Znižuje porovnávanie detí s druhými ich sebavedomie?
Ahojte. Tak sa teraz zamýšľam, či dieťaťu znižuje sebavedomie, keď ho rodič porovnáva s inými alebo či je to len môj prípad?
Odmalička ma rodičia porovnávali s bratrancami/sesternicami. Keď som nechodila dosť von, vyčítali mi to a že tvoja sesternica chodí stále. Keď som mala nie najlepšie známky, tak zase, oni sa lepšie učia. Keď som nebola dostatočne samostatná (bola som veľmi utiahnutá a hanblivá), tak ten a ten nemá problém ísť sám. Nehrala som žiadny šport alebo na hudobný nástroj. Pozri on chodí hrávať futbal a ty len doma sedíš. Ona chodí na klavír, on na gitaru a ty nič. Kde sme urobili chybu, že s teba taká lajdáčka?
A v dospelosti mám teraz nulové sebavedomie. Mám pocit, že som hlúpa a nie som v ničom dobrá (čo je fakt). Porovnávam sa s druhými s mojej rodiny, úspešnejšími. Viem, že je to z veľkej časti aj moja chyba. Mám na to pracovať, už si predsa riadim život sama. Brzdí ma ale nízke sebavedomie, tá utiahnutosť, hanblivosť a neschopnosť komunikovať sa so mnou ťahá odkedy si pamätám. To mi doslova ovláda život, niekedy až do takého bodu, že ani nemám chuť žiť. Cítim sa akoby som v zlyhala.
Bohužiaľ, máš nešťastnú povahu. Sama píšeš, že si hanblivá, utiahnutá, malovravná, nič ťa špeciálne nezaujíma, nemáš ambície - to nie je nič príjemné pre jednotlivca, ale ani pre rodiča takéhoto človeka. Taká si bola ako dieťa a rovnaká si aj teraz. Rodičia sa ťa zrejme snažili nakopnúť a motivovať, čo chápem, no nevydalo. Už ti zostáva len sa zmieriť s tým, že okolo Teba sú aj šikovnejší ľudia a naučiť sa byť spokojná s tým aká si. Proste, máš takú povahu a nie si dosť silná zmeniť ju.
@anonym_autor urcite ano, prakticky to tomu dietatu dava najavo, ze nie je dost, a tym mu sebavedomie znizuje, rodicia by mali vysielat smerom k dietatu presne opacne signaly, podporovat ho v tom, aby sam hladal v sebe vnutornu motivaciu a chcelo to skusit, nie preto, ze sa musi chciet vyrovnat niekomu inemu, aby bol teda v ociach rodicov dost dobry, ale aby same zistilo, ci to dokaze, ci ho to bavi, pripadne ze vie z niecoho prekonat strach, porovnavanie je podla mna cele zle, no go...
@anonym_autor samozrejme že znižuje. Dieťa máš bezpodmienečne milovať - to znamená také aké je, dobré aj zlé, neporovnávať ho s inými, lebo tým zabijaš pravú autenticitu, jeho skutočné ja, podbíjaš sebavedomie a tým bude strácať samého a snažiť sa napodobňovať tých - toho čo spomínaš, lebo pre túžbu vyhovieť milujúcej osobe, mame, sme schopní stratiť aj samých seba.
Odporúčam literatúru od Dr. Gabor Maté
podla mna tvoja hanblivost a utiahnutost je nasledok prave tohoto. absolutne hrozne. ty si nezlyhala. zlyhali tvoji rodicia. nikto nie je dokonaly a kazdy vynika v niecom inom. aj ty len si to este neobjavila. nevadi. niekto uspeje az neskor niekto objavi talent tiez neskor. mas este stale moznost. kopec znamych slavnych osobnosti objavilo svoj talent az po 40. a vobec nemusis objavit svetoborny talent. dolezite je aby si objavila samu seba. nasla svoju rovnovahu svoje stastie a naplnenie aj ked su to len uplne obycajne veci.
mojim detom vzdy hovorim ze nie je dolezite kto bol lepsi od teba ale ci ty si lepsi ako si bol vcera. neviem uz kto tento citat vytvoril ale syn ho mal v ziackej knizke a strasne sa mi pacil. drz sa toho aj ty. pretoze aj od najlepsieho sa casom vzdy najde este lepsi. je uplne jedno ci hra tvoj bratranec na gitare. no a co. je to fajn aj pekne a? aj hendrix hral na gitare a bol lepsi. a co ze dalsi hral futbal. ronaldo hra tiez a? a ze sesterka hra na klavir? no a aj rubinstein hral na klavir.
vies co? ja uz 6 rokov myslim na jednu uradnicku socialnej poistovne. strasne ma stve ze neviem jej meno a nemohla som jej nikdy podakovat. ja vobec neviem ci vie hrat na klavir, alebo zabehla dobre stovku. ani ci vie plavat alebo ako decko chodila casto von a od 3 mesiacov na serbel. ale viem ze mi uplne nezistne pomohla a pre mna bola fakt superzena hoci som ju nikdy ani nevidela, pretoze bol kovid a vsetko a riesilo cez telefon. takze tym chcem povedat ze byt dobrym clovekom, vyjst niekomu v ustrety je viac ako vediet hrat na gitare. aj ked sa to nemusis nikdy dozvediet pre niekoho mozes znamenat vela. niekomu mozes zmenit zivot a ani nemusis vediet.
o napriklad taky sir. Winton zachranil tisice zivotov a nikto to o nom nevedel cele desatrocia. a ani by sa nedozvedel nebyt nahody. nemusel byt jadrovym fyzikom, ani hudobnym virtuozom, ani olympijskym sportovcom. svet posunul dalej vdaka svojej obetavosti a ludskosti. aj ty mozes byt pre niekoho hrdina. kludne pre svoju kolegynu, klientku, suseda, dceru, syna, kamosa, neznameho.
nemusis splnat predstavy tvojich rodicov. to je ich problem, nie tvoj. ty si sa nenarodila aby si plnila ich ocakavania a sny. oni si mohli plnit svoje. si samostatna jednotka a spln si svoje sny, posuvaj sa svojim tempom, kvoli sebe nie pre vasich ani pre siroku rodinu. nemusis nikomu nic dokazovat. aj keby si len vedela navarit najlepsiu prazenicu na svete, stale to bude nieco v com si lepsia ako bratranec 😀
@anonym_autor áno, prešla som si tým. A stále do toho viem vpadnúť ale už mám barličky, ktoré ma vedia z toho pocitu dostať hore. Súčasne tým, že som bola chválená za výkon sa viem aj zaprieť a makať, tak som vlastne kariérne úspešnejšia, než všetci, s ktorými ma mama porovnávala (pre ňu stále nie dosť). Ale pomáha mi prebehnúť staré fotky a porovnať seba spred roka, dvoch a dnes… to moje ja pred 2r túžilo byť tým, kým som teraz a to mi zbiera sebavedomie z podlahy 🙂
Áno. A veľmi. Žiadny rodič by to robiť nemal.
@anonym_autor nebude to tým. Mňa tiež zvykli porovnávať a v dospelosti som nemala nulové sebavedomie. Skôr povaha.
@anonym_autor nebude to tým. Mňa tiež zvykli porovnávať a v dospelosti som nemala nulové sebavedomie. Skôr povaha.
@anonym_76d852 presne tak. Je to o povahe. Aj mňa porovnávali v detstve s kadekym, a teraz v dospelosti ma ani nenapadne aby som sa s niekym porovnávala.kazdy si žije svoj život tak ako on chce. Netreba sa vyhovárať na detstvo.

@anonym_autor samozrejme že znižuje, ak je to opakovane a vždy v negatívnom význame. Zároveň si ale myslím, že keď sa dieťa samo z vlastnej iniciatívy s niekym začne porovnávať, nemusí to byť vždy na škodu. Mňa vie porovnávanie nakopnúť. Tým chcem povedať, že nie je každé porovnávanie na škodu, ale tak ako to robili vaši rozhodne je a výrazne sa to s deťmi nesie celý život.