icon

Ako pomôcť bojazlivej mačke prekonať strach?

milka1950
Dnes o 17:33

Ahojte,
máme doma trojročnú bristkú modrú mačku. S členmi domácnosti je veľmi prítulná a maznavá. Problém nastáva, keď nás navštívi niekto iný - vtedy sa hneď schová a niekoľko hodím nejde ani jesť, piť ani na wc.
Nepoznáte nejaké triky, ako ju naučiť takto sa nebáť? Chodia k nám aj deti, ale nikdy jej nikto neublížil ani nič podobné…

colsami
Dnes o 17:42

Ahoj, ak ma 3 roky a mate ju odmalicka, uz s tym na 99% nespravite nic. Ano, su aj taketo povahy maciek a jednoducho to nezmenis. Macku by som do nicoho nenutila - mala by proste svoje miesto a moznost zaliezt si a mat svaty pokoj. Otazka znie, preco ju chces nutit do kontaktu a socializacie? To akoze nie v zlom otazka, len so zaujmom. Macka ked sa sprace na svoje miesto a tam bude na svojom bezpecnom a oblubenom mieste odpocivat, je maximalne spokojna.

daridari11
Dnes o 17:48

Odpoveď vyššie je úplne presná. Mačka má každá svoju povahu. Ja mám doma tri, dvaja kocúrikovia, tí keď niekto príde, už aj sú pri dverách a sú zvedaví. Naopak, tretia mačička zalezie tak, že je zväčša nikto nikdy nevidí. Pritom voči nám je to prítulná a veľmi mazlivá mačička.
Nesnažíme sa ich meniť, berieme ich každého aký je.
Ale aj tá bojazlivá mačička má už zopár ľudí, ktorí k nám chodia, vybudovanú dôveru a aj vyjde zo svojich úkrytov občas, aj pohladkať sa dá. Všetkých máme od mačiatka, dnes majú kocúrikovia 14 a 12, mačička bude mať 9 rokov.

liusa82
Dnes o 17:51

ja mam momentálne svoju druhu mačku v živote prva siamska bola tiež taká schovávačka a druha obyčajna čierna tiež pričom na mne je nalepena skoro v kuse takže mojkava je až až a susedov kocur tiež ten sa neboji iba nas pred ostatnými prchá 😄..mačky su väčšina automaticky také boja sa cudzej osoby..máloktorá je taka že sa dá pohladkať a neuteká aspoň ja mám asi šťastie na tieto bojazlivky pred inými

milka1950
autor
Dnes o 17:53
@colsami

Ahoj, ak ma 3 roky a mate ju odmalicka, uz s tym na 99% nespravite nic. Ano, su aj taketo povahy maciek a jednoducho to nezmenis. Macku by som do nicoho nenutila - mala by proste svoje miesto a moznost zaliezt si a mat svaty pokoj. Otazka znie, preco ju chces nutit do kontaktu a socializacie? To akoze nie v zlom otazka, len so zaujmom. Macka ked sa sprace na svoje miesto a tam bude na svojom bezpecnom a oblubenom mieste odpocivat, je maximalne spokojna.

@colsami Nechcem ju nútiť priamo sa socializovať, skôr mi jej je ľúto, keď počas našich návštev nejde ani piť, ani papať ani na wc, aj keď by aj chcela….

catherin4
Dnes o 17:53

Priatelovi rodicia maju 7 maciek a len jedna z nich je kontaktna a da sa hladkat od cudzich

colsami
Dnes o 17:57
@milka1950

@colsami Nechcem ju nútiť priamo sa socializovať, skôr mi jej je ľúto, keď počas našich návštev nejde ani piť, ani papať ani na wc, aj keď by aj chcela….

@milka1950 ale ved mavate bezne navstevy ktore trvaju 12, 24hodin a podobne? Ved macke sa nic nestane ked niekolko hodin neje, nepije a ani nejde na WC. Toto je len Tvoje vnimanie situacie, lutujes zviera za nieco, co vobec nejde proti jeho komfortu v danej chvili. Je zalezena, s pocitom bezpecia a ten cas prespi.

13uzivatelka11
Dnes o 18:00

Máme dve mačky, jedna návštevy zbožňuje 😀 druhá sa dlho bála, nevyliezla z izby, ale teraz posledný rok asi sledujem, že v pohode sa príde ukázať.. má 6 rokov, ale zas návštevy nejako často nemáme a keď tak len moja mama je tu najčastejšie, k tej ide v pohode lebo aj prespáva, svokrovci a jeden pár s dieťaťom, ti chodia asi raz za pol roka, ale minule už prišla v pohode aj za nimi.

13uzivatelka11
Dnes o 18:02
@milka1950

@milka1950 fakt ti je ľúto, že nejde na wc zasmradit obývačku, keď je tam návšteva? 😅

muchotrafka298
Dnes o 18:14

Moj kamarat ma dve macky, jednu nasiel pri kontajneri a druha poloslepa mu zostala potom, co sa staral o macky kamarata co bol na dovolenke. Jemu bolo luto ju vyhodit alebo utratit a dotycny o slepu macku, co bola jeho zaujem nemal. Tato macka, co mal od maciatka malinkeho a je slepa na jedno ocko, to je tak pritulne nunave zvieratko, ona je tak vdacna, v kuse sa da hladkat, vyhladava tu spolocnost vyslovene. Ta druha co nasiel, tak rok a pol sa predo mnou schovavala, vobec som ju nevidela a zrazu proste sa osmelili a po 2 rokoch, ked ma chut, ju mozem pohladkat. Samozrejme kapsicku si vezme vzdy, to je jasne 😂

milka1950
autor
Dnes o 18:15
@colsami

@milka1950 ale ved mavate bezne navstevy ktore trvaju 12, 24hodin a podobne? Ved macke sa nic nestane ked niekolko hodin neje, nepije a ani nejde na WC. Toto je len Tvoje vnimanie situacie, lutujes zviera za nieco, co vobec nejde proti jeho komfortu v danej chvili. Je zalezena, s pocitom bezpecia a ten cas prespi.

@13uzivatelka11 ale však máme mačacie wc ďalej od obývačky 😅 a minule vykonala počas návštevy potrebu v úložnom priestore, kde sa zvykne schovávavať…

@colsami ďakujem za tvoje odpovede, upokojila si ma 🩶

sense
Dnes o 18:19

Máme dve doma, jedna je tiež taká , nechávame ju tak , keby potrebuje tak ide.
My nechávame otvorené dvere do spálne alebo do büra, a môže sa schovať pod posteľ. Ale teda nám sa ešte nestalo žeby urobila potrebu kde sa schovava

kacena4
Dnes o 18:43

aj nasa je taka tiez mame britsku, proste nemusi cudzich ludi, ale vyjde von aspon na onuchanie novych veci 🙂 napr. topanky cudzich ludi