icon

Aké je byť doma s dieťaťom vo veku 2-3 roky?

16. jan 2025

Ahojte, aktualne som na RD s mojim syncekom, ma rok a pol. Povodne som sa chcela vratit do prace skor, ale syncek je na mna velmi naviazany, stale sa pri hrani objima, túli, cez obedny spanok spi na mne, je to typ velmi kontaktneho dietatka tak sme sa rozhodli s manzelom ze s nim zostanem klasicky do 3 rokov kym nepojde do skolky. Posledne obdobie sa vsak citim vyhorena. Syncek je narocnejsi, neposedny, mam pocit ze ho neviem ako zabavit. Hracky ho aktualne moc nezaujimaju (v porovnani s obdobim do roka, vtedy som sa s nim vedela pekne pohrat) iba niektore a mam pocit ze “nehrackove” aktivity ktore mu vymyslam alebo ked sa s nim snazim robit domace prace ho tiez neberu.. doslova mam pocit ze sa doma nudime a citim silny utlm. Rozmyslam, ci to bude podobne aj neskor, lebo to by som tazko zvladala..

really8
16. jan 2025

Dalsia vyhorena. Ste normalne? Inak bodaj by si nebola. Mat na sebe rok a pol niekoho zaveseneho aj pocas spania tak uz by som chytala zachvat len by sa ku mne niekto priblizil. Ale jak si si naucila tak mas.
Ale inak pre mna je to medzi druhym a tretim zatial najlepsie obdobie. Da sa vela veci robit, doma, vonku, chape, pomaha, takto ma to ovela viac bavi.

ivik4
16. jan 2025

Medzi 2 a tretim 3 to bolo pre nas oboch peklo. Nas bol vtedy najzurivejsi. Teda, za vsetko mrncal

ina2405
16. jan 2025

Medzi 2 a 3 rokom to bol fajn, lepšie ako medzi 1 a 2.

lucka_ke
16. jan 2025

nauč ho spať v posteli nie na tebe a chodievajte medzi deti, hoci na krátko, ale musí si zvykať, lebo keď bude mať 3 roky tak sa z neho mávnutím čarovného prútika nestane extrovert, ktorý bude chcieť byť v škôlke bez maminky

autor
16. jan 2025

@really8 Za druhu cast tvojho komentara dakujem, povzbudilo ma to. Co sa tyka prvej casti: pol roka som sa s nim snazila byt na rezime, ze spi vo svojej posteli. Po kazdom jednom kojeni, na kazdy denny spanok som ho ukladala do postielky aby si zvykol od narodenia. Pocas toho obdobia sa budil v noci 10x minimalne a denne spanky potiahol max 15 minut. Napriek tomu som sa nevzdavala lebo presne ako pises nechcela som ho “ zle naucit” ale bolo to horsie a horsie. Az raz som nahodou zaspala pri nocnom kojeni a zrazu prespal celu noc.. ked som pri nom lezala na denny spanok spal aj hodinu a pol. Potreboval len toto, nic viac. Chapem ak by si mala taku mienku o mame ktora po mesiaci si dava k sebe dieta. ale realne ked sa niekto snazi 6-7 mesiacoc a nic tak to nebude v zlom pristupe

katulienkax
16. jan 2025

Pre mna tiež medzi 2-3 rokom najlepšie obdobie. Ale čo badam z okolia, najhoršie spia kojene deti , ktoré nemajú cumel. Ja som za ten cumel vďačná , na upokojenie stačil cumel. Niektoré povedia, že moje cumel nechcelo, ale aj nám trvalo možno týždeň , kým prestali vypluvat.

really8
16. jan 2025

No vies, 1,5 rocne dokazu spavat same v izbicke. Chapem ze kazde dieta je ine. Pri niektorych to ide jednoducho pri inych mega narocne. Skusala si spankove poradenstvo?

hederamonstera
16. jan 2025

Podla mna je kazde obdobie, kedy su starsi a starsi, lepsie. Syn bude mat o mesiac 3r a uz sa tesim na obdobie 3-4, ale teda posledny rok bol s nim super, uz sa s nim dalo komunikovat, vysvetlit, mam este 1,5r syna a teda…uz nech ma cez 2 roky😂😂

lucia13022023
16. jan 2025

Za mňa je druhy rok oveľa lepší ako prvý. Dieťa je už partak, rozumie, dokonca sa dá aj normálne pokecat... Dnes so mnou bol u gynekologicky lebo ho nemal kto strážiť, tak ma čakal v miestnosti so sestričkou a keď som vyšla, sestrička bola celá bez seba, že ako sa porozprávali 😁 dá sa s ním variť, ísť von, na krúžky, upratovať.
Minule sme upratali celý byt spolu, pomáhal utierať nábytok, vysaval sedačku... Toto obdobie je super. Aj keď teda dva roky len bude mať, no ale keď to porovnám aké to bolo pred pol rokom, tak je to úplná zmena.

blaazi
16. jan 2025

@lucia13022023 aj u nas podobne,po 1,5 roku stale lepsie a lepsie

simca06022011
16. jan 2025

postupne oducaj od liepania sa, spat pekne u seba, alebo uspis a ides... Moja sama nespaala v izbe, ale uspala som ju a spala v jej posteli. Postupne som ju (a uz skor ako v 1,5r) ucila vydrzat a hrat sa samu, brala ju hrat sa s detmi, ostala napr. noc u babky uz okolo 15mes, ked sa chodit naucila (oco isiel tiez a tak, napr. aj na predlzeny vikend). A to ci pojdem niekde alebo nie, nebolo na jej alebo kohokolvek rozhodnuti, proste prirodzene to tak bolo. Pracovala som z domu uz od kedy sa narodila, cize v tom, ze rodicia pracuju dieta prirodzene u nas vyrasta. Nebolo ziadne prekvapko pre nu ked isla do jasiel, aj ked len na chvilu ani potom do skoly... Postupne sa naucila vsetko, vecer sme ale dlho mali uspavacky nekonecne (hodina +), sem tam aj krikom konciace :DDD aj ked bola skolkarka...
Inak je to super obdobie, tie deti su perfektne, zlate, aspon za mna.. kam som ju zobrala tam isla, ked nie, hodim cez plece a ideme. Najst aktivitu pre 2-3r dieta super, pokeca clovek, zaujima sa to dieta o vsetko... my sme uz boli v sukromnych jasliach od 2r 2mesiacoch na trvalo, ale tam mala kopu aktivit, deti, ja som na nu musela cakat, kym sa dohrala :D Ak neratam choroby tak bolo vsetko tip top🙂 Dokonca lepsie ako s pubertakom :DDD Ale ja som nemala problem s nou so spanim, jedenim,... :D cize fakt, kam som ju zobrala tam bol klud.

simca06022011
16. jan 2025

A inak mas pravdu, za mna radsej spat s dietatom a urobit rezim = dlhsi a pravidelny spanok, ako sa cely den povalovat, o nicom spanky cez den, o nicom v noci. My sme tento problem nemali, kedze dcera bola na UM:D Ale ako som pisala, tiez vela zaspavala so mnou. Alebo na otcovi s flasou parkrat a potom ju preniesol do postielky. Len uz mas velkaca, nie babatko, cize postupne nejak to korigovat, ak teda nechces s nim spavat do 3r a potom to riesit ked pojde realne do skolky alebo tesne predtym.

ina2405
16. jan 2025

@katulienkax cumeľ je super! Ale mne dve zo štyroch detí cumeľ nechcelo, až ich naťahovalo do vracania a skúšali sme dlho. Teraz som rada, že posledný cumeľ má aj popri kojení.

janababana
16. jan 2025

Podla mna super obdobie. Tiez mam dieta, ze sme ako siamske dvojicky, ale uz sa da s nou porozpravat ako tak, vymysliet spolocnu hru, uz je to partacka pri vareni peceni nakupoch atd. Ja som rada, ze som nemusela do prace skor a ze mozem do tych 3r byt doma. A anoooo, obcas mi tecu nervy a co, potom je zasa super 😀

autor
16. jan 2025

Dakujem pekne potesili ste ma ☺️ co sa tyka inych deti a kolektivu, s tym problem nie je, chodime aj na rozne kruzky, stretavame sa s inymi detickami/mamickami, deti ma velmi rad. Tie chvile su super. Len ten cas kym sme sami dvaja doma mam problem v poslednom case vyplnit. Ale dufam teda ze coskoro sa to zmeni.

lulu0123
16. jan 2025

Jedno dieta po 2.roku za mna super obdobie.To sme si s prvou dcerou uzivali-kruzky,vylety,kavicky s kamoskami, v lete kupko,vylety.Uz to bola taka partacka.Podla mna najhorsie je to medzi 1 a 2 rokom,kedy dieta beha kadetade,rozum este nema,pud sebazachovy ziadny.Neskor je to za mna lepsie.Pri dalsich detoch to uz bolo narocnejsie,kedze ich bolo viac.Ale ked si vyhoreta pri 1 dietati,radsej sa vrat do prace a dieta o zariadenia.Budete si vzacnejsi a spolocne chvile.mozu byt o to lepsie.

3petka
16. jan 2025

V prvom rade sa má dieťa vedieť zabaviť same. So máš mu ukázať ako na to ale nie ho zabávať každú chvíľku. Každé dieťa je naviazané na mami lebo je s ňou nonstop. Ak chceš ísť do prace normálne ho daj do skolky, najprv na pól dňa a keď si zvykne tak na cely deň a sup ty do prace.