Ako usmerniť neposlušného 2-ročného syna?
Idem si ku vám po radu už som naozaj zúfalá , mám 2rocneho syna ktorý absolútne neposlúcha ak mu niečo zakážem tak ako keby som bola vzduch dám mu slabú po zadku a smeje sa ... Ak ho zoberiem a zavriem do izby tak ma začne kusat a stipat . Robí si čo chce ešte nerozpráva , iba také že mama tata atď . Absolútne nechce chodiť na nočník začne plakať keď ho tam usadim , ako ho od naučiť od plienok. Okrem toho papa mi iba nejakých 5 jedál a nič viac nechce ani ochutnať nechce papať s lyžičkou stále iba rukami . A keď nechce tak to hádže na zem a potom to chce papať zo zeme . Na dvore sa hrá iba tak že si sadne do piesku a presipa si piesok ba seba . Alebo hádže kamene do bazénu. Už som naozaj zúfalá neviem či môže mať autizmus alebo to je iba jednoducho neake zlé obdobie .za všetky radi budem povdacna .
Napísala som niekde že je vtej izbe sám ? Je to takým štýlom ze izbu som myslela obývačku v ktorej má hračky a ktorá je spojená s kuchyňou kde som aj ja .. dám ho dnu s dvora ked mu nedovolím ísť do bazéna keď nieje na kúpanie a on tam just chce ísť. A keďže mu to zakážem tam sa rozbehne oproti mne a začne ma stipat a kusat .. ale kusat takým štýlom ze pokazde mi spraví modrinu . Dúfam že stačí vysvetlenie zavriem do izby .. v podstate zavriem dnu aby nebol sám na dvore .
@mamamasama tak takýto komentár môže napísať iba niekdo naozaj dokonalý 😉
@veronik70 prepáč ale keď napíšeš ... Ak ho zoberiem a zavriem do izby tak ma začne kusat a stipat.. Odkiaľ mame my vedieť tento tvoj siahodlhy popis?
A fakt si dospelá žena nevie poradiť s 2r dieťaťom ktoré ho hryzie, štípe? A nemyslím tým agresivitu, čapnutie ani nič podobné, toto sa dá zvládnuť aj normálne...
@veronik70 veď nikto nehovorí, že týraš dieťa, ale toto je úplne nevhodný štýl výchovy. Dieťa nedokáže ovládať svoje emócie minimálne do šiestich rokov, tresty v podobe "opustenia" všetko len zhoršujú. Ty musíš ovládať svoje emócie a nie emócie dieťaťa. Na nočník musí dieťa dozrieť a ja si neviem predstaviť akým štýlom ho posádzaš na nočník keď plače. Moje deti sa odplienkovali až 2r8m a druhé 2r5m a úplne samé. Nikdy mi neplakali na nočníku lebo nemuseli... https://mamaaja.sk/clanky/batola/13-rad-ako-zvl...
Keby sa každý zamyslel najprv sám nad sebou a až potom by hovoril na druhých. Hneď by bol svet krajší . A nebolo by toľko zla
@veronik70 prepáč ale zbytočne tu na nás útočiš, drvivá väčšina sme ti poradili skoro to isté, ale tebe sa asi odpovede nepáčia, lebo by si musela určité veci zmeniť, alebo si priznať chybu. Ja som cielene citovala to čo si napísala a ty to popieraš, slušne som ti dala rady a aj tak si nepríjemná.
Takže skús si po sebe prečítať ešte to čo píšeš a pochopíš, prečo sme to všetky pochopili rovnako 😉.
Zle som sa asi vyjadrila moja chyba on na ten nočník ide sám ale štýlom že dá do neho nohy a cupne si ale iba v plienke ako náhle som ja skúsila usadiť bez plienky tak to sa mu nepáčilo a určite som ho tam na silu nedržala ... . Už mi aj spinkal bez plienky a nepocikal s ale naučil sa jednoducho to že uteká von keď nemá plienku a vonku sa vycura.
@veronik70 myslim, ze uz aj lutujes, ze si sem vobec napisala. Zial tu sa najdu uzivatelia, ktori z celeho kontextu vytrhnu nieco a potom si na tom robia dobre. K teme - tomu nocniku daj cas, alebo skus ci sa mu viac nezapaci redukcia na wc. K tym jedlam - waw vazne az 5? Ved to je super, su deti co jedia varene jedlo len jedno - kura s ryzou ☺️ alebo spagety. A su zdrave, rastu, dozenu na inych jedlach dna. Hryzenie - skus mu ponuknut objatie, samozrejme vzdy vysvetli preco nemoze byt po jeho voli. A ak je to hryzenie napr. z pretlaku emocii skus mu odporucit napr zahryznut sa do vankusa. Toto co si popisala nevyzera ako diagnoza, len jednoducho dieta co ma svoju volu a treba mu len vysvetlovat. A odplienkovanie - leto je super a pochopila som ze mate dvor - ved nech je bez plienky a pripominaj mu, ze nech cika kaka do nocnika a pod. Mozno chce cikat nastojaka ako jeho tato ☺️
Práve kvôli tomu som sem písala aby som vedela niečo zmeniť keby som nechcela tak sem nepíšem. Ja nevravím že nerobím chyby tak isto je to pre mňa niečo nové . Manžel mi zomrel nedávno a ja som na malého sama . Starý rodičia nemajú záujem .. práve preto som potrebovala poradiť . A nie súdiť . Ale určite každu jednu radu som si zobrala k srdcu a určite ju vyskúšam ..
@veronik70 ono vieš, keby svoj prvý príspevok napíšeš ináč zatváram ho samého v izbe - dám ho dovnútra do domu do veľkej obývačky s hračkami, aj to o tom nočníku, ver, že odpovede by boli úplne iné.
Teraz je už len na tebe, čo zmeníš na svojom prístupe a ci si naozaj niečo z tejto diskusie odnesieš 😉
@janababana stým som aj rátala takže pohoda 🙂 ďakujem za rady 🙂 každú radu si cením
@veronik70 tak dieťa je ešte k tomu aj extrémne traumatizované keď mu zomrel otec, čiže o to viac pochopenia potrebuje. Ty môžeš zvážiť psychológa a od troch rokov aj dieťa.
@veronik70 s ročníkom má ešte čas. Je super mať ho na očiach, občas okomentovať, keď príde jeho čas vycítiš to.
A čo sa týka ukludnenia, tak malé dieťa sa ešte nevie ukľudniť samé. Potrebuje mať niekoho pri sebe. Je normálne, že plače, kričí, ale nie je v poriadku, že ti pri tom ubližuje. Ja som deťom v takýchto situáciách dala vankúš. Mali sme jeden, ktorý slúžil na ventiláciu hnevu, do neho si mohli buchnúť, kričať, hádzať ho. Deťom to veľmi pomáhalo, skôr dali zo seba emócie von. Ja som pri nich sedela, ponúkla som im náruč. Ak chceli pritulili sa, ak nie tak sedeli vedľa mňa. Vždy som iba povedala, že som tu pre nich a opýtala som sa ako im môžem pomôcť. Viac som nič nehovorila, nevysvetlovala, to prišlo na rad, až keď sme boli všetci kľudní.
Skús si pozrieť Nevychovu, mne to na začiatku veľmi pomohlo, aby som pochopila detské správanie. A ešte odporúčam knihu Detský mozog vysvetlený rodičom.
@veronik70 ahoj, ako je na Tom s porozumením? Rozumiem, čo od neho chces? Nezakazuje, hovor, čo môže robiť. Ponukni prijateľnú alternatívu. Napr hádže jedlo - ideme hádzať kamienky s mosta do potoka. Nové jedlo je možné naučiť práve cez "hru s jedlom", dávať ku ochutnávať, ale nenutit ho to jesť, no to si ujasniť, či cves mať pravidlo "s jedlom sa nehráme" alebo naopak, potrebuješ sa hrať, objavovať.... Ak má problém s porozumením, môžeš skúsiť obrázky, či znaky a postupne rozvíjať slovnú zásobu. Ozvi sa klinickej logopedickou, prípadne i psychologické, ak máš podozrenie, že niečo nie je v poriadku. Z podpísaného autizmus netipujem, ale oneskorený vývoj reči môže byť, no môže to ešte dobehnúť. Prvé čo vieš spraviť je vygooglit si a stiahnuť PDF Kniha o detskej reči. Choď za radom podľa toho čo robí a čo nie...možno má 2r, ale komunikuje na úrovni 15-18 mesiacov,tak pokračuj odtiaľ ďalej. Ak by si mala možnosť v okolí liečebnej pedagogicky či centra vcacnej intervencie, tak popýtať sa i tam, že čo ako. Hlavne dieťa sa učí opakovaním, takže to "mierne capnutie" môže narobiť veľkú paseku ešte. Radšej ho vezmi, fyzicky mu nedovol alebo choďte to potom spolu upratať (ty s jeho rukami), aby pochopil, že takto nie. Ak by na Teba niekto hovoril po arabský, tak by si tiež nespravila čo Ti hovorí a ak by Ťa potom slabo capol,.možno by si sa aj zasmiala, že?

@veronik70 ak na sebe chces popracovat, skus knizku Respektovat a byt respektovan. Vela sa naucis a vyuzijes aj v dalsich rokoch. Ja ju citam uz par mesiacov lebo nemam tolko casu, ale vela mi toho uz dala, mnohe som pochopila. Verim, ze ti pomoze.