Dieťa rozpráva viac po anglicky než po slovensky?
Ahojte. Mala má 2 roky , pozeravame Angličaninu, nie s cieľom naučiť sa po Anglicky ale teda učí sa 😅 lenže začína má to hnevať, že vie viac po anglicky ako po slovensky ... Slovíčka, vety, otázky a vie aj čo to znamená a kedy to má všetko použiť . .. nemám s tým problém ale obávam sa, že nám vôbec nebude hovoriť po slovensky ... Prestať pozerať Angličaninu sme skúšali ale nezaujíma ju žiadna iná rozprávka nič proste, ešte čo pozrie je krtko a to je všetko .... Mám sa báť že to nieje dobrá voľba učiť sa AJ ?
@simsalabim tak do 10 rokov bol na prvom stupni, tak clovek ocakava, ze ta rec sa neskor este vybrusi, okrem toho bola corona a bol vacsinu casu mimo kolektiv. Casto chore dieta. Vela veci spolu. Ja suhlasim, ze s tym suvisi aj to, ze je neuroatipycký. Pravdepodobne aj nieco zdedene, tiez si pripadam ina. Zacalo to az neskor, ked uz bol schopny rozpravat po anglicky, do toho veku 10 rokov to bola len taka skolska anglictina, nejake slovicka atd..
Deti, ktoré sa od mala učia prirodzene 2 jazyky začínajú slovenčinou ťažšie a neskôr. Ale ono sa to vykryštalizuje. Buď rada, že od mala nasáva angličtinu. Moja tiež hovorila na 3 ročnej poradni 70% farieb po anglicky. Teraz ma 8, je druhacka. Hovorí plynule anglicky a úplne normálne ovláda slovenčinu.
@pe_mi očividne jej dieťa rozumie aj slovensky, keď odpovedá v angličtine. To že nechce komunikovať v škôlke je iný problém a nie ten, že ovláda aj angličtinu.
@kajda2211 mozno je to forma afektu, ze sa jej paci ta rozpravka, tak napodobnuje. Ak sa s nou rozpravas po slovensky, citate si knizky, neobavala by som sa.
Moja malá keď mala 2r vedela všetky farby, čísla,vedela pár otázok po anglicky aj kedy ich použiť. Ale vedela ich z rozprávok, krátkych videí..
Časom zabudla úplne na všetko,lebo ju to prestalo zaujímať. Takže je to úplne normálne, keď to pozerá pravidelne, že to používa.
@kajda2211 Ma mozog ako spongia a nasava vsetko okolo seba. V com je probkem,ze sa nauci 2 jazyky naraz? Kamaratkina dcera vyrastla v piatich jazykoch.......ani s jednym nemala problem.
@kajda2211 Myslím, že sa nemusíš báť, malé deti majú lepšiu predispozíciu učiť sa cudzie jazyky. Ty, teda vlastne aj manžel na ňu hovorte po slovensky, občas jej povedz nech to zopakuje, prípadne, keď povie nejaké slovíčko po anglicky, tak Ty jej ho povedz slovensky, neber to tak tragicky, skôr to ber tak, že ju, vďaka nej, môžete vychovávať bilingválne. Ja mám kamarátku, ktorá býva v USA a je vydatá za Taliana a ich synček vyrastá od narodenia v bilingválnom prostredí. Ona na neho hovorí po slovensky, jej manžel po taliansky a to aj z toho dôvodu, aby sa mohol dohovoriť so starými rodičmi. No a anglicky sa začal učiť až potom v škôlke. Teraz má 8 rokov a nemá žiadny problém prepnúť do iného jazyka. Myslím, že nemusíš byť z toho nešťastná, zmeň pohľad na vec a taktiku a uvidíš, že budeš nakoniec rada.
@kajda2211 jj, presne pre toto nemienim male dieta nechat cumiet na rozpravky so zahranicnym dabingom. Ak s tym rychlo nieco neurobis, asi nebude vediet dobre po slovensky. Good luck!
@martin96321 a ucila sa ich z telky alebo od ziveho cloveka? lebo to je sakra velky rozdiel...
Deti su ako spongie, nasavaju mega rychlo.. angličtina je lachsia na ucenie, plus anglicanina je robena takou zabavnou formou, ze sa jej to paci. AJ ma len z jedneho zdroja, ale SJ ma vsade okolo seba, denno denne cely den. Samozrejme, ze bude rozprávať aj po SJ, len chce to chvíľu cas.. v anglicanine sa dokola opakujú iba jednoduché frazy a len mala slovna zasoba, takze sa to lahko pamata.. pricom pri SJ ma denne co na nu hovorite ovela ovela vacsi zaber slov, cinnosti, slovies, zlozitejsich viet... Sa to neda ani porovnat to množstvo
ja si myslim, že bat ani hnevať sa nemusiš, čo ja by som dala za to, keby moj prvy jazyk bol angličtina a mala som ho v krvi...absolutne sa nebojim, že tvoje dieta nebude vediet slovenčinu, lebo ty budeš naňho 18 rokov hovorit slovensky, tvoj manžel, tvojia rodičia, svokrovci a kolektiv v škôlke...ak ti možem poradit a hovorim za seba, čo by som chcela ja, priber jej od školy 3.jazyk, aby plynule hovorila tromi jazykmi a je to to najlepšie, čo môžeš pre ňu spravit...ja sa roky učim z knih, z kurzov a viem o čom hovorím
@kajda2211 ale prosím vás, veď je v slovensky hovoriacim prostredí, samozrejme, že bude hovoriť po slovensky, z angličaniny sa naučí predsa len daný počet slov, fráz a viet a baví ju to, tak si na tom teraz fičí, vôbec by som to neriešila. Skôr by som ju šupla na nejakú detskú angličtinu, nech si to rozvíja, čo ju baví.

@zuzana76 no tak myslim, ze sa v reci prejavuje jeho neurodiverzia… urcite je vynimkou. A to, ze sa to zacalo az v 11 rokoch asi tiez o niecom vypoveda, i ked neviem, o com 🤷♀️