icon

Zobrali vám vaše neočkované dieťa do škôlky?

anicka766
26. okt 2017

.

Strana
z8
shmoulinka1
29. okt 2017

@nelinka2009 samozrejme, uz ked som ho ako 3,5r hlasila, tak zobrali aj mladsie a viem aj presne, lebo celebritnej slecne Farkasovej zobrali obe dvojicky mladsie od mojho syna... pisala som o tom v skupinke Bratislava, necitala som tuto celu vasu diskusiu, ale mozem sem hodit tiez, co mi kto odpisal

nelinka2009
29. okt 2017

@shmoulinka1 nemusis to len tu, aby so urcote mlade panie precitali. Dakujem za odpoved, mne je situacia v BA ale ze uplne jasna. Projemnu nedelu ti este prajem.

shmoulinka1
29. okt 2017

@nelinka2009
neviem odkial si, ale konanie riaditeliek je zrejme nepostihnutelne, mozu si robit, co chcu a darmo som podavala ziadosti o prehodnotenie neprijatia, muz tam za nimi so synom chodil niekolkokrat. A podla statistik spred 2 r. brali aj take, co nesplnaju trvaly pobyt ani dovrsenie 3r a viem, ze beru aj deti takych, co su mamy na materskej s mladsim surodencom (zobrali susedinu), takze to, ze mi nezobrali takmer 4,5r je evidentne fuk kazdemu, len si ma v odpovediach odpinkali jeden druhemu.

tak len pre kompletnost, co mi odpisal zriadovatel MS - miestny urad Ruzinov: rozhodovanie o prijímaní detí do materskej školy je kompetencia riaditeľa materskej školy daná zákonom č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Nie je to rozhodovacia právomoc zriaďovateľa školy. Proti rozhodnutiu v zmysle § 38 ods.4 zákona NR SR č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zmien a doplnkov nie je možné sa odvolať, pretože sa naň nevzťahuje zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov.
Je nám ľúto, že Vaše dieťa ako mnohé iné nemohlo byť umiestnené v materskej škole z kapacitných dôvodov. Kapacitné možnosti materskej školy neumožňujú prijať viac detí, ako je stanovené v zmysle ustanovení školského zákona a vyhlášky o materskej škole. Vzhľadom na skutočnosť, že situácia v materských školách sa vzhľadom na rodinnú situáciu žiadateľov neustále mení a deti do materskej školy sa môžu prijímať aj priebežne, odporúčame Vám priebežne sa informovať u riaditeliek materských škôl o možnosti prijať dieťa v inom nástupnom termíne.

odpoved od Skolskej inspekcie - rozhodovanie o prijatí dieťaťa do materskej školy je plne v kompetencii riaditeľky školy, preto Vám odporúčame obrátiť sa s Vašou žiadosťou na konkrétnu riaditeľku, ktorá rozhodla o neprijatí Vášho syna.

odpoved od magistratu jednou vetou - hl. mesto SR BA nezasahuje do kompetencii mestskych casti.

odpoved od hl. radcu z Min. skolstva - každý zákonný zástupca má možnosť požiadať riaditeľa takejto materskej školy o prehodnotenie jeho rozhodnutia o neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole.
Nejde pri tom ale o proces odvolania sa proti rozhodnutiu, ako ho poznáme v prípadoch, kedy sa postupuje podľa všeobecného predpisu o správnom konaní, ale o proces prehodnotenia situácie spojenej s prijímaním detí do materskej školy a s prípadným uvoľnením kapacity napr. z dôvodu, že zákonný zástupca nejakého dieťaťa, ktoré bolo prijaté do materskej školy, medzičasom oznámi napr. že dieťa bolo prijaté do inej materskej školy, do ktorej aj nastúpi.
Kontrola prijímania detí do materskej školy patrí do kompetencie Štátnej školskej inšpekcie, ktorá okrem všeobecného procesu prijímania kontroluje aj dodržiavanie princípov výchovy a vzdelávania v zmysle školského zákona v rámci procesu prijímania. Znamená to, že ak má zákonný zástupca pochybnosť o korektnosti prijímania detí do materskej školy, môže sa v tejto veci obrátiť so sťažnosťou na Štátnu školskú inšpekciu, príslušné školské inšpekčné centrum, ktoré má sídlo v každom krajskom meste.

odpoved od dalsieho pracovnika miestneho uradu, Referát metodiky škôl a školských zariadení - Dobrý deň. E-mailom doručeným MÚ mestskej časti Bratislava-Ružinov ste požiadali o riešenie situácie ohľadne neprijatie Vášho dieťaťa do materskej školy.
Prijímanie detí do materskej školy je plne v kompetencii riaditeľky materskej školy. O prijímaní detí riaditeľka materskej školy rozhoduje v zmysle príslušných ustanovení zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školského zákona) v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠ SR Z.z. o materskej škole v znení neskorších predpisov. Nie je to kompetencia zriaďovateľa školy, teda starostu mestskej časti Bratislava-Ružinov ani zamestnancov odboru školstva Miestneho úradu Ružinov. Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Mestskej časti Bratislava-Ružinov prijali pre školský rok 2017-2018 viac žiadostí o umiestnenie detí než mohli prijať. Tento stav vyvoláva nespokojnosť rodičov na jednej strane a na druhej mobilizuje mestskú časť, aby tento nepriaznivý stav riešila. Mestská časť Bratislava-Ružinov neustále realizuje aktivity na zvýšenie kapacity materských škôl najmä úpravou vytypovaných objektov pre potreby materských škôl.

odpoved od ombudsmana: Dobrý deň, vážime si dôveru s ktorou ste sa obrátili na verejnú ochrankyňu práv. Vo vašom emaili zo dňa 21. júna 2017 opisujete problém týkajúci sa neprijatia Vášho syna Mateja do materskej školy. Žiaľ, vec, s ktorou ste sa na nás obrátili, nespadá pod pôsobnosť verejného obrancu práv vymedzenú zákonom č. 564/2001 Z. z. o verejnom ochrancovi práv. Podľa § 1 zákona o verejnom ochrancovi práv sa verejný ochranca práv podieľa ako nezávislý orgán na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov verejnej správy. Aj napriek tomu by sme chceli upriamiť Vašu pozornosť na právnu úpravu týkajúcu sa postupu prijímania dieťaťa do materskej školy. Prijímanie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole upravuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Ten vo svojom § 59 ods. 4 prvej vete odkazuje na osobitný prepis, ktorý stanoví postup riaditeľa materskej školy pri prijímaní dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole. Týmto osobitným predpisom je zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý vo svojom § 14 písm. a) konštatuje zákonnú právomoc a povinnosť riaditeľa materskej školy rozhodovať o prijatí dieťaťa do materskej školy.
Na kladné rozhodnutie riaditeľa materskej školy neexistuje právny nárok. Na rozhodovanie riaditeľa materskej školy sa nevzťahuje právna úprava zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok), dôsledkom čoho je nemožnosť podať odvolanie či iný opravný prostriedok na základe tohto zákona.
Môžete sa však obrátiť na riaditeľa materskej školy so žiadosťou o prehodnotenie rozhodnutia o neprijatí dieťaťa. Jedná sa však o žiadosť, ktorú neupravuje zákon, a teda je plne na riaditeľovi materskej školy ako o Vašej žiadosti rozhodne.
Pokiaľ máte pochybnosti, či riaditeľ školy pri prijímaní detí na primárne vzdelávanie postupoval v súlade s príslušnými právnymi predpismi, najmä s § 59 školského zákona, odporúčame Vám obrátiť sa podnetom na Štátnu školskú inšpekciu. Tá je oprávnená kontrolovať dodržiavanie všeobecne záväzných právnych a vnútorných predpisov a rozhodnutí týkajúcich sa výchovy a vzdelávania školou.
Kontakt na školskú inšpekciu môžete nájsť na stránke www.ssiba.sk/ .

nelinka2009
29. okt 2017

@shmoulinka1 no ved presne tpto tpto je to co mi vadi, ze RIADITEL ked uz nic ine tak aspon ten vek by mal byt smerodajny a nie, ze riafotel si robi co chce... Potom jasne, ze kto niecco da, ten ma... A trv pobyt a zamestnanie matky by som tiez povazovala za prvorade

shmoulinka1
29. okt 2017

@nelinka2009
a inak co je este sila, tak ta konkretna riaditelka jednej celebritnej MS (chodia tam aj dalsich deti) si dovolila v mediach povedat (casopis Sarm napr. davali v skupinke o Neockovani), ze ona neockovanych brat nebude, takze tam sme uz na tento rok prihlasku ani nedavali. Pritom nema absolutne ziadne pravo nieco take diskriminacne povedat. Myslim, ze len v CR do statnych skolok nevezmu plne ockovane.

nelinka2009
29. okt 2017

@shmoulinka1 no vsak vsetci su cisty jasne... A viete co mile damy ANO POONDIATY SKOLSKY SYSTEN NA SVK a ano za tym si stojim. Keby sa vsetci uvitelia a aj vsetci rodicia tomu postavili tak sa nieco zmeni, ale nie
.. Lebo niemtorym to tkato vyhovuje.

beky1813
29. okt 2017

@nelinka2009 tak zmen 😉 ked si taka hrdinka. Ci len na nete sa rozculovat? Co take si urobila pre zmenu?

nelinka2009
29. okt 2017

@beky1813 ako som pisala... Moje deti uz stat skol system slov nevyuzivaju, len skoda, ze taku moznost nemaju vsetci rodicia na svk, ale to je uz moc mimo temy

evittam
29. okt 2017

@kittykat22 Ja som úplne sialena a neda sa so mnou pisat?! Uved dovod. Ja napíšem pravdu a uz som šialená. Ty si vymyslis zakon, ktorý neexistuje a uz sa so mnou nedá písať.😎😉

xxxkatka
29. okt 2017

@beky1813 dala ju do bulharskej skoly 😀

zirafkasaska
1. nov 2017

@nelinka2009 ak sa tu niekto pobil za svoje dieta, tak to bola @shmoulinka1 a vyuzila vsetky zakonne sposoby, ty si urobila iba hystericku scenu niekde u zriadovatela, t.z. mestska cast Petrzalka a to si nemala ani tolko odvahy, aby si tam sla sama, ale mala si za zadkom nejaku riaditelku z prace a podporu svojich kolegov. este ze sa z toho tak neposkladali ako pri tom 5000e uplatku a nemala si infekcne dieta, lebo ak by tu infekciu, o ktorej si fabulovala v jednom zo svojich prispevkov, prinieslo do skolky tvoje dieta a moje by nahodou chodilo do tej istej skolky a ochorelo a aj napriek tomu, ze je ockovane, malo by komplikacie a zostalo tazko postihnute, tak to ti garantujem, ze to by skoncilo na sude. ak rodicia nedaju svoje dieta zaockovat kvoli zdravotnym dovodom, chapem to. ak niekto neda svoje dieta zaockovat, lebo je to moderne a vlastne ani nevie preco, tak mu tiez budem drzat palce, nech jeho dieta neochorie na beznu chorobu a jeho stav sa neskomplikuje natolko, ze z toho vznikne tazke postihnutie. ak ano, bude ma to mrziet - ako matku. ja som pripravena niest zodpovednost za to, ze som svoje dieta dala zaockovat. verim, ze matky, ktore ockovat nedali, tak urobili podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia a urobili vsetko pre blaho svojho dietata. problem, ktory tu vnimam ja, je ten, ze vacsi problem maju matky neockovanych deti s ockovanymi detmi ako opacne.

nelinka2009
1. nov 2017

@zirafkasaska ja nemam problem... V mojom pripade sa jednalo o podozrenie na virus ruky- nohy- usta, ale nepotvrdil sa, teda u nasej malej... Len skoda, ze skolka to na nastenku vylepila az po tomto incidente... Kwby to tam bo hned rano, tak tam dceru ani nenecham... Tak ako som ju zobrala domov, ked rano vycapali oznam o vsiach... Kricala som, len pokym ma niekto nezacal realne pocuvat, potom som uz argumentovala a zjavne dobre, kedze mi to potvrdil aj ten pan na mestkom urade... Oni bohuzial nemaju dosah na to, ktore dieta prijaye je a ktore nie to si vyberaju samotne riaditelky... A TOTO JE TEN NAJVACSI PROBLEM. je jedno ci ocko ci neocko, je jedno trv pobyt, je jedno vek... Zalezi len na riaditelke. Kebyze mam hned po rodicaku 5000€ este tak to ani neriesim a dam malu do sukromnej skolky. No Bohuzial sme uspory minuly pocas rodicovskej. Ak by sa potvrdil ten virus, tak okamzite kontaktujem hygienu, lebo mala to mohla chytit len v tej skolje, sami mi potvrdili, ze tam pripady mali a preto sa tak zlakli. No bphuxial mi uz nikto nevedel predlozit ziadny doklad ani dokaz o tom, ako skolka dezinfikovala, kedze zistili pritomnost tohoto lahko ptenositelneho virusu... Ako som povedala, potom uz dcerka menila budovu skoljy, takze som dalej neriesila, ak by mala chodit do tej istej, tak ju doma necham, uz len preto, ze tam tento virus bol. Moja riaditelka robila kefysi riaditelku v skolke, takze velmi dobre vie, ako cely ten systwm funguje... Preto so mnou sla a preto uz v skolstve nepracuje.

xxxkatka
2. nov 2017

@nelinka2009 a aky dokaz ti mala skolka predlozit, ze saponatom vydezinfikovala hracky? Btw vy nechodite do obchodu, busom, ku kamaratom, na ihrisko ked si si 100% ista, ze to tvoje dieta mohlo chytit len v skolke a nikde inde?

nelinka2009
2. nov 2017

@xxxkatka moje dieta to vobec nemalo citaj poriadne. Dokaz??? No minimalne nejaly doklad, ze volali nejaku sluzbu... No urcite nepostacuje ak dezinfikovali svojpomocne, to sa potom netreba divit, ze sa to stale siri...

xxxkatka
2. nov 2017

@nelinka2009 ale citam neboj reagovala som na toto: "Ak by sa potvrdil ten virus, tak okamzite kontaktujem hygienu, lebo mala to mohla chytit len v tej skolje, sami mi potvrdili, ze tam pripady mali a preto sa tak zlakli. " A ziadna dezinfekcna sluzba sa nemusi volat staci riadne vyumyvat a dezinfikovat hracky a pomocky, toalety, podlahy... A ako pisem chytit to mozes aj v Bille...

maciatkolulu
2. nov 2017

@xxxkatka tak co ja viem u nas sa pri vyskyte nejakeho virusu,ci bakterie v skolke a jasliach zariadenie dezinfikuje a rodicia su upozorneni,co sa vyskytlo.... To je absolutne normalny postup. Jedna sa,ale o zahranicie a tiez mam podobnu skusenost ako
@nelinka2009 ,ze skolka neoznamila vyskyt vsi... Bolo to sice uz davno,ale tiez ma to rozculilo,pri dvoch dlhovlasich dievcatach,plus ja a muz a pred sviatkami to nebolo nic prijemne. Skolka dala oznam az po novom roku. Nedalanoznam ani po nasom upozorneni. A keby aj chytilintie vsi od Janka na ihrisku,po nasom upozorneni,ze sa u nas vyskytli vsi,to malo byt automaticky vypisane na nastenke,nebolo...a pritom sme sa dozvedeli,ze tie vsi tam boli aj predtym. Tiez som to riesila odchodom z daneho zariadenia a teraz pri malom ani len nerozmyslam naf skolkou.

xxxkatka
2. nov 2017

@maciatkolulu a kde ja pisem, ze nedezinfikovat? Naopak hracky, pomocky a zariadenie by sa dezinfikovat malo, ale na to nemusia volat firmu, nie? Dezinfikovat sa da aj vlastnymi silami a hold tam papier nemas. Nas v skolke vzdy upozornili na vyskyt vsi ci napriklad kiahni a podobne, ale na druhej strane chapem, ze aj ked to oznamia, nie vzdy sa da vyhnut nakazeniu kedze je to detsky kolektiv.

Strana
z8