icon

Ako riešiť pocikávanie u 2,5-ročného dieťaťa?

laurasz
9. jan 2026

Ahojte, vie mi niekto poradiť alebo len potvrdiť že v tom nie som sama. Malý 2,5 rokov už v podstate od Augusta bez plienky cez deň už teraz asi tri mesiace aj na obedny spánok. Mám problém s tým že sa niekedy pekne pýta alebo ide rovno sám na záchod ale väčšinou si cvrkne a až potom. Už som z toho zúfalá lebo stále len periem a vysvetľujem že musí ísť skôr cikať. Nemal s tým problém len posledné dva-tri mesiace to takto má. Prosím nejaké rady ako to odstrániť? Doma sme nič nemenili takže dôvod nepoznám

hianicka13
9. jan 2026

@laurasz podla mna treba byt len trpezliva a mozno mu prestat vysvetlovat a nechat to tak, aby to on sam v hlavicke pochopil. Povedala by som, ze u takych malych detoch je to este normalne

anonym_014ccc
9. jan 2026

@laurasz je to len obdobie. Je ešte malý, potrebuje viac času. Nič mu nevyčítaj,.vždy ho upokoj, že sa nič nestalo. Určite v ňom nevytváraj výčitky, že je to jeho chyba, alebo že už je veľký a že je to hanba. Aj tak je šikovný. Držím palce a prajem veľa trpezlivosti.

zooeynka
9. jan 2026

Ved mu daj na cas opat plienku ak nechces vkuse prat. Nie je sa kam ponahlat

laurasz
autor
9. jan 2026
@zooeynka

Ved mu daj na cas opat plienku ak nechces vkuse prat. Nie je sa kam ponahlat

@zooeynka on plienku nechce naspäť keď mu ju aj dám tak si ju dá dole.

laurasz
autor
9. jan 2026
@hianicka13

@laurasz podla mna treba byt len trpezliva a mozno mu prestat vysvetlovat a nechat to tak, aby to on sam v hlavicke pochopil. Povedala by som, ze u takych malych detoch je to este normalne

@hianicka13 ďakujem, len ja nechápem že zrazu sa toto stalo lebo bez plienky je už dosť dlho a pekne sa pýtal aj chodil a zrazu toto by týždeň napríklad chodí a potom tri-štyri dni má celé také že si cvrkne a potom že aha musím ísť

laurasz
autor
9. jan 2026
@anonym_014ccc

@laurasz je to len obdobie. Je ešte malý, potrebuje viac času. Nič mu nevyčítaj,.vždy ho upokoj, že sa nič nestalo. Určite v ňom nevytváraj výčitky, že je to jeho chyba, alebo že už je veľký a že je to hanba. Aj tak je šikovný. Držím palce a prajem veľa trpezlivosti.

@anonym_014ccc tak to mu zvyknem hovoriť že veď pekne si chodil a zrazu toto uvidíme no ako to pôjde ďalej k plienkam by som sa nerada vrátila

pribinak
9. jan 2026
@laurasz

@anonym_014ccc tak to mu zvyknem hovoriť že veď pekne si chodil a zrazu toto uvidíme no ako to pôjde ďalej k plienkam by som sa nerada vrátila

@laurasz dala si skontrolovať moč? Môže mat nejaký menší zápal

Vrátiť sa k plienkami je krok spat, 100 rokov spat

laurasz
autor
9. jan 2026
@pribinak

@laurasz dala si skontrolovať moč? Môže mat nejaký menší zápal

Vrátiť sa k plienkami je krok spat, 100 rokov spat

@pribinak no to by som ani nechcela. Moc mal v poriadku ono sa toto deje už dva-tri mesiace s prestávkami kedy s tým nemá problém

troskustratena
9. jan 2026

Aj moj mal presne taketo obdobie... v lete uplne krasne chodil sam alebo sa pytal, ziadna nehoda... potom prislo obdobie, kedy fakt najprv crkol a az potom sa isiel posadit... tak vtedy som ho ja upozornovala, ze treba ist cikat (aj ked sa to asi nema, neviem) a ked isiel sam od seba, tak boli ovacie, ako super, ze sa siel vycikat... to sa mu pacilo a to cvrkanie preslo... ale poviem ti, tiez som uz chcela ist k doktorke, ci to nie je nejaky problem... ale skor to bolo, ze povazoval cas straveny na nocniku za strateny a radsej sa hral do poslednej moznej chvile, len aby nemusel ist😅

tiika
9. jan 2026

@laurasz bolo take obdobie. Tiež ma išlo poraziť. Motivovala som i nálepkami, aj keď som skôr proti niečomu takému, načas pomohlo. Lenže moja nechcela ani vtedy, keď bolo evidentne, že potrebuje. Podľa mna tie deti skúšajú dokedy vydržia a kedy už naozaj musia ísť, lebo prišli na to, že sa to da aj zadržať. A potom sa im niekedy nechce, chcú sa hrať, oddialiť to čo najdlhšie. Inak si to neviem vysvetliť.
Nejako som už prestala po 2 mesiacoch riešiť a prestalo to uz ani neviem ako.

laurasz
autor
Včera o 08:55
@tiika

@laurasz bolo take obdobie. Tiež ma išlo poraziť. Motivovala som i nálepkami, aj keď som skôr proti niečomu takému, načas pomohlo. Lenže moja nechcela ani vtedy, keď bolo evidentne, že potrebuje. Podľa mna tie deti skúšajú dokedy vydržia a kedy už naozaj musia ísť, lebo prišli na to, že sa to da aj zadržať. A potom sa im niekedy nechce, chcú sa hrať, oddialiť to čo najdlhšie. Inak si to neviem vysvetliť.
Nejako som už prestala po 2 mesiacoch riešiť a prestalo to uz ani neviem ako.

@tiika ďakujem vám všetkým za odpovede no neviem snáď to je len obdobie lebo už nemám asi silu to riešiť on si z toho robí ako keby srandu

anonym_85892f
Včera o 09:03

Neni pripraveny .mala si pockat.dieta co je pripravene netreba motivovat,podplacat ani obdobia nema. Pojde a vycika sa ked mu treba

tiika
Včera o 12:13
@laurasz

@tiika ďakujem vám všetkým za odpovede no neviem snáď to je len obdobie lebo už nemám asi silu to riešiť on si z toho robí ako keby srandu

@laurasz ak ma z toho srandu, o to viac by si to mala prestať riešiť a nejako zvlášť komentovat. Iba bez emocii poznamenať, vidím, že si si cvrkol, tam sú suché veci, poď, prezlečieme ho.

tiika
Včera o 12:20
@anonym_85892f

Neni pripraveny .mala si pockat.dieta co je pripravene netreba motivovat,podplacat ani obdobia nema. Pojde a vycika sa ked mu treba

@anonym_85892f deti sú rôzne, verím, že sú i rôzne obdobia. Moja bola odplienkovana v 2r2 mes hneď bez nehody, aj na obedny a nočný spánok. Takze verím, že pripravená bola. Kedy, ak nie vtedy? (Predtým sme 2-krát skúšali, no nemala som na to nervy, na 3x to vyšlo ako píšem). Napriek tomu po 1/2 roku začalo obdobie pocvrkavania, zadržiavania, testovania… Takze tak.

laurasz
autor
Včera o 12:33
@anonym_85892f

@anonym_85892f ja som ho nemotivovala prišli sme z dovolenky a po asi troch neúspešných pokusoch sa zrazu sám začal pýtať tak som mu zobrala plienky a bolo toto pocikavanie začalo len teraz posledné asi dva mesiace dovtedy bol v pohode

laurasz
autor
Včera o 12:34
@tiika

@anonym_85892f deti sú rôzne, verím, že sú i rôzne obdobia. Moja bola odplienkovana v 2r2 mes hneď bez nehody, aj na obedny a nočný spánok. Takze verím, že pripravená bola. Kedy, ak nie vtedy? (Predtým sme 2-krát skúšali, no nemala som na to nervy, na 3x to vyšlo ako píšem). Napriek tomu po 1/2 roku začalo obdobie pocvrkavania, zadržiavania, testovania… Takze tak.

@tiika no presne ako u nás až na to že on ešte v noci plienku má

sovica
Včera o 13:01

@laurasz Máš šikovné dieťa, tak nepanikár. Ak dobre chápem, bol odplienkovaný cca v 2 rokoch. To sa málokomu podarí.
Môže mať obdobie, že je veľmi zaujatý hrou, nechce ju prerušiť a tak močenie zadržiava. A spamätá sa, až keď mu cvrkne. Ak si s ním stále doma, tak mu to občas pripomeň, aby nezabudol. A ešte mi napadlo, že to môže byť aj zimným obdobím, vtedy je močový mechúr náchylnejší na prechladnutie alebo zápal močových ciest. Ak sa hráva na zemi (čo predpokladám, že áno) a je tam chladnejšie, tak to môže byť kľudne aj tým.
V každom prípade, máš naozaj šikovného chlapca. Väčšinou sa uvádza, že stabilné ovládanie močového mechúra je medzi 3 a 6 rokom. Niektoré deti sú "šikovnejšie" a zvládnu to aj pred 3 rokom a niektorým to trvá dlhšie.

laurasz
autor
Dnes o 08:46
@sovica

@laurasz Máš šikovné dieťa, tak nepanikár. Ak dobre chápem, bol odplienkovaný cca v 2 rokoch. To sa málokomu podarí.
Môže mať obdobie, že je veľmi zaujatý hrou, nechce ju prerušiť a tak močenie zadržiava. A spamätá sa, až keď mu cvrkne. Ak si s ním stále doma, tak mu to občas pripomeň, aby nezabudol. A ešte mi napadlo, že to môže byť aj zimným obdobím, vtedy je močový mechúr náchylnejší na prechladnutie alebo zápal močových ciest. Ak sa hráva na zemi (čo predpokladám, že áno) a je tam chladnejšie, tak to môže byť kľudne aj tým.
V každom prípade, máš naozaj šikovného chlapca. Väčšinou sa uvádza, že stabilné ovládanie močového mechúra je medzi 3 a 6 rokom. Niektoré deti sú "šikovnejšie" a zvládnu to aj pred 3 rokom a niektorým to trvá dlhšie.

@sovica no máme podlahové kúrenie tak neviem či to je tým aké posledné dni sa už pre zmenu komplet pocika už som zúfalá