icon

Ako vysvetliť dieťaťu problémy so svokrou?

4. feb 2025

Ahojte, ako neskôr toto s dieťaťom komunikovať? Ide o to že mám dcéru (1r. 8m.) a má kožné problémy, má ekzém a vadí jej veľa vecí. Od jej 8 mesiacov chodíme po kožných a skúšame všeličo. Za tú dobu sme už zistili že jej vadí kontakt s pieskom, periem len v detskom neparfumovanom pracom géli, ja nemôžem používať žiadnu kozmetiku alebo parfém ak budem mať dcéru na rukách, ak zje citrusy alebo niečo sladké alebo jogurt a mlieko (iné mliečne výrobky jej nevadia) ak sa niečo poruší ekzém sa zhorší, vyhadže sa po tele a svrbí ju to viac, následne ju týždeň z toho dostávam. Problém je svokra, s dcérou má fajn vzťah ale na ekzém neverí, ona to nemala ani jej deti takže niečo také neexistuje a je to výmysel modernej doby, samozrejme že to na dcére videla ale podľa nej to má z toho že jej zakazujem vyššie spomenuté veci, viac krát sa ukázala ako nezodpovedná v starostlivosti, ešte v začiatkoch keď som verila že nebude spôsobovať dcére problémy som ju s ňou nechala u nich na dvore kde ju hneď zobrala do piesku. Druhý krát zas do nej natlačila jogurt, stále jej nosí čokoládové sladkosti, núka mandarínky keď si dáva atď. Tvrdí že ju oberame o detstvo, vždy keď príde je navoňavkovana, vykremovana aj keď vie že dcéra na to reaguje zle, takže bohužiaľ museli sme obmedziť kontakt a nezostáva ani s dcérou sama, toto je ale kameň úrazu, ona s ňou chce stále byť, dcéra je s ňou rada čo mi nevadí ale len pod dohľadom a buď ja alebo muž musíme robiť policajta, stále sú tu reči ako "babka by ťa zobrala do piesku ale rodičia nedovolia" alebo "babka by ti dopriala detstvo ale rodičia sú proti" muž jej veľakrát dohováral ale 0 bodov... dcéra ju má rada a ide napríklad o to že svokra nás vidí na ihrisku, príde za nami, musíme ísť za nejakú dobu domov ale svokra naročky zostane na ihrisku a hovorí dcére že keby mama nevymýšľala tak by tam s ňou ostala, ja teda beriem z ihriska dieťa, ktoré plače lebo chce ísť za babkou, ktorá tam stojí a drista takéto veci....ako to vysvetľovať dieťaťu keď už bude trochu staršia? Že prečo s ňou nemôže byť. Svokra vždy hovorí také veci že
veď babka ti nechce zle a babka ti vylieči tie vyrážky atď. Bojím sa že takéto scény budú časom horšie

ivangeline
4. feb 2025

Úprimne, jednoducho, pravdivo.

autor
4. feb 2025

@ivangeline nemyslím, že v tomto veku pochopí súvislosti tak aby sme minimalizovali tie scény

pribinak
4. feb 2025

Dieťaťu? 20 mesačnému?

Toto je na tvrdý pohovor so svokrou a ak nie tak v zaujme zdravia dieťaťa proste radikálne obmedziť kontakt

Čo akože chceš vysvetľovať 20 mesačnej dcérke?

mimka1402
4. feb 2025

Surovo, obmedziť kontakt, žiadne vysvetľovanie. Keď stará nemá rozum, tak dieťa neuvidí. Ohrozovať zdravie dieťaťa vedome by mi nik neurobil. Raz a naposledy. Hoc by sa jednalo aj o moju mamu. A svokre surovo ukázať následky, clanky, vytlačiť co môže ako vyzerá dieťa po nedodrziavani diéty. A seriózne jasne vysvetliť, že ak nechce vnučku nikdy vidieť tak je na dobrej ceste. Keďže huckat proti vlastnej mame? Chorá žena.
Pripadne poprosiť lekárku vziať ju so sebou a nech jej lekár vysvetli. Ale drž sa. Malej nevysvetliš, žiaľ. Len ju môžeš chrániť.

autor
4. feb 2025

@pribinak také rozhovory boli, to je bez šance. Tak dieťa sa pýta za ňou "baba poďme" takže musím aj s dcérou komunikovať a samozrejme aj neskôr. Kontakt sme obmedzili a vždy je to len v našej prítomnosti alebo o náhodných stretnutiach
@mimka1402 veď to videla v plnej paráde na dcére, ale ona tomu neverí, kontakt je minimálny, skôr sú to náhodne stretnutia a teda vždy len s nami.

lienka.7
4. feb 2025

@autorka porozprávať sa so svokrou, nie s dcérou. Co to ona pochopi? Problém je svokra, nie tvoja dcéra.
A na ten ekzém odporúčam ovsené vločky. Ako piť, tak aj kúpať v nich.

mimka1402
4. feb 2025

Žiadne v tvojej prítomnosti. Proste vôbec. Keby aspoň bola ticho a neriešila si veci cez dieťa, tak možno ok. Ale toto? Surovo, vidím ju niekde, odidem, zmenim miesta kam vie, že chodite. Surovo bez debaty. Ak svokre stoji za to stratiť vzťah s tebou a s vnučkou, nech sa páči. Verí neverí, si jej mama. Silno by som asi aj zhukla po nej, že čo si dovoľuje rozprávať takéto veci dieťaťu, lebo nikomu inému neublíži len malej motá hlavu. Namiesto svojho ega, mala sklopiť hlavu a snažiť sa to rešpektovať. Namiesto toho ide proti vám. Keď malá bude staršia myslíš, že bude babka mať rozumnejsie reči? Skôr naopak. Poslednú debatu by som s nou dala, aj všetko vysvetlila rozumne. Či jej nevedomost je voči dcére spesvodlivejsie jej ublížovat. A samozrejme to huckanie. Kks normalne som sa vytocila. 🙈

basska_b
4. feb 2025

Tak ty sa pytas do buducna, ako to vysvetlit starsej dcerke... je otazka, ci bude taky ekzematik aj v buducnosti, ale povedzme teda ze bude, tak normalne jej povedz, ze babka ti dovoli, my ti nedovolime, lebo to skodi tvojej kozi a v buducnosti mozno aj ona sama povie babke: babka, vies, ja nemozem ist do piesku. Ja vzdy hovorim detom, babka pusta telku, ja nie, babicka kupuje jogurty Kostíci, ja nie, uplne pokojne, vecne, to dieta to casom okolo 6 rokov prijme uz bez diskusie, ze u babky sa funguje ináč.

autor
4. feb 2025

@lienka.7 rozhovorov bolo veľa to je úplne pri tejto osobe bezpredmetné a ďakujem za radu
@mimka1402 viem že jej reči sa nezmenia...úplne odstrihnutie kontaktu by viedlo na súd to viem na 100%
@basska_b začína hovoriť viac a viac takže čakám otázky aj za pol roka že sa bude pýtať k nej, ďakujem za radu

beata_k
4. feb 2025

Ved nech ta da na sud. Aspon jej sud obmedzi kontakt.

mimka1402
4. feb 2025

Ste s partnerom rozvedeni? Lebo inak babka nemá veľkú šancu.😀 aj keby sa na hlavu postavila keď ty vysvetlis s partnerom, že prečo ste to obmedzili. Hlavne keď máš dôkazy, že dieťa protivi voči tebe, že je jej robí úmyslne zle, nerešpektuje lekárov. Keby dieťa malo nedajbože diabetes, tak ho zabije vedome, lebo veď za jej doby to nbolo? Proste v dobrom si asi super zenska, lebo máš trpezlivosť za 20 ľudí. Nedaj sa zastrašiť ženou ktorá naozaj ubližuje vedome malému dieťaťu, ktoré je závislé na dospelom človeku. Ja viem, že sa bojíš, ale naozaj stoj za svojím a nedaj sa zlomiť.

autor
4. feb 2025

@beata_k má tam také kontakty že sa skôr bojím žeby vyhrala

nevenka
4. feb 2025

Ako tomu neveri????

autor
4. feb 2025

@mimka1402 ďakujem 🙂 nie sme rozvedení muž má rovnaký názor

beata_k
4. feb 2025

Joj hej kontaky. Skor reci ako koza bobkov. A ziaden sudca si nevezme zdravie dietata na tricko.

ukulela
4. feb 2025

teraz mala este asi chapat nebude, ale 3 rocna uz ano - nemozes jest pomaranc, lebo ta bude skrabat rucka, nemozes jest jogurt, nemozes ist do piesku, budes mat vyrazky bolave ....
a asi by som surovo aj pred babkou reagovala - ak povie, ze mama ti nedovoli, tak kontrujem: babka neposlucha lekarov. nemozes byt s babkou sama, lebo babka neposlucha. pokojne by som aj povedala, ze dava ti jest zle veci.
a sud? ak by sa vyhrazala sudom, tak jej rovno poviem, ze sud pokojne prihliadne na to, ze nedodrziava odporucenie lekarov a dietatu vedome zhorsuje zdravotny stav. to nevyhra - dostane stretavanie 1x za mesiac 4 hod v pritomnosti rodica ....

mimka1402
4. feb 2025

Autorka, máš to, čo mnoho žien nemá a to, že muž je na tvojej strane, už viac nepotrebuješ. Ste dvaja, ktorí ste si zažili a chcete ochrániť dieťa. Vedomost babky neospravedlnuje a najmä nie, toto zlovestne správanie. Ak vás aj dá na súd, to ze ma kontakty nemusí nič znamenať keď naozaj mate určite nejaké dôkazy ako dieťa má zdravotné problémy, sko rozpráva s vami, s dcerkou.. Môžeš ty zas zakázať styk.😀 Proste nedaj sa odbit!

marsmykkok
4. feb 2025

Stretávajte sa s ňou len tak, že budeš ty alebo otec alebo prípadne obaja prítomní a budete to vedieť korigovať, teda zavolať ju na spoločnú prechádzku, na výlet a tak a osobne by som nechodila k nej domov okrem možno Vianoc a ak má narodeniny, lebo jej dom a dvor-jej teritórium a cíti sa tam istejšia ako u Vás alebo niekde vonka a viac si dovolí, či dohovárať Vám alebo porušiť pravidlá.

mimka1402
4. feb 2025

@marsmykkok Ved to tak robia, ale potom hucka dieťa a dovoľuje si aj počas toho stretnutia dieťaťu vtlka veci o tom ako je jej mama zlá...

h2
4. feb 2025

Na toto ja by som mala neskutočné nervy! Len to čítam a už som sa vytočila! To čo je za príšernú ignorantskú blbú kravu?! Po prvé: ona sama dieťaťu škodí a to dokonca vedome, či ešte horšie: naschvál. Po druhé, ešte má aj blbé reči, ktorými znevažuje vás, ako rodičov. Povedala by som jej svoje a to pekne od pľúc a úplne by som jej zamedzila prístup k dieťaťu. V záujme zachovania zdravia dieťaťa, môjho duševného zdravia a v neposlednom rade svokrinho života!!! 😡

kristinka92
4. feb 2025

Prepáč ale čo chceš vysvetľovať 20mesacnemu dieťatku, keď ani tvoja 55-100 ročná svokra nechápe?? A toto čo robí to je už vyslovene zdravotné ublizovanie dietatu, nehovoriac o tých debilnych rečiach.
Bohužiaľ tu naozaj platí, ak s tým neprestane, úplne odrezať. Či radšej sa budeš prizerat na otrasný a bolestivý ekzém za to že si stará p* zas nieco dokazovala? Keď sa jej za to deti zacnu ešte smiat? Ja ho mám bohužiaľ tiež a viem čo to je, nejaka stará trúba by mi bola ukradnutá

terezkaarthuramax
5. feb 2025

A to nevidi ze ma dcerka ekzemy? Ze jej ten piesok ci.jogurt robi zle? Toto nerobi milujuca babka! Ved ohrozuje vnučkino zdravie a aj dokonca reptá a hucká ju proti tebe. Ty jej to predsa nedovolis lebo ma z toho ekzemy. To je ochrana dietata. Som si ista ze kebyze dcerka ekzemy nema tak jej piesok i jogurt iste Doprajes. Prajem ti aby sa to vyriesilo a velz zdravia a peknych chvil

oblecenie99
5. feb 2025

No su takýto starý rodičia. Môj syn mal nejakú dobu alergiu na mliečnu bielkovinu, tak tam nesmel, lebo je to výmysel dnešnej doby. Cvičenie Vojtovky na torticolis a dávanie malého na brucho na podložke týranie dieťaťa. Používanie sedačky v aute blbosť. Po novom v mojom druhom tehotenstve je tehotenská cukrovka iba vymýšľanie lekárov a keď dodržím .diétu (v podstate zdravu a vyváženú stravu) uskodim dieťaťu. A samozrejme krik do toho, oni vedia lepšie, ty si trúba, lekár je debil. To sú ľudia, ktorí Absolutne nerešpektujú svoje vlastné deti a idú aj proti zdravému rozumu, aj keby to malo cenu priamej škody (viď zdravie vnúčaťa), ale vlastne ego proste nepustí. Autorka, ak ešte máte spolu s mužom silu, fakt sa od nej odstrihnite, ako sa len dá.

ivangeline
5. feb 2025

Nemá chápať súvislosti. Ma to byt jednoduché a pravdivé.

tenerifka
5. feb 2025

ja vidim vychodisko jedine v tom, ze budes mat od lekara na papieri potvrdene alergie a intolerancie, a v pripade nejakeho sudu by svokra ani nepipla. Takisto ako tu uz bolo spomenute, vzala by som ju k pediatricke a nech jej ona vysvetli situaciu.
Kolko ma svokra rokov? Ja nechapem, ze existuju ludia, ktorym je zatazko pochopit zakladne veci a respektovat ich. Ja som tiez babka, a od zaciatku respektujem vsetko, co sa tyka vnucky zo strany mojej dcery, vzdy som ju podporovala a nikdy by mi nenapadlo spochybñovat stravovacie zvyky, aj ked nema alergie, ale ak neje sladkosti, tak v tom vidim len velke plus a musela by som byt na hlavu davat jej ich.

simona92101
4. mar 2025

Odstrihnutie by viedlo na sud?a manzel si nevie matku upratat?na sude by ste vydokladovali spravy od lekarov a ze babka vedome ohrozuje zdravie dietata.tymto krokom by si u mna zatvorila vsetky dvere!keby dieta dostalo anaf.sok,co by babka robila?

drianaa
4. mar 2025

So starými ľuďmi musíš niekedy ako s dieťaťom. Nepomôže dohováranie a vysvetľovanie, tak proste nastaviť situáciu čin=dôsledok. Bude vám robiť prieky vo výchove, tak nebude s malou a bodka. A žiadne pod dozorom, vôbec, dať jej ultimátum, že stopne takéto správanie, ktoré naozaj ohrozuje zdravia vašej dcéry, alebo sa s ňou nebude stýkať. Ale naozaj naozaj to dodržať, lebo raz uvidí, že sú to len vyhrážky, nevezme si z toho nič. Bojíš sa, že sa bude súdiť? Veď tak nech sa súdi, ona podá žiadosť na určenie styku s vnučkou, zaplatí poplatok, kým sa to dostane k vám a na súd, prejde niekolko mesiacov a už aj dcérka bude staršia, viacej toho pochopí. A určite aj babka, keďže počas tých mesiacov vnučku nebude vidieť. Ale pokiaľ jej stále ustupujete, že vidí, že aj keď sa správa tak, tak to bude ako malé dieťa opakovane skúšať, lebo môže