icon

Realita bývania v Maďarsku

25. okt 2025

Je tu niekto, kto býva v Maďarsku, alebo pozná ako to reálne chodí s bývaním v Maďarsku? Uvažujeme nad kúpou domu, ale počúvam, že je to komplikované a platia sa prisťahovalecké poplatky. Aké máte reálne skúsenosti?

andrejkaandri
25. okt 2025

@anonym_autor o žiadnych poplatkoch neviem, bývam síce v Maďarsku ale nemám tu trvalý pobyt. Tuším sa tu neplatí ani daň ako na Slovensku ale len jednorázovo pri kúpe nehnuteľnosti.

r_d
25. okt 2025

Zrejme myslíš prisťahovalecké poplatky, ktoré zaviedli zatiaľ v Rajke. Platia sa od októbra, vo výške cca 3700 eur, na základe ich zákona a národnej identite.
Daň sa platí pri kúpe nehnuteľnosti, vo výške 4%, potom má každá obec tzv. komunálnu daň (niektoré nie), tá sa platí 2x ročne.
Podľa zákona by si mala zrušiť trvalý pobyt v SR, ale napr. ani my sme si nezrušili. Zdravotné poistenie riešime cestovným poistením na rok, ale z Rajky to máme na skok do BA.
My sme si byt nechali aj v SR, keďže nikdy nevieš.

fkata
25. okt 2025

Začali sme stavať v Maďarsku, ale vo východnej časti, ale poplatky tu nepýtajú, teda zatiaľ.
Daň platíš tak, ako písala r_d, každá obec ma inú komunálnu daň.
Ak by som mala zhodnotiť, či sa viac oplatí stavať v Maďarsku, tak nie. Som zvyknutá na pružnejší systém riešenia po úradoch, možno aj nižšie poplatky.
My neplánujeme predať byt v KE, skôr je v hre, že predáme dom v Maďarsku.

anonym_0e8ea6
25. okt 2025
@r_d

Zrejme myslíš prisťahovalecké poplatky, ktoré zaviedli zatiaľ v Rajke. Platia sa od októbra, vo výške cca 3700 eur, na základe ich zákona a národnej identite.
Daň sa platí pri kúpe nehnuteľnosti, vo výške 4%, potom má každá obec tzv. komunálnu daň (niektoré nie), tá sa platí 2x ročne.
Podľa zákona by si mala zrušiť trvalý pobyt v SR, ale napr. ani my sme si nezrušili. Zdravotné poistenie riešime cestovným poistením na rok, ale z Rajky to máme na skok do BA.
My sme si byt nechali aj v SR, keďže nikdy nevieš.

@r_d ale v rajke/ HU nie je povinnost mat TP, tam dostanes len pobyt lakcim kartu ci?
kopa ludi ma stale tp v Bratislave a byva v rajke. a pritom praca a lekari v Ba