Ako zvládať hyperaktívne dieťa?
Ahojte možno dostanem nejaké rady alebo skúsenosti. Syn má 19 mesiacov je strašné hyperaktivny, nehrá sa s ničím nič ho nebaví všetko na pár sekúnd. Má strašné veľa energie, keď má ísť spať akoby ožil dlho ho musíme uspavat. Neposedi na jednom mieste. Nehrá sa s ničím dlho. Nonstop je v pohybe. Ja už som zúfalá. Nemozeme s ním chodiť ani na návštevy lebo furt za ním treba utekať strážiť ho , hocikedy sa hodí o zem z nervov. Dakedy zaspáva aj hodinu. Fakt už nevládzem je strašné živý.
Idem s ním začať chodiť na babybalance ale bojím sa že bude kusat alebo ťahať za vlasy iné deti. Že sa tam nevydrží hrať
@anonym_autor ako často a dlho si s ním von ,na lúke,v lese,hráte vonku hry,behate
vyskúšaj odborníkov - centrum včasnej intervencie. možno budeš prekvapená čo ti povedia alebo čo poradia.
kazde 1-2 rocne je plne zivota chce vsetko objavovat hrat sa a pozornost tychto deti je umerena veku takze za mna je to normalne zdrave dieta. nie je to cvicena opicka mama chce teraz u kamaratky na navsteve kavickovat tak si sadnem do kuta a pockam... ziadny odbornik ti nic moc neporadi odporucam nastudovat si par knih o spravi a vyvine dietata neviedim dovod na navstevu CVI. tam chodia rodicia s detmi kde je podozrenie na nejaku vaznu diagnozu. tych centier je na sk par a zatazovat ich 1,5r dietatom, lebo rodic nevie ako s nim pracovat... no neviem drzim palceky
Dieťa sa v tom veku este nevie hrat, nema trpezlivost a nevie a ani nebude sedieť pri nejakej hre ci hracke dlhsie nez par minút. Ono to pride, ale este treba vyckat a akceptovať to.. a nevie sa hrat, tak ako by sa mozno aj mal hrat, skuma hracky, zvuky, materialy, co to robi.. mozno to nie je podla tvojich predstav, ale to proste patri k veku..
Hrate sa ako on chce? Samozrejme vramci bezpečnosti ci skor ze co ty vymyslis a mas predstavu?
A aj to hadzanie sa, uvedomovanie si seba, chciet rozhodovat, to je proste vyvoj mozgu, ze chce rozhodovat aj ono, nie byt opicka, nevie kontrolovať svoje emocie (a to nebude vedieť este mozno ani do 1.r.zš, takze este pekne dlho). Takze treba vela veci pochopit u seba, ako ono rozmysla, ako sa vyvija, co vie ci nevie spracovat.
Spanok, nepomoze ist skusit spat o pol hod neskor? Mozno este nie je unaveny alebo opacne, preunaveny.. tazko povedať takto
Mame 16 mesacneho a myslim ze popisujes uplne normalne dieta v tomto veku 😀 ja nechcem byt zla ale vela takychto prispevkov tu vidavam.. mne to pride ako keby dospeli ocakavali od deti uplne nerealne veci v takychto rokoch. Samozrejme nevidim ako to je skutocne u vas doma, len z toho co ti ludia popisuju…
mam kamosku mame deti rovnako stare na den,,, ked sme boli vonku jej mala bola si pol metra od nej,, vydrzala sa hrat aj polhodinu s kamienkami, listami a palickou,, nikam sa nehla,, to ja som sa ani rozpravat nemohla .. 🙂 vkuse som ho musela nahanat spat... proste niektore deti su take,,, je to normalne,,, je z neho normalny, zdravy chalan.... ved ani my dospeli nie sem vsetci rovnaki,, jeden sa nehne,,, a druhy je stale v pohybe....
@anonym_autor Ja si myslím, že je úplne normálne živé dieťa, ktoré skúma a objavuje svet. Chápem je to náročné, ja som mala staršie dieťa také. Treba sa im veľa venovať, zapájať do všetkého, učiť ich,počúvať, vysvetľovať..Deti nás učia trpezlivosti, láskavosti a potrebujú byť milované.
Ja mám teraz takú živú vnučku. Je to živel..veselá, nezbedná ale strašne šikovná, a múdra. Už rozpráva všetko. Od vášho je síce pár mesiacov staršia ,ale naozaj dá zabrať. Je to fuška.Ale radosť celej rodiny je obrovská. A naozaj musíme mať oči na nej stále.
Môj syn s toho vyrástol .Držím palce. Cítim s vami.
Chceš vedieť tajomstvo? Keď bude mať tak 4-5r budeš musieť pridať do života ešte aj šport inak bude mať výbuchy hnevu a ty budeš na nervy z neho 🙂. Prešla som si tým so synom. Teraz má už 8r, tréning hokeja 3x týždenne +2x ho beriem ja alebo muž behávať 3-5km, aby sme s ním vydržali 😅. Druhý syn je kľudnejší, ten chodí plávať 2x do týždňa a stačí mu to.
tak ja neviem ale moje deti v 1,5 r sedeli a pozerali si obľúbenú knihu.
tak ja neviem ale moje deti v 1,5 r sedeli a pozerali si obľúbenú knihu.
@anonym_359709 vau
@kacena4 v takom veku je ZRETELNE vidieť rozdiel medzi bežným a adhd dieťaťom…
@biba_18 a to na základe čoho súdiš, že u 19m dieťaťa je niečo zreteľne vidieť? Z vlastnej praxe ti hovorím, že to tak vôbec nemusí byť. Stále je to vek, kedy deti veľa objavujú, skúšajú, hľadajú..
@anonym_10d2a9 napríklad impulzívnosť
Za mna úplne normálne dieťa v tom veku. Je to obdobie. Väčšina detí je takýchto. Môj je poväčšine kľudnejší podstatne, ale máva aj také dni, že by som mu už odtrhla hlavu, nech konečne prestane vyvádzať. Musíš jednoducho vydržať, decko raz vyrastie 🤷🏻♀️
Za mna úplne normálne dieťa v tom veku. Je to obdobie. Väčšina detí je takýchto. Môj je poväčšine kľudnejší podstatne, ale máva aj také dni, že by som mu už odtrhla hlavu, nech konečne prestane vyvádzať. Musíš jednoducho vydržať, decko raz vyrastie 🤷🏻♀️
@anonym_5a474b dúfajme 🙏 vdaka za komentár🙂
@anonym_b91ecc neviem čo znamená tvoja prax - ja vravím že deti ktorým bolo diagnostikované adhd alebo add boli už v takom malom veku iné…
Bavi ho hrať sa v kuchyni to by robil celý deň , vyťahovať koreniny ktorá mám na spodku skrine kde dotiahne
@biba_18 a to na základe čoho súdiš, že u 19m dieťaťa je niečo zreteľne vidieť? Z vlastnej praxe ti hovorím, že to tak vôbec nemusí byť. Stále je to vek, kedy deti veľa objavujú, skúšajú, hľadajú..
@anonym_b91ecc u nás sú len neschopní odborníci.
v zahr, dokážu už v 6 m dieťaťa odborníci zistiť že s dieťaťom nie je niečo OK. na sK až omnoho neskoršie. A to ešte budeš rada keď niekde zoženieš tých odborníkov a nečakáš na termín do nekonečna.
@anonym_5a474b dúfajme 🙏 vdaka za komentár🙂
@anonym_autor určite, len vydržať. Nie si v tom sama. Niekedy sú tie detiská na zabitie, neboj sa, poznám to dobre. Nič mu nie je, len je to toddlersaurus 😒
@anonym_170890 koľko má keď sa môžem opýtať?
Bavi ho hrať sa v kuchyni to by robil celý deň , vyťahovať koreniny ktorá mám na spodku skrine kde dotiahne
@anonym_autor Vravis ze ho bavi kuchyna - v montessori je pojem "senztivne obdobie" - ze dieta v nejakom obrobi nieco bavi, kym sa toho nenasyti. V priblizne vo veku ako mas dieta, tiez sme zacali s roznymi senzorickymi hrami. Kup mu kilo ryze, ak nedava do ust, daj mu to do lavorika, a daj mu tam lyzicky, rozne pohariky, misticky plastove - alebo formicky. Nech naklada, presypa - uvidis, vydrzi aj hodinu. A ze trochu narosypa? pozametate... Nasej som najskor dala ryzu, potom, ked uz bola zrucnejsia aj muku, potom vodu... deti ziskaju strasne vela zrucnosti pri tom, naucia sa viac sustredit, hladaj trebars na Pintereste "sensory activity for kids" aleb aj v Googli obrazkoch si pozri. Neverila som, ale nasa aj hodinu, hodinu a pol taka malicka pri tom vydrzala.
Kks ked je dieta strasne aktivne tak uz okamzite potrebuje vcasnu intervenciu? Psygologa neurologa? .. .. ked je dieta aktivne moc tak podl vas niektorych ma uz hned diagnozu …
@anonym_autor ved kuchyna bola top v tom veku aj u mojich...misky, varesky, hrnce. Vyhradila som im jednu malu skrinku, kde si mohli dat co chceli. A hrnce a varesky mali dovolene, pod dohladom si "varili" svoje kocky 😁
Ked je hyperaktivny, tak ho treba unavit, vela byt vonku. Pokial nema nejaku dg., tak je taka ziva povaha, vekom sa trochu ukludni. Synov kamarat bol taky, ked nastupil do skoly, tak sa to trochu zlepsilo. Mal 5r a u nas len lietal, behal, spieval si a moj chcel hrat spolocenske hry 🤷♀️. Chlapec uz hra futbal.
@anonym_b91ecc u nás sú len neschopní odborníci.
v zahr, dokážu už v 6 m dieťaťa odborníci zistiť že s dieťaťom nie je niečo OK. na sK až omnoho neskoršie. A to ešte budeš rada keď niekde zoženieš tých odborníkov a nečakáš na termín do nekonečna.
@anonym_359709 neschopní odborníci? Trošku by som vážila slová a nevyšovala sa nad odborníkmi, pokiaľ v ich fachu nepracuješ, nepoznáš podmienky a systém, v ktorom pracujú. Máme kopec šikovných expertov. Ale tvrdiť, že je niečo “zreteľné” v takom nízkom veku rozhodne nie je správne. Sú deti, u ktorých sa porucha prejavila alebo potvrdila až okolo 5.-6.roku, resp pri nástupe do akéhokoľvek kolektívu. Sú deti, u ktorých bolo podozrenie a napokon sa z toho vykľul len ich temperament. Pri 19m dieťati by som veľmi opatrne narábala s diagnózami. Mimochodom Moja staršia dcera bola tiež od útleho veku hyperaktivna, senzitívna na ľudí a zmeny, riešili sme kadejaké podozrenia. A vies čo? Je uplne zdravá, bez diagnózy, len je to proste citlivejšie dieťa.
Mám syna pohybovo kľudneho, ale aj tak som do jeho 2 rokov bola schopná čítať si počas jeho bdeleho stavu max leták z lidla, lebo nonstop potreboval kontrolu a asistenciu.

nooo… a od nás chceš radu ohľadom čoho?
hyperaktívne deti je dobré vychovávať pod dozorom odborníkov - psycholog ti dá návod ako postupovať výchovne, neurolog možno zistí nejaké nedostatočnosti ktoré sa dajú kompenzovať medikamenózne…