Ako zvládnuť odplienkovanie a jasle?
Ahojte, dúfam, že sa tu nájde niekto v podibnej situácii.
Dcérka mala teraz 2 roky, ešte stále má plienky, snažime sa ju dávať na nočník, už aj skúšala pár krát a podarilo sa, lenže potom bola dosť chorá takže nebehala s ,,holou riťou" a odvykla si. Teraz kričí cikala až keď je to na zemi.
Neviem, ako ju mám to už naučiť, horšie je, že nie je nonstop doma, pretože chodí do jasličiek, a tam ani neviem ako to funguje s odplienkovaním, ale pochybujem že učitelky dozerajú na potreby, keď tam majú asi 12 detí a sú tam tuším 2.
Poraďte mi prosím, chceli by sme ju dať aj trošku skôr do škôlky (tak od januára) lebo inak je veľmi šikovná, len ten nočník no :(
Ďakujem za každu radu, a viem, že dieťa netreba nútiť, len myslím, že už je aj čas 🙂
@monika101146560 asi zalezi od konkretnych jasli, mne dceru odplienkovali v podstate tam, zacali s tym a len ma navigovali, co robit doma. Ani neviem ako a bola odplienkovana. Ona chodila do jasli od roka a tiez tak okolo druheho roka uz bola bez plienok.
@monika101146560 dcera chodi od 2r do jasli,skusali sme ju od decembra posadzat na nocnik,pomalicky,tak isto aj v jasliach posadzaju vsetky deti-pred desiatou,ked idu von,pred spankom,po spanku.s odplienkovanim nam pomohli velmi,motivovali ju.a to maju v triede 18 deti.dcera ma aktualne 2.5roka,odplienkovala sa uplne az cca pred 3 tyzdnami(noc+den).slubili sme odmenu,chvalili,isli sme spolu nakupit nohavicky.takisto sa to zastavilo pocas choroby,ale s tym sme ratali.nechala som ju tyzden doma a ked som videla ze uz uz to pojde tak sme sa do toho zakusli a vyslo to.hlavne netlacit!
@monika101146560 určite sa opýtaj v jaslickach. Nam s tým veľmi, veľmi pomohli. Priniesli sme tam aj nočnik aby mala svoj a učili aj na záchod a my taktiež doma nocnik, a záchod s nasadkou. S ich podporou to dáte raz dva 🙂
Moja bude mať 2,5r a o odplienkovanie vôbec nejaví záujem. Ale určite by som sa pýtala v jasliach, ako fungujú. Mali by ste byť zladení, inak bude mať z toho riadny miš-maš.
ono je to skôr o tom či dieťa cíti potrebu cikať...naša robila presne to čo píšeš ty - oznamovala že chce cikať až keď cikala...a to ju v súkromnej škôlke nechávali bez plienky a aj doma bez plienky, nepomohlo.....takto to bolo v podstate celé leto, až na konci ostala 2 týždne doma a doma sme boli len vo vnútri a stále sme ju ponúkali na nočník....do vtedy, všetko mokré...
Tak ja sa teda opýtam, ďakujem za vaše skúsenosti 🙂

Porozprávaj sa s učiteľkami, aby vedeli, že sa snažíš odplienkovať a opýtaj sa či to vedia podporiť. My sme mali napríklad šťastie na jasle - oznámili nám raz, že si urobili BPP (bezplienkový piatok) a potom to už išlo.
Ja som našu nenechávala doma bez plienky a radšej som jej dávala pants, ktoré som sťahovala ako nohavičky, keď išla na nočník. Na to behanie bez je lepšie počkať, kým bude teplejšie, aby zbytočne neochorela.