icon

Je moje dieťa skutočne zaostalé?

17. júl 2024

Ahojte.Mam 41 rokov,muz ma 40.On ma syna z prvého manželstva,uz je dospelý.Mame spoločnú dcérku,v októbri bude mať 2 roky.Mala som komplikované tehotenstvo ,veľa liekov a id 6 mesiaca som lezala v nemocnici.Dcerka sa narodila akútnym cisárskym v 35 týždni.Po narodení bola ešte dva týždne v inkubátore.
Bohužiaľ s muzom sa vzťahy zhoršili,je to uz na rozpad.Vela času trávi v práci a voľný čas venuje rybárčeniu a s tym nie vždy,ale casto ruka v ruke ide aj alkohol.On sa vraj potrebuje zrelaxovať.
Ja sa venujem domácnosti,som s malou 24 hodín.Varim,upratujem atd atd..... Nechcem tu kydať na manžela,ale je to typ muža, ktorý maslo nenájde v chladničke,ani keby ho mal rovno pred očami.( Tak asi chápete) V poslednej dobe po nas kričí za všetko.Je unavený, tvrdí ze mi pomáhať nevládze,ze sa potrebuje vyspať.Pritom po práci je schopný odísť na ryby a prísť az na druhý den.Vtedy prespi skoro celý den.Neustale ma poucuje čo naša dcerka nevie a uz by mala vedieť.Jeho syn vraj v 2 rokoch uz vedel rozprávať,zdravil sa dobrý den.Bol odplienkovany, krásne kreslil,spieval,poznal zvieratká, značky áut.
A o co tu vlastne ide?Podla neho je nasa dcérka zaostala.Co sa tyka obratnosti,je veľmi šikovná.Lezie, skáče, beží,velmi rada tancuje🙂Ma rada pesničky od Jaroša, Lili lentilka,rada chodí na ihrisko,ma rada hojdačky, stavia si lego,kocikuje babiku..teraz som jej kupila taký bicyklik trojkolku s rúčkou.Vie sama papať, piť z pohárika.Plienky ešte má.Ked je na niečo zaujatá,tak nereaguje na meno ked ju volá.Nerozprava,iba také svoje detské hatlaniny.Vela plače,jeho to rozčuľuje

henikap123
17. júl 2024

Aj môj manžel zvykne nejaké take slovo použiť pri malom keď niečo zle urobí, sem tam si poplacem z toho. Asi niektorí muži sú taki, necitliví . Ale určite malíčku má rad. Lebo môj má rad syna, len použije pri ňom take slovo niekedy.
Nebuď hlavne smutná, malička všetko dobehne. Nauc sa nepočúvat muza, jedným uchom dnu a druhým von. Viac je preč ako doma tak sa naďalej tak staraj o dcérku ako sa staráš.

ns994
Autor odpoveď zmazal
liliana8
17. júl 2024

A on sa ako venuje? Je to chumaj a takto malej casom uplne znici sebavedomie.

lia2022
17. júl 2024

Podľa mňa je akurát tak retardovaný pán manžel a to poriadne 🙄. Čo by malo akože iné vedieť 2r. dieťa?
Veľa detí začne rozprávať veľmi skoro a veľa detí okolo 3rokov a aj neskôr. To sa absolútne nedá porovnávať. A podla mňa ani chlapca s dievčaťom. Somár 🙉.

maminkadeticiek
17. júl 2024

Urcite nie je zaostala.je uplne v poriadku.Mam deti,viem porovnat.Retardovany je jej otec,navyse aj uboziak a ty by si si mala dobre zvazit,ci chces vas dve nechat v tomto zit.Clovek ma vzdy moznost volby.Teba bude deptat,ale dcerinu psychiku a sebavedomie to vie znicit a poznacit ju to na cely zivot ked ju nechas v takomto prostredi plnom ponizovania vyrastat.Uz by som bola prec keby sa mi po decku vozil uboziak.

lia2022
17. júl 2024

Určite mi dajú mamičky viacerých detí za pravdu, že aj pri rovnakej genetike, výchove je predsa každé dieťa úplne iné a " originál " . Každé niečo ináč vedelo, v niečom bolo pomalšie jedno, v inom šikovnejšie druhé.

maminkadeticiek
17. júl 2024

@henikap123 PANEBOZE!Tak ked ju ma rad tak je to v porkadku,drzime hubu a krok lebo ved nech je pokoj a naucime sa jednym uchom dnu a druhym von?Lutujem deti niektorych rodicov.Uprimne.

misicka31
17. júl 2024

Jediný retard je tu pán manžel,a že sa nemá čím pochváliť?jasné,že nie,keď ju nič nenaučil🤷

taga
17. júl 2024

Tvoja dcerka je uplne v poriadku 💜

TVOJ MUZ JE DEBIL!!!

emma022
17. júl 2024

@lia2022 dávam ti za pravdu
Mám dvojročné dvojičky a každá je iná. Každá vie niečo lepšie ako tá druhá.

Milá, autorka. Tvoja dcérka vyzerá byť vzhľadom na vek úplne v poriadku, ale tvoj muž, na to že má len 40 vyzerá ako starý kkt, ktorý už potreboval len kľud na rybách a nie malé bábätko. Už jedno dieťa vychoval, nemá na ďalšie trpezlivosť

autor
17. júl 2024

@emma022 nema trpezlivosť,to som si vsimla a čoraz viac sa to prehlbuje.

lalenka33
17. júl 2024

Jediný retardovaný a zaostalý je tvoj muž, príležitostný alkoholik.

cacianka
18. júl 2024

Chudák unavený z práce, tak si ide oddýchnuť na ryby, občas sa tam ožere, oddýchnutý zrelaxovany príde domov buzerovat ženu že je neschopná učiť a vychovávať dieťa, okyda dieťa že je zaostalé , retardované. Unavený z oddychu a rybačky ide spať , nevenuje sa dieťaťu , neučí ho, doma nepomôže veď md.
Fakt otec roka.
Fakt muž manzel roka.

krkavcia_mater
18. júl 2024

pozri si Plačkovej instagram. Jej syn Dion bude mat tiez 2 roky, nerozpráva a v podstste mi pride ako tvoja. Takze je to uplne normalne...
Navyse.. prave v reci su najvacsie rozdiely medzi detmi

elizabeta56
18. júl 2024

@cyberk určite súhlasím s tým, že ten muž sa nespráva dobre. Podľa mňa je ale nefér kydať na autorku za to, že si s ním spravila dieťa. Ľudia sa menia a on sa predsa takto nesprával vždy. Možno bil predtým pozorným a milujúcimi partnerom, to nikto z nás nevie. A pre autorku mám jedinú radu, úprimný rozhovor, ako ťa jeho správanie zraňuje a prečo to robí. Možno už ťa neľúbi, má inú, je na otcovstvo už starí a nemá trpezlivosť. Dôvodov jeho správania môže byť veľa. Treba sa porozprávať a potom sa podľa toho rozhodnúť. Ale tvoja dcérka určite nie je zastalá, je to zdravé šikovné dievčatko.

tatisna
18. júl 2024

Ja mam to isté s mužom, až po deťoch sa zmenil, keby som vedela aký je asi si ho nevezmem. Ale: našla som nám psychologičku a bol ochotný tam ísť a budeme tam chodiť. Zatiaľ sa mi to pozdávalo,uvidíme ďalej. Tvoj muž je úplne mimo, zmenil sa na malé decko odkedy máte dieťa. Zo skúseností viem,že s takým mužom je ťažko, neviem ani ja čo robiť aby sa nám lepšie žilo ..rozvádzať sa nechcem.

margotka17
18. júl 2024

Tvoj muža vysokoškolské vzdelanie? Ak nie, tak mu povedz, že je retardovaný, že iný chlapi majú v jeho veku vzdelanie, že nič nevie, že druhý sú šikovnejší..... že z iných chlapov sú šikovný športovci a on nič.....a kašli na neho, choď svojou cestou..

vierka_kraj
19. júl 2024

Nie je zaostalé... Je úplne normálna... A ak by bolo zaostalé, dr. ti to povie, videla by to, veď ste chodili na poradne, preventívky... Dieťa máš v poriadku a možno bude aj šikovnejšia ako jeho syn...

autor
19. júl 2024

@vierka_kraj ďakujem moc.🙂🌸

autor
19. júl 2024

Len také male info,ze dnes napríklad pindal, že ešte nepozná tvary,farby a ze zvieratá nerozlišuje...🤷Mu vravím,ona nevie rozprávať ešte,mozno to aj vie,len to nevie proste povedať.Dnes jej vraví: pod pojdeme vonku na hojda ( hojdačky) tak sa potešila.Daval jej sandálky a ze daj pekne nožičky,tak vedela.Pusinku dala mne aj jemu....A ja mu že: vidíš? Ona rozumie. A on taký že: no mala vedieť viac.Nic nevie,za 2 roky si ju nenaucila nic.Ze on stale nic nevidí, nejake pokroky.Ze je to tazka bieda ...

sasesoe
19. júl 2024

Ahoj, v prvom rade on ati nemá "pomáhať", ale taktiež sa má riadne starať či o dieťa alebo o domácnosť. Žiaľ, prejavil sa jeho charakter, ale to vôbec nie je o Tebe, atvojej výchove, či Tvojej dcére. Predpokladám, že dieťa ste chceli spolu, bolo plánované, tak treba sa k tomu takto postaviť. A aj keď chápem, že neodijdes a necháš mu dieťa, za mňa je práve toto lepšie ako sa vyhrážať tým, že odídeš a vezmeš mu dieťa a on ma naspäť svoju slobodu. Ideálne začať čím skôr - dohodnúť, ktoré dní si "preč" a on ma dieťa na starosti. Za mňa pre striedavu starostlivosť nepotrebujete oficiálny rozvod, či nariadenie súdu, dá sa to i "bežné", hoci normálne funguca rodina/vzťah funguje prirodzene podľa aktuálnych potrieb a okolností, no keď to nejde, tak sa striedať po dňoch/týždňoch, hoci bývate spolu a hoci by si prijala "rolu au pair"", že sa staráš o dieťa, kým je on v práci, ale nie ako samozrejmosť... Komunikácia je základ, ale i vedieť si nastaviť hranice. A aj keby dieťa malo nejaký problém (čo nemyslím), tak to vôbec nie je Tvoja vína. Geneticky ste za to zodpovední obaja a nemá zmysel sa obvinovat. A výchovou nech sa podieľa viac, ak tam vidí priestor na zlepšenie. Hlavne sa nenechaj deptat a ničiť svoje sebavedomie! Si dobrá matka, taká akú Tvoje dieťa potrebuje a viem to, lebo sa nad tým zamýšľam a nie je Tu to jedno. Možno nezachranite vzťah, aj keď držím vám palce, no rodičmi ostanete do konca života obaja, to už sa nezmení, či by popritom budete fungovať ako spolubývajúci alebo v rozdielnych domácnostiach je už "len malý detail".

emma022
19. júl 2024

A on bol kde tie 2 roky? Na rybách? Prečo ju doteraz nenaučil farby, keď si myslí, že by ich mala vedieť?
Ja si myslím, že by vám bolo lepšie bez neho. Veď aj k tebe sa správa hrozne, je arogantný a spochybňuje tvoje rodičovské schopnosti.
Ak sa už rozhodneš s ním zostať, prosím, prosím, nedovoľ mu, aby malú deptal a ničil jej sebavedomie 🙏😢

ns994
Autor odpoveď zmazal
veronicka1901
19. júl 2024

O čo vlastne ide? Položila si si rečnícku otázku a asi aj presne tušís aká je odpoveď. Tvoj manžel nie je práve otcom roka. Mám tri dcéry, prostredná malo rozprávala a začala aj neskôr ako jej dve sestry. Ale nikdy by ma nenapadlo, že je zaostala. Už ide do štvrtej triedy na ZŠ a je to múdre a šikovné dievča so samými jednotkami. Toto normálny rodič nerobí. Nech sa ožení radšej s rybárskym prútom.

erika237
19. júl 2024

Autorka posledny komentar ma rozcupoval, pokial dcera rozumie tomu co jej hovorite, co sa od nej chce tak je myslim v poriadku, a zaroven aj pediater sa ta pyta na poradni ohladne dietata a nepresiel by nejaky vyrazny problem.

Co chce tvoj muz od dcery ked este nerozprava ma mu v morzeovke vytukat aku farbu maju sandalky? Si s malou doma, venujes jej viac casu ako on, ale aj on sa ma zapajat do vychovy, ale to by asi sam musel byt nejak vychovany a nie zit v roku dva.

Ak bema trpezlivost tak nech ju trenuje, lebo to mozete byt s malou naozaj bez neho a vo vacsim klude.

libusak
19. júl 2024

S takymto clovekom by som nechcela byt ani suseda a nie este v jednom dome. Fuj, ze sa nehanbi

autor
19. júl 2024

@erika237 ja som s ňou 24 hodín.Pisala som aj v príspevkoch čo všetko ovlada std.....teraz napríklad pekne sla za ručičku od ihriska až domov ku bytovke.Ona veľa veci rozumie, ukazovala som jej cestou kvietky,kamienky, mačku sme videli ( bývame na dedine je to tu bežné) pisem to preto,ze naozaj si nemyslím ze je moja dcerka zaostala, alebo pozadu.Som vsak vdaxna za každý názor skusenejsuch mamičiek.S muzom je to uz skoro každý den zlé. Dohovaram, vysvetľujem,obhajujem sa,ale on si ide svoje.Aj dnes pred chvíľou siel na ryby.My si s malou ideme dať olovrant a zas pôjdeme vonku.On je múdry jak rádio,ale nevedel by s ňou byť celý den sam.On ani nepozná jej režim dna.

autor
19. júl 2024

@erika237 on ju učiť ano trénovať nebude.Som mu to nie raz už povedala ze tak ju nauc ty,ukaz aj mne teda ako a co s ňou treba .A om že: uz co teraz ked si z nej uribila jelito,je tupelko.Za dba roky si ju nič nenaucila,ze sa mizem hanbiť.Ze to uz je zbytočné..ona ničomu nerozumie.Je to tvoja vina....🤦No a takto to ide dookola...Potom mu oponujem a on sa zoberie a odchádza.

autor
19. júl 2024

@veronicka1901 nie je otcom roka to ja viem.Mne ide o dcéru.Ale chválabohu zatial z komentárov ktoré tu mám to vyzerá,ze je to normálne zdravé rozumné dieťa adekvátne k jej veku.

autor
19. júl 2024

Dnes ani na tom Ihrisku s nami dlho nevydržal 🤷 chvíľu bol to nevravím,ale bol unavený nervózny...A potom uz šiel preč - na ryby.zrelaxovat sa🤷🙈