - Ak chceš počuť, ako sa Boh smeje, povedz mu svoje plány. Toto by som takym rodicom odkazala. Priznam sa, tiez som mala vselijake plany s mojim deckom. A Boh sa mi smeje teda riadne doteraz 😀 Isteze kazdy rodic si vysniva, ze prave to jeho dieta bude robit skvelu pracu a mat sa dobre a mysli si, ze ked mu poskytne prve posledne, aj co sa tyka vzdelania, tak to tak zakonite musi byt. A potom sa mu narodi dieta, ktore trebars zaostava v tych rozumovych schopnostiach, alebo sa mu narodi dieta, ako mne, ktore sice je nadpriemerne inteligentne, ale skolu hakuje a je z neho antiautoritar, cize v skole absolutne nepouzitelny clovek. A my rodicia mozeme akurat tak dufat, ze cesta, ktoru si to dieta vybralo, je naozaj ta spravna, pretoze je JEHO. Nie nasa. A zatial to tak chvalabohu je. Ale bola to velka facka, tomu ver..
@pralinka25 ahoj, zaujala ma ta skola,vedela by si mi poslat nazov do ss? Dakujem
Ja len chcem tak napísať do vetra moju skúsenosť z mladí...
Mala som takuto spolužiačku na zs co jej mama vybrala povolanie a pamätám si dodnes ako sa bála chodiť domov lebo ju mama mlatila za známky.. myslím aj také ako 3ky ...proste ona mala nalinkovane aj čo ma dostať z akej písomky atd referaty na ake sa ma prihlasiť atd mama jej robila aj referáty. Dnes ako dospela žena ma taketo hodnoty výchovy a meritko na všetkých. Ked niesi niekto a niekde niesi nič s takymi sa ani nebaví lebo su to pre nu chudaci. Svoje dieťa vedie k tomu tiež..Podla mňa hrôza
Ano my môžme mat vybrate povolanie pre nase detičky ale ked raz na nieco mat nebudú alebo nebudú k tomu same inklinovať načo ich zbytočne tlačiť. Každý tu mame zastupenie pre niečo . Dôležité je podporovať deti ich vlastným smerom . Každé dieťa je nadané pre niečo
@kofolala mam spoluziaka z gympla, ktory vystudoval medicinu, pretoze rodicia chceli. On bol inak naozaj velmi nadany chalan, mohol by robit cokolvek so svojou hlavou. A az na stretavke, ked sme sa bavili, co kto robi, tak on sa priznal, ze on nikdy medicinu studovat nechcel, ze jeho do toho natlacili rodicia a on nemal sil proti nim bojovat. Takze zabil 6 rokov na medicine a povedal, ze ani omylom to nikdy robit nebude. A ani nerobi 🙂
Mám deti malé , ale myslím , že nebudem posadnutá vzdelaním mojich deti. Samozrejme , ovládanie materinského a aspoň jedného jazyka je nutnosť , ale aby som im prikázala - ty buď doktorka , ty právnička - to vôbec . Moj muž spravil maturu na druhý pokus , ale keďže je šikovný , mame firmu a zarába viac ako tá právnička s doktorkou dokopy .
Ja si hlavne zakladam na šťastí svojich detí.A keď ich šťastnými urobí upratovanie alebo aj práca vo fabrike,tak nech.Chcem mať hlavne šťastné a spokojné deti
@mandzula Ludia sa porovnavaju a proste maloktory vzdelanejsi rodic je nadseny tym, ked jeho dieta je robos za pasom a dieta surodenca, kamarata ma firmu, ci je lekar, ci v inej oblasti uspesny.
Kazdy rodic sa snazi robit to najlepsie, co vie, nikto nechce vlastnemu dietatu ublizovat.
Inak, ja poznam napr. aj pripady, kde z dovodu rozdielnych "ciest" u deti doslo aj k naruseniu vztahov a nebolo to zo strany tych "vzdelanejsich", ale islo o pripady, kde ludia velmi tazko niesli, ze v detstve sme spolu vystrajali na detskom ihrisku, blaznili sa, dlhe roky najlepsi priatelia a zrazu ta moja super kamoska je pravnicka, zaraba 5litrov a ja tu robim v jednote za minimalku... A nebolo to tym, zeby "pravnicka" to dala tej druhej strane pocitovat... ale proste to tam citis..
Vzdelanie je pre mna dolezite, mudrost a poznatky velmi velmi dolezite a povazujem za prirodzene tahat dieta k tomu, co aj mne je blizke. Avšak nikdy by som svoje dieta nenutila do niečoho, k čomu vobec nemá vzťah, ba priam odpor, resp. nemá na to ani tie bunky.
Ovela dolezitejsie je pre mna vychovať slusného a dobrého človeka, ktorý sa vie uzivit a je ohladuplny k svojmu okoliu.
@zmrzlinka2021 ale to je potom "malost" tych ludi, ktori pre svoje pocity dopustia, aby ich dieta robilo nieco, co nechce, aby sa oni necitili v spolocnosti menejcenni. V prvom rade je dolezite odhadnut schopnosti dietata a smerovat ho k vzdelaniu, ktore pren ma realny zmysel. My sme napriklad komplet vysokoskolsky vzdelani, no dceru do toho tlacit urcite nebudem, ak sa vsak pre VS rozhodne, vsemozne ju podporim. A ak nie, podporim ju v tom, v com sa bude citit "doma".
Tak ked maju obaja ucnovku, tak ci ich deti budu vobec mat predpoklady na zvladnutie vysokej skoly.
Najvtipnejsie komentare v tejto diskusii kde matky tvrdia "je mi jedno, ze dieta bude smetiarom alebo kadernickou, hlavne nech je stastne" a druhym dychom "ale uz ich mame v sukromnych skolkach a skolach"
To je ukazkove pokrytectvo, vazene.
Keby vam dieta povedalo, ze chce byt smetiarom alebo kadernickou tak by vas porazilo na mieste. Hysak ultra.
Brrrrr no teraz rozmýšľam, že keby mi rodičia vybrali dráhu lekárky, no chudák pacienti 🤣.. Architektka to ešte ako tak beriem, ale doktorka fuuu to by bol dosť záhul pre mňa toto robiť. Nemám nič proti tomuto povolaniu, ale teda ja by som k sebe ako k doktorke teda fakt nešla 😄. Ale áno, boli sme tak nejak vychovávaní, že pôjdeme na vysokú, asi tým, že obaja rodičia mali vysokoškolské vzdelanie, tak sme to ako deti tak nejak brali automaticky, že aj my pôjdeme na vyšku. Našťastie teda nás nechali vybrať si tú školu (a teda - najprv sme sa na ňu museli dostať, čo tiež nie je úplne automatický proces 😉).
@kittykat22 ti ľudia majú deti v súkromných školách, lebo ponúkajú alternatívne vzdelávanie, lebo práve to podporuje potenciál dieťaťa a neudupe jeho vnútornú motiváciu. Sú to často deti, ktoré sa našli napríklad v umení a nie v akademických predmetoch. V klasickom školstve by počúvali, aké sú blbé a aká je to tragédia mať 3-ku z matiky. Práve štátne školy tlačia do výkonu a vyrábajú ilúziu, že "dobre sa učiť" znamená aj mať dobrú prácu a to znamená ísť na VŠ. A potom to vyzerá presne tak, že máme milion VŠ ale ich reálne uplatnenie je nulové. Toto vyrába práve štátne školstvo. Takže rodičia detí, ktori chcú práve to spokojné a šťastné dieťa vedia, že také môže byť aj ako smetiar či predavačka a v tej sukromnej škole je šanca práve na takýto prístup, aj keď samozrejme pravidlo to nie je.
Ja chcem aby bol môj syn zubár, čisto zo sebeckych dovodov, keď kukam na tie ceny! 😅 Ale inak ich nejak netlacim, budem sa snažiť aby mali vs nech maju možnosti, ale čo už budú robiť je potom na nich.
Ako vždy poviem -, na vzdelaní mi záleží, ale premna je dôležité aby deti robili to, čo ich baví a nie to čo si predstavuje spoločnosť ako prestíž.. keď bude môjho syna baviť opravovať bicykle (to je jeho plán) tak to nechám na ňom.. ak bude dcéra vedkyňa (tiež jej plán) budem rada, tak akoby som bola rada ak by chcela byť kaderníčka napríklad.. tretí chce byť paleontológ, ale aj rybar.. na známkach nebazirujem, netrvam na samých jednotkách, trvám len na tom aby pochopili to čo sa učia a prečo.. najstarší je dvojkar a dcéra poctivá jednotkarka, ona je na seba sama trocha prísna hoci neviem prečo..
Nemyslím si že je správne dieťa tlačiť do štúdia čo si vymysleli sami rodičia.. v niektorých prípadoch sa možno trafia ale v koľkých? A v prípade že sa netrafia, dieťa bude neznášať svoje povolanie? Človek má robiť to čo rád robí, nie to čo si okolie myslí že má robiť..
Premna je vzdelanie aj remeslo, je mi ľúto, že sa ľudia zameriavajú len na určité oblasti a myslia si že len tie sú dôležité..
Poznam presne takych rodicov ako popisujes. Moj starsi syn mal spoluziaka este davno na zakladke, ktoreho mama od prvej triedy tvrdila, ze z jej syna bude pan doktor a ze tomu podriadia vsetko. Akceptovala mu v skole len jednotky, ucit sa musel stale, hned ako sa dalo, preradila ho na osemrocny gympel, chalanisko musel len makat a makat. Mal aj mladsiu sestru. Predpokladam, ze aj pre nu mali rodicia od narodenia urceny presny plan, co z nej bude. Ako skoncil, neviem. Potom sa nas kontakt prerusil. Ale ano, su rodicia ktori naplanuju detom zivot do detailov a aj im vyberu povolanie este pred zacatim skolskej dochadzky.
Zakladnu skolu som vybrala tu ktoru povazujem osobne za najlepsiu a som rada ze sa tam dostala dcera a dufam ze tam bude chodit aj syn... Ale aby som vyberala a rozhodovala detom kam na vysoku skolu?? To ako fakt?? Ak odmetnu posluchnut a byt lekarkou a architektom tak co?? Pozenie ich z domu vydedi a nezabudne im pripomenut akym strasnym sklamanim su pre danu pani vlastne deti ak sa rozhodnu ist vlastnou cestou??? Jej tiez mama vybrala vysoku skolu ktoru musela dostudovat a najst si pracu vo vysnivanom sektore jej mami?? Uprimne he mi luto takychto deti 🙁
@jana_eyre_2 jasne plne suhlasim... Len na margo rodicov ktori nedokazu predychat ak ich dieta nema vs diplom - viete sibpredstavit ako by svet vyzeral keby vsetci boli iba inzinieri pravnici a lekari?? Kto by napriklad vyvazal aj ich odpad so smetiakov?? Ach joj 🤦♀️🤦♀️
My deti chceme vediet hlavne podporit v tom co ICH bude bavit kedze kazde je ine.takze nie nemam vybrate, ale urcite viem ze ked sa budu rozhodovat nevezmem to na lahku vahu a budem im vediet poradit.
@pralinka25 to si krasne napísala. Bodaj by viac ľudí rozmýšľalo ako ty.
keďže ja sama som dávala vzdelaniu veľký význam, sama mám PhD a vďaka vzdelaniu a jazykom aj úžasnú prácu a plat, tak áno, obidvoch synov vediem od malička k tomu, aby bolo pre nich prirodzené ísť študovať na VŠ, starší 4,5 ročný syn to aj tak vníma, keďže sama na VŠ okrem iného aj prednášam, tak všade chodí a hovorí, že maminka išla prednášať na univerzitu, cestujeme spolu po svete aj vďaka mojej práci, tak v podstate v tom vyrastajú.. Ale je veľmi skoro súdiť, čo bude, keď vyrastú..Môj veľký sen je, aby aspoň jeden z mojich synov bol lekárom. V čom mám ale jasno je, že nikdy ich nebudem nútiť aby robili niečo, čo nebudú chcieť sami, ja celkovo považujem a budem považovať za najväčší úspech mojich detí a výchovy nie to, koľko budú zarábať, čo budú robiť, kde budú bývať a na akom aute sa budú voziť, ale či budú skutočne vnútorne šťastné, či budú žiť naplnený život a či budú mať plnohodnotný a šťastný vzťah..Niečo také je dnes vzácnejšie ako šafrán, neurčujú to vonkajšie okolnosti ani prostriedky, cez ktoré sa myľne takmer 99% obyvateľstva domnieva, že to človeka urobí šťastným..A toto považujem zároveň za svoju najväčšiu životnú výzvu..A prirodzeným výsledkom ich šťastného života bude potom aj výber ich povolania, ktoré nechám plne na nich..Ale teda, snažím sa mierne usmerňovať od malička..Uvidíme🤷♀️🙏
Mám 5 deti , a pre každé som mala vysnene určite vzdelanie , smer akým sa posúvali ako deti ..no došli do veku kde sme nechali na rozhodnutí ich ....a sme za to nesmierne vďační....náš názor dnešné ...deti v15. Sa ešte stále hľadajú ... Takže pre nás je najdôležitejšie nech sú zdravé ..a ostatné príde 😉😉😉
@pralinka25 Nezvyknem sa pripájať, ale dala by som Vám aj 10 laikov 🙂

@amelie2017 vidis, a moja mama mi vzdy hovorila, ze naco som sa trepala na spanielske bilingvalne, naco som chodila na vysku :D tie poznámky lietali, ked zbadala, kolko sa ucim (nie, ze by som bola blba, ale chcela som same jednotky/acka (na vs pre ziskanie prospechoveho stipka).... niekedy to aj zamrzelo, ze ziadna podpora, ziadna hrdosť na uspechy... proste, vobec akoby na tom nadobudnutom vzdelani nezalezalo
autorka: na druhej strane, vobec si neviem predstavit, ze by mi alo dietatu niekto nalinklval karieru. architekt? geometria bola moja slabina. doktorka? je mi zle, ked vidim organy atd, takze tvoja znama nusi veru pochodit, ak su deti malicke a ona si vysnivala :F