Ako zvládnuť obdobie vzdoru u 2-ročného dieťaťa?
Potrebujem sa asi len vyrozprávať, lebo nie je to niečo, s čím by som sa chválila. Strašne sa na seba hnevám a mam pocit ze som zlyhala ako matka. S dcerkinym otcom nám to nevyšlo a išli sme aj po x krát zachranovani od seba.. on si ju raz za mesiac, niekedy ešte menej x vezme na par hodín, platí na nu, to je ok. Ide o to ze som si našla partnera, ktorý maličkú ma rad, prijal ju, len pracuje v 2 robotach a síce poobedia cez týždeň by mohol byť doma,ale vždy je niečo, kam treba ísť, čo treba vybaviť, ale ja to všetko akceptujem.
Ide o to,že mala ma obdobie vzdoru, hrozne, naozaj sa mi za všetko hodí o zem, ak poviem slovo nie alebo nemôžeš tak si ešte aj búcha o zem hlavu, a žiaľ zlyhávam,, kričím a bolo ze už aj dostala po zámku. Nikdy nie silno, ale proste som z toho taka zničená,potom preplacem celu noc, lebo mam to šťastie ze mam zdravé dieťa a jednoducho som takáto hrozna,nezvládam jej stavy pritom viem ze to je normálne.. ale keď som s nou niekedy fakt od rána do 10,11 večera sama, varím, upratujem a všetko sa snažím spraviť, snažím sa sem tam aj brigádovať keď prídu naši,ale naozaj niekedy sa neovladnem a kričím ako nepríčetna..viete mi prosím poradiť,nejakú terapeutku, alebo niekoho,kto mi vie povedať co zmeniť? Ja sa snažím, kedy deň si nájsť čas na hranie, čítanie, kreslenie ale aj tak ma vždy tieto stavy a som už zúfalá.. milujem ju nadovšetko,zaslúži si najlepšiu mamu, preto chcem len radu, ako ste to zvládli, ktoré ste zrazu ostali v podstate na deti a všetko doma samé.. neľutujem sa,pravenaopak.. hnevám sa na seba a chcem sa zlepšiť
@jaass Ale to mas stastie na dieta ktoremu staci vysvetlit preco vec nemoze a ono s teou vzdy suhlasi. Kolko ma rokov? Mam susedu, ktora na svoje 4 rocne dieta nikdy nekricala. Obdivovala som ju ze ako sa vie uzasne ovladat. Ale pravda je v tom ze ma dieta, ktore nema skoro ziadnu potrebu robit veci sam a po svojom.
Toto vysvetlovanie je velmi ucinne a odvratilo velmi vela vybuchov zlosti u nasho syna, ale to sa stalo len vtedy ak on sam uznal ze moje vysvetlenie mu dava zmysel a je spravne. Ak si myslel ze moje dovody nedavaju zmysel, tak trval na tom ze bude robit co prave robi. A ked som zakazala, isiel do hisaku.
@simona20201309 áno, máme na 13 februára termín u neurologicky, a od toho sa to ďalej bude odvíjať.. ide o to ze ona mi okolo roku aj mesiaca už aj hovorila, naozaj síce malo slovíčok, ale išlo to a ono to zo dňa na deň prestalo a začalo toto obdobie.. o uspavani ani nehovorím, naozaj niekedy uspavam 2 hodiny, ako náhle vyjdem z izby do sprchy, zas len ten veľký rev a zachvat nervov.. tak som aj zvedavá co povedia, aj sa bojím.. obvodná mi tvrdí že to má takéto obdobie, lebo žiadne iné znaky nejakej choroby nevidí.. ale pravdaze idem radšej na všetky vyšetrenia, nech sa všetko vylúči
@jaass si vtipná, ale inak som bola rovnaká, pri prvom som si myslela ako mi to ide, aká som dobra mama, potom prišlo druhé a prebudenie do reality bolo tvrdé. 😀
@dzulli1980 Haha, toto aj moja mama raz povedala, že “nemám z toho žiadne traumy”. Tak som ju rýchlo vyviedla z omylu 🙂 nemala som, kým sa mi nenarodili vlastné dieťa. Vtedy som pochopila, že nechápem ako ma vlastná matka mohla biť (áno aj výchovná po zadku je bitka). Odvtedy je môj vzťah s ňou chladný, hoci dovtedy to bolo ok. Tak len aby ste nebola jedného dňa nepríjemne prekvapená 🙂
@777januska777 tak ako si každý zariadi tak ma ;)
@andreatytler maly ma dva roky. A nenapadlo by mi na neho kričať alebo mu dať na zadok. Všetko je o nastavení ako som písala vyššie. Nervózna mama, nervózne dieťa
Ahoj autorka ,ja ťa úplne chápem ,obdobie vzdoru je ťažké. Ale ty si časom na to aj zvykneš a trošku si vycvičíš nervy. Ja som tiež na začiatku zvykla vybuchnúť ,teraz už viem,že v amoku žiadne vysvetlovanie nemá zmysel.
A neber vážne komentáre takých mamičiek ,ktoré napíšu,že by svoje dieťa nikdy neudreli ale zároveň napíšu,že mamičky by prefackali ,že nie sú normálne a patria na psychiatriu. Samé si protirečia. Podľa mňa by také mamičky vôbec nemali radiť. Každému je jasné,že nechceš biť svoje dievčatko a že ťa to mrzí. Držím palce aby to bolo len lepšie a nezabudni,že si úžasná mama keď to zvládaš sama ☝️❤️
@dzulli1980 zlyhala si ako človek, žena a matka, ked dokazes obhajovat nasilie pachane na detoch. To, že sa ťa tvoja dcéra boji neznamená, ze je vychovaná. Ty len nevidis, co robi poza tvoj chrbat, lebo sa ti v zivote s nicim dolezitym nezdoveri. Blahozelam. 👌🏻
@jaass áno áno, je dôležité mať predstavy a je fajn, že si si sama sebou istá, v zivote je dolezite mat sebavedomie. Ved možno ti to vyjde, ja ti držím palce. Aj keď sama za seba môžem povedať, že som rada, že mne ta moja predstava spadla, lebo dáva mi to trosku viac pochopenia pre druhých a viac takej pokory.
Ahoj, sice som nebola na deti vtedy sama, ale partner 12ky v praci, domov chodil az vecer.. mladsi syn mi bol takyto a dovolim si tvrdit, ze este horsi. Od malicka stale len plakal, myslela som si, ze vyrastie a bude lepsi.. do 3.5r nerozpraval a chytal hystericke amoky niekolkokrat do dna za vsetko a pre nic.. tiez som skusala vsetko a nakoniec som sa obrnila tak, ze jednoducho hodil sa mi urostred chodnika na zem a hystercil? Tak nech sa paci.. domace prace pockaju,pokial ich spravim o dve hodiny neskor..v podstate pocka vsetko.. tak som ho nechala, nech hysterci.. ja som pri nom bola, po urcitom case som sa mu s kludom vzdy prihovorila, ci uz nepojdeme dalej.. rekord trhol 45 min. Ako zacal hystercit,tak aj prestal.. takto som ho parkrat nechala a postupne to prestal robit..
@tinka_1807
mame to doma, krát 2 .. nepomáhalo nič. Keď decká chytili amok, dovidenia.aj rozkrajat by som sa mohla. Všetky rady na nič. A potom to zrazu prešlo .. ale dcéra má povahu ťažkú dodnes. Veľmi tvrdý oriešok z nej vyrastá...
@jaass máš super dieťa. Garantujem ti, že keby si mala dieťa, ako je moja dcéra, nebola by si taká kľudná a usmievavá na mk a neradila a netvrdila iným ženám, že to robia zle, a ty jediná to robíš dobre ...
Ver, že veľmi, naozaj veľmi záleží od dieťaťa. A ver, že sú deti, ktorým môžeš vysvetľovať týždeň, a majú ťa hlboko v ...
@jaass Ale ako mozes vediet ze to ze tvoje dieta nema hisaky je vdaka tvojmu vysvetlovaniu a pristupu a nastaveniu? Nepoviem keby si mala dieta ktore malo vybuchy hnevu a ty si zacala vysvetlovat a tie vybuchy prestali, ale takto je kludne mozne ze ani autorka by nekricala a necapala keby mala tvoje dieta.
Poslala som ti tie veci v sprave.
Velmi dobre robis ze hladas sposoby ako to zmenit.
Mne tiez pomohlo vysvetlenie ze ten moj krik a nervy v skutocnosti nie su moje. Je to nauceny vzorez spravania. Tak sa ku mne spravali moji rodicia a ja to povazujem za normu a ked pride stres, tak automaticky prepinam do toho nauceneho spravania.
Ono je to velmi tazke tieto vzorce prerusit tak mam pre seba ovela viac pochopenia ked to zase pokaslem.
@jesenzima garantujem ti, že to nie je o dietati, ale o vychove. Mam 3 chalanov. A nie nevyhrala som v loterii. To, ze ty nieco nevies, neznamena, ze to nefunguje.
@mamamasama dobre. Ďakujem za informáciu, že to neviem 😉 hlavne je, že to vieš ty a tá druhá pani ...
Vieš, možno keby boli všetky deti rovnaké, vo všetkom, tak to beriem. Ale takto nie. Nedá sa všetko aplikovať na každého a čakať rovnaký vysledok...
To, že máš troch chalanov neznamená nič. Pretože chlapci nie sú horší, ako dievčatá. Mám aj syna...takže 🤷 ...
@jesenzima no zeny v každom prípade vás veľmi obdivujem, u nás to ide dnes zas od rána, snažím sa chytiť,objať a vysvetľovať, ale v objatí sa vzpiera, trhá a place.. jedine na rukach je to ôk, ale ak aj po polhodinu nosenia na rukach ju položím, máme to zas.. :D mate všetky môj obdiv, ja som asi chybný kus, ale je 12 hodín a som od rána vycucana z energie..ale tak teda snáď to raz prejde

@akbara77 na ničom ;) ver, že výchova je niekedy ťažká vec ale keď sa k výchove postavíš racionálne tak nemáš problém vychovávať. Ale pokial niekde robíš chybu, tak žiaľ….