Ako naučiť dcérku hrať sa samostatne?
Ahojte, mam 16m dcerku. Mame taky problem ze ona sa sice vie pekne hrat s hrackami ale musime pri nej sediet. Aj jej kopu krat vravim ze pockaj nieco dokoncim a pridem, bez sa na chvilocku zahrat sama . Nie ona furt taha za ruku , a ked sme pri nej tak je vsetko ok, sklada si kocky, pozera knizku atd. ...Ako ju naucit nech robi toto pokial som ja 3 metre od nej a cosi si robim v kuchyni ? Mali ste niektora podobny problem ? Je to dost obmedzujuce :D
@morusha jasne, myslela som to v kontexte niektorych pohorsujucich komentarov. Nemyslim, ze taka chvilkova separacia napacha nejaku traumu. Zaroven si nemyslim, ze je treba rocne decko ucit hrat sa same, ak nechce. Niektore su samostatnejsie ako ine, ale nakoniec sa vsetky skor alebo neskor radi od mamy odpoja
@jesenzima ja som sa ta nechcela dotknúť s tou tvrdou výchovou, nepochybujem ze svoje deti nadovšetko ľúbiš a vychovavas ich najlepšie, ako uznáš za vhodné, ani ta neidem súdiť nepoznane na základe jednej veci.... Ibaže mne osobne to príde tvrdé, lebo sama viem, ako môj syn plače, keď ma potrebuje (to je jedno, že v mojom ponímaní "iba" k hre) a ja sa mu nemôžem venovať. Tak tiež mi príde lepšie riešenie hľadať spôsob, ktorý nám obom vyhovuje (zapájam ho do činnosti), ako ho odprevadiť zakazdym na svoj koberček, že tu sa hraj miláčik, maminka teraz nemôže. Potom by som nemohla celý deň, lebo teraz potrebujem variť, teraz umývam riady, teraz vesiam prádlo, teraz zase umývam podlahu..... 16mesacne dieťa je ešte malé, to ze sa nepohra samé, neznamená, že bude potrebovať mamku k hre aj o rok, či ako 6-10 ročný.
Sú samostatnejsie a menej samostatné v tomto veku (takisto ako sú rozdiely v tom, kedy dieťa začne chodiť, rozprávať, zaspávať bez prítomnosti rodiča, atď), dôležité podľa mňa je, vnímať potreby daného dieťaťa a reagovať na ne tak, že nebagazelizujem jeho problém (teraz ma nemôže potrebovať, však má sa iba hrať) , ale snažím sa nájsť vhodné riešenie. Koniec koncom som na RD kvôli nemu, nie kvôli domácnosti.
@henriettv no nehadzala by som.vsetky deti do jedného vreca. Môj v 1,5 roku sa dokáže hrať sám a mňa nechá keď si potrebujem porobiť poriadky. Ak ma ťahá za ruku idem s ním na chvíľu ale keď mu poviem že musím ísť ďalej variť, musím ist dovesat prádlo atd, kyvne hlavou že ok a hraje sa ďalej.

Male dieta bolo vzdy so mnou. Praveze mi vadi..ze sa tak rychlo (ani nie 2r) odo mna odpojil a pobehuje so surodencami...lebo je uplne na inom lvl a stsle cosi musim s nim riesit a chudak uz ma ma dost.. :(