icon

Ako pomôcť 2,5-ročnému synovi s nočníkom a rečou?

28. jún 2024

Ahojte maminky. Idem sa opýtať, poradiť. Mám syna má 2.5. nechce zatiaľ na šerblik, ani wc... Boji sa. Takže nemôžem ešte odplienkovať čakám. Moc ani nerozpráva. Keď niečo chce, tak skôr kričí a ukazuje prstom. Tak čakám, kým sa rozrozpráva. Už prestal aj hovoriť mama.. (aj iné slová ktoré vedel) Papanie je u nás tiež bieda. Nechce nič. Kľudne bude celý deň na mlieku, rožky, chleba, keksiky,jogurty. Skúsila som už aj obmedziť, a dať stravu... Musela som dať tri lyžičky "nasilu" potom už vedel, že musí niečo spapať, tak si dal. Ale časom som si povedala, že nechcem ho takto nútiť, aby mi papal s plačom čo ak dostane nejaký blok ? 🤷 A chcela by som ho dať do škôlky keď bude mať tri.. Tak skúste mi prosím poradiť čo robím zle, alebo ako mám ísť na to. ? Bojím sa že či zase nečakám dlho a niečo zameškáme? 🤷 Zase v iným veciach je anjelik ♥️ pomáha mi, rozumie všetko čo poviem, je veľmi múdry. Ďakujem 🙏

amelia89
28. jún 2024

To ze nechce na wc a nechce moc papat by som este nestresovala. Obe veci by som nadalej bez stresu skusala,jedlo ponukala, nenutila.
zvlastne je len ze nehovori ani slova ktore uz hovoril, a nevidis moc napredovanie - toto by som pediatrovi spomenula a idealne objednala logopediu (mozete cakat aj pol roka)
kazdopadne deti vedia prekvapit vo velmi kratkom čase, moze ze sa do 3 rokov velmi posunie.
Moj starsi syn sa odplienkoval v 2r a 7m,dovtedy sice cikal kakal do nocnika ale len ked som ho posadila - sam sa pytal az v tom veku, takze niekedy to proste trosku trva.

jajanka31
28. jún 2024

Nas ma 2 a 5 mesiacov, na nocnik sme este ani neskusali, ale v lete skusim urcite. S jedenim je to podobne a s recou, nehovori nic.. teda on hovori vela ale nik mu nic nerozumie. Tvoj je uplne ticho?

jajanka31
28. jún 2024

@amelia89 a k logopedovi, neurologa, psychologa, psychiatra a geneticke testy.. na vsetko sa caka a ak sa nerozhovori tam ich tam poslu.. a este su vyvojove testy

autor
28. jún 2024

@jajanka31 nie, nie je úplne ticho. smeje sa, šomre si, ale len tak. Jediné čo povie, je nie (na všetko) to ešte zatiaľ neprestal hovoriť 😁.

jajanka31
28. jún 2024

Nas hovori, mnau, mnam, hau, papa tutu, titi, na auta na elektricku brbrn a povie aj baba a tata mama ale myslime si ze nevie ze sme to my... len to hovori

autor
28. jún 2024

Ja mám pocit že čím viac mu opakujem, aby povedal mama, tata, alebo ako robí autíčko povedz brm brm, tak tým to nechce hovoriť ako keby naschvál ja neviem. Ale úplne ma odignoruje alebo povie nie

brezza
28. jún 2024

Ale rozumie vsetkemu? Aj jednoduchym uloham ako dones flasku a pod? Dolezite je porozumenie

brezza
28. jún 2024

Ja som zo zaciatku uplacala. Dostal malu lentilku ked sa vycikal, vykakal na nocnik. Tiez tam zo zaciatku nechcel ani sadnut, ale casom pochopil.

autor
28. jún 2024

Vedel aj mňau, ale keď som sa ho opýtala( keď sme videli nejakú mačičku) , že ako robí mačička tak proste tým to prestal hovoriť. Tak isto aj mama asi som príliš často chcela, aby to vravel a nezabudol, 🤷 až som dosiahla opak. Možno si to len namyslam tým že prestal, ja neviem. Ale som z toho celkom nesvoja. Že vedel, a prestal.

autor
28. jún 2024

@brezza Ano. Aj keď poviem dones plienku, alebo chces mliečko, daj fľašku, daj pusu tak to spraví.

cookie29
28. jún 2024

Prepac, ale zaraza ma viac veci...
- ak nevie rozpravat a povedat ze potrebuje ist na WC, tak o nocniku a pod nemoze byt rec.
- vedel rozpravat a prestal? Co na to pediatricka? Toto podla mna normalne nie je.
- strava: keksiky nedam, ak nepapa. Rozok ok, mlieko ok. Ale sladkosti? Normalne dam na stol stravu a bodka. Ine nebude. PS Mam dieta nejedaka +++ takze viem, co to je a viem aj to, ze toto je najhorsia cesta :( podobne ako davat jest nasilu.

Urcite by som neopakovala veci, dieta nie je papagaj a opakovanie je otravne, najma v style povedz mama...

Pokial dieta rozumie, tak je dobre. Moje starsie tiez zacalo rozpravat neskoro, ale teda minimalne par slov vedelo. Urcite je to na lekara, minimalne ta slovna regresia.

autor
28. jún 2024

Vedel len tých pár slov, ako mama, mňau.. to prestal. A teraz začal hovoriť nie.a len tak si šomre.. Áno, už som skúšala aj tak, že nedám sladké, pokým nezje stravu. No aj tak nechcel. Keď som dala nasilu do úst, tak potom jedol. Len už to nechcem tak robiť bojím sa, aby nedostal blok. Len keď mu ukážem, že ideme papať? Povie hneď nie tak stále čakám... Doktorka na tú stravu povedala že ho nemám nútiť vraj aj ona má vnuka má 3 a neje nič že mám čakať.

cookie29
28. jún 2024

cakanie nie je riesenie. Ale nutit tiez nie. Proste je obed/vecera, sadnete si ako rodina pekne ku stolu, nalozis taniere a je. Ak dieta chce jest je, ak nechce neje. Okolo 2r je obdobie, ked dieta odmieta potraviny, jedla a podobne, najma nove veci, nove formy, respektive aj veci, ktore predtym jedlo.

brezza
28. jún 2024

Daj mu B komplex. Moj je autista, problemy s jedenim odmalicka. Pomixovane jedol este v dvoch rokoch, pri kuskoch hned vracal. B komplex pomohol s chutou do jedla a potom som mu zacala davat zuvacku, aby trenoval zuvacie svaly. Pomohlo, rozjedol sa. Ono ak aj malo zuje, tak to ma velky suvis s recou. Cize jedenie ovplyvnuje aj rec. A este odporucam rybi olej. Ja davam pomarancovy alebo citronovy od nutraceutica.

autor
28. jún 2024

@cookie29 áno, veď on tak rád papal. Mal obľúbené polievky ktoré som mu varila a vždy zjedol. Tak isto cestoviny, mäsko no proste rád papal. A presne prestal. Najskôr som si vravela že možno kvôli zubom ale už to trvá dlho

autor
28. jún 2024

@brezza skúsim ten B komplex

brezza
28. jún 2024

Skus, ten b-komplex casto zaberie nejedakom. Generica ma v kvapkach. A ten olej som myslela na rozvoj reci.

sisska96
28. jún 2024

Koľko hodín pozerá TV, mobil, tablet? Tieto veci veľmi vedia brzdiť rozprávanie. Čo sa týka jedla, dáš na stôl jedlo a buď zje alebo nezje. Keď nezje neponuknut ani keksíky ani sladkosti. Keď zje, môže dostať aj sladkosti. Časom si zvykne

autor
28. jún 2024

@brezza môžeš hodiť foto ? Neviem čo myslíš

autor
28. jún 2024

@sisska96 práve sme išli papať. On dostal svoju porciu do svojho tanierika, nechcel, nespapal. 🤷 Hneď ako zbadal že sa ide papať, odišiel sa hrať

gastanka123
28. jún 2024

Ahoj. Ja chcem len napísať, že aj ja som sa pri dcérke načakala na všetko. Odplienkovaná 2r9m, ale to išlo zo dňa na deň bez nehôd, rozprávať začala viac až 3r3m. Všetko rozumela, komunikovať vedela, no po svojom (inak dosť kreativne). Pediatrička nás poslala k neurologičke a logopedičke, im sa zdalo byť všetko ok. No a potom začala rozprávať a ústa sa jej nezatvoria. Aj logopedička vravela, že pasívnu zásobu na super, úplne všetko vedela, čo je, len sa jej nechcelo rozprávať. Tiež je inak slabý jedák.

autor
28. jún 2024

@gastanka123 ďakujem.