Dieťa v jasliach alebo starostlivosť babkou
Rada by som otvorila tému, ktorá sa týka starostlivosti o malé deti v rodine. Poznám prípad, kde rodičia (po štyridsiatke, majú svoje prvé dieťa) dali dvojročné dieťa do jaslí, hoci babka by sa o vnúča rada starala a má na to čas aj záujem. Rodičia však uprednostnili jasle a babke nedovolia ani vyzdvihovať dieťa.
Čo si o tom myslíte? Máte skúsenosti s podobnou situáciou? Ako by ste to riešili vy?
Rodicia maju asi nejake svoje dovody. Je to ich dieta.
Skúsenosť síce nemám, ale ak by taká situácia nastala
Dala by som do jaslí a babka by ho mohla občas vyzdvihnúť a stráviť s ním čas poobede
Je to ich vec. Nevieme aké majú vzťahy. A možno sú vzťahy ok, len ju nechcú zaťažovať a využívať.
Tiez by som dala dieta do jasiel a nie babke... a vyzdvinut, to je take individualne. Asi na to maju dovod, asi nepotrebuju tuto sluzbu atd.
Dôležitý detail……vzťah babka a rodičia ….niekedy sú tie vzťahy fakt otrasne a vtedy radšej jasle
Ja by som tiež dala dieta radšej do jasiel. A tiež by som nechcela aby dieťa vyzdvihovala babka. Pre moj pokoj.
Napriek tomu, ze mam uzasny vztah so svokrovcami, by som tiez dieta dala do jasli/skolky. Hlavny dovod, by pre mna bol, ze skolka ho rozhodne viac vie rozvijat a tiez je v kolektive deti a ucia sa jeden od druheho. Preco babke nedovolia vyzdvihovat, k tomu sa neviem vyjadrit, nepoznam ich vztah a navyse ak maju 40-rocni, 2- rocne dieta. Tak stary rodic moze mat pokojne 70+ a neviem sa vyjadrit, ci je tam obava, ze dieta nezvladne, uz aj tie reflexy su pomalsie, ....netusime aky je zdravotny stav a sposobilost a vztahy atd. Moji svokrovci su 70-tnici, dieta pravidelne vidaju, pokojne by ho mohli vyzdvihnut ale dala by som ho tiez do jasli/skolky.
Asi maju dovod, a nemusia to byt zle vztahy. Predpokladam kezde maju po 40ke tak babka uz tiez nieje najmladsia a take male dieta da zabrat aj mladsiemu cloveku ked ho ma denne na starost..
Opísanu situáciu nemozeme komentovať, na to je málo info. nevieme, aké sú vzťahy, zdravotný stav, atď.atd... faktov, ktoré prispievaju k rozhodnutiu je mnoho.. a my nevieme ani aký je dôvod rozhodnutia..
Ja byť v obdobnej situácii, zvolím opatrovanie babkou. Ale to by bolo moje rozhodnutie, aplikovateľné na moju rodinu so zohľadnením všetkých faktorov.
Myslím si, že jasle dajú dieťaťu viac ako babka. Čo sa týka vyzdvihovania, tak asi na to majú nejaké dôvody. Babka príde na radu neskôr. Predsa len dvojročné dieťa, ešte ked je aktivne, tak rodičia môzu mat pocit, ze babka by mu nestihala. A ak si babka, tak si to neber osobne.
Kto si ty v tomto príbehu? Babka? Ťažko sa vyjadriť keď nepoznám vek babky ani jej vzťah k rodičom dieťaťa. Veď ak sú rodičia 40+, kľudne môže mať aj 75 a to by som tiež konala inak...
Ja som si vybrala svoju mamu a 2ročnú dcéru nosila k nej, a to z nasledovných dôvodov mama mala v tom čase 51 rokov, ako szčo si vedela zadeliť prácu. Kvôli mužovým zmenám bola u nej malá iba 1-2x do týždňa, v 10km okruhu neboli jasle a ja som nemala auto, a do materskej školy bola prijatá ako 2,5 ročná. Potrebovali sme vykryť iba pár mesiacov. V tom čase už bola kompletne odplienkovaná a papala pekne sama.
admin číta Denník N ráno
1. Vztahy a ich dovody
2. Aktivity s detmi v jasliach
3. Pravidelnost - jasle jednoducho su tu kazde rano. A babka mozno v ten den nebude moct, v ten den sa citi zle, v ten den ma doktorov, potom bude tyzden chora atd ... A ja ako pracujuci clovek by som si toto teda nemohla dovolit, ze kazdu chvilu budem riesit co s dietatom, ak babka na dni, den, alebo cast dna "vypadne". Takze urcite by som aj pri najlepsich vztahoch volila jasle, pretoze ja ako pracujuci clovek potrebujem mat istotu ze to dieta rano vzdy mam kam dat a ja nic nehasim a odchadzam standardne do prace.
No keďže su rodičia po 40tke, tak stari rodičia sú asi v pokročilom veku. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale z hľadiska rozvoja dieťaťa, životnej energie a lietania okolo 2r dieťaťa by som tiež volila jasle. Možno sa so starými rodičmi aj nezhodujú vo výchove. Ja kebyže nechám moje baby babkam, tak viem, že babky by si vnučky viac užívali a rozmaznávali, s výchovou by veľmi nepomáhali. A teda asi by som nenechávala deti 8 hodín v prostredí, kde môžu všetko a kde sa len bláznia. Osobne si myslim, že kolektív dá dieťaťu viac. Zaniesť a vyzdvihnut deti si chcú rodičia aj kvôli tomu, že dostávajú spätnú väzbu na dieťa, pedagóg s rodičom riesi pripadne problémy alebo nejaké plánovanie a pod. Takže za vyzdvihovaním vidím čisto pragmatické dôvody.
Keby nemám inú možnosť a musím do roboti tak by išlo dieťa radšej do jaslí je to lepšie pre dieťa socializácia aj kvôli chorobám proste by bolo v jasliach ak by to dieťa zvladalo bez problému.
Tak Tom kto bude z ich dieta Tom .
Ja mám zase potrebu keď mám dieťa v škôlke snim poobede stráviť čas nepotrebujem aby ho niekto vyzdvihol moja chodí od septembra 2024 do škôlky a chodím ponu iba ja
Ja sama som s mojou babkou vyrastala, Vo veku 1-3 roky som u nej bola "na tyzdnovke", s rodičmi len cez víkend. To je extrém. Aj to podla mna poznacilo vztah s mojou mamou. Tej by som bohuzial 2r dieta nezverila. Ani ona by to nechcela. Má zdr.problemy, ktoré to vylucuju. A tiez svoj vek.
Kolko rokov má dana babka? Tiez to bude asi bližšue k 70 než k 60....
Tak ja budem v menšine, ale dala by som dieťa babke. V septembri nastupujem do práce na skrátený úväzok, v tom čase bude mať druhá dcéra 20 mesiacov a na ten čas, kým budem v práci bude u nás s babkou (mojou svokrou) alebo ju zaveziem k nej. Ja razím ten názor, že ak babka rešpektuje rodičov, má vzťah k dieťaťu a hlavne, cíti sa na to fyzicky aj psychicky, pre to dieťa bude vždy lepšie, ak zostane doma s niekým blízkym. Takéto malé deti nepotrebujú žiadne špeciálne aktivity ani socializáciu. ;) Iné je, ak tá možnosť nechať dieťa u babky nie je. V tom prípade nemá zmysel viesť polemiku áno/ nie.
osobnu skusenost nemam, no radsej pre deti (1r a 2,5 r) riesim babysitterku ako by som to mala skusat s mojimi rodicmi a viem preco (starsi snad pojde o par mesiacov do skolky, potrebujem pomoct teraz).
Dieťatko v takom veku už má byť v spoločnosti rovesníkov - stará mama môže vyzdvihnúť ak bude treba -
Tiez by som dala dieta radsej do jasli ako k babke. Ale s tym vyzdvihovanim nechapem,preco jej nedovolia? Museli sa tam nieco stat,ktovie.
No ja by som zvolila určite jasle... už aj ja som počúvala od svokrovcov, že moje dieťa pojde na prázdniny k nim na pol roka... mame prihlášku do jasli, malý ma 2 a pol roka, skolka bola obsadená. Len partner vymýšľa, že bude chodiť len pár dní, aby chodil aj k jeho mame cez týždeň čo s tým nesúhlasím. On ho chce vlacit k matke tie volne dní... ako by ste reagovali? Ja som zásadne proti... nech si tam ide cez víkend.
Ked som sla po md v 2rokoch maleho do roboty, mala moja mama 66r.a rok bola s nim doma.
Teraz ma 73, boli sme do vcera 2,5dna v zahranici a veru som dieta dala k jeho spoluziakovi, lebo mame v tomto uz "neverim".
A ty čo riešiš cudziu rodinu?
No ja by som zvolila určite jasle... už aj ja som počúvala od svokrovcov, že moje dieťa pojde na prázdniny k nim na pol roka... mame prihlášku do jasli, malý ma 2 a pol roka, skolka bola obsadená. Len partner vymýšľa, že bude chodiť len pár dní, aby chodil aj k jeho mame cez týždeň čo s tým nesúhlasím. On ho chce vlacit k matke tie volne dní... ako by ste reagovali? Ja som zásadne proti... nech si tam ide cez víkend.
@michaelaaa02 ja by som s tým nesúhlasila.. vo všeobecnosti vnímam že miera benevolentnosti u starých rodičov je niekde inde ako u rodičov a čo sa týka rozvoja dieťaťa, určite mu viac dá pobyt v kolektíve.. nepoznám tvoju svokru, ale ja by som k svojim svokrovcom dieťa pravidelne nedavala.. mne sa odtiaľ vracia dieťa ako vymenené, keďže má strašne veľa dovolené a stari rodičia príšerne rozmaznávajú naše deti
@michaelaaa02 ja by som s tým nesúhlasila.. vo všeobecnosti vnímam že miera benevolentnosti u starých rodičov je niekde inde ako u rodičov a čo sa týka rozvoja dieťaťa, určite mu viac dá pobyt v kolektíve.. nepoznám tvoju svokru, ale ja by som k svojim svokrovcom dieťa pravidelne nedavala.. mne sa odtiaľ vracia dieťa ako vymenené, keďže má strašne veľa dovolené a stari rodičia príšerne rozmaznávajú naše deti
@7lenka11 ani mi nehovor... presne viem o com hovoríš... svokrovci si doslova kupuju maleho a vkuse mu niečo kupuju a my sa doma s partnerom kvôli tomu hádame... svokra by si doslova od malého nechala aj po hlave skakat, ved nevadí, nech ma radosť... včera mi partnerov brat, maleho krstný sa ma spýtal, či musi ísť do skolky maly, keď áno, tak bude chodiť na pol dna... to on o tom rozhoduje? Tie ich názory, prečo tlačím dieta do skolky, keď bude mať v októbri 3 roky, nedá sa to už počúvať... to oni davaju partnerovi rozumy do hlavy... ja sa musím vrátiť do prace, kto sa bude o malého starať? Oni? Na to nech zabudnu... priam bojujú a bijú sa o malého, si myslia, že oni mu nahradia detsky kolektív a vsetko... dieta už potrebuje rovesníkov, vykročiť do nového sveta... vidím to, ako ma rad deti a rad sa s nimi hra, babka a dedko mu toto nevynahradia... oni by mi ho ešte viac pokazili...

S tym vyzdvihovanim neviem, nevidela by som problem raz za cas.. alebo par krat za tyzden ked rodicia nestihaju alebo idu na rande... ale tiez by som dala dieta do jasli ako ku babke, z toho dovodu, ze tam sa vie viac "osamostatnit", je socializovane atd