icon

Ako zvládnuť odplienkovanie a jasle?

monika101146560
19. máj 2025

Ahojte, dúfam, že sa tu nájde niekto v podibnej situácii.

Dcérka mala teraz 2 roky, ešte stále má plienky, snažime sa ju dávať na nočník, už aj skúšala pár krát a podarilo sa, lenže potom bola dosť chorá takže nebehala s ,,holou riťou" a odvykla si. Teraz kričí cikala až keď je to na zemi.
Neviem, ako ju mám to už naučiť, horšie je, že nie je nonstop doma, pretože chodí do jasličiek, a tam ani neviem ako to funguje s odplienkovaním, ale pochybujem že učitelky dozerajú na potreby, keď tam majú asi 12 detí a sú tam tuším 2.
Poraďte mi prosím, chceli by sme ju dať aj trošku skôr do škôlky (tak od januára) lebo inak je veľmi šikovná, len ten nočník no :(

Ďakujem za každu radu, a viem, že dieťa netreba nútiť, len myslím, že už je aj čas 🙂

tanyan
19. máj 2025

Porozprávaj sa s učiteľkami, aby vedeli, že sa snažíš odplienkovať a opýtaj sa či to vedia podporiť. My sme mali napríklad šťastie na jasle - oznámili nám raz, že si urobili BPP (bezplienkový piatok) a potom to už išlo.
Ja som našu nenechávala doma bez plienky a radšej som jej dávala pants, ktoré som sťahovala ako nohavičky, keď išla na nočník. Na to behanie bez je lepšie počkať, kým bude teplejšie, aby zbytočne neochorela.

vikusjk
19. máj 2025

@monika101146560 asi zalezi od konkretnych jasli, mne dceru odplienkovali v podstate tam, zacali s tym a len ma navigovali, co robit doma. Ani neviem ako a bola odplienkovana. Ona chodila do jasli od roka a tiez tak okolo druheho roka uz bola bez plienok.

simona92101
19. máj 2025

@monika101146560 dcera chodi od 2r do jasli,skusali sme ju od decembra posadzat na nocnik,pomalicky,tak isto aj v jasliach posadzaju vsetky deti-pred desiatou,ked idu von,pred spankom,po spanku.s odplienkovanim nam pomohli velmi,motivovali ju.a to maju v triede 18 deti.dcera ma aktualne 2.5roka,odplienkovala sa uplne az cca pred 3 tyzdnami(noc+den).slubili sme odmenu,chvalili,isli sme spolu nakupit nohavicky.takisto sa to zastavilo pocas choroby,ale s tym sme ratali.nechala som ju tyzden doma a ked som videla ze uz uz to pojde tak sme sa do toho zakusli a vyslo to.hlavne netlacit!

katulienocka999
19. máj 2025

@monika101146560 určite sa opýtaj v jaslickach. Nam s tým veľmi, veľmi pomohli. Priniesli sme tam aj nočnik aby mala svoj a učili aj na záchod a my taktiež doma nocnik, a záchod s nasadkou. S ich podporou to dáte raz dva 🙂

7lenka11
19. máj 2025

Moja bude mať 2,5r a o odplienkovanie vôbec nejaví záujem. Ale určite by som sa pýtala v jasliach, ako fungujú. Mali by ste byť zladení, inak bude mať z toho riadny miš-maš.

mogaa
19. máj 2025

ono je to skôr o tom či dieťa cíti potrebu cikať...naša robila presne to čo píšeš ty - oznamovala že chce cikať až keď cikala...a to ju v súkromnej škôlke nechávali bez plienky a aj doma bez plienky, nepomohlo.....takto to bolo v podstate celé leto, až na konci ostala 2 týždne doma a doma sme boli len vo vnútri a stále sme ju ponúkali na nočník....do vtedy, všetko mokré...

monika101146560
autor
19. máj 2025

Tak ja sa teda opýtam, ďakujem za vaše skúsenosti 🙂